To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy koreańskie, filmy skośne i przypadkowi aktorzy - cz.5

Trzykrotka - Sob 14 Mar, 2015 21:36

Czuję się jeszcze bardziej zachęcona. Tylko znowu osiem odcinków dzieciowych? :zalamka: Normalnie to byłaby już połowa dramy :zalamka:
zooshe - Sob 14 Mar, 2015 21:50

Trzykrotka napisał/a:
Tylko znowu osiem odcinków dzieciowych? :zalamka: Normalnie to byłaby już połowa dramy :zalamka:

Tylko 6 jest dziecięcych. Dwa pierwsze są przedprenatalne. :wink:

Właśnie przybył z Chin następca który ma zdetronizować Gormina. Szykuje się zamach na ciężarną królową i króla. A pewien mnich spiskuje jak by tu królowi pofstawić pod nos babeczkę która urodzi mu syna. :zalamka:

BeeMeR - Sob 14 Mar, 2015 22:04

zooshe napisał/a:
Tylko 6 jest dziecięcych. Dwa pierwsze są przedprenatalne. :wink:
:paddotylu:

Trailer faktycznie ładny - chyba dam dramie szansę jak skończę z Wojownikiem :twisted: :twisted:
No to chlup kolejny odcinek :mrgreen:

Admete - Sob 14 Mar, 2015 22:04

Fajny ten trailer, szkoda, ze ta drama ma coś z 35 odcinków. BeeMer masz The Great Seer? Jak on w tym zwiastunie genialnie tańczy :shock: Jak w balecie. Ji Sung został wpisany na ekskluzywną listę moich ulubieńców ;) Może Swallow the Sun byłoby znośniejsze?

http://asianwiki.com/Swallow_the_Sun

I tak nie ma skąd wziąć...

Oglądanie Cha Do-Hyun i jego zmagań ze sobą, z przeszłością jest przeżyciem wyjątkowym. Wybaczam dramie wsadzanie ha ha śmiesznych momentów jak upicie się bohaterki w 14 odcinku, czasem nawet wybaczam aktorce, że nie potrafi grać ;) Wszystko dla cierpienia i rzadkich uśmiechów pana Cha. On tam jest do zakochania się - dobrze, ze aktor tylko trzy lata młodszy ode mnie, to sobie mogę odrobinę powzdychać ;) Trzykrotko podeślesz mi napisy do 5 i 6 odcinka?

BeeMeR - Sob 14 Mar, 2015 22:14

Admete napisał/a:
BeeMer masz The Great Seer?
jeszcze nie ale do spotkania będę miała zapewne :roll: 24/35 pl ;)

Admete napisał/a:
Może Swallow the Sun byłoby znośniejsze?
Też się zastanawiam i też jest pl. :wink: :wink:
Admete - Sob 14 Mar, 2015 22:16

A to miło ;) Będzie co oglądać aż do wakacji ;)
Aragonte - Sob 14 Mar, 2015 23:01

Ładny trailer :) Aktor miał dublera czy faktycznie tak dobrze tańczy i jest tak sprawny?
BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
BeeMer masz The Great Seer?
jeszcze nie ale do spotkania będę miała zapewne :roll: 24/35 pl ;)

Khem, khem :wink: :flirtuje2:

A kogo on właściwie gra w tym The Great Seer?
Zetknęłam się już z tym tytułem i chyba opinie były pochlebne.

A ja może sobie obejrzę jakiś odcinek Wojownika BDS.
Przy którym jesteś, BeeMeR?

zooshe - Sob 14 Mar, 2015 23:12

Aragonte napisał/a:

Takiego ich tejszego jasnowidza i specjalistę od Feng shui. :wink:
Który będzie doradzał królowi i rzy którego pomocy powstanie królestwo Joseon.

BeeMeR - Sob 14 Mar, 2015 23:14

Aragonte napisał/a:
chyba tytułowego jasnowidza.
Zooshe niech się lepiej wypowie co i jak odbiera.

