To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Zapowiedzi wydawnicze

primavera - Wto 25 Mar, 2014 14:04

Trzykrotka napisał/a:
Kupiłam w piątek. Jest bardzo pięknie napisana, w formie opowieści, gawędy. Widać, jak na dłoni, dlaczego pani Przedpełska - Trzeciakowska tak świetnie tłumaczyła Jane Austen. Ma wiedzę, prowadzi badania, czuje niuanse. Kiedy trzeba, pyta mamę (co należało podać na obiad konkurentowi do ręki córki albo jak nazywały się pieniądze męzatki na drobne wydatki, które dostawała od męża). No i widać, że kocha - i pisarkę i tę robotę :wink:

z chęcią bym Cie zalajkowała Trzykrotko za te słowa :-)

akne - Czw 27 Mar, 2014 19:01

Szkoda, ze to W.A.B, bo może bym dostała do recnezji. :-|
behemotka - Sob 12 Kwi, 2014 18:32

http://www.wydawnictwolit...Jennifer--Worth
Agn - Sob 12 Kwi, 2014 20:32

O, to coś na podstawie serialu, który powinnam obejrzeć, tylko jeszcze nie obejrzałam. :)
Nie, tfu! Wróć - na podstawie tej książki jest serial - i dalej zostaje jak było. :D

Caitriona - Sob 12 Kwi, 2014 21:54

behemotka napisał/a:
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/2642/Zawolajcie-polozna---Jennifer--Worth

Bardzo mnie to cieszy :)

Aragonte - Sob 12 Kwi, 2014 23:54

Trzykrotka napisał/a:
Kupiłam w piątek. Jest bardzo pięknie napisana, w formie opowieści, gawędy. Widać, jak na dłoni, dlaczego pani Przedpełska - Trzeciakowska tak świetnie tłumaczyła Jane Austen. Ma wiedzę, prowadzi badania, czuje niuanse. Kiedy trzeba, pyta mamę (co należało podać na obiad konkurentowi do ręki córki albo jak nazywały się pieniądze męzatki na drobne wydatki, które dostawała od męża). No i widać, że kocha - i pisarkę i tę robotę :wink:

Książka cudna :serce2:
Jak Ci się podobała scenka z udziałem Przedpełskiej-Trzeciakowskiej (na samym końcu jest) w katedrze w Winchesterze? :wink:

Akaterine - Nie 13 Kwi, 2014 09:17

Ja jestem gdzieś w 1/3 i póki co mnie póki co raczej nudzi - nie ma nic, czego wcześniej gdzieś już nie czytałam ;) . Ale ogólnie dobrze napisana, dobrze, że coś takiego się ukazało.
Justine - Pią 25 Kwi, 2014 10:04

Świat książki odświeża Jane Austen i Elizabeth Gaskell w serii Angielski ogród, książki są ślicznie wydane, w twardej oprawie z obwolutą :slina:
Szczególnie cieszę się z Gaskell, bo do tej pory każda jej książka jest z innej parafii, mają inny format i grzbiet co mnie osobiście drażni.
30 kwietnia ukazują się pierwsze 3 książki z serii, we wrześniu mają wydać „Żony i córki” i „Północ Południe” , a w styczniu 2015 „Mansfield Park” i „Wichrowe wzgórza”.

Admete - Pią 25 Kwi, 2014 10:38

Śliczne, ale przeciez nie kupie kolejnych wydań...
Justine - Pią 25 Kwi, 2014 11:04

Też to sobie powtarzam... :)
Anaru - Pią 25 Kwi, 2014 11:07

Ślicznie wydane :excited:
(i to mówię ja: austenowski profan :wink: )

Agn - Pią 25 Kwi, 2014 12:07

Właśnie czekam na te wydania, uzupełnię sobie niektóre tytuły. Na pewno Panie z Cranford, bo nie mam po polsku. I po polsku mi czegoś Austen brakuje, chyba Opactwa... :mysle:
Wydania są prześliczne, idealne do tego typu książek. :serce2:

Akaterine - Pią 25 Kwi, 2014 21:05

Jakie cudne!
Caitriona - Pią 25 Kwi, 2014 21:51

No masz, a ja mam wszystko, a tu takie piękne wydanie...
Agn - Pią 25 Kwi, 2014 22:05

Pójdziesz do księgarni i sobie pomacasz dla spokoju. ;) :P
A może coś jeszcze z serii pójdzie? Coś, czego nie masz?

Caitriona - Pią 25 Kwi, 2014 22:20

Macac na pewno będę, a kupowac to chyba nie: Austen mam wszystko, Gaskell tez, z Bronte mam to co chciałam miec. Moze jak wydadzą Perswazje to zakupie ;)
Agn - Pią 25 Kwi, 2014 22:40

Czemu akurat Perswazje? :mysle:
primavera - Sob 26 Kwi, 2014 10:32

ale śliczne wydanie - zobaczę czy czegoś mi brakuje :mrgreen:
Agn - Sob 26 Kwi, 2014 19:54

A jest gdzieś jakaś lista, co będzie wydane z tej serii? :mysle: Powiem szczerze, że pieszczę w fantazjach George Eliot po polsku...
Justine - Sob 26 Kwi, 2014 23:21

Nigdzie nie znalazłam listy, ani na ich stronie ani na facebooku, dlatego napisałam maila z pytaniem co planują jeszcze wydać i otrzymałam odpowiedź:

"Witam
W planie wydawniczym na najbliższe miesiące przewidziane tytułu:
we wrześniu planujemy „Żony i córki” i „Północ Południe” Elizabeth Gaskell,
w styczniu 2015 „Mansfield Park” Jane Austen, „Wichrowe wzgórza” Emily Bronte.
Co będzie dalej trudno mi w tej chwili powiedzieć. Z pewnością będziemy kontynuowali serię, ponieważ jej pojawienie się na rynku spotkało się z bardzo ciepły, wręcz entuzjastycznym przyjęciem.
Pozdrawiam serdecznie"

Agn - Sob 26 Kwi, 2014 23:35

No to będziemy obserwować serię i w razie czego uzupełniać. :)
Anaru - Nie 27 Kwi, 2014 12:31

Zawsze możecie wysłać do wydawnictwa pytanie - podpowiedź czy będzie może wydane coś, co chciałybyście mieć. Może się okażę, że mają w planach ;)
Caitriona - Nie 27 Kwi, 2014 14:10

Agn napisał/a:
Czemu akurat Perswazje?

Bo to moja ulubiona powieść Jane Austen ;) Najczęściej do niej wracam, przydałby się nowy egzemplarz do czytania.

Agn - Nie 27 Kwi, 2014 15:42

Caitri!!! Myslalam, ze jestem w tym odosobniona! :love_shower:
Admete - Nie 27 Kwi, 2014 16:01

Moja to Perswazje i Mansfield Park.