Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Dramy koreańskie, filmy skośne i przypadkowi aktorzy - cz.5
Trzykrotka - Sob 14 Mar, 2015 21:36 Czuję się jeszcze bardziej zachęcona. Tylko znowu osiem odcinków dzieciowych? Normalnie to byłaby już połowa dramy zooshe - Sob 14 Mar, 2015 21:50
Trzykrotka napisał/a:
Tylko znowu osiem odcinków dzieciowych? Normalnie to byłaby już połowa dramy
Tylko 6 jest dziecięcych. Dwa pierwsze są przedprenatalne.
Właśnie przybył z Chin następca który ma zdetronizować Gormina. Szykuje się zamach na ciężarną królową i króla. A pewien mnich spiskuje jak by tu królowi pofstawić pod nos babeczkę która urodzi mu syna. BeeMeR - Sob 14 Mar, 2015 22:04
zooshe napisał/a:
Tylko 6 jest dziecięcych. Dwa pierwsze są przedprenatalne.
Trailer faktycznie ładny - chyba dam dramie szansę jak skończę z Wojownikiem
No to chlup kolejny odcinek Admete - Sob 14 Mar, 2015 22:04 Fajny ten trailer, szkoda, ze ta drama ma coś z 35 odcinków. BeeMer masz The Great Seer? Jak on w tym zwiastunie genialnie tańczy Jak w balecie. Ji Sung został wpisany na ekskluzywną listę moich ulubieńców Może Swallow the Sun byłoby znośniejsze?
Oglądanie Cha Do-Hyun i jego zmagań ze sobą, z przeszłością jest przeżyciem wyjątkowym. Wybaczam dramie wsadzanie ha ha śmiesznych momentów jak upicie się bohaterki w 14 odcinku, czasem nawet wybaczam aktorce, że nie potrafi grać Wszystko dla cierpienia i rzadkich uśmiechów pana Cha. On tam jest do zakochania się - dobrze, ze aktor tylko trzy lata młodszy ode mnie, to sobie mogę odrobinę powzdychać Trzykrotko podeślesz mi napisy do 5 i 6 odcinka?BeeMeR - Sob 14 Mar, 2015 22:14
Admete napisał/a:
BeeMer masz The Great Seer?
jeszcze nie ale do spotkania będę miała zapewne 24/35 pl
Admete napisał/a:
Może Swallow the Sun byłoby znośniejsze?
Też się zastanawiam i też jest pl. Admete - Sob 14 Mar, 2015 22:16 A to miło Będzie co oglądać aż do wakacji Aragonte - Sob 14 Mar, 2015 23:01 Ładny trailer Aktor miał dublera czy faktycznie tak dobrze tańczy i jest tak sprawny?
BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
BeeMer masz The Great Seer?
jeszcze nie ale do spotkania będę miała zapewne 24/35 pl
Khem, khem
A kogo on właściwie gra w tym The Great Seer?
Zetknęłam się już z tym tytułem i chyba opinie były pochlebne.
A ja może sobie obejrzę jakiś odcinek Wojownika BDS.
Przy którym jesteś, BeeMeR?zooshe - Sob 14 Mar, 2015 23:12
Aragonte napisał/a:
Takiego ich tejszego jasnowidza i specjalistę od Feng shui.
Który będzie doradzał królowi i rzy którego pomocy powstanie królestwo Joseon.BeeMeR - Sob 14 Mar, 2015 23:14
Aragonte napisał/a:
chyba tytułowego jasnowidza.
Zooshe niech się lepiej wypowie co i jak odbiera.
