Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność
BeeMeR - Wto 07 Gru, 2021 23:48
Ja skończyłam 8 odcinek - ciekawa baśń o wróżkach z Księżyca
Loana - Śro 08 Gru, 2021 11:37
Ja nie obejrzałam ciągle 17 odcinka Porcelanowego Króla, tylko jakieś fragmenty. I tak samo z 18 - bo wieczorem patrzyłam i nie było napisów, więc tylko kawałki RAWa sobie zapuściłam. Ale nie mogę za bardzo tego oglądać, płaczę na większości scen. Świetnie gra Park Eun Bin, tak dobrze przekazuje emocje, że na mnie działają nawet jeśli nie wczuwam się w odcinek, bo go przeskakuję. Okropnie smutne te odcinki były, a widziałam w podglądzie, że 19 nie będzie lepszy. W przyszłym tygodniu finał, ostatnie dwa odcinki. Jestem ciekawa, czy się pozbieram czy przeryczę te ostatnie odcinki i będę się starała o nich zapomnieć. Przypominam sobie ciągle swoje ulubione sceny i do nich na pewno będę wracała, ale boję się zakończenia.
Trzykrotka - Czw 09 Gru, 2021 07:03
Staram się dokończyć Jirisan, jeszcze jeden odcinek mi został. Trochę mnie zirytowali wątkiem dziewczyny od kuponu, bezsensownej śmierci jej ratowniczki i innych nonsensów, które temu towarzyszyły. Nie wiem, czy nie za długo ciągnie się już wątek niepewności co do tożsamości mordercy. Obejrzę oczywiście do końca, ale trochę już pogonilabym akcję. Może jeszcze chciałabym wiedzieć co straszyło w tej opuszczonej teraz górskiej wsi.
Dokończyłam oglądanie 1 odcinka Secret Inspektor Joy i dalej było lepiej. Może Zębaty bardziej zgrał się z kolegami, ale lepiej im komediowe kawałki wchodziły. A dziewczyna jest naprawdę dobra.
Na Netflixie pokazał się koreański nowy reality show, z Małpą między innymi. Nazywa się bodajże Nowy Świat. Żałuję że nasz Małpa nie ma czasu na porządne dramy, tylko na te durnowate programy
BeeMeR - Czw 09 Gru, 2021 07:56
Jirisan - jeszcze tylko wszyscy umrą i można kończyć dramę
Mnie już też znużyło przeciągające się śledztwo niezbyt cieszące wypadki. Acz ratownicy ginęli podczas akcji i w Tatrach - na świeżo mam Żuławskiego i bezsensowną śmierć Westwalewicza https://portaltatrzanski.pl/wiedza/historia/z-historii-wypadkow-tragedia-na-mieguszach,1234
Oraz Klimka Bahledę
https://przekroj.pl/spoleczenstwo/najslynniejsza-tatrzanska-tragedia-ewa-kossak
Trzykrotka - Czw 09 Gru, 2021 08:47
O tak, tragedii w górach jest co niemiara; miesiąc temu znaleziono szczątki kobiety, której szukano od lipca. Poszła w góry sama. I ten youtuber, który spadł ubiegłej zimy na stronę słowacką. Jego filmy nadal są na yt. To oczywiste. Tutaj ktoś też morduje - OK. Ale akcja ratunkowa tej dziewczyny była irracjonalna. Niezbyt doświadczona ratowniczka podciągnęła się do niej na linie nad spienioną kipielą - pięknie. A potem zwykłe gibnięcie się z pozycji pochylonej? A jeszcze głupiej było za chwilę: do dziewczyny niby to uwięzionej na kamieniu, raptem podbiega inny ratownik, kiedy już ta pierwsza utonęła. Podbiega, jakby nigdy nic, na tym odciętym od stałego lądu kamieniu. No błagam...
Trochę się już znudziłam dramą, bo też trochę żałuję, że nie przyłożyli sie bardziej do pogłębienia związku między naszą główną parą. Nie muszą mieć romansu, nie zależy mi, ale chciałabym wiedzieć, czemu pokazują, że w 2020 ich więź jest az tak silna, że jego "duch" pilnuje jej bezpieczeństwa w górach. Z akcji dramy to nie wynika.
BeeMeR - Czw 09 Gru, 2021 09:29
| Trzykrotka napisał/a: | | do dziewczyny niby to uwięzionej na kamieniu, raptem podbiega inny ratownik, kiedy już ta pierwsza utonęła. Podbiega, jakby nigdy nic, na tym odciętym od stałego lądu kamieniu. No błagam... | To było bez sensu, ale jeszcze bardziej idiotyczne wydawało mi się gdy główna - stara wyga górska - stanęła na samym brzegu nawisu śniegowego i patrzy w dół, jakby chciała spaść. Żeby to jakiś nieopierzony młokos zrobił to bym łyknęła, ale ratowniczka, jedna z najlepszych?
Trzykrotka - Czw 09 Gru, 2021 09:54
No właśnie. Sporo jest też biegania pod głazach, nawet w ciemnościach - to skrajna głupota dla ratowników.
Aragonte - Czw 09 Gru, 2021 17:12
| BeeMeR napisał/a: | | Ja skończyłam 8 odcinek - ciekawa baśń o wróżkach z Księżyca |
Jestem przy siódmym - odbyła się już pewna niespodziewana kąpiel w płatkach róż czy też peonii, a naszym młodym zmysły wypełzły na usta czy gdzie tam mogą jeszcze wypełzać
Jun Ho powojskowy
Loana - Czw 09 Gru, 2021 17:51
Mi jest ciągle smutno po tych obejrzanych we fragmentach tylko odcinkach 17 i 18 Porcelanowego Króla. Jutro na Netflixie pojawią się nowe, to sobie powtórzę, bo były bardziej radosne.
Na Instagramie widziałam relację, gdzie ktoś wspomina o tym, jaki jest tytuł 20 odcinka: "Historia mojego Króla" - bardzo emocjonalny tytuł dla mnie
Trzykrotka - Czw 09 Gru, 2021 22:24
| Aragonte napisał/a: |
Jun Ho powojskowy |
Ech no Żywa reklama zalet wojskowości, prócz tych, które Małpa klarował Sam Jang na randce Ładna scena w kapieli, prawda? Czy tobie też się wydaje, że panna brała czynny udział we wpadaniu do wody?
Loano wiadomo było, że na koniec będzie placz i zgrzytanie zębów... Jedyne co można, to wypłakać swoje i pocieszyć się czymś weselszym...
Jako i ja czynię po 14 odcinku Jirisan. A niech ich
Biorę się do 2 odcinka Inspector Joy, mam focha na tvn
Aragonte - Czw 09 Gru, 2021 22:45
| Trzykrotka napisał/a: | Czy tobie też się wydaje, że panna brała czynny udział we wpadaniu do wody? |
Oczywiście! Wyglądało to tak, jakby wskoczyła do wanny sama
Scena podsłuchiwana cudna A jaki przeszczęśliwy był potem następca tronu... dopóki ochroniarz nie podciął mu skrzydełek, opowiadając o końcowej części posłuchanej rozmowy
Kończę już ósmy odcinek. Zdaje się, że ta baśń o wróżkach-dwórkach jest istotna fabularnie, skoro mamy tajne stowarzyszenie pań z pałacu
A tak w ogóle to romans romansem, ogląda się to przyjemnie, ale pada mnóstwo tekstów, które potrafią zmrozić, bo co to za romans, kiedy jedno jest panem, "właścicielem', a drugie w zasadzie nie ma nic do powiedzenia?
"Kogo interesuje, jakie uczucia ma dwórka? To bez znaczenia". Lektor/nauczyciel niestety trafił w sedno - swoją drogą ciekawa, niejednoznaczna postać.
BeeMeR - Czw 09 Gru, 2021 23:00
| Trzykrotka napisał/a: | | po 14 odcinku Jirisan. A niech ich | Jakoś nie umiałam się tym przejąć Pewnie już niczym się w tej dramie nie będę umiała przejąć
Aragonte - Czw 09 Gru, 2021 23:19
No, skończyłam ósmy odcinek Red Sleeve i chętnie połknęłabym następne Ile ich ma być? 16? 20?
A co do mizernych możliwości wyboru panny dwórki - miło było zobaczyć, że nasza dwórka jednak wybrała spontaniczne objęcie Jun Ho, zamiast pozwalać, żeby jej ramiona zwisały po bokach jak zdechłe rybki A nieraz to w dramach widziałyśmy
No nie wiem, czy teraz jej tak łatwo pójdzie odmawianie mandarynek i innych takich
Świetnie razem wypadają
Brawa dla Jun Ho za dobry wybór dram - wszystkie, w których go widziałam, były ciekawe.
Admete - Pią 10 Gru, 2021 05:50
Mam ochotę przypomnieć sobie Just between lovers czyli Rain or Shine na Netflixie.Confession też bym mogła plus Szefa Kima.
