To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP

Admete - Czw 04 Wrz, 2025 19:59

Nie wiedziałam, że wydają książki poświęcone bohaterom HP - o Snap'ie:

https://www.znak.com.pl/p...rrie-kim-254562

Tamara - Wto 30 Gru, 2025 09:59

W święta miałam powtórkę wszystkich filmów i dopiero teraz zauważyłam, że minister magii z ostatniej części to pan Woodhouse z Emmy z kropką :lol:
RaczejRozwazna - Nie 18 Sty, 2026 20:56

Którym nauczycielem z Hogwartu jesteś. Mnie wyszła Minerwa McGonagall tak jak się spodziewałam. :wink:

https://www.plotek.pl/plo...uizStage=result

Tamara - Pon 19 Sty, 2026 11:20

Profesor Flitwick :shock:
Loana - Wto 20 Sty, 2026 20:49

Tamara napisał/a:
Profesor Flitwick :shock:

Mi tak samo :P

Tamara - Śro 21 Sty, 2026 08:25

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Admete - Śro 21 Sty, 2026 14:33

Mnie wyszła Minerva, co mnie nie dziwi, bo byłam już tak nazywana ;) Raz zostałam nawet Gandalfem ;)
Aragonte - Czw 22 Sty, 2026 14:38

Mnie też wyszła Minerwa - miałam nadzieję na coś bardziej zaskakującego :-P
praedzio - Pią 23 Sty, 2026 08:51

A ja jestem Hagridem. :lol:
RaczejRozwazna - Pią 23 Sty, 2026 08:52

Jakie odpowiedzi dawałaś? :lol:
RaczejRozwazna - Pią 23 Sty, 2026 08:52

Jakie odpowiedzi dawałaś? :lol:
praedzio - Pią 23 Sty, 2026 11:19

Nooo, nie dla mnie siedzenie z herbatką wśród papierzysk. ;)
Tamara - Pią 23 Sty, 2026 12:19

praedzio napisał/a:
A ja jestem Hagridem. :lol:

Pasuje idealnie :mrgreen: :oklaski:

akne - Pią 06 Lut, 2026 00:22

Zrobiła dwa razy.
Za pierwszym uczciwie , jak nauczycielowi przystało :mrgreen: . I wyszła mi Minerva.
Za drugim zaszalałam i klikałam odpoawiedzi, które mnie kusiły, ale "nie wypadało w sumie" ich zaznaczyć pedagogowi. I wiecie co? Snape :-P

RaczejRozwazna - Pią 06 Lut, 2026 08:22

Wow. :thud:
Tamara - Pią 06 Lut, 2026 13:58

Loana napisał/a:
Mi tak samo

Chyba dlatego, że obie z doświadczenia wiemy, jak straszliwie ważna jest pomoc, wsparcie i opieka udzielana dzieciom.

Aragonte - Pon 16 Lut, 2026 17:28

Pierwszy raz obejrzałam sobie porównanie aktorów wcielających się w postacie z filmów o HP i tych z przyszłego serialu:
https://www.youtube.com/watch?v=EKqJhZhm2rA
I na pewno jeden pozytyw dostrzegam - moim zdaniem są bliższe wiekowo bohaterom książek. Aktorzy z HP byli super, ale większość była tak o 10-20 lat za stara :wink:

Admete - Wto 17 Lut, 2026 06:22

Możliwe, ale jak już moja bratanica mówi, że nie obejrzy nowej wersji, to o czymś świadczy 😉
RaczejRozwazna - Wto 17 Lut, 2026 09:34

Czysto wizualnie bez porównania bardziej podoba mi się stara ekipa.
Tamara - Wto 17 Lut, 2026 10:02

No nieee, pan Knightley jako Lucius ? nieeeee :confused3: ujdą starsi Weasleyowie, ale to i wszystko. Może to wina AI, ale wszyscy mają taki sam rozmemłany wyraz twarzy, dzięki któremu z wyglądu podobni zupełnie do nikogo :confused3:
BeeMeR - Wto 17 Lut, 2026 10:22

Owszem, rozmemlani, i jak najbardziej upodobnieni kostiumami do poprzedników,
Tamara - Wto 17 Lut, 2026 12:14

Niby to ma być to samo, to i kostiumy powinny być takie same. A dlaczego nie pokazali Voldemorta ja się pytam???
BeeMeR - Wto 17 Lut, 2026 13:32

Cytat:
Niby to ma być to samo, to i kostiumy powinny być takie same
ależ niekoniecznie, różne ekranizacje np Lalki czy DiU mają niekoniecznie te same fryzury i kostiumy, choć materiał wyjściowy ten sam. Dla mnie to było tylko wklejenie twarzy/główki i udawanie ruchu, nie lubię takich filmów AI. Voldemorta nie mogą pokazać bo jeszcze nic nie wiadomo jaki będzie w nowej wersji :-P
Tamara - Śro 18 Lut, 2026 09:35

Myślę, że nie chcą ryzykować. HP to jest konkretne universum, gdzie bohaterowie mają od lat utrwalony w powszechnej świadomości wygląd i próba zrobienia w tej kwestii rewolucji to recepta na katastrofę. Lalka i DiU to powieści osadzone w konkretnym miejscy i czasie i znane przez mimo wszystko dużo węższą grupę ludzi, a i tak każda kolejna wersja wywołuje burzę, między zwolennikami prawdy historycznej a nieznającymi książki i epoki :-P więc jeżeli publika bierze się (wirtualnie) za łby z powodu szmacianych kiecek Keiry i prosiaka w sieni, co dopiero mówić o miliardowej widowni HP.
BeeMeR - Śro 18 Lut, 2026 14:03

A ja myślę, ze czasy filmowej staranności i dokładności historycznej minęły dawno, teraz można poszaleć jeśli idzie i płeć i kolor skóry, to co dopiero kostiumy i fryzury. I jeszcze że w tym filmiku bylo po prostu kopiuj- wklej nową twarz, li i jedynie dla klikalności.