To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 11:25

BeeMeR napisał/a:

Ja się tylko zastanawiam, czemu ta cioteczka mieszka w pałacu a nie z mężem u niego jak powinna :mysle:
No ale widać tam jest potrzebna do knucia ;)

Ona jest wdową, w ostatnim odcinku matka następcy tronu powiedziała jej, że kiedy San zacznie królować, ona, ta najbardziej zadzierająca nosa księżniczka, zostanie automatycznie pozbawiona tytułu i będzie zaledwie "Jungową," bo jej zmarły mąż tak się nazywał, Jung.
Mnie też się wydaje, że córka króla w pałacu to samo zło, jakby mało było żon, matek i konkubin...

Admete - Pon 06 Gru, 2021 11:37

I tak się rzeczywiście stało. Musiała odejść z pałacu i żyć jako zwyczajna osoba. Ten syn jest adoptowany. To była zwyczajowe działanie. Jeśli nie miała dziecka, a mąż zmarł, to zostawała adopcja.
Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 11:39

Admete, gdzie o tym czytasz? :kwiatek: Który to jest mniej więcej rok?

Oczywiście tan adoptowany syn ma najwięcej do powiedzenia w sprawie regencji :roll:
Jak mnie wkurzają ci zawodzący ministrowie....

BeeMeR - Pon 06 Gru, 2021 12:37

Ja patrzyłam w wikipedii -to jest nasz książę, przyszły król
https://en.wikipedia.org/wiki/Jeongjo_of_Joseon

A to obecna dwórka, przyszła ukochana konkubina
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Noble_Consort_Uibin_Seong

Druga połowa XVIIIw.

Aragonte - Pon 06 Gru, 2021 13:11

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte :banan: Mnie po 8 odcinku nadal bardzo się podoba, więc wiesz... :kwiatek: Miło byłoby pooglądać znowu coś razem :kwiatek:

Już z Wami oglądam :-D Zarwałam kawałek nocy i jestem w połowie drugiego odcinka. Świetnie się bawię :love_shower:
Bardzo lubię Jun Ho i aktorkę znaną nam jako Zombiaczka z Hwayugi. No i jest "szefowa" dwórek, którą lubię z wielu dram :-D
Tak swoją drogą to kolejny raz przypomniano, że tylko królewska rodzina miała prawo dożyć swoich ostatnich dni w pałacu, służba musiała być z niego usunięta, kiedy była chora i bliska śmierci :?

A o historii poczytałam sobie już na Wikipedii - historia księcia Sado to osiemnasty wiek.

Trzykrotka napisał/a:
Jak mnie wkurzają ci zawodzący ministrowie....

Nie może być seguka bez rytualnego "cziooooooooooona!" :twisted:

Admete - Pon 06 Gru, 2021 13:23

Trzykrotka napisał/a:
Admete, gdzie o tym czytasz?

Na Wikipedii właśnie - przechodziłam od jednego artykułu do drugiego ;) Możliwe, że jeszcze gdzieś, ale już nie pamiętam.

Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 14:50

Aragonte napisał/a:

Tak swoją drogą to kolejny raz przypomniano, że tylko królewska rodzina miała prawo dożyć swoich ostatnich dni w pałacu, służba musiała być z niego usunięta, kiedy była chora i bliska śmierci :?

A po drodze jeszcze tym kobietom odmawiano prawda do założenia rodziny na przykład. Już nasza służka idealna przekonała się, czym pachnie służba w pałacu kiedy przeżyła najazd lotnej brygady kierowanej przez żeńską capo di tutti capi.
Odcinek 8 nie był może jeszcze mocno hardkorowy, dość mocno kontrastował z innymi odcinkami.

BeeMeR - Pon 06 Gru, 2021 22:17

Skończyłam odcinek 6 - ktoś tu się wykąpał z księciem w jednej wannie :lol:
Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 23:06

BeeMeR napisał/a:
Skończyłam odcinek 6 - ktoś tu się wykąpał z księciem w jednej wannie :lol:

Trochę był to joseoński odpowiednik padania na usta :wink: bo Deom In niemal rzuciła się do tego basenu z płatkami róż, ale i tak scena była bardzo ładna. A Jun Ho pod książęcymi szatami wygląda jak marzenie :rumieniec:

Jirisan 12
Powódź w górach - efektowne zdjęcia, chyba wolę jednak niż pożar. Odcinek skończył się dramatycznym krzykiem pań - rangerki i dziewczyny od kuponu, która oczywiście znalazła go w deszczu i na najbardziej niedostępnym cyplu :roll: - ale już dziś nie kontynuuję, idę spać.