Miałam dziś w planie 5 odcinek WBDS ale tak się wieszał i przycinał że sobie ten tego tam inną wersję a w tym czasie puściłam My PS Partner
No nie powiem, ciekawie się to zaczęło Trzykrotka - Sob 14 Mar, 2015 23:16 Jestem więcej niż zainteresowana i Swallow i Seerem - BeeMer - uśmiecham się tradycyjnie
Admete pw
Teraz, kiedy sobie smakuję KMHM powoli, przy robieniu napisów, doceniam dramę jako całość. I to, że scenariusz był przemyślany i skonstruowany od A do Z. Wiadomo, zdarzały się dziury i nieścisłości, ale nic to wobec tego, co czasami się wyrabia w dramach. I to, że psychicznie i psychologicznie materiał potraktowano poważnie, a jednocześnie zamiast ponurego dramatu zaserwowano nam taki genialny przekładaniec śmiechu i płaczu. I to, że Ji Sung błyszczy w niej jak brylant, a inni mało mu ustępują. Mnie się nawet dziewczyna podoba i dziś chyba wiem, dlaczego. Jest najsłabsza aktorsko, ale ma wdzięk, którego nie ma np Macocha z Nice Guya, też słaba. Da się ją lubić, ja przynajmniej ją lubię. Poza tym ona wpasowuje się dokładnie w styl bycia rodziny Oh - toć oni wszyscy są walnięci. Aktorka w Secret była wyciszona i spokojna - tutaj chyba miała być taką wariatką. Z drugiej strony, dzięki jej ekspresyjności, świetnie wypadają sceny, jak ta z Yo Subem, który chce się zabić. Zwróćcie uwagę, jeśli będziecie robić powtórkę. Ona krzykiem, płaczem, szarpaniem, ratuje życie bohaterowi, budząc uśpionego Do Hyuna 9zatopionego w wodzie). On potem mówi o tym lekarzowi. I tam znakomicie sprawdza się jej nadekspresyjność.
Z obsady żal mi było tylko grupy czebolskiej, totalnie zepchniętej na margines.
Żabulowi jeszcze raz wielkie kamsa mida! Aragonte - Sob 14 Mar, 2015 23:21
BeeMeR napisał/a:
Miałam dziś w planie 5 odcinek WBDS ale tak się wieszał i przycinał że sobie ten tego tam inną wersję a w tym czasie puściłam My PS Partner
No nie powiem, ciekawie się to zaczęło
Ja też miałam problemy z piątym odcinkiem, wspomagałam się inną wersją. Pozytyw jest taki, że tutaj pojawią się już Ji Chang Wook i Nefrytowy ale jakoś w połowie odcinka.Admete - Nie 15 Mar, 2015 08:45 Mnie się bardzo podobało jak w szpitalu Origin mówi i mówi, a Cha tylko patrzy, patrzy, dotyka dłonią głowy, a potem ją przytula. Pięknie to zagrał.BeeMeR - Nie 15 Mar, 2015 11:34
Trzykrotka napisał/a:
Jestem więcej niż zainteresowana i Swallow i Seerem - BeeMer - uśmiecham się tradycyjnie
a ps partner nie?
jeszcze nie skończyłam, ale dominującą - jakże głęboką - myślą było to, że nie wywaliłabym bohatera Ji Sunga (nie mam pojęcia jak się nazywa, wiem, że Lee) z łóżka - na miejscu panny nr 2 i jak już się ogarnął i przestał szlochać i smęcić za byłą bo z panną nr 1 to zupełnie inna bajka
To zdecydowanie film o seksie (bardziej niż miłości) - bo przynajmniej przypadkowy seks telefon wiedzie do szczerych rozmów damsko-męskich głównie w tym temacie, seksu w rzeczy samej, przyjaźni i niewątpliwie miłości też. No i film nie waha się tego seksu pokazać - dość dosłownie, ale bez wulgaryzmów.
Galerię zrobię jak skończę, wrzucę więc tylko kilka fotek losowo wybranego aktora, dodając, że Ji Sung jest bardzo facecio zgrabny acz fryzurę ma nie najlepszą może
I że gra dobrze, to też nikogo nie zdziwi, prawda? Czy bohater jest sfrustrowany, rechoczący, napalony jak piec martenowski itd. to na ekranie widać dokładnie to, co być powinno Trzykrotka - Nie 15 Mar, 2015 11:44 Pięknie Nie tylko ma technikę, ale to, o czym kiedyś BeeMer pisała, intensywność, coś takiego, że kiedy jest na ekranie z innymi aktorami i tak ściąga wzrok na siebie, nawet kiedy nic nie robi.
Obejrzałam właśnie My PS Partner. O-ja-cie
Uchachanam przez piosenkę o majtkach, ale niezależnie od piosenki - bardzo fajny film. Bardzo mi się podobał. Taka rom-ero-kom, z golizną i męskim porównywaniem, kto ma większego, damskimi rozmowami o seksie i męsko-damskimi też. Bardzo, ale to bardzo podobała się "związek" głównych bohaterów, którzy zaczęli od seks-telefonu ze źle wybranym numerem, potem przeszli do rozmów o seksi, potem o wszystkim, potem się ze sobą przespali, a potem zaprzyjaźnili i podjęli mądre decyzje, zanim postanowili być razem.
