Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II
Admete - Nie 05 Cze, 2016 20:12
Jakoś u Kuźmińskich mi przeszkadzało. Obyłoby się bez tego.
Admete - Wto 07 Cze, 2016 19:28
Znów wydawnictwo Czarne - tym razem biografia Zofii Stryjeńskiej "Diabli nadali". Bardzo interesująca lektura tym bardziej, że nic o tej artystce nie wiedziałam oprócz tego, że malowała. W ogóle mam znów tyle książek do sprawdzenia i ewentualnego przeczytania, że nie wiem od czego zacząć.
Trzykrotka - Śro 08 Cze, 2016 13:54
Mam stos książek czekających na przeczytanie.... Czytam, ale wciąż za wolno.
A po przeczytaniu Stwarzania świata Admete mam wielką ochotę na kolejną biografię z tej serii. Leonardo da Vinci mnie kusi. Bywa na allegro
Agn - Śro 08 Cze, 2016 14:25
| Admete napisał/a: | | Znów wydawnictwo Czarne - tym razem biografia Zofii Stryjeńskiej "Diabli nadali". Bardzo interesująca lektura tym bardziej, że nic o tej artystce nie wiedziałam oprócz tego, że malowała. W ogóle mam znów tyle książek do sprawdzenia i ewentualnego przeczytania, że nie wiem od czego zacząć. |
Uwielbiam Czarne. Jeśli chodzi o reportaże mogłabym je czytać bez końca. Świetne wydają książki.
Daj znać, jak Stryjeńska.
Barbarella - Śro 08 Cze, 2016 17:10
| Trzykrotka napisał/a: | | Mam stos książek czekających na przeczytanie.... |
To tak jak ja. I najlepsze jest, że wcale ze stosu nie ubywa.
Admete - Śro 08 Cze, 2016 17:51
Czytałam tamtą biografię Leonardo - też z biblioteki. Całkiem dobra była, choć pamiętam, że miałam jakies zastrzeżenia. Teraz mam do czytania Nowy Jork - od Manhattanu do Ground Zero - też wydane przez Czarne.
Caitriona - Śro 08 Cze, 2016 19:46
| Admete napisał/a: | | Teraz mam do czytania Nowy Jork - od Manhattanu do Ground Zero - też wydane przez Czarne. |
Czytałam, bardzo mi się podobała ta książka.
RaczejRozwazna - Śro 08 Cze, 2016 22:18
Polecam wspomnienia z Kresów z pierwszych dekad XX w. Heleny Jaczynowskiej-Roth. Bardzo po kobiecemu napisane, z mnóstwem szczegółów dnia codziennego, a przy okazji dające niezły ogląd stosunków społecznych i politycznych tego czasu, widzianych oczyma młodej, zamożnej ziemianki.
http://www.empik.com/czas...80890,ksiazka-p
Wróciłam też po dłuższej przerwie do Nicolasa Bouviera. Jego pisarstwo podróżnicze jest absolutnie niesamowite. Miejsca, o których pisze, można poczuć, dzięki jego książkom, wszystkimi zmysłami.
Czytam teraz jego świetną "Kronikę japońską" ale numer jeden dla mnie to "Oswajanie świata" - pierwsza książka jego autorstwa, z którą się zetknęłam. Rewelacja.
Agn - Czw 09 Cze, 2016 06:10
Czytalam "Kronike japonska" - rewelacyjna.
Agn - Czw 23 Cze, 2016 00:11
Mam taką malutką, prywatną listę książek mojego życia. Są to książki, w których wyczytałam wszystko, łącznie z posłowiem, podziękowaniami i informacją o redakcji, po czym rozszlochałam się, bo skończył mi się tekst. Tak w ogóle - koniec, kropka, więcej nie ma.
Niniejszym ową listę poszerzam o Żony i córki. Nie umiem opisać nawet, jak bardzo ta książka wżarła mi się w serce i chwyciła z całej siły. Mam po skończeniu lektury takiego "kaca" poksiążkowego, że nie mogę się pozbierać. Tęsknię...