Miałam dziś w planie 5 odcinek WBDS ale tak się wieszał i przycinał że sobie ten tego tam inną wersję a w tym czasie puściłam My PS Partner
No nie powiem, ciekawie się to zaczęło :twisted:

Trzykrotka - Sob 14 Mar, 2015 23:16

Jestem więcej niż zainteresowana i Swallow i Seerem - BeeMer - uśmiecham się tradycyjnie :kwiatek:
Admete :kwiatek: pw

Teraz, kiedy sobie smakuję KMHM powoli, przy robieniu napisów, doceniam dramę jako całość. I to, że scenariusz był przemyślany i skonstruowany od A do Z. Wiadomo, zdarzały się dziury i nieścisłości, ale nic to wobec tego, co czasami się wyrabia w dramach. I to, że psychicznie i psychologicznie materiał potraktowano poważnie, a jednocześnie zamiast ponurego dramatu zaserwowano nam taki genialny przekładaniec śmiechu i płaczu. I to, że Ji Sung błyszczy w niej jak brylant, a inni mało mu ustępują. Mnie się nawet dziewczyna podoba i dziś chyba wiem, dlaczego. Jest najsłabsza aktorsko, ale ma wdzięk, którego nie ma np Macocha z Nice Guya, też słaba. Da się ją lubić, ja przynajmniej ją lubię. Poza tym ona wpasowuje się dokładnie w styl bycia rodziny Oh - toć oni wszyscy są walnięci. Aktorka w Secret była wyciszona i spokojna - tutaj chyba miała być taką wariatką. Z drugiej strony, dzięki jej ekspresyjności, świetnie wypadają sceny, jak ta z Yo Subem, który chce się zabić. Zwróćcie uwagę, jeśli będziecie robić powtórkę. Ona krzykiem, płaczem, szarpaniem, ratuje życie bohaterowi, budząc uśpionego Do Hyuna 9zatopionego w wodzie). On potem mówi o tym lekarzowi. I tam znakomicie sprawdza się jej nadekspresyjność.
Z obsady żal mi było tylko grupy czebolskiej, totalnie zepchniętej na margines.
Żabulowi jeszcze raz wielkie kamsa mida! :mrgreen:

Aragonte - Sob 14 Mar, 2015 23:21

BeeMeR napisał/a:
Miałam dziś w planie 5 odcinek WBDS ale tak się wieszał i przycinał że sobie ten tego tam inną wersję a w tym czasie puściłam My PS Partner
No nie powiem, ciekawie się to zaczęło :twisted:

Ja też miałam problemy z piątym odcinkiem, wspomagałam się inną wersją. Pozytyw jest taki, że tutaj pojawią się już Ji Chang Wook i Nefrytowy :D ale jakoś w połowie odcinka.

Admete - Nie 15 Mar, 2015 08:45

Mnie się bardzo podobało jak w szpitalu Origin mówi i mówi, a Cha tylko patrzy, patrzy, dotyka dłonią głowy, a potem ją przytula. Pięknie to zagrał.
BeeMeR - Nie 15 Mar, 2015 11:34

Trzykrotka napisał/a:
Jestem więcej niż zainteresowana i Swallow i Seerem - BeeMer - uśmiecham się tradycyjnie :kwiatek:
a ps partner nie? :twisted:
jeszcze nie skończyłam, ale dominującą - jakże głęboką :cool: - myślą było to, że nie wywaliłabym bohatera Ji Sunga (nie mam pojęcia jak się nazywa, wiem, że Lee) z łóżka :serduszkate: - na miejscu panny nr 2 i jak już się ogarnął i przestał szlochać i smęcić za byłą ;) bo z panną nr 1 to zupełnie inna bajka :P
To zdecydowanie film o seksie (bardziej niż miłości) - bo przynajmniej przypadkowy seks telefon wiedzie do szczerych rozmów damsko-męskich głównie w tym temacie, seksu w rzeczy samej, przyjaźni i niewątpliwie miłości też. No i film nie waha się tego seksu pokazać - dość dosłownie, ale bez wulgaryzmów.
Galerię zrobię jak skończę, wrzucę więc tylko kilka fotek losowo wybranego aktora, dodając, że Ji Sung jest bardzo facecio zgrabny :serce2: acz fryzurę ma nie najlepszą może :P
I że gra dobrze, to też nikogo nie zdziwi, prawda? Czy bohater jest sfrustrowany, rechoczący, napalony jak piec martenowski itd. to na ekranie widać dokładnie to, co być powinno :mrgreen:

Trzykrotka - Nie 15 Mar, 2015 11:44

Pięknie :oklaski: Nie tylko ma technikę, ale to, o czym kiedyś BeeMer pisała, intensywność, coś takiego, że kiedy jest na ekranie z innymi aktorami i tak ściąga wzrok na siebie, nawet kiedy nic nie robi.
Obejrzałam właśnie My PS Partner. O-ja-cie :rumieniec:
Uchachanam przez piosenkę o majtkach, ale niezależnie od piosenki - bardzo fajny film. Bardzo mi się podobał. Taka rom-ero-kom, z golizną i męskim porównywaniem, kto ma większego, damskimi rozmowami o seksie i męsko-damskimi też. Bardzo, ale to bardzo podobała się "związek" głównych bohaterów, którzy zaczęli od seks-telefonu ze źle wybranym numerem, potem przeszli do rozmów o seksi, potem o wszystkim, potem się ze sobą przespali, a potem zaprzyjaźnili i podjęli mądre decyzje, zanim postanowili być razem.
Mimo, że mocno to było niestandardowe, to w jakiś sposób uczciwsze, niż wieczne aygoo i przymykanie oczu na bucowatość narzeczonego, czy wieczne wspominanie seksownej eks. Ji Sung bardzo fajny i bardzo seksowny.