Mimo, że mocno to było niestandardowe, to w jakiś sposób uczciwsze, niż wieczne aygoo i przymykanie oczu na bucowatość narzeczonego, czy wieczne wspominanie seksownej eks. Ji Sung bardzo fajny i bardzo seksowny.
Zaczęłam też Con Artists z Woo Binem, Pokazał się na gooddrama.
Elegancko i wystawnie zrobiony, Woo Bin jak zawsze wart zawieszenia oka. Prócz niego psychiatra z KMHM, dziewczyna z King's Face, Mistrz z Healera. Gładkie i jakoś póki co nie zatrzymało mojej uwagi, choć akcja nawarstwiona i pełna policjantów i złodziei. Pewnie dokończę, ale nie moja to bajka.
Edit: a widzisz, BeeMer, great minds think alike
Film chcę na własność! Jaką tam piękną bieliznę pokazują.... Admete - Nie 15 Mar, 2015 11:49 A ja skończyłam KMHM - wzruszyłam się przy Shin Se Gi. Bardzo podobało mi się zakończenie - wszystko na właściwym miejscu, podomykane, wzruszające, ale bez przesłodzenia. Człowiek ma przekonanie, że bohaterowie sobie poradzą i wszystko będzie w porządku. Ji Sung - jestem zakochana w jego grze, a sam jest przystojny w taki normalny, męski sposób. Nie dzieciak tylko facet.BeeMeR - Nie 15 Mar, 2015 12:01
Aragonte napisał/a:
Ja też miałam problemy z piątym odcinkiem, wspomagałam się inną wersją
Czy któreś jeszcze odcinki sprawiają takie problemy?
Admete napisał/a:
skończyłam KMHM - wzruszyłam się przy Shin Se Gi. Bardzo podobało mi się zakończenie - wszystko na właściwym miejscu, podomykane, wzruszające, ale bez przesłodzenia. Człowiek ma przekonanie, że bohaterowie sobie poradzą i wszystko będzie w porządku. Ji Sung - jestem zakochana w jego grze, a sam jest przystojny w taki normalny, męski sposób. Nie dzieciak tylko facet.
Pozostaje mi powtórzyć za Trzykrotką: great minds think alike
Co do KMHM - jeszcze rzut oka na dziecięce zabawy w gotowanie - podobało mi się BeeMeR - Nie 15 Mar, 2015 12:10 My girl - odc 5 to perły rzucane przez wieprze - właściwie całą relację Drugiego do Pierwszej można tak podsumować
Drugi jest cudny - a jakie prezenty umie dawać
Panna ewidentnie ich niegodna, nie docenia bałwanka ni jednego ni drugiego - ale że dalej głupia jak but to ja mu życzę innej panny
A Pierwsza niech już sobie ma tego Pierwszego
Byle Drugiemu nie prezentować Drugiej, bo to drętwiak straszny A matko z córką jak ją strasznie ubrali na urodziny Pierwszej
Sukienka kilkulatki na bluzkę podstarzałej ciotki Dobrze że choć na swoje własne przyjęcie umie się lepiej ubrać.
zooshe - Nie 15 Mar, 2015 12:12
Trzykrotka napisał/a:
Jestem więcej niż zainteresowana i Swallow i Seerem - BeeMer - uśmiecham się tradycyjnie
Niestety na bace nie ma wszystkich odcinków Swallow.
Teraz, kiedy sobie smakuję KMHM powoli, przy robieniu napisów, doceniam dramę jako całość. I to, że scenariusz był przemyślany i skonstruowany od A do Z. Wiadomo, zdarzały się dziury i nieścisłości, ale nic to wobec tego, co czasami się wyrabia w dramach. I to, że psychicznie i psychologicznie materiał potraktowano poważnie, a jednocześnie zamiast ponurego dramatu zaserwowano nam taki genialny przekładaniec śmiechu i płaczu.
Jakby nie patrzeć to tego dramatu jest całkiem sporo, ale na szczęście dzięki barwnym osobowościom Do Hyuna, nie dominuje on nad całością.
JA nie mogę wyjść z podziwu, że te wszystkie osobowości zostały tak świetnie wpisane w opowieść i nie są tylko humorystycznym dodatkiem ale integralną i ważną częścią opowieści.
