To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Inne wieści o książkach

Agn - Nie 27 Sty, 2019 17:25

Tez nie wiedzialam. :shock:
Admete - Nie 27 Sty, 2019 19:09

Jeszcze powinni przyznawać antynagrody za bezsensowne i niepotrzebne sceny seksu w filmach i serialach.
Agn - Nie 27 Sty, 2019 19:41

Trzeba by poszperać, może są. :lol:
Aragonte - Nie 27 Sty, 2019 20:26

Admete napisał/a:
Jeszcze powinni przyznawać antynagrody za bezsensowne i niepotrzebne sceny seksu w filmach i serialach.

Możemy zacząc przyznawac :-P

praedzio - Nie 27 Sty, 2019 20:36

Ale chyba nie wszystkie, jak leci, co? Zostawcie parę! :lol:
Aragonte - Nie 27 Sty, 2019 20:43

praedzio napisał/a:
Ale chyba nie wszystkie, jak leci, co? Zostawcie parę! :lol:

Chodzi o bezsensowne i niepotrzebne :-P Z nominowanych czytałam (chyba) tylko Auel, ale nic już nie pamiętam.

praedzio - Nie 27 Sty, 2019 21:06

Aragonte napisał/a:
Chodzi o bezsensowne i niepotrzebne

Jeśli Admete zasiadałaby w jury, to obawiam się, że nic by się nie ostało. :lol: Taka Dolina Koni Auel (bo chyba tylko to czytałam ze wspomnianego cyklu) skurczyłaby się do rozmiaru noweli. :rotfl:

Admete - Nie 27 Sty, 2019 21:25

Jak jest uzasadniona rozwojem uczuć, to może być - zasygnalizowana ;) Mnie to nie interesuje, spowalnia mi akcję i nic nie wnosi. Poza tym to kobiety eksponuje się wtedy bardziej ( w filmach, serialach ) i traktuje przedmiotowo, Choćby ta statuetka w wyżej podlinkowanym konkursie - dla mnie jest seksistowska.
praedzio - Nie 27 Sty, 2019 21:42

Admete napisał/a:
Jak jest uzasadniona rozwojem uczuć, to może być - zasygnalizowana

Mówiłam! Mówiłam! :lol:
Zasygnalizowana czarnym ekranikiem z napisem: "Kochany widzu, jeśli jesteś zainteresowany szczegółami nocy poślubnej Państwa XY, kup DVD w wersji rozszerzonej o usuniętą scenę". :lol:

Admete - Pon 28 Sty, 2019 10:06

Nie o to chodzi Paedzio - raczej o to, że nie muszę i nie chcę oglądać na ekranie rżnięcia jak na przykład w scenach z 1983 lub Sense 8. To znaczy udawanego seksu, gołych aktorów. Po co mi to? Czy ja jestem podglądaczem? Przy czym piszę za siebie, subiektywnie, inni czują inaczej. Tak akurat mam, czuję zażenowanie w imieniu swoim i aktorów. Pocałunki, jakiś element łóżkowy też - ale nie dosłownie.
Aragonte - Wto 29 Sty, 2019 12:02

No to w książkach odpada aż takie podglądactwo, bo jednak trzeba sobie wszystko wyobrazic :wink: Ale pewne sceny i tak mnie śmieszą :-P
Aragonte - Śro 21 Sie, 2019 15:49

Tekst o fanfikach:
https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/6587/Jankowiak_Fan_fiction_wolnosc_czy_samowola.pdf?sequence=1

Admete - Śro 21 Sie, 2019 15:56

Ten tekst przypomniał mi szalone czasy Kompanii Boromira...Dawniej czytałam sporo ff, głównie do HP, ale Syna Gondoru oczywiście też.
Aragonte - Śro 21 Sie, 2019 16:09

Też wyłapałam wzmianki o Synu Gondoru :wink:
Aragonte - Czw 29 Sie, 2019 15:10

Wpisik o scenach erotycznych, które wzbudziły w autorce bloga największy niesmak czy dyskomfort - Komudy nie czytałam i chyba sobie daruję, ale faktycznie ma znacznie większy zasób słów niż Ziemiański :-P
https://straszna-nisza.blogspot.com/search/label/saga%20o%20ludziach%20lodu

A kryteria chyba ukradnę, tj. pożyczę do analizowania własnych tekstów - w sumie to chyba i tak je stosuję :wink:

Cytat:
Zacytuję tu wywiad z pewnym znanym układaczem list (ZUL-em).
„Dziennikarz: Co robisz, aby nadać swoim listom pozór obiektywności?
ZUL: Wymyślam kryteria”.
Podążając za tym zacnym przykładem, przedstawiam własne kryteria.

Kryterium nr 1: Kontekst. Czy scena erotyczna jest potrzebna dla fabuły, czy też stanowi dozwolony od lat 18 odpowiednik karuzeli do łóżeczka? Innymi słowy, czy jest tanim zagraniem mającym zwabić czytelnika poprzez zagranie na jego instynktach?

Kryterium nr 2: Styl. Czy scena erotyczna jest napisana w sposób obrzydliwy/obraźliwy/głupi/przegadany/jakikolwiek inny, który nie odpowiada OZM?

