To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Harry_the_Cat - Czw 24 Sie, 2006 22:40

Admete napisał/a:
Mnie się bardzo ta książka podobała. Pod jej wpływem poszukałam w Sieci informacji na temat Longfellowa i znalazłam stronę o domu poety.Rozgrywa się w nim duża część akcji powieściowej. Można było szczegółowo obejrzeć wyposażenie domu. Uważam, że Klub Dantego jest dużo lepiej napisany niż Kod Leonarda da Vinci, którego nie byłam w stanie dokończyć ze względu na fatalny styl. No i świetne były te nawiązania do Dantego.

Zgadzam się z Admete w całej rozciągłości. Może ciężko przebrnąc przez pierwsze 100-150 stron, ale potem wciąga niesłychanie. W sumie napisane jest rewelacyjnie. Inteligentnie, z pomysłem i na pewno koleś wie o czym pisze - w końcu, z tego, co pamiętam, pisał doktorat z Dantego (książkę pożyczyłam, więc nie mogę sprawdzić na okładce). Brown nawet się nie umywa.

Ja też szukałam po KD informacji nt. bohaterów i wtedy własnie odkryłam, że tom 23 mojej Britanniki jest wybrakowany - akurat tam, gdzie miało byc hasło Longfellow były - puste strony ... ;)

Admete - Czw 24 Sie, 2006 23:46

Harry jak widać ta książka ma walor edukacyjny ;-) - zaciekawia i zmusza do poszukiwań. A Cień wiatru też nieżle się czyta. FIlary Ziemi zostały niedawno wznowione za bardzo przystępną cenę. W tej powieści właśnie denerwowały mnie te współczesne wstawki typu niezbyt udane sceny miłosne ( autor nie ma wystarczającego talentu, żeby takie rzeczy dobrze napisać ).
Harry_the_Cat - Czw 24 Sie, 2006 23:53

Admete napisał/a:
A Cień wiatru też nieżle się czyta.

Mam, czeka na półce.

Anonymous - Pią 25 Sie, 2006 10:12

Ja po Klubie Dantego mam zamiar przeczytać "Boską Komedię"
Dziwna ta książka

Harry_the_Cat - Pią 25 Sie, 2006 10:25

lady_kasiek napisał/a:

Ja moge powiedzieć tylko : W oryginale? Nie czytałam ;)

:D

Jeannette - Pią 25 Sie, 2006 12:54

Skończyła "Wiek niewinności". Książka bardzo fajna, aż mnie dziw bierze, że Ameryka tak nowoczesna, wydaje się w XIX wieku bardziej zacofana niż Anglia. Chyba ostatnie echa purytanizmu rodem ze "Szkarłatnej litery" Hawthorne'a. :grin: Drugą jaką przeczytałam był "Jeździec bez głowy" Reida. Też niezła, zabawna i ogólnie sympatyczna. Choć z filmem ma chyba niewiele wspólnego.
Caroline - Sob 26 Sie, 2006 22:24

Jeannette napisał/a:
Skończyła "Wiek niewinności"

To ja się dorzucę, bo ostatnio ponownie sięgnęłam po Edith Wharton "Świat zabawy", świetna jest ta książka, już kiedyś robiłam do niej podejście, ale przeczytałam zakończenie i stwierdziłam, że nie jestem w nastroju :mrgreen: Teraz sięgnęłam znów i zrobiła na mnie niesamowite wrażenie, fantastyczna narracja, portrety psychologiczne bohaterów (zwłaszcza głównej bohaterki) i zbiorowy portret nowojorskiej socjety.
Porównując obie ekranizacje stwierdzam autorytatywnie: Scorsese geniuszem jest i basta!!!

Agn - Nie 27 Sie, 2006 08:06

lady_kasiek napisał/a:
Dziwna ta książka

Boska komedia to jest dopiero dziwna! Wizje są naprawdę niezłe. O ile nie odstraszy cię mowa wiązana, to zapewne ci się spodoba. Niezwykła rzecz do czytania. :mrgreen:

Anonymous - Nie 27 Sie, 2006 10:56

Mowa wiązana?

A tak przy okazji czytam W "Pogoni za rozumem"(ja obecnie kilka ksiązek czytam) książka jest zabójcza.

Admete - Nie 27 Sie, 2006 13:20

A ja bym chętnie przeczytała to:

http://czytelnia.onet.pl/...a_tygodnia.html

Harry_the_Cat - Nie 27 Sie, 2006 13:49

Admete napisał/a:
A ja bym chętnie przeczytała to:

http://czytelnia.onet.pl/...a_tygodnia.html

Trzeba sie będzie rozejrzeć...