BeeMeR - Pon 06 Gru, 2021 23:20

Trzykrotka napisał/a:
Deom In niemal rzuciła się do tego basenu z płatkami róż, ale i tak scena była bardzo ładna.
Oj tam, w sadzawce z wodą po kolana też go spektakularnie przewracała, widać taka wodna karma :wink:
Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 06:42

A, tamto było świetne :rotfl: i zawsze można zwalić na karb nierówności podłoża w naturze, a tutaj specjalnie oglądałam kilka razy jak ona dynamicznie do tej wody wpadała...
Co nie przeszkadza nic a nic w urodzie samej sceny :rumieniec:

BeeMeR - Wto 07 Gru, 2021 06:56

Zapatrzyła się na absy to jej się grunt pod nogami zapalił :wink:
Bardzo dobra była rozmowa o mandarynce

Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 08:44

BeeMeR napisał/a:
Bardzo dobra była rozmowa o mandarynce

Bardzo dobra :oklaski: Bardzo podoba mi się charakter bohaterki i to, że w warunkach poddaństwa (w 8 odcinku mówią o księciu per "your owner") usiłuje zachować choćby minimalne prawo do wolnej woli - o czym księciu mówi, choćby przy okazji mandarynki.

BeeMeR - Wto 07 Gru, 2021 10:24

To jest dość złudne prawo do własnej woli, nie tylko w kwestii kobiet w pałacu ale ogólnie - nie szkodzi jednak próbować.
Jakie prawo do decydowania o sobie ma na przykład mała siostra Drugiego? Albo wuj zrobi z niej konkubinę kumpla albo brat konkubinę księcia. Mała jeszcze o tym nie wie - no i dwórka pewnie po trochu podobnie, jak nie wiedziała, że specjalnie przepisuje teksty księcia.
Te pałac tu, mimo wszystko, jest i tak przyjaźniejszym miejscem do życia niż ten z Klejnotu. Niech no wspomnę te kocówy, naloty, intrygi, lincze....
Co nie zmienia faktu, że Klejnot jest jedną z najpiękniejszych dram jakie widziałam :serce:

Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 12:38

BeeMeR napisał/a:
To jest dość złudne prawo do własnej woli, nie tylko w kwestii kobiet w pałacu ale ogólnie - nie szkodzi jednak próbować.

Dlatego tutaj wiadomo, że dziewczyna może mówić "nie" tylko właśnie tak, ogródkami i odmawiając pomarańczy. Gdyby książę tupnął nogą, nie miałaby do gadania nawet w sprawie szaty na wejście do jego domu. W tej dramie cała sytuacja jest bardzo ładnie owinięta w złotko - i że młodych delikatnie ku sobie pokierowano i że pannie pozwala się odmawiać, choć nie bez konsekwencji, co pokazał odcinek 8.
Ten książęcy nauczyciel to niezły manipulant i naprawdę pokręcona osobowość. Jestem pewna, że siostrę przeznaczył na konkubinę dla księcia, widać to było w jego rozmowie z Deok Im. On skrycie pogardza tymi wszystkimi zakochanymi w nim kobietami, ale nie waha się ich używać do własnych celów. Ciekawe, na ile manipuluje księciem.

Admete - Wto 07 Gru, 2021 13:35

Na razie manipuluje, ale kiedyś mu się nóżka powinie i książę stanie na własnych nogach jako król. Też miałam skojarzenia z Jewel w warstwie roli i sytuacji kobiet w pałacu.
Aragonte - Wto 07 Gru, 2021 14:12

Trzykrotka napisał/a:
Ten książęcy nauczyciel to niezły manipulant

Już w trzecim odcinku odniosłam wrażenie, że pod tymi pięknymi słówkami i uśmiechami kryje się niezłe ziółko.