Trzykrotka napisał/a:
I to, że Ji Sung błyszczy w niej jak brylant, a inni mało mu ustępują.
I znowu wielkie brawa dla Ji Sunga że dzięki swojemu talentowi tchnął w życie w każdą z postaci do której widz się przywiązuje i za którą płacze kiedy odchodzi.
Nawet myślę że jedna nagroda dla Ji Sunga to za mało. Powinien dostać przynajmniej 4.
W rękach innego aktora było by to niewykonalne.
Trzykrotka napisał/a:
Mnie się nawet dziewczyna podoba i dziś chyba wiem, dlaczego. Jest najsłabsza aktorsko, ale ma wdzięk, którego nie ma np Macocha z Nice Guya, też słaba. Da się ją lubić, ja przynajmniej ją lubię.
Też nie mam z nią problemu, przeszkadzała mi może w dwóch pierwszych odcinkach, potem jej wrzaski przestały mi przeszkadzać i nawet ją polubiłam.
Jeśli jeszcze kiedyś sparują ja z Ji Sungiem nie będę mieć nic przeciwko. Do trzech razy sztuka.
Trzykrotka napisał/a:
Z obsady żal mi było tylko grupy czebolskiej, totalnie zepchniętej na margines.
Ale tylko ze względu na obsadę bo jeśli chodzi o fabułę był to strzał w dziesiątkę.
Trzykrotka napisał/a:
Żabulowi jeszcze raz wielkie kamsa mida!
I Hyun Binowi też. Chodzą słuchy że po porażce Hyde nie prędko da się go namówić na udział w dramie.
BeeMeR napisał/a:
jeszcze nie skończyłam, ale dominującą - jakże głęboką - myślą było to, że nie wywaliłabym bohatera Ji Sunga (nie mam pojęcia jak się nazywa, wiem, że Lee) z łóżka
To żadne odkrycie.
BeeMeR napisał/a:
Galerię zrobię jak skończę, wrzucę więc tylko kilka fotek losowo wybranego aktora, dodając, że Ji Sung jest bardzo facecio zgrabny acz fryzurę ma nie najlepszą może
Czekam na fotki.
Ja już nawet przestałam zwracać uwagę na te wszystkie grzybki. Jeśli nie możesz czegoś zmienić trzeba to zaakceptować.Admete - Nie 15 Mar, 2015 12:22 Mnie się jeszcze postaciowo-aktorsko podobał sekretarz Ahn. Bardzo sympatyczna postać i aktor.BeeMeR - Nie 15 Mar, 2015 12:47
zooshe napisał/a:
I znoty yu765wu wielkie brawa dla Ji Sunga że dzięki swojemu talentowi tchnął w życie w każdą z postaci do której widz się przywiązuje i za którą płacze kiedy odchodzi.
Nawet myślę że jedna nagroda dla Ji Sunga to za mało. Powinien dostać przynajmniej 4.
W rękach innego aktora było by to niewykonalne.
Ja nie mam złudzeń - nagrodę na pewno dostanie, ale niekoniecznie Daesanga - wystarczy, że inna drama będzie mieć wyższą oglądalność (bo KMHM ma dobrą ok 10% ale nie oszałamiającą) a już kandydatem zostanie któreś z jej aktorów.
zooshe napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Żabulowi jeszcze raz wielkie kamsa mida!
I Hyun Binowi też. Chodzą słuchy że po porażce Hyde nie prędko da się go namówić na udział w dramie.
Trzeba było wybrać ciekawszy scenariusz - bo Jekyll to porażka scenariuszowa (oglądalność spadła do ok. 3,8% - kto by przypuszczał gdy go angażowano za grubą kasę).
Cytat:
To żadne odkrycie.
To nie odkrycie, to twierdzenie - czysto teoretyczne Aragonte - Nie 15 Mar, 2015 12:55 Ciekawi mnie to Heal Me, Kill Me, ale chyba poczekam z oglądaniem na polski sos Trzykrotki
BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Ja też miałam problemy z piątym odcinkiem, wspomagałam się inną wersją
Czy któreś jeszcze odcinki sprawiają takie problemy?
Nie, chyba nie, zapamiętałam tylko ten.