Zaczęłam też Con Artists z Woo Binem, Pokazał się na gooddrama.
Elegancko i wystawnie zrobiony, Woo Bin jak zawsze wart zawieszenia oka. Prócz niego psychiatra z KMHM, dziewczyna z King's Face, Mistrz z Healera. Gładkie i jakoś póki co nie zatrzymało mojej uwagi, choć akcja nawarstwiona i pełna policjantów i złodziei. Pewnie dokończę, ale nie moja to bajka.

Edit: a widzisz, BeeMer, great minds think alike
Film chcę na własność! Jaką tam piękną bieliznę pokazują.... :thud:

Admete - Nie 15 Mar, 2015 11:49

A ja skończyłam KMHM - wzruszyłam się przy Shin Se Gi. Bardzo podobało mi się zakończenie - wszystko na właściwym miejscu, podomykane, wzruszające, ale bez przesłodzenia. Człowiek ma przekonanie, że bohaterowie sobie poradzą i wszystko będzie w porządku. Ji Sung - jestem zakochana w jego grze, a sam jest przystojny w taki normalny, męski sposób. Nie dzieciak tylko facet.
BeeMeR - Nie 15 Mar, 2015 12:01

Aragonte napisał/a:
Ja też miałam problemy z piątym odcinkiem, wspomagałam się inną wersją
Czy któreś jeszcze odcinki sprawiają takie problemy?

Admete napisał/a:
skończyłam KMHM - wzruszyłam się przy Shin Se Gi. Bardzo podobało mi się zakończenie - wszystko na właściwym miejscu, podomykane, wzruszające, ale bez przesłodzenia. Człowiek ma przekonanie, że bohaterowie sobie poradzą i wszystko będzie w porządku. Ji Sung - jestem zakochana w jego grze, a sam jest przystojny w taki normalny, męski sposób. Nie dzieciak tylko facet.
Pozostaje mi powtórzyć za Trzykrotką: great minds think alike :twisted:

Co do KMHM - jeszcze rzut oka na dziecięce zabawy w gotowanie - podobało mi się :mrgreen:

BeeMeR - Nie 15 Mar, 2015 12:10

My girl - odc 5 to perły rzucane przez wieprze - właściwie całą relację Drugiego do Pierwszej można tak podsumować :zalamka:

Drugi jest cudny :serduszkate: - a jakie prezenty umie dawać :serduszkate:

Panna ewidentnie ich niegodna, nie docenia bałwanka ni jednego ni drugiego - ale że dalej głupia jak but to ja mu życzę innej panny :trzyma_kciuki:
A Pierwsza niech już sobie ma tego Pierwszego :P

Byle Drugiemu nie prezentować Drugiej, bo to drętwiak straszny :zalamka: A matko z córką jak ją strasznie ubrali na urodziny Pierwszej :zalamka:
Sukienka kilkulatki na bluzkę podstarzałej ciotki :confused3: Dobrze że choć na swoje własne przyjęcie umie się lepiej ubrać.

zooshe - Nie 15 Mar, 2015 12:12

Trzykrotka napisał/a:

Niestety na bace nie ma wszystkich odcinków Swallow. :(

Zobaczcie jak on tam śpiewa.
https://m.youtube.com/watch?v=HGF-7gOhwn4

Trzykrotka napisał/a:
Teraz, kiedy sobie smakuję KMHM powoli, przy robieniu napisów, doceniam dramę jako całość. I to, że scenariusz był przemyślany i skonstruowany od A do Z. Wiadomo, zdarzały się dziury i nieścisłości, ale nic to wobec tego, co czasami się wyrabia w dramach. I to, że psychicznie i psychologicznie materiał potraktowano poważnie, a jednocześnie zamiast ponurego dramatu zaserwowano nam taki genialny przekładaniec śmiechu i płaczu.