Loana - Wto 07 Gru, 2021 14:39

Trzykrotka napisał/a:
Jirisan 12
Powódź w górach - efektowne zdjęcia, chyba wolę jednak niż pożar. Odcinek skończył się dramatycznym krzykiem pań - rangerki i dziewczyny od kuponu, która oczywiście znalazła go w deszczu i na najbardziej niedostępnym cyplu :roll: - ale już dziś nie kontynuuję, idę spać.

Dzięki Twoim opisom łapię niektóre posty na fejsie :P https://www.facebook.com/...97417403662937/

Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 14:52

Loana napisał/a:

Dzięki Twoim opisom łapię niektóre posty na fejsie :P https://www.facebook.com/...97417403662937/

No dokładnie :rotfl: Wiadomo było, że ten kupon czeka, lekko tylko podniszczony, a udało się go znaleźć jednej pannie po przeczesaniu całego pasma górskiego :zalamka:
Takie rzeczy to tylko w dramie.

BeeMeR - Wto 07 Gru, 2021 19:17

Trzykrotka napisał/a:
Dlatego tutaj wiadomo, że dziewczyna może mówić "nie" tylko właśnie tak, ogródkami i odmawiając pomarańczy. Gdyby książę tupnął nogą, nie miałaby do gadania nawet w sprawie szaty na wejście do jego domu
Myślę, że on nawet nie musiałby tupać, wystarczyłoby skinienie - mnie się wydaje, że ona może odmawiać pod pozorem mandarynek tylko dlatego, że on jeszcze nie sformułował nawet w myślach tego, czego by od niej chciał, o wysłowieniu nie wspominając. Ale dojdziemy i do tego - oraz zmiany zdania panny.

Odnośnie Drugiego - bardzo mi się podobał ochrzan, jaki zarobił książę, że widząc jak się jej narzuca nie zareagował tylko się fochnał że co oni niby robią po nocy :bejsbol:

Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 19:50

BeeMeR napisał/a:
Odnośnie Drugiego - bardzo mi się podobał ochrzan, jaki zarobił książę, że widząc jak się jej narzuca nie zareagował tylko się fochnał że co oni niby robią po nocy :bejsbol:

Tak, to w dodatku było bardzo współczesne. Bo tak naprawdę jeszcze niedawno można było podwładną molestować do woli. Książe niechcący dał temu wyraz, kiedy na zarzuty służki, że nie dba o dobro swoich panien służebnych, odpowiada w emocjach "one mnie nie obchodzą."
Mam nadzieję że w miłości San jest trochę mądrzejszy od przeciętnej i wie, że nic co wzięte na siłę nie będzie cieszyło.

Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 20:38

Iiiiiiii :banan_Bablu: :banan_Bablu: :banan_Bablu: :cheerleader2: :love_shower: sorki za te wybuchy, ale trzeba mi dziś odrobiny radości.
Wiola dała mi serduszko za komentarz pod vlogmaskiem o jarmarku świątecznym w Nikiszowcu :serduszkate: Normalnie, czuję się jak nastolatka! :lol:

Admete - Wto 07 Gru, 2021 21:04

Cudnie :) To ja ci też dam serduszko - naści! :serce2:
BeeMeR - Wto 07 Gru, 2021 21:08

Trzykrotka napisał/a:
Książe niechcący dał temu wyraz, kiedy na zarzuty służki, że nie dba o dobro swoich panien służebnych, odpowiada w emocjach "one mnie nie obchodzą."
Tak, to było przykre. Acz mam nadzieję, że mu tamta rozmowa zasieje ziarno nieufności do Drugiego i może cokolwiek pomyślunku o służkach.

Trzykrotka napisał/a:
Mam nadzieję że w miłości San jest trochę mądrzejszy od przeciętnej i wie, że nic co wzięte na siłę nie będzie cieszyło.
Oby - może dlatego był taki poirytowany - bo on jej pomarańcze a ta odmawia chyba więcej ;)
Aragonte - Wto 07 Gru, 2021 23:31

Skończyłam trzeci odcinek Red Sleeves. Ładna scenka rozpoznawania po odbiciu w wodzie :mrgreen: