Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane
Harry_the_Cat - Czw 24 Sie, 2006 22:40
| Admete napisał/a: | | Mnie się bardzo ta książka podobała. Pod jej wpływem poszukałam w Sieci informacji na temat Longfellowa i znalazłam stronę o domu poety.Rozgrywa się w nim duża część akcji powieściowej. Można było szczegółowo obejrzeć wyposażenie domu. Uważam, że Klub Dantego jest dużo lepiej napisany niż Kod Leonarda da Vinci, którego nie byłam w stanie dokończyć ze względu na fatalny styl. No i świetne były te nawiązania do Dantego. |
Zgadzam się z Admete w całej rozciągłości. Może ciężko przebrnąc przez pierwsze 100-150 stron, ale potem wciąga niesłychanie. W sumie napisane jest rewelacyjnie. Inteligentnie, z pomysłem i na pewno koleś wie o czym pisze - w końcu, z tego, co pamiętam, pisał doktorat z Dantego (książkę pożyczyłam, więc nie mogę sprawdzić na okładce). Brown nawet się nie umywa.
Ja też szukałam po KD informacji nt. bohaterów i wtedy własnie odkryłam, że tom 23 mojej Britanniki jest wybrakowany - akurat tam, gdzie miało byc hasło Longfellow były - puste strony ...
Admete - Czw 24 Sie, 2006 23:46
Harry jak widać ta książka ma walor edukacyjny - zaciekawia i zmusza do poszukiwań. A Cień wiatru też nieżle się czyta. FIlary Ziemi zostały niedawno wznowione za bardzo przystępną cenę. W tej powieści właśnie denerwowały mnie te współczesne wstawki typu niezbyt udane sceny miłosne ( autor nie ma wystarczającego talentu, żeby takie rzeczy dobrze napisać ).
Harry_the_Cat - Czw 24 Sie, 2006 23:53
| Admete napisał/a: | | A Cień wiatru też nieżle się czyta. |
Mam, czeka na półce.
Anonymous - Pią 25 Sie, 2006 10:12
Ja po Klubie Dantego mam zamiar przeczytać "Boską Komedię"
Dziwna ta książka
Harry_the_Cat - Pią 25 Sie, 2006 10:25
| lady_kasiek napisał/a: | | Ja po Klubie Dantego mam zamiar przeczytać "Boską Komedię" |
Ja moge powiedzieć tylko : W oryginale? Nie czytałam
Jeannette - Pią 25 Sie, 2006 12:54
Skończyła "Wiek niewinności". Książka bardzo fajna, aż mnie dziw bierze, że Ameryka tak nowoczesna, wydaje się w XIX wieku bardziej zacofana niż Anglia. Chyba ostatnie echa purytanizmu rodem ze "Szkarłatnej litery" Hawthorne'a. :grin: Drugą jaką przeczytałam był "Jeździec bez głowy" Reida. Też niezła, zabawna i ogólnie sympatyczna. Choć z filmem ma chyba niewiele wspólnego.
Caroline - Sob 26 Sie, 2006 22:24
| Jeannette napisał/a: | | Skończyła "Wiek niewinności" |
To ja się dorzucę, bo ostatnio ponownie sięgnęłam po Edith Wharton "Świat zabawy", świetna jest ta książka, już kiedyś robiłam do niej podejście, ale przeczytałam zakończenie i stwierdziłam, że nie jestem w nastroju Teraz sięgnęłam znów i zrobiła na mnie niesamowite wrażenie, fantastyczna narracja, portrety psychologiczne bohaterów (zwłaszcza głównej bohaterki) i zbiorowy portret nowojorskiej socjety.
Porównując obie ekranizacje stwierdzam autorytatywnie: Scorsese geniuszem jest i basta!!!
Agn - Nie 27 Sie, 2006 08:06
| lady_kasiek napisał/a: | Ja po Klubie Dantego mam zamiar przeczytać "Boską Komedię"
Dziwna ta książka |
Boska komedia to jest dopiero dziwna! Wizje są naprawdę niezłe. O ile nie odstraszy cię mowa wiązana, to zapewne ci się spodoba. Niezwykła rzecz do czytania.
Anonymous - Nie 27 Sie, 2006 10:56
Mowa wiązana?
A tak przy okazji czytam W "Pogoni za rozumem"(ja obecnie kilka ksiązek czytam) książka jest zabójcza.
Admete - Nie 27 Sie, 2006 13:20
A ja bym chętnie przeczytała to:
http://czytelnia.onet.pl/...a_tygodnia.html
Harry_the_Cat - Nie 27 Sie, 2006 13:49
Trzeba sie będzie rozejrzeć...