Agn - Nie 27 Sie, 2006 21:43

lady_kasiek napisał/a:
Mowa wiązana?

Czyli wierszem pisane.

Anonymous - Nie 27 Sie, 2006 22:13

zalezy jakim wierszem :D :D
Ale Boskiej nie mogę dostać w bibliotece księgarnia się kłania

Anonymous - Pon 28 Sie, 2006 01:46

kasiek jesli masz odrobine cierpliwosci, to ja postaram ci sie do konca tego tygodnia znalesc ebooka.
Anonymous - Pon 28 Sie, 2006 09:10

PEwnie że mam mnóstwo cierpliwości :wink:

Dzięki

Jeannette - Pon 28 Sie, 2006 16:32

Och Aine! Ja też chcę! Mogę być takim pasożytem? :twisted:
Ale do rzeczy. Chcę wam polecić książkę Dumasa, mało znaną, ale wspaniałą. "Czarny tulipan" to opowieść o młodym hodowcy tulipanów, który na skutek pomyłki trafia do więzienia i tam poznaje córkę stróża, Różę.....więcej nie powiem, bo zepsułabym cały efekt. Dodam tylko, że to naprawdę urocza i słodka historia. Polecam. :wink:

Gosia - Pon 28 Sie, 2006 16:52

A czy to nie Gerard Philippe gral w tym filmie ?
Annette - Wto 29 Sie, 2006 20:08

Nimloth napisał/a:
Ja właśnie skończyłam czytać "Wszystko dla pań" Emila Zoli.
Książka szalenie, szalenie mi się podobała.

Też czytałam tę książkę i ogromnie mi się podobała :smile: i chciałabym też zobaczyć ekranizację. Tylko ostatnio zaczynam mieć pewne obawy co do ekranizacji książek XIXwiecznych :? ??:

Gosia - Wto 29 Sie, 2006 20:43

BBC nie puszcza gniotow, wiec niech sie za to wezma ! :D
Tyle ze to literatura francuska...

Harry_the_Cat - Wto 29 Sie, 2006 20:47

Gosia napisał/a:
BBC nie puszcza gniotow, wiec niech sie za to wezma !

Tak, mi sie wydaje, ze oni pod tym względem to trochę patriotycznie...
Maja tyle własnej dobrej literatury, że Francuziki im nie w głowie :twisted:

Jeannette - Wto 29 Sie, 2006 21:15

Skończyłam "Love story" Segala. Czytała któraś? To podobno na podstawie scenariusza, ale książka bardzo miła. Nawet mi się łezki przez moment kręciły.
Agn - Wto 29 Sie, 2006 21:20

Ejże? To raczej było w drugą stronę - najpierw książka, potem film? A zresztą... zaczęłam kiedyś, ale że ckliwe, to sobie dałam spokój.
Anonymous - Śro 30 Sie, 2006 11:37

Gosia napisał/a:
BBC nie puszcza gniotow, wiec niech sie za to wezma ! :D

To chyba nie byłoby problemem, w końcu Annę Kareninę też nie kręcą tylko Rosjanie :D .

Cytat:
Skończyłam "Love story" Segala. Czytała któraś? To podobno na podstawie scenariusza, ale książka bardzo miła. Nawet mi się łezki przez moment kręciły.

Ja często się zabieram, ale mi nie idzie. Jeden prosty powód - książka jest po angielsku i jak dla mnie ma dość trudny język.

Mag - Śro 30 Sie, 2006 11:47

Ja czytałam Segale da sie przeczytać :)
Polecam jeszcze "Absolwenci", "Doktorzy"(tak mi się kojarzy tytuł- czytałam dawno)

GosiaJ - Sob 02 Wrz, 2006 10:56

Skończyłam właśnie "Jestem nudziarą". Autorką jest Monika Szwaja - jeden z wielu "klonów fieldingopodobnych" w polskiej literaturze ostatnich lat.
Książkę polecam szczególnie nauczycielkom ;-) Bohaterka pracuje właśnie w tym zawodzie, a jej obserwacje dotyczące szkolnego życia są bardzo trafne. Poza tym jest to taka typowa historia jak w "Bridget Jones", czyli bajka udająca prawdziwe życie. Są dwaj mężczyźni, z których nie wiadomo, którego wybrać (ale właściwie wiadomo od początku, na którego się zdecyduje bohaterka), dwie przyjaciółki do upijania się na smutno i wesoło, wredne byłe żony itp. Styl ściągnięty momentami z Musierowicz, głównie we fragmentach dotyczących młodzieży szkolnej.
Ogólnie - nic wybitnego, ale na koniec lata/początek jesieni, do pociągu czy autobusu - jak znalazł.