Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Tamara - Sob 30 Maj, 2020 16:42
Też mnie kusi ale naprawdę nie powinnam
Caitriona - Pon 01 Cze, 2020 14:20
Przeczytałam reportaż norweskiej autorki o zabójstwach honorowych w Jordanii. Świetnie się czyta, bardzo dobra rzecz. Honor. Opowieść ojca, który zabił własną córkę. Lene Wold.
Admete - Pon 01 Cze, 2020 15:47
Znam, niedawno czytałam. Wstrząsająca lektura.
Tamara - Czw 04 Cze, 2020 22:39
A czy wspominałam, że zamówiłam sobie Domy i dwory Łukasza Gołębiowskiego ? Mają wydać cztery tomy jego prac
Agn - Pią 05 Cze, 2020 07:04
Jakos sie nie zajaknelas nawet... Nieladnie!
Tamara - Pią 05 Cze, 2020 12:08
I już odebrałam właśnie dziś
annmichelle - Pią 05 Cze, 2020 12:27
To ja też się pochwalę - właśnie dotarło do mnie 17 kg książek z Polski , m.in. "dorosłe" wydanie Harry'ego Pottera, Wiedźmin, ale też seria Pana Samochodzika i Dzieci z Bullerbyn w takim wydaniu, które zawsze chciałam mieć. No i kilka thrillerów, historycznych plus klasyka.
Czuję się jakbym miała w czerwcu Gwiazdkę i Urodziny w jednym.
Tamara - Pią 05 Cze, 2020 16:21
Agn - Pią 05 Cze, 2020 19:11
17 kg książek... wowowowowowowowoowow!!!
Szafran - Pią 05 Cze, 2020 21:56
Czemu nikt mi nie wysyła 17 kg książek
annmichelle - Pią 05 Cze, 2020 22:22
| Szafran napisał/a: | Czemu nikt mi nie wysyła 17 kg książek |
Zamówiłam, opłaciłam to wysłali.
Moje 17 kg szczęścia poustawiane już na półkach i mam dylemat od czego zacząć. Oby tylko takie "troski" mnie dopadały!
Chodzę dzisiaj parę centymentrów nad ziemią i oczy mi się świecą.
Inni tak pewnie mają dopiero po zakupie samochodu albo domu.
Tamara - Pią 05 Cze, 2020 22:25
Ja tam zazdroszczę Ci miejsca do ustawienia na półkach u mnie rosną stosy na podłodze, bo nie ma już miejsca na żadnej półce ani meblu z powierzchnią poziomą.
Szafran - Pią 05 Cze, 2020 22:38
| annmichelle napisał/a: | | Szafran napisał/a: | Czemu nikt mi nie wysyła 17 kg książek |
Moje 17 kg szczęścia poustawiane już na półkach i mam dylemat od czego zacząć. Oby tylko takie "troski" mnie dopadały!
Inni tak pewnie mają dopiero po zakupie samochodu albo domu. |
Czyli sama sobie zrobiłaś prezent:D:D:D Myślałam, że ktoś Ci wysłał w darze:D
annmichelle - Sob 06 Cze, 2020 07:32
Tamara, te moje zakupy w ostatnich 2-3 latach to efekt przeprowadzki i dodatkowych regałów, stojaków na książki. Nadrabiam "chude" lata.
I cieszę się, że wszystkie książki mam w jednym pokoju - ten widok mnie relaksuje.
Ale w sumie teraz te książki co zawsze chciałam mieć już mam (brakuje jedynie jakichś pojedynczych sztuk), więc zakupowe szaleństwo będzie w ryzach. Taki mam przynajmniej zamiar. Zobaczymy, czy starczy silnej woli.
| Szafran napisał/a: |
Czyli sama sobie zrobiłaś prezent:D:D:D Myślałam, że ktoś Ci wysłał w darze:D |
Przynajmniej prezent był w stu procentach trafiony.
P.S. Od czasu gdy przestałam być dzieckiem wolę również kupować i dawać innym prezenty niż dostawać. Autentycznie mam frajdę przy wymyślaniu co komu podarować.
A od czasu pierwszych zarobionych pieniędzy nie muszę wyczekiwać Gwiazdki, Dnia Dziecka czy Urodzin, żeby mieć wymarzony prezent.
Mówcie co chcecie , ale dla mnie jest to jeden z ogromnych plusów bycia dorosłym.
Szafran - Sob 06 Cze, 2020 09:48
Też uwielbiam robić sobie prezenty. Niemniej boleję, że " z zewnątrz" bardzo rzadko dostaję książki. Na szczęście jedna moja przyjaciółka daje mi je od zawsze i zawsze trafione:).