Agn - Nie 27 Sie, 2006 21:43
| lady_kasiek napisał/a: | | Mowa wiązana? |
Czyli wierszem pisane.
Anonymous - Nie 27 Sie, 2006 22:13
zalezy jakim wierszem :D
Ale Boskiej nie mogę dostać w bibliotece księgarnia się kłania
Anonymous - Pon 28 Sie, 2006 01:46
kasiek jesli masz odrobine cierpliwosci, to ja postaram ci sie do konca tego tygodnia znalesc ebooka.
Anonymous - Pon 28 Sie, 2006 09:10
PEwnie że mam mnóstwo cierpliwości
Dzięki
Jeannette - Pon 28 Sie, 2006 16:32
Och Aine! Ja też chcę! Mogę być takim pasożytem?
Ale do rzeczy. Chcę wam polecić książkę Dumasa, mało znaną, ale wspaniałą. "Czarny tulipan" to opowieść o młodym hodowcy tulipanów, który na skutek pomyłki trafia do więzienia i tam poznaje córkę stróża, Różę.....więcej nie powiem, bo zepsułabym cały efekt. Dodam tylko, że to naprawdę urocza i słodka historia. Polecam.
Gosia - Pon 28 Sie, 2006 16:52
A czy to nie Gerard Philippe gral w tym filmie ?
Annette - Wto 29 Sie, 2006 20:08
| Nimloth napisał/a: | Ja właśnie skończyłam czytać "Wszystko dla pań" Emila Zoli.
Książka szalenie, szalenie mi się podobała.
|
Też czytałam tę książkę i ogromnie mi się podobała :smile: i chciałabym też zobaczyć ekranizację. Tylko ostatnio zaczynam mieć pewne obawy co do ekranizacji książek XIXwiecznych ??:
Gosia - Wto 29 Sie, 2006 20:43
BBC nie puszcza gniotow, wiec niech sie za to wezma !
Tyle ze to literatura francuska...
Harry_the_Cat - Wto 29 Sie, 2006 20:47
| Gosia napisał/a: | BBC nie puszcza gniotow, wiec niech sie za to wezma !
Tyle ze to literatura francuska... |
Tak, mi sie wydaje, ze oni pod tym względem to trochę patriotycznie...
Maja tyle własnej dobrej literatury, że Francuziki im nie w głowie
Jeannette - Wto 29 Sie, 2006 21:15
Skończyłam "Love story" Segala. Czytała któraś? To podobno na podstawie scenariusza, ale książka bardzo miła. Nawet mi się łezki przez moment kręciły.
Agn - Wto 29 Sie, 2006 21:20
Ejże? To raczej było w drugą stronę - najpierw książka, potem film? A zresztą... zaczęłam kiedyś, ale że ckliwe, to sobie dałam spokój.
Anonymous - Śro 30 Sie, 2006 11:37
| Gosia napisał/a: | BBC nie puszcza gniotow, wiec niech sie za to wezma !
Tyle ze to literatura francuska... |
To chyba nie byłoby problemem, w końcu Annę Kareninę też nie kręcą tylko Rosjanie .
| Cytat: | | Skończyłam "Love story" Segala. Czytała któraś? To podobno na podstawie scenariusza, ale książka bardzo miła. Nawet mi się łezki przez moment kręciły. |
Ja często się zabieram, ale mi nie idzie. Jeden prosty powód - książka jest po angielsku i jak dla mnie ma dość trudny język.
Mag - Śro 30 Sie, 2006 11:47
Ja czytałam Segale da sie przeczytać
Polecam jeszcze "Absolwenci", "Doktorzy"(tak mi się kojarzy tytuł- czytałam dawno)
GosiaJ - Sob 02 Wrz, 2006 10:56
Skończyłam właśnie "Jestem nudziarą". Autorką jest Monika Szwaja - jeden z wielu "klonów fieldingopodobnych" w polskiej literaturze ostatnich lat.
Książkę polecam szczególnie nauczycielkom Bohaterka pracuje właśnie w tym zawodzie, a jej obserwacje dotyczące szkolnego życia są bardzo trafne. Poza tym jest to taka typowa historia jak w "Bridget Jones", czyli bajka udająca prawdziwe życie. Są dwaj mężczyźni, z których nie wiadomo, którego wybrać (ale właściwie wiadomo od początku, na którego się zdecyduje bohaterka), dwie przyjaciółki do upijania się na smutno i wesoło, wredne byłe żony itp. Styl ściągnięty momentami z Musierowicz, głównie we fragmentach dotyczących młodzieży szkolnej.
Ogólnie - nic wybitnego, ale na koniec lata/początek jesieni, do pociągu czy autobusu - jak znalazł.
|
|
|