Jakby nie patrzeć to tego dramatu jest całkiem sporo, ale na szczęście dzięki barwnym osobowościom Do Hyuna, nie dominuje on nad całością.
JA nie mogę wyjść z podziwu, że te wszystkie osobowości zostały tak świetnie wpisane w opowieść i nie są tylko humorystycznym dodatkiem ale integralną i ważną częścią opowieści.

Trzykrotka napisał/a:

I to, że Ji Sung błyszczy w niej jak brylant, a inni mało mu ustępują.

I znowu wielkie brawa dla Ji Sunga że dzięki swojemu talentowi tchnął w życie w każdą z postaci do której widz się przywiązuje i za którą płacze kiedy odchodzi.
Nawet myślę że jedna nagroda dla Ji Sunga to za mało. Powinien dostać przynajmniej 4.
W rękach innego aktora było by to niewykonalne.

Trzykrotka napisał/a:

Mnie się nawet dziewczyna podoba i dziś chyba wiem, dlaczego. Jest najsłabsza aktorsko, ale ma wdzięk, którego nie ma np Macocha z Nice Guya, też słaba. Da się ją lubić, ja przynajmniej ją lubię.

Też nie mam z nią problemu, przeszkadzała mi może w dwóch pierwszych odcinkach, potem jej wrzaski przestały mi przeszkadzać i nawet ją polubiłam.
Jeśli jeszcze kiedyś sparują ja z Ji Sungiem nie będę mieć nic przeciwko. Do trzech razy sztuka.

Trzykrotka napisał/a:

Z obsady żal mi było tylko grupy czebolskiej, totalnie zepchniętej na margines.

Ale tylko ze względu na obsadę bo jeśli chodzi o fabułę był to strzał w dziesiątkę.

Trzykrotka napisał/a:

I Hyun Binowi też. Chodzą słuchy że po porażce Hyde nie prędko da się go namówić na udział w dramie.

BeeMeR napisał/a:

jeszcze nie skończyłam, ale dominującą - jakże głęboką :cool: - myślą było to, że nie wywaliłabym bohatera Ji Sunga (nie mam pojęcia jak się nazywa, wiem, że Lee) z łóżka :serduszkate:

To żadne odkrycie.

BeeMeR napisał/a:

Galerię zrobię jak skończę, wrzucę więc tylko kilka fotek losowo wybranego aktora, dodając, że Ji Sung jest bardzo facecio zgrabny :serce2: acz fryzurę ma nie najlepszą może :P

Czekam na fotki.

Ja już nawet przestałam zwracać uwagę na te wszystkie grzybki. Jeśli nie możesz czegoś zmienić trzeba to zaakceptować.

Admete - Nie 15 Mar, 2015 12:22

Mnie się jeszcze postaciowo-aktorsko podobał sekretarz Ahn. Bardzo sympatyczna postać i aktor.
BeeMeR - Nie 15 Mar, 2015 12:47

zooshe napisał/a:
I znoty yu765wu wielkie brawa dla Ji Sunga że dzięki swojemu talentowi tchnął w życie w każdą z postaci do której widz się przywiązuje i za którą płacze kiedy odchodzi.
Nawet myślę że jedna nagroda dla Ji Sunga to za mało. Powinien dostać przynajmniej 4.
W rękach innego aktora było by to niewykonalne.
Ja nie mam złudzeń - nagrodę na pewno dostanie, ale niekoniecznie Daesanga - wystarczy, że inna drama będzie mieć wyższą oglądalność (bo KMHM ma dobrą ok 10% ale nie oszałamiającą) a już kandydatem zostanie któreś z jej aktorów.

zooshe napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:

I Hyun Binowi też. Chodzą słuchy że po porażce Hyde nie prędko da się go namówić na udział w dramie.
Trzeba było wybrać ciekawszy scenariusz :P - bo Jekyll to porażka scenariuszowa (oglądalność spadła do ok. 3,8% - kto by przypuszczał gdy go angażowano za grubą kasę).

Cytat:
To żadne odkrycie.
To nie odkrycie, to twierdzenie - czysto teoretyczne ;)
Aragonte - Nie 15 Mar, 2015 12:55

Ciekawi mnie to Heal Me, Kill Me, ale chyba poczekam z oglądaniem na polski sos Trzykrotki :wink:

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Ja też miałam problemy z piątym odcinkiem, wspomagałam się inną wersją
Czy któreś jeszcze odcinki sprawiają takie problemy?

Nie, chyba nie, zapamiętałam tylko ten.
A ja obejrzałam w nocy (uczciwie, bo wcześniej coś tam podglądałam) odcinki 25. i 26. Wojownika Baek Dong Soo. Spłakałam się na początku 25. odcinka :cry2:
Spoiler:
Śmierć Chuna wyglądała prawie jak Boromira :cry2: I dlaczego nie pokazano potem jakiejś reakcji bohaterów na tę śmierć?

Dong Soo jest już zdecydowanie najlepszym szermierzem Joseonu :mrgreen:
Nadal nie widzę chemii między nim a panną od mapy :roll: Zdecydowanie wolę chłopczycę Jin Joo.
Idę oglądać dalej, może dzisiaj skończę całość.

A co do My Girl - perły przed wieprze będą i dalej :zalamka:

Admete - Nie 15 Mar, 2015 12:56

No bo tam chemii nie było za grosz Aragonte. Na siłę ich sparowali.
Agn - Nie 15 Mar, 2015 13:27

Dobry! Zaraz zmykam, ale...
Zooshe napisał/a:
Rzecz dzieje się za panowania dobrze nam znanego króla Gongmina, mamy więc wątek z królowa która nie może zajść w ciąże i Gererała Choi, który przewija się gdzieś na trzecim planie no i oczywiście Generała Lee Seong Gye, późniejszego założyciela Josen, na którego rozkaz zginie Choi Young.

A jak się ogólnie ogląda? Nie chodzi mi tylko o samego Ji Sunga, ale ogólnie jak drama?
Paciemu Generał na trzecim planie??? :cry2:
Trailer jest faktycznie bardzo ładny. :)
Admete napisał/a:
Ji Sung został wpisany na ekskluzywną listę moich ulubieńców ;)

Fiu fiuuuuu! A kto jest jeszcze na tej ekskluzywnej liście? :)
Admete napisał/a:
http://asianwiki.com/Swallow_the_Sun

I tak nie ma skąd wziąć...

Na gryzoniu widziałam, że jest, jakby co.
Trzykrotka napisał/a:

*Agn też się szczerzy, jak by co*
BeeMeR napisał/a:
Drugi jest cudny :serduszkate: - a jakie prezenty umie dawać :serduszkate:

No i właśnie to mnie strasznie bodzie - on wszystko robi pod nią, motyle fruwają po brzuchu jak oszalałe, facet lepi bałwanki, robi okularki... coś, do czego nie trzeba wydawać kasy, a jest cudne i specjalnie dla kobiety. Z telefonem też ślicznie przecież wymyślił, by jej duma nie ucierpiała. No miodzio! Ale widać za mało... Grrr... :roll:
BeeMeR napisał/a:
A Pierwsza niech już sobie ma tego Pierwszego :P

Byle Drugiemu nie prezentować Drugiej, bo to drętwiak straszny :zalamka: A matko z córką jak ją strasznie ubrali na urodziny Pierwszej :zalamka:
Sukienka kilkulatki na bluzkę podstarzałej ciotki :confused3: Dobrze że choć na swoje własne przyjęcie umie się lepiej ubrać.

Też obstrykiwałam ten ciuch z "zachwytem". :roll: Straszne. :? Idealna kandydatka na stanowisko prezeski Klubu Brzydkiego Sweterka pw. Pioniera Kim Tana. :?
Ale Pierwszy, jak widziałaś (i też to pstryknęłam, jak pamiętam - widzę, że załatwiają nas na malinowo te same sprawy :mrgreen: ), w tym dresie z futerkiem idealnie by do niej pasował. :lol:
Aragonte napisał/a:
Ciekawi mnie to Heal Me, Kill Me, ale chyba poczekam z oglądaniem na polski sos Trzykrotki :wink:

Ja chyba też. :)

Dobra, wracam do "mapkowania"...

Admete - Nie 15 Mar, 2015 13:35

Agn napisał/a:
Fiu fiuuuuu! A kto jest jeszcze na tej ekskluzywnej liście?

Jak to kto? KMM, Ji Chang-Wook, Junki ( choć z innych powodów niż np. KMM ;) ), Cho Seung-Woo, Kim Rae Won ( :serce2: ), Shin Sung-Rok, Kim Sang-Ho czyli przystojny inaczej Ajusshi z CH i TEN :) , Yu Oh-Seong czyli nasz specjalista od ról złych ( kupiec Choi w JG ), Lee Sung-Min czyli pan Oh z Misaeng, Choi Min-Soo czyli Chuno i szef prokuratorów z P&P. Tyle mi na razie przyszło do głowy.

Trzykrotka - Nie 15 Mar, 2015 13:35

Będę pracować ciężko!
Dam z siebie wszystko!
... ale trochę potrwa z tymi napisami :kwiatek: Cztery pierwsze i tak mamy z baki, a ja przy 8 jestem, czyi nawet nie w połowie.