Trzykrotka - Pią 10 Gru, 2021 07:11
Jako szef kuchni też był fajny w Greasy Melo, choć drama nie była najwyższych lotów. Oj tak, panna służąca może sobie protestować przeciwko używaniu jej jak pionka w planach innych osob - oby szybko domyśliła się jaką złą kobietą jest jej mentorka - ale do księcia ręce poleciały jej same
Niedługo nowe odcinki
BeeMeR - Pią 10 Gru, 2021 09:01
| Aragonte napisał/a: | | asza dwórka jednak wybrała spontaniczne objęcie Jun Ho, zamiast pozwalać, żeby jej ramiona zwisały po bokach jak zdechłe rybki A nieraz to w dramach widziałyśmy | Nie lubię zdechłych rybek, całusów w tym stylu też nie Wolę ładny wallkiss niż wytrzeszcze.
Myślę, że panna już nie będzie się tak broniła przed mandarynkami, acz nie wiem czy nie poczekają z nominację na konkubinę jak książę zostanie królem, a przynajmniej regentem.
Pomijam milczeniem fakt, że książę dawno był już żonaty ale nie miał z oficjalną żoną dzieci
Mam ogromną nadzieję, że drama zostawi naszą parę w jakimś szczęśliwym momencie życia, np. po narodzinach syna
Aragonte - Pią 10 Gru, 2021 09:15
| BeeMeR napisał/a: | Pomijam milczeniem fakt, że książę dawno był już żonaty |
No, dziwne by było, gdyby nie był, królewięta żeniono wcześnie. Ale tę zmianę scenarzystów rozumiem
Edit: znalazłam ciekawy post na Tumblrze o historycznym tle Red Sleeve.
https://freesiablooming.tumblr.com/post/669186812906979328/some-historical-facts-to-know-as-you-watch-the-red
A tu o kaligrafii i o tym, że twórcy dramy odrobili pracę domową
https://dailykdose.tumblr.com/post/668479132472131584/the-red-sleeve-details-are-out-of-this-world
Admete - Pią 10 Gru, 2021 12:13
Bardzo ciekawe te informacje!
Trzykrotka - Pią 10 Gru, 2021 13:28
Bardzo ciekawe. Ktoś się napracował - przeczytałam sobie na razie kilka pierwszych, ale w domu doczytam całość.
Bardzo mi się podoba, że dramę zrobioną ze sporą starannością i dbaniem o detale
BeeMeR - Pią 10 Gru, 2021 13:43
| Aragonte napisał/a: | | A tu o kaligrafii i o tym, że twórcy dramy odrobili pracę domową |
Lubię takie ciekawostki i detale.
BeeMeR - Pią 10 Gru, 2021 17:44
Postanowiłam zerknąć na inną tajską dramę, tak z ciekawości. A że lubię kontraktowe małżeństwa (albo z przypadku) to wybrałam Majurat See Nam Pueng - cokolwiek to znaczy
Olaboga, co za melodrama
W pewien sposób nawet atrakcyjna, może i obejrzę
Mamy dwie rodziny, A i B. 20 lat temu rodzina A pomogła finansowo rodzinie B odbić się od dna, uzgodniono, że po 20 latach ich dzieci się pobiorą. Teraz to B jest przy kasie bo ma wielką i piękną plantację herbaty, po której syn jeździ konno jak kowboj - zachwyconam Kowboj sparzył się kiedyś w miłości, tj. jego pierwsza żona jak się okazało chciała nie jego tylko jego pieniędzy i próbowała uciec z kochankiem - obecnie nie żyje a kowboj rozmawiał już kilka razy z jej grobem - oczywiście uważa, że wszystkie kobiety są zakłamane i łase na pieniądze. Zrzędliwy jest jak stara baba, ale plantacja jest zacna.
Rodzina A ma dwie córki - ładną ale złą prawdziwą i śliczną a dobrą przysposobioną, która od młodości robiła za domowego Kopciuszka. Macocha jest okropna - wypisz wymaluj Kopciuszkowa - tylko ojciec ma dla dziewczyny trochę serca ale jest zahukany. Teraz ta rodzina ma kłopoty finansowe, macocha zatem żąda obiecanego ślubu. Wychuchana córunia odmawia, zwłaszcza, że kowboj "zapoznawczo" podesłał jej w swoje miejsce odpowiednio spreparowanego sługę z uczernionymi zębami
poniżej siostrunia, główna z ex-narzeczonym i w/w sługa
Kopciuszek nie ma nic do powiedzenia, musi zerwać własne zaręczyny i poślubić Gburka. Gburek też nie ma wyboru, ale na ślub stawia się jak Petruchchio do Kasi i mniej więcej w takim stylu zabiera oblubienicę do domu wpół ceremonii...