A ja obejrzałam w nocy (uczciwie, bo wcześniej coś tam podglądałam) odcinki 25. i 26. Wojownika Baek Dong Soo. Spłakałam się na początku 25. odcinka
Spoiler:
Śmierć Chuna wyglądała prawie jak Boromira I dlaczego nie pokazano potem jakiejś reakcji bohaterów na tę śmierć?
Dong Soo jest już zdecydowanie najlepszym szermierzem Joseonu
Nadal nie widzę chemii między nim a panną od mapy Zdecydowanie wolę chłopczycę Jin Joo.
Idę oglądać dalej, może dzisiaj skończę całość.
A co do My Girl - perły przed wieprze będą i dalej Admete - Nie 15 Mar, 2015 12:56 No bo tam chemii nie było za grosz Aragonte. Na siłę ich sparowali.Agn - Nie 15 Mar, 2015 13:27 Dobry! Zaraz zmykam, ale...
Zooshe napisał/a:
Rzecz dzieje się za panowania dobrze nam znanego króla Gongmina, mamy więc wątek z królowa która nie może zajść w ciąże i Gererała Choi, który przewija się gdzieś na trzecim planie no i oczywiście Generała Lee Seong Gye, późniejszego założyciela Josen, na którego rozkaz zginie Choi Young.
A jak się ogólnie ogląda? Nie chodzi mi tylko o samego Ji Sunga, ale ogólnie jak drama?
Paciemu Generał na trzecim planie???
Trailer jest faktycznie bardzo ładny.
Admete napisał/a:
Ji Sung został wpisany na ekskluzywną listę moich ulubieńców
Fiu fiuuuuu! A kto jest jeszcze na tej ekskluzywnej liście?
Admete napisał/a:
http://asianwiki.com/Swallow_the_Sun
I tak nie ma skąd wziąć...
Na gryzoniu widziałam, że jest, jakby co.
Trzykrotka napisał/a:
*Agn też się szczerzy, jak by co*
BeeMeR napisał/a:
Drugi jest cudny - a jakie prezenty umie dawać
No i właśnie to mnie strasznie bodzie - on wszystko robi pod nią, motyle fruwają po brzuchu jak oszalałe, facet lepi bałwanki, robi okularki... coś, do czego nie trzeba wydawać kasy, a jest cudne i specjalnie dla kobiety. Z telefonem też ślicznie przecież wymyślił, by jej duma nie ucierpiała. No miodzio! Ale widać za mało... Grrr...
BeeMeR napisał/a:
A Pierwsza niech już sobie ma tego Pierwszego
Byle Drugiemu nie prezentować Drugiej, bo to drętwiak straszny A matko z córką jak ją strasznie ubrali na urodziny Pierwszej
Sukienka kilkulatki na bluzkę podstarzałej ciotki Dobrze że choć na swoje własne przyjęcie umie się lepiej ubrać.
Też obstrykiwałam ten ciuch z "zachwytem". Straszne. Idealna kandydatka na stanowisko prezeski Klubu Brzydkiego Sweterka pw. Pioniera Kim Tana.
Ale Pierwszy, jak widziałaś (i też to pstryknęłam, jak pamiętam - widzę, że załatwiają nas na malinowo te same sprawy ), w tym dresie z futerkiem idealnie by do niej pasował.
Aragonte napisał/a:
Ciekawi mnie to Heal Me, Kill Me, ale chyba poczekam z oglądaniem na polski sos Trzykrotki
Ja chyba też.
Dobra, wracam do "mapkowania"...Admete - Nie 15 Mar, 2015 13:35
Agn napisał/a:
Fiu fiuuuuu! A kto jest jeszcze na tej ekskluzywnej liście?
Jak to kto? KMM, Ji Chang-Wook, Junki ( choć z innych powodów niż np. KMM ), Cho Seung-Woo, Kim Rae Won ( ), Shin Sung-Rok, Kim Sang-Ho czyli przystojny inaczej Ajusshi z CH i TEN , Yu Oh-Seong czyli nasz specjalista od ról złych ( kupiec Choi w JG ), Lee Sung-Min czyli pan Oh z Misaeng, Choi Min-Soo czyli Chuno i szef prokuratorów z P&P. Tyle mi na razie przyszło do głowy.Trzykrotka - Nie 15 Mar, 2015 13:35 Będę pracować ciężko!
Dam z siebie wszystko!
... ale trochę potrwa z tymi napisami Cztery pierwsze i tak mamy z baki, a ja przy 8 jestem, czyi nawet nie w połowie.