Ekranizacje - Oniegin
Gosia - Czw 24 Sty, 2008 18:00
Chyba nie widzialam dotad wydania Onegina z ilustracjami
Sofijufka - Czw 24 Sty, 2008 18:09
| Gosia napisał/a: | | Chyba nie widzialam dotad wydania Onegina z ilustracjami |
Ten Oniegin jest z 1966 r. - to okres bardzo wysmakowanych rosyjskich książek. Mam też Turgieniewa z 1967 r, - Asię i Pierwszą miłośc. W innym stylu, ale też ładnie ilustrowane....
No i trochę bajek z róznych stron świata [po rosyjsku], i tez ładne ilustracje mają....
Caitriona - Sob 26 Sty, 2008 15:21
Bardzo mi się podobają te ilustracje - szczególnie Tatiana. Dzięki Sof
Sofijufka - Sob 26 Sty, 2008 16:07
Jak tak - to jeszcze z okładki
Marija - Sob 26 Sty, 2008 16:35
Ten z okładki to Oniegin?
Sofijufka - Sob 26 Sty, 2008 16:39
| Marija napisał/a: | | Ten z okładki to Oniegin? |
U góry Tatiana, pod nia Oniegin
Marija - Sob 26 Sty, 2008 19:05
Niczego sobie ten Oniegin, jak z obrazka . Brunet!
trifle - Sob 26 Sty, 2008 19:37
Wygląda jak skupiony Alessio Bonni
Gosia - Sob 26 Sty, 2008 19:40
Tylko troche mlodszy niz w WiP
Sofijufka - Sob 26 Sty, 2008 19:46
| trifle napisał/a: | Wygląda jak skupiony Alessio Bonni |
Dlatego go dałam
A Tania mogłaby za Natasze robic....
trifle - Sob 26 Sty, 2008 19:54
Czy mogłybyście mi w skróconym skrócie opowiedzieć, o czym jest "Oniegin"? Bo chyba mi coś ciekawego ucieka Ani nie czytałam, ani nie oglądałam..
Gosia - Sob 26 Sty, 2008 20:00
Przeczytaj pierwsza strone tego watku, cytowalam tam fragmenty poematu Puszkina i dzielilam sie wrazeniami z obejrzanego filmu.
Sofijufka - Sob 26 Sty, 2008 20:01
| trifle napisał/a: | Czy mogłybyście mi w skróconym skrócie opowiedzieć, o czym jest "Oniegin"? Bo chyba mi coś ciekawego ucieka Ani nie czytałam, ani nie oglądałam.. |
Mniej więcej: Wychowana na wsi, młoda i piękna Tatiana zakochuje się w Eugeniuszu Onieginie [rozczarowanym światowcu], który jest ucieleśnieniem jej marzeń, jednak on nie okazuje swoich uczuć do dziewczyny. Tatiana postanawia wyznać miłość w liście, który wręcza Onieginowi. On stwierdza, że nie jest stworzony do małżeństwa i oboje w takim związku byliby nieszczęśliwi. Podczas balu na dworze Łariny, matki Tatiany, dochodzi do sprzeczki pomiędzy Onieginem a jego przyjacielem Lenskim. Ostra wymiana zdań doprowadza do pojedynku, w którym przyjaciel Oniegina ginie, a on sam płacze nad jego ciałem.
Po wielu latach spędzonych bez celu i sensu Eugeniusz Oniegin na balu ponownie spotyka Tatianę. Teraz wydaje mu się jeszcze piękniejsza i budzi w nim miłość. Dowiaduje się, że jest żoną księcia. Mimo próśb i błagań o przebaczenie Tatiana odrzuca jego miłość, tak jak on przed laty odrzucił ją. Chociaż nadal darzy go uczuciem, żegna się z nim na zawsze.
trifle - Sob 26 Sty, 2008 20:48
Dzięki, dzięki A czy to jest już z właściwym zakończeniem czy tylko wprowadza mnie w treść? Już sobie wyobrażam, co mogłby być dalej - takie połączenie Gustawa z Werterem
Gunia - Sob 26 Sty, 2008 21:10
To już koniec, Trifle.
trifle - Sob 26 Sty, 2008 21:26
Aha. I Ralph gra Oniegina.. Trzeba będzie obejrzeć
A teraz leci na tvn Wierny Ogrodnik z R.F., rodzice oglądają, ale ja muszę być mocna i uczyć się
Edit: Ha! Zakupiłam! Przejrzałam ten wątek, takie piękne zdjęcia, historia piękna. To byle do ferii
Gosia - Czw 31 Sty, 2008 17:56
Na fali ponownego zainteresowania filmem "Onegin" i tym tematem wrzucilam na serwer moj screensaver z fotkami Onegina i Tatiany czyli Ralpha i Liv, wykonany juz czas jakis temu. (Poprzedni link juz dawno wygasl)
Moze zacheci to kogos do obejrzenia filmu:
http://www.savefile.com/files/1352313
Music: Katie Melua
Gunia - Czw 31 Sty, 2008 18:12
A czy jest jakiś program do robienia wygaszaczy?
Gosia - Czw 31 Sty, 2008 18:18
Tak, na przyklad Screensaver Wonder. Lub Screensaver Maker.
Gunia - Czw 31 Sty, 2008 22:22
Dzięki!
trifle - Sob 02 Lut, 2008 18:58
Dziewczyny, czyje tłumaczenie "Oniegina" jest dobre? Widziałam jakieś pana Ważyka. Są inne?
nicol81 - Sob 02 Lut, 2008 19:16
Ja wiem o trzech.
trifle - Sob 02 Lut, 2008 19:45
I które jest najlepsze? Bo chciałabym przeczytać, może jak gdzieś tanio znajdę to kupić, tylko nie wiem, kogo. A może to wszystko jedno?
asiek - Sob 02 Lut, 2008 19:56
| Gosia napisał/a: | | Na fali ponownego zainteresowania filmem "Onegin" i tym tematem wrzucilam na serwer moj screensaver z fotkami Onegina i Tatiany czyli Ralpha i Liv, wykonany juz czas jakis temu. |
Gosiu, wielkie dzięki ! Poprzednio nie zdołałam się załapać.
nicol81 - Śro 06 Lut, 2008 19:19
| trifle napisał/a: | | I które jest najlepsze? Bo chciałabym przeczytać, może jak gdzieś tanio znajdę to kupić, tylko nie wiem, kogo. A może to wszystko jedno? |
Nie wiem, które najlepsze. Kiedyś widziałam porównanie pierwszej zwrotki, to stąd wiem, ze trzy są. Ważyka chyba mi się najmniej podobało...Nie wiem, które czytałam, takie z tekstem rosyjskim.
|
|
|