Właściwie musi ją związać żeby mu nie zwiała z auta na światłach, umieszcza w jakiejś komórce bez jedzenia i każe pracować w charakterze pokojówki. Gburek uważa, że panna ucieknie i małżeństwo przestanie być ważne, nie będzie musiał płacić astronomicznego posagu jej rodzicom (bardziej chyba wykupu). Z wieżyczki podgląda co panna robi - np. sadzi truskawki w jego pickupie (który jej zostawił, żeby jej było łatwiej zwiać do stolicy )
Cuda na kiju, na razie się małżonkowie nie znoszą, każde chciałoby żeby to drugie zerwało układ i żeby mogli wrócić do swoich spraw, żadne nie bardzo może sprzeciwić się rodzicom i ufa, że ta hańba spadnie na drugą osobę.
Byli już też bandyci i przemytnicy, od nich się zaczęło i tam się moja para poznała
Bzdura na resorach, zachwyconam
Loana - Pią 10 Gru, 2021 17:55
Beemerko, przepiękny ten opis! Oglądaj i podrzucaj streszczenie, bo naprawdę w Twoim wykonaniu to świetna komedia
Czy ten abażur na głowie związanej panny młodej to ma jakieś znaczenie, czy po prostu był w okolicy, to pan młody wykorzystał?
"20 lat temu rodzina A pomogła finansowo rodzinie B odbić się od dna, uzgodniono, że po 20 latach ich dzieci się pobiorą.(...) Kowboj sparzył się kiedyś w miłości, tj. jego pierwsza żona jak się okazało chciała nie jego tylko jego pieniędzy i próbowała uciec z kochankiem - obecnie nie żyje a kowboj rozmawiał już kilka razy z jej grobem"
W opis na mydramalist stoi, że This is a story of two close families that promised and agreed on their children's marriage before they were born." - czyżby ci młodzi mieli po 20 lat? I kowboj już się zdążył sparzyć i zostać wdowcem???
BeeMeR - Pią 10 Gru, 2021 18:08
Ja zrozumiałam, że te dzieci były już na świecie kiedy była mowa o ich przyszłym małżeństwie (tj. Kowboj i Córunia, Kopciuszek zjawił się później). Te rodziny nie mogą być super blisko, bo dzieci się zupełnie nie znały No ale bez tego nie byłoby komedii pomyłek
Kowboj ma ze trzydziestkę, acz zachowuje się jak stary zgred, Kopciuszek ciut mniej.
Z tą jazdą do domu to w ogóle było kino - ona uciekła, on ją gonił zostawiając auto na światłach (na pewno ci za nim się cieszyli jak nie wiem ), jak szukała pomocy u przechodniów, to im powiedział, że to małżeńska sprzeczka i wycisnął na jej ustach udawany kissu po czym zabrał do auta, związał, i kosz na śmieci na łeb
Pełna klasa, czar i urok.
Trzykrotka - Pią 10 Gru, 2021 19:46
Nie, no kosz na śmieci na łbie to sama klasa, brawo dla tego pana Na pewno za chwilę okaże się że ma złote serce i dokarmia ptaszki zimą
BeeMeR - Pią 10 Gru, 2021 19:54
Och, zapomniałam nadmienić, że małżonek słyszał jak jego obecnie żona żegna się z byłym narzeczonym - najgłupiej jak się da, czyli ubrana na zdzirę, w miejscu publicznym i udając, że zależy jej na pieniądzach i dlatego postanowiła wyjść za mąż za kogoś bogatszego - między innymi dlatego ma o niej tak świetne zdanie jak o swojej poprzedniej żonie
Teraz oddelegował ją do przerzucania gnoju w stajni i do zbierania herbaty, ale wciąż ją nadzoruje i musiał zbierać gdy mu zemdlała z przepracowania i stresu
Tajskie wycinanie warzyw też już było
Panna ma już dwóch adoratorów - byłego narzeczonego i nowego, który nazywa ją "aniołem z gór" bo jeszcze nie wie kim ona jest, myśli że pracownikiem jego kumpla, ten się nikomu nie chwalił ożenkiem, w pełni przekonany, że to przejściowe
Tak, na pewno ma czułe serce - ale nie dla kobiet
|
|
|