Wczoraj zaś w ramach relaksu przeczytałam sobie szybciutko kruszynę rzędu 250 stron - raz dwa i po sprawie. Jest to Stowarzyszenie miłośników literatury i placka z kartoflanych obierek Mary Ann Shaffer i Annie Barrows. Zawsze mi się podobał ten tytuł. Przyjemna lektura, z gatunku epistolarnych, lekka, niegłupia i dobrze się czytało. Polecam na szybkie czytanie w jakiś wieczór.
Anonymous - Czw 23 Cze, 2016 01:10
Skusiła mnie Zajawka Me before you i przeczytałam. Bardzo mi się podobało. Zakończenie spokojne na smutna nutę, ale jakby tworzące nowy początek.
Anonymous - Czw 23 Cze, 2016 01:12
A teraz czytam pokolenie 89 i trochę mnie nuży jednakowoscia.
Zaczynam więc Nawiedzony hotel - dobrze się czyta pod względem językowym. Zobaczymy co z akcją.
Admete - Nie 26 Cze, 2016 08:18
A u mnie Fabiani Moje gawędy o sztuce czyli opowieści o życiu, twórczości artystów włoskiego renesansu. Podobało mi się o wiele bardziej niż Gawędy o sztuce sakralnej i odrobinę mniej niż książką o Rzymie i jego zabytkach. Mnie jednak potrzeba opowieści biograficznych, same opisy dzieł sztuki mi nie wystarczają ( a tak jest w Gawędach o sztuce sakralnej ). Teraz mam jakiś szwedzki kryminał i biografię Gałczyńskiego.
Ania Aga - Nie 26 Cze, 2016 16:12
W magazynie "Książki. Wydanie specjalne" są wywiady z mężami i żonami pisarzy, między innymi Dariuszem Cherezińskim.
http://dodatkiwkiosku2.bl...cjalne-116.html
Admete - Sob 02 Lip, 2016 12:30
Przeczytałam - Dionisios Sturis Gdziekolwiek mnie rzucisz. Wyspa Man i Polacy. Historia splątania. Polecam. Czytam też Zakonnice odchodzą po cichu.
http://lubimyczytac.pl/ks...toria-splatania
Caitriona - Sob 02 Lip, 2016 14:55
| Admete napisał/a: | | Przeczytałam - Dionisios Sturis Gdziekolwiek mnie rzucisz. Wyspa Man i Polacy. Historia splątania. Polecam. |
Mnie również ta książka się podobała, autor cgyba ma jeszcze jeden reportaż na koncie
Agn - Sob 02 Lip, 2016 14:58
Tak, Gorzkie pomarańcze, o Grecji.
Admete - Sob 02 Lip, 2016 16:12
Tego niestety u nas nie ma, a szkoda, bo chętnie bym się zapoznała.
Caitriona - Sob 02 Lip, 2016 20:40
Sk0ńczyłam Jak Francuzi wygrali pod Waterloo (a przynajmniej tak im się wydaje) Clarke'a, mi się podobało Złośliwy dowcip autora bije z każdej strony. Czyta się lekko i przyjemnie.
Agn - Sob 02 Lip, 2016 20:41
Mnie też się ta książka bardzo podobała. Przekomiczna jest.
arlekin - Sob 02 Lip, 2016 23:27
A to beletrystyka czy dokument?
ja czytam "Kazper Ryx". Dobrze się czyta, tylko że się nie mogę odnaleźć w krakowie Zygmunta Augusta
Agn - Sob 02 Lip, 2016 23:40
Lit. faktu, tylko napisana w zjadliwy sposób.
Admete - Nie 03 Lip, 2016 21:10
A teraz z kolei czytam Panią Stefę Małgorzaty Kicińskiej o współpracowniczce Janusza Korczaka i współtwórczyni Domu Sierot.
Admete - Pon 04 Lip, 2016 18:53
Książka Małgorzaty Kicińskiej opisuje życie Stefanii Wilczyńskiej. Tutaj artykuł o niej:
http://weekend.gazeta.pl/...a_historia.html
Caitriona - Pon 04 Lip, 2016 20:12
Ja się zabrałam za W kuchni jak na wojnie Dobrze się czyta. http://www.dwpwn.pl/produ...do-polowy-XX-w-
|
|
|