Agn - Sob 06 Cze, 2020 14:28
| annmichelle napisał/a: | | Szafran napisał/a: | Czemu nikt mi nie wysyła 17 kg książek |
Inni tak pewnie mają dopiero po zakupie samochodu albo domu. |
Albo po zazyciu substancji alternatywnie legalnej.
Pardon za ten dowcip, ale od rana marze o proszku przeciwbolowym...
Obys miala tylko takie problemy w zyciu, serio.
Tylko daj nam znac, co ostatecznie wygralo.
Tamara - Śro 10 Cze, 2020 08:46
Leci do mnie drugi Gołębiowski - Ubiory w dawnej Polszcze, z allegra, i teraz to już naprawdę koooooniec
Gdyż albowiem wlazłam po chyba dwóch latach nieużywania na allegro , okazało się że moje konto nadal jest czynne, a korzystanie jest wygodniejsze niż kiedyś . Zue to odkrycie
Admete - Śro 10 Cze, 2020 17:22
Fakt, łatwo się teraz z Allegro korzysta.Nawet jak się nie ma konta U mnie Tragedia na przełęczy Diatłowa - dość ponure, czytałam wczoraj wieczorem i mi się jakoś dziwnie zrobiło. Musiałam odłożyć. Przykra historia, te wszystkie kłamstwa, śmierć młodych ludzi...
https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/tragedia-na-przeleczy-diatlowa?gclid=EAIaIQobChMIk9ffqMb36QIVBMwYCh3cTQc3EAQYASABEgIFAvD_BwE
annmichelle - Śro 10 Cze, 2020 17:51
Znam tę historię i setki teorii na UFO, promieniowaniu nuklearnym kończąc...
To jedna z tych tragedii co rozbudzają wyobraźnię i fakt, że do dziś nie znaleziono rozwiązania na 100 %, dostarcza tylko pożywkę dla kolejnych teorii coraz bardziej dziwnych, wydumanych.
Mnie zawsze bardziej interesowała strona obyczajowa tej historii: wyprawa młodych ludzi "w dzicz" w końcówce lat 50-tych w ZSRR.
Admete - Śro 10 Cze, 2020 18:22
Ta książka nie przedstawia żadnych tego typu teorii - opowiada o ludziach, o systemie, o kłamstwie systemu. Przedstawia przebieg wyprawy i bardzo nieudanej wyprawy poszukiwawczej. Czyta się jak horror. Samą historię znałam, ale bez szczegółów.
annmichelle - Śro 10 Cze, 2020 18:35
O, to może się skuszę, jeśli nie jest to kolejna z teorii spiskowych.
Choć horrorów nie lubię (ani książkowych ani filmowych)....
Ale jaki to właściwie rodzaj literatury? Powieść? Reportaż? Opracowanie historyczne?
ita - Śro 10 Cze, 2020 19:54
Ja właśnie skończyłam sobie powtórkę z całej korespondencji Szymanowskiego, ze wszystkimi wstępami, opracowaniami itp. 13 tomów. Jak dobrze jest się nie martwić, co czytać . W międzyczasie miałam kilka skoków w bok, i jeszcze równolegle w adekwatnych momentach podczytywałam sobie korespondencję Iwaszkiewiczów, co mieli sobie do powiedzenia, bez żadnego skrępowania na temat KSz. Jak zwykle po takim maratonie czytelniczym mam silny syndrom odstawienia i problem ze znalezieniem sobie kolejnych lektur.
Ja też sobie przypomniałam o allegro. W końcu zaczęłam kompletować wszystkie dzienniki Zofii Nałkowskiej, które też kocham czytać
Admete - Śro 10 Cze, 2020 21:22
Nie jest to reportaż - raczej sprawozdanie z tego, co do tej pory wiadomo - kim byli członkowie wyprawy, jak przebiegało śledztwo, jakie są teorie. Dobrze napisane.
Agn - Śro 10 Cze, 2020 21:56
| Tamara napisał/a: | Leci do mnie drugi Gołębiowski - Ubiory w dawnej Polszcze, z allegra, i teraz to już naprawdę koooooniec |
Smerferere!
Dorwałam wreszcie nowego Acimana, tak więc obecnie "Pięć zauroczeń" w toku. I póki co mam tak >>>
Aragonte - Śro 10 Cze, 2020 23:53
| Admete napisał/a: | | Ta książka nie przedstawia żadnych tego typu teorii - opowiada o ludziach, o systemie, o kłamstwie systemu. Przedstawia przebieg wyprawy i bardzo nieudanej wyprawy poszukiwawczej. Czyta się jak horror. Samą historię znałam, ale bez szczegółów. |
Rozmawiałam o tym ostatnio z przyjaciółką, która była świeżo po podcaście, w którym wyłożono realistyczną teorię tego, co tam zaszło, bez UFO i innych cudów. Mnie to przekonało.
|
|
|