Kryterium nr 3, które pokrywa się częściowo z dwoma poprzednimi, ale jednak musi zostać wydzielone, chociaż właściwie przeczy samej idei obiektywnych kryteriów: Moje osobiste odczucie. Czy pierwszą reakcją na scenę erotyczną jest śmiech/wytrzeszcz oczu/wykrzywienie warg/ciche przekleństwo/głośne „co to ma być”?

Admete - Czw 29 Sie, 2019 17:25

Dla mnie to wszystko strasznie skomplikowane ;) Jak można wszytko to brać pod uwagę podczas pisania? Albo się pisze albo nie ;) Tertium non datur ;) Ale dlatego też niczego nie piszę ;) Aragonte :przytul:
Aragonte - Czw 29 Sie, 2019 19:06

Admete napisał/a:
Dla mnie to wszystko strasznie skomplikowane ;) Jak można wszytko to brać pod uwagę podczas pisania

Eee, ale tutaj to blogerka znęca się nad scenami erotycznymi, ja z tym nie mam nic wspólnego :-P Tzn. nie mam kłopotów z ustaleniem, czy dana scena jest na miejscu (w moim tekście, ale w cudzych raczej też), zwyczajnie bawi mnie czytanie czasem takich analiz. A przy okazji uczę się, jak nie pisać :twisted: Cytat z Komudy mnie trochę rozśmieszył, przyznaję :lol: aczkolwiek widzę świadome nawiązania do barokowego stylu i nawet kryptocytat (przynajmniej jeden) z poezji :mysle: Chyba bardziej przewracałam oczami podczas czytania scen erotycznych w Kacprze Ryksie.

Edit: sprawdziłam, to zakamuflowany cytat z fraszki Daniela Naborowskiego, jest do podejrzenia np. tu:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=88251

Tamara - Śro 11 Wrz, 2019 21:51

Przeczytałam wpisik - nie sposób się z autorką nie zgodzić , to jest ogólnie szeroko pojęty dramat :thud: :zalamka: :paddotylu: ni przypiął ni przyłatał i kompletnie bez sensu , a jeżeli idzie o Komudę , to on się bardzo stara udawać , że umie konstruować barokowe makaronizmy , ale ni cholery mu to nie wychodzi , bo tak biedak się przy tym wysila, że niemal słychać stękanie :lol: poza tym trochę pojechał po bandzie z ubiorem damskim - fortugały należały do elementów ubioru dworskiego , więc raczej nie dało rady , żeby nosiły je obłapiane przy każdej okazji dziewki, poza tym jeżeli by się fortugał złamał , to raczej nie zad napastnika zostałby uszkodzony , poza tym miał on trojaka formę - kosza wiklinowego , żelaznych obręczy zaszytych w płótno , albo - najpopularniejszy chyba na ziemiach polskich jeżeli sądzić po zachowanych portretach - wypchany włosiem wałek wiązany wokół bioder, taki zresztą ma Maryna na koronacyjnym portrecie - jeżeli w ogóle go ma, bo fortugał w formie obręczy czy kosza był popularny bardziej w Europie zachodniej niż u nas https://pl.wikipedia.org/wiki/Maryna_Mniszch%C3%B3wna#/media/Plik:Boguszowicz_Marina_Mniszech.jpg
A wracając do meritum - tego się po prostu nie daje czytać :frustracja: :frustracja: :frustracja: :cry2: :-P

Aragonte - Śro 11 Wrz, 2019 21:58

A jak ci się, eee, podobały pozostałe scenki? :mrgreen:
Tamara - Śro 11 Wrz, 2019 22:56

Aaaaaa jakby tu rzec :lol: - :thud: :thud: :thud: dno i 6 metrów mułu nadziewanego zdechłymi krewetkami (podobno niemożebnie śmierdzą).Okrutnie mnie rozczarowała Cherezińska urywając scenę w kulminacyjnym momencie , zwłaszcza jak sobie zwizualizowałam tego tura strzegącego piersi i jego ryk :lol: ale najwyraźniej kobiecie nie starczyło wyobraźni żeby rzecz dokończyć :confused3: :foch2:
Pozostałe są tak bezdennie denne , że nawet nie wiem co powiedzieć :thud:

A może by tak spełnić dobry uczynek i dokończyć za panią Ch.tę jakże fascynującą i pełną potencjału scenę :twisted: ? Wspólnymi siłami dałybyśmy radę - bo jak nie my to kto :serce: :excited: :banan_czerwony:

Trzykrotka - Czw 10 Paź, 2019 12:17

Mam nadzieję, że to nie fake :trzyma_kciuki: Mamy literackiego Nobla :cheerleader2: :oklaski:
Olga Tokarczuk
https://www.msn.com/pl-pl...ocid=spartanntp
Wielkie gratulacje dla autorki :kwiatki_wyciaga:

Admete - Czw 10 Paź, 2019 12:24

Nie daje. Na Onecie też już piszą. Cieszę się.
Agn - Czw 10 Paź, 2019 12:25

Gratulacje!
Drugim laureatem jest Peter Handke.

Admete - Czw 10 Paź, 2019 12:27

No to za dwa lata.
Akaterine - Czw 10 Paź, 2019 13:15

Taka mała dygresja - przekazałam wiadomość o Noblu koledze z pokoju, starszemu panu. A ten skomentował "A za co? Świat na głowie stanął" :shock: . Czym się Tokarczuk mogła mu narazić?
Chyba że pomylił z Olgą Lipińską :lol: .