To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Aragonte - Nie 12 Lip, 2020 12:22

Szafran napisał/a:
Nim dotarłam do posłowia, gdzie mowa o kilku z postaci historycznych, uznałam, że Kurkiewicz jest postacią zbyt ekscentryczną na wymyślonego bohatera drugiego planu i poguglałam na jego temat. Bardzo ciekawa osoba:

https://www.polityka.pl/t...eksuologii.read

Szafran, a wrzuć w wyszukiwarkę forumową Kurkiewicza - toż on ma swój wątek na forum :wink:
A zresztą, masz go bez szukania:
https://forum.northandsouth.info/1088.htm

Oczywiście, że to ten Tadeuszek :lol: Za każdym razem się szczerzyłam, kiedy się pojawiał.
W trzecim tomie objawi się sam Szatan :twisted: czyli Przybyszewski.

Aragonte - Nie 12 Lip, 2020 12:31

Agn napisał/a:
"Rok 1984" to jedna z moich ulubionych książek. I jest przerażająca.

Uważam, że jest świetna, ale nigdy nie nazwałabym ją swoją ulubioną :mysle: Chyba jednak w tej kategorii umieszczam książki, które są dla mnie odtrutką na rzeczywistość, a nie takie, które uznaję za genialne, ale straszne w swojej wizji.

Agn - Nie 12 Lip, 2020 12:58

To jest jedna z ksiazek, ktora mentalnie walnela mnie w glowe i kazala myslec, a ktora zapamietalam na bardzo dlugo. Jest u mnie ponad kategoriami, czy czytanie daje mi odprezenie czy nie. Ale wiadomo - to moje zestawienie, wiec... :)
milenaj - Nie 12 Lip, 2020 13:02

Trzykrotka napisał/a:
A Warszawa 1944 jak...? Bo miałam to w planach na kiedyś.

Ja polecam. Zaczęłam czytać, bo wpadłam na youtubie na audycję na temat Powstania i zdałam sobie sprawę, że wiem tylko o ogólnikach. Zero szczegółów. Przystępnie napisana, masa informacji.

praedzio - Nie 12 Lip, 2020 13:06

O "Piekle kobiet" wiedziałam. Czytałam jakiś fragment.
Aragonte - Nie 12 Lip, 2020 13:12

Ja mam na czytniku kilka książek Boya, "Piekła kobiet" czytałam kawałek, ale potem przerzuciłam się na coś innego. Nadal to aktualne, niestety :?
Szafran - Nie 12 Lip, 2020 13:23

Tak, już zaczęłam trzeci tom i kiedy tylko padło, że przyjechał Szatan, domyśliłam się, o kogo chodzi. :D
Trzykrotka - Nie 12 Lip, 2020 13:48

Szafran napisał/a:

Nim dotarłam do posłowia, gdzie mowa o kilku z postaci historycznych, uznałam, że Kurkiewicz jest postacią zbyt ekscentryczną na wymyślonego bohatera drugiego planu i poguglałam na jego temat.

Jak on nas kiedyś ubawił - ale prócz przezabawnych pomysłów słowotwórczych, ideowo był bardzo w porządku.

Szafran napisał/a:
I rychło w czas - przy drugim tomie - zorientowałam się, że Tadeuszek studenciak - to późniejszy Boy:D By upewnić się w przypuszczeniach, czy to nie tylko zbieżność nazwisk, sprawdzałam, czy on był rzeczywiście lekarzem z wykształcenia - i zdziwiłam się, że był - bo w mojej świadomości on po wsze czasy związany z literaturą.

Był, był, na dodatek praktykującym, choć szczerze tego nienawidził. Twierdził, że przepadłby, gdyby nie Zielony Balonik i Przybyszewski. Całe szczęście, że nie został zacnym lekarzem rodzinnym, bo nasza rodzima literatura straciłaby prawdziwego tytana felietonu, przekładu literackiego, recenzji teatralnej.

Aragonte - Nie 12 Lip, 2020 14:56

Trzykrotka napisał/a:
Jak on nas kiedyś ubawił - ale prócz przezabawnych pomysłów słowotwórczych, ideowo był bardzo w porządku.

A to prawda :-)

Barbarella - Nie 12 Lip, 2020 21:08

Agn napisał/a:
Barbarella napisał/a:
Ja czytam klasykę, czyli Orwella "1984". I mam tak: :shock: :shock: :shock:
Zaległości z "Folwarkiem zwierzęcym" też już nadrobiłam.

Czekaj - zaległości? Nie miałaś wcześniej okazji czytać Orwella? :mysle:

"Rok 1984" to jedna z moich ulubionych książek. I jest przerażająca.

No jakoś wcześniej nie czytałam. Bratowa twierdziła, że był na liście lektur w ogólniaku. Miałam jednak Nietuzinkowego Pana Polonistę, który wybierał sobie książki, więc niektórej klasyki nie czytałam.
A dla Pana Polonisty przeczytałam naprawdę WSZYSTKO. Nawet Josepha Conrada i Dostojewskiego... :dramasmiley: :dramasmiley: :dramasmiley:

Agn - Nie 12 Lip, 2020 21:09

Dobrze, ze nadrabiasz, bo to dobre ksiazki. :mrgreen:
Wlasnie mnie to zdziwilo, bo Orwell jest w spisie lektur, ja to mialam w szkole, wiec ty tez to musialas miec na liscie.

Szafran - Nie 12 Lip, 2020 21:17

Ja "Folwark...." Orwella namiętnie czytałam jako dziecko. Książki rodziców były u mnie w pokoju. Ta była cienka, miała świnkę na okładce i była o zwierzętach - więc ją przeczytałam, bardzo mnie wciągnęła. Wracałam wiele razy. A potem podrosłam i zrozumiałam, o czym to jest.

"1984" to też jedna z moich ulubionych książek.

BeeMeR - Nie 12 Lip, 2020 21:54

U mnie Orwell i Huxley byli na liście nadobowiązkowej. Ja przeczytałam ale mało kto u nas czytał.
praedzio - Nie 12 Lip, 2020 21:54

O, a u mnie Rok 1984 nie był na liście lektur. Przeczytałam dopiero na studiach. Lekturą był Władca much Goldinga.
Deanariell - Nie 12 Lip, 2020 22:00

Ja z "Folwarkiem" zetknęłam się najpierw w wersji animowanej, pamiętam, że fabuła "bajki" była dla mnie szokiem. :opad_szczeny: Dała do myślenia. :wink: Dopiero później w LO przeczytałam w książkowym oryginale. Tej "najnowszej" wersji filmowej jeszcze nie oglądałam. :mysle:

To ta wersja animowana, gdyby ktoś miał ochotę: :)
https://www.cda.pl/video/250188864/vfilm

Deanariell - Nie 12 Lip, 2020 22:02

praedzio napisał/a:
Lekturą był Władca much Goldinga.

Też czytałam, ale nie wiem czy miałabym ochotę na powtórkę. :mysle: :-P

praedzio - Nie 12 Lip, 2020 22:07

Do obu książek chyba szybko nie wrócę. ;)
Agn - Pon 13 Lip, 2020 11:42

Ja z kolei nie miałam jako lektury "Władcy much". Może powinnam to nadrobić? :mysle:
Szafran - Pon 13 Lip, 2020 12:00

Nie czytałaś "Władcy much"? To w te pędy czytaj!

Kolejna z książek o człowieczeństwie od tej najczarniejszej strony.

Ja w szkole nie omawiałam ani Goldinga, ani Orwella.

Barbarella - Pon 13 Lip, 2020 12:11

Szafran napisał/a:
Nie czytałaś "Władcy much"?

Też nie czytałam. I poczułam się zachęcona do przeczytania.

Caitriona - Pon 13 Lip, 2020 12:18

Ja też nie, ale mam na liście do nadrobienia.
praedzio - Pon 13 Lip, 2020 12:51

Czytajcie, czytajcie. ;)
A może coś jeszcze polecicie z takich książek? Upewnię się, czytając, że to świat zwariował, a nie ja.

Deanariell - Pon 13 Lip, 2020 13:57

praedzio napisał/a:
Upewnię się, czytając, że to świat zwariował, a nie ja.

Ja Ci powiem bez czytania, że to bez wątpienia świat... :roll: :-P

Admete - Pon 13 Lip, 2020 14:02

U mnie pierwszy tom trylogii Lustrzanna. Zasadniczo chyba powinnam książkę przedstawić w Fantastyce. To powieść teoretycznie dla młodzieży, ale na pewno nie dla dzieci. Ma elementy steampunku - świat po Rozdarciu składa się z zawieszonych w powietrzu terenów zwanych arkami. Każda arka zamieszkana jest przez jedną rodzinę, klan, na czele którego stoi nieśmiertelny duch rodziny. Ludzie posiadają różne dary-umiejętności jak czytanie przeszłości przedmiotów, naprawianie ich, przechodzenie przez lustra lub zadawanie ran za pomocą umysłu. Dobrze mi się to czyta - zaczynam drugą cześć, trzeciej jeszcze u nas chyba nie ma.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4907111/zimowe-zareczyny

praedzio - Pon 13 Lip, 2020 14:20

Oooo, brzmi bardzo dobrze. :serce2: