To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Nowa ekranizacja "Lalki"

annmichelle - Nie 28 Cze, 2026 17:39

RaczejRozwazna napisał/a:
A mnie żaden ze zwiastunów się nie podoba.

Mnie też nie.
Ale nie oceniam już filmów/seiali po zwiastunach, tak jak książek po okładkach. :wink:
Co nie zmienia mojej opinii, że średnio widzę te dwie adaptacje "Lalki", przy czym netfliksowa wygląda mi na totalną przeróbkę książki, niestety. :?

Tamara - Pon 29 Cze, 2026 11:56

RaczejRozwazna napisał/a:
A mnie żaden ze zwiastunów się nie podoba. Ale poczekam, może nie warto oceniać filmu po zwiastunie.

Jeżeli Belcia ryczy WOOOOON a Rzecki mówi kurwa Stasiu, to raczej nie rokuje to dobrze. Tak samo jak.opowieści o zjadaniu Wokulskiego.

BeeMeR - Pon 29 Cze, 2026 12:29

Mnie tam zombie brakuje,wpasowałyby się :-P
Tamara - Pon 29 Cze, 2026 15:36

Masz rację :rotfl:
Tamara - Pon 06 Lip, 2026 23:24

Słuchajcie , mam dla Netflixa propozycję następnej ekranizacji. Powinni wziąć się za Nad Niemnem - wiecie ile wszystkiego można by tam upchnąć :serce: :rotfl: ? można by zrobić coś tak koszmarnego, ociekającego krwią, podłością i seksem że niech się Lalka schowa :rotfl: :rotfl: :rotfl: po pierwsze wielopoziomowa wendetta między Bohatyrowiczami a Korczynem zarówno między wsią a dworem , jak i pomiędzy poszczególnymi członkami rodzin i w rodzinach między sobą, następnie bunt chłopski, przemyt , donosicielstwo i współpraca z kacapami (Darzecki!), chore przemocowo-seksualno-kazirodcze związki między członkami całej rodziny Korczyńskich, Kirłów i Różyców, nieślubne dzieci mieszkanek Bohatyrowicz, gwałty, szantaże, podpalenia, wymuszenia, Teresa będąca de facto utrzymanką Benedykta, dla przyjemności sypiająca z Witoldem a z przymusu z Kirłą, który ją szantażuje że wszystko wyjawi Emilii, jeżu kolczasty, ależ fabułę można by tu stworzyć :excited: :excited: :excited: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Witold , Zygmuś i Różyc obowiązkowo cierpiący na choroby weneryczne, przy czym Różyc będący biseksualistą zakochujący się w Janku, Marynia Kirłowa dorabiająca sobie na boku jako kochanka komedanta żandarmerii w najbliższym miasteczku i Jadwisia Domuntówna regularnie gwałcona przez dziadunia, z którym ma dwoje nieślubnych dzieci, a do tego oczywiście wszyscy pędzą bimber a we dworze okowitę i nalewki i chodzą w sztok pijani :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Mam nadzieję że nikt z Netflixa nigdy nie wpadnie na taki pomysł :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Admete - Wto 07 Lip, 2026 12:44

Tamaro, coś ty brała ostatnio? 😉
BeeMeR - Wto 07 Lip, 2026 13:01

Ale to prawda, Nad Niemnem można koncertowo zepsuć :lol:
Tamara - Śro 08 Lip, 2026 13:10

Admete, po prostu obejrzałam serial i zobaczyłam niewyczerpane źródło inspiracji :rotfl:
akne - Sob 11 Lip, 2026 01:11

Ooooooo!!!!! Ręce precz od Nad Niemnem!!!!!!!!! :nudelkula1_zolta: :nudelkula1_zolta: :nudelkula1_zolta:
Tamara - Czw 16 Lip, 2026 16:05

Nowy trailer wersji kinowej
https://youtube.com/watch?v=UsmL7HKwVWM&is=H-kn4Q1FwcQZtXAG
I znowy gorset na gołe ciało, fatalna dykcja, i współczesny język i spisób mówienia :thud: :zalamka: nie wiem czy się zdecyduję to obejrzeć :confused3:

RaczejRozwazna - Czw 16 Lip, 2026 18:04

Mnie się podobają zdjęcia, a nie podoba egzaltowany Wokulski :shock:
Admete - Czw 16 Lip, 2026 20:48

Kto gra kobietę, która mówi, że miłość trzeba przezywać"? Jak to źle brzmi.
Trzykrotka - Pią 17 Lip, 2026 10:45

Admete napisał/a:
Kto gra kobietę, która mówi, że miłość trzeba przezywać"? Jak to źle brzmi.

Maria Dębska - gra Wąsowską. Grała Kalinę Jędrusik.
Tak, to prawda, wizualnie nie jest źle, za to wokalnie strasznie. Tak źle wypowiadane są dialogi!

Tamara - Pią 17 Lip, 2026 16:40

Strasznie. tego sie nie strawić. Obejrzeć może ostatecznie tak, ale słuchanie to będzie męka :frustracja: :frustracja: :frustracja:
annmichelle - Pią 17 Lip, 2026 17:41

Poczekaj na serial Netflixa. :cool: Tam chyba będzie jeszcze więcej "kwiatków" z kurwu...cym Rzeckim na czele (przynajmniej wg zwiastuna).
Tamara - Sob 18 Lip, 2026 17:05

Nooo, Belcia rycząca WOOOON to zaiste widok pierwsza klasa :paddotylu: