Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność
Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 11:25
| BeeMeR napisał/a: |
Ja się tylko zastanawiam, czemu ta cioteczka mieszka w pałacu a nie z mężem u niego jak powinna
No ale widać tam jest potrzebna do knucia |
Ona jest wdową, w ostatnim odcinku matka następcy tronu powiedziała jej, że kiedy San zacznie królować, ona, ta najbardziej zadzierająca nosa księżniczka, zostanie automatycznie pozbawiona tytułu i będzie zaledwie "Jungową," bo jej zmarły mąż tak się nazywał, Jung.
Mnie też się wydaje, że córka króla w pałacu to samo zło, jakby mało było żon, matek i konkubin...
Admete - Pon 06 Gru, 2021 11:37
I tak się rzeczywiście stało. Musiała odejść z pałacu i żyć jako zwyczajna osoba. Ten syn jest adoptowany. To była zwyczajowe działanie. Jeśli nie miała dziecka, a mąż zmarł, to zostawała adopcja.
Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 11:39
Admete, gdzie o tym czytasz? Który to jest mniej więcej rok?
Oczywiście tan adoptowany syn ma najwięcej do powiedzenia w sprawie regencji
Jak mnie wkurzają ci zawodzący ministrowie....
BeeMeR - Pon 06 Gru, 2021 12:37
Ja patrzyłam w wikipedii -to jest nasz książę, przyszły król
https://en.wikipedia.org/wiki/Jeongjo_of_Joseon
A to obecna dwórka, przyszła ukochana konkubina
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Noble_Consort_Uibin_Seong
Druga połowa XVIIIw.
Aragonte - Pon 06 Gru, 2021 13:11
| Trzykrotka napisał/a: | Aragonte Mnie po 8 odcinku nadal bardzo się podoba, więc wiesz... Miło byłoby pooglądać znowu coś razem |
Już z Wami oglądam Zarwałam kawałek nocy i jestem w połowie drugiego odcinka. Świetnie się bawię
Bardzo lubię Jun Ho i aktorkę znaną nam jako Zombiaczka z Hwayugi. No i jest "szefowa" dwórek, którą lubię z wielu dram
Tak swoją drogą to kolejny raz przypomniano, że tylko królewska rodzina miała prawo dożyć swoich ostatnich dni w pałacu, służba musiała być z niego usunięta, kiedy była chora i bliska śmierci
A o historii poczytałam sobie już na Wikipedii - historia księcia Sado to osiemnasty wiek.
| Trzykrotka napisał/a: | | Jak mnie wkurzają ci zawodzący ministrowie.... |
Nie może być seguka bez rytualnego "cziooooooooooona!"
Admete - Pon 06 Gru, 2021 13:23
| Trzykrotka napisał/a: | | Admete, gdzie o tym czytasz? |
Na Wikipedii właśnie - przechodziłam od jednego artykułu do drugiego Możliwe, że jeszcze gdzieś, ale już nie pamiętam.
Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 14:50
| Aragonte napisał/a: |
Tak swoją drogą to kolejny raz przypomniano, że tylko królewska rodzina miała prawo dożyć swoich ostatnich dni w pałacu, służba musiała być z niego usunięta, kiedy była chora i bliska śmierci |
A po drodze jeszcze tym kobietom odmawiano prawda do założenia rodziny na przykład. Już nasza służka idealna przekonała się, czym pachnie służba w pałacu kiedy przeżyła najazd lotnej brygady kierowanej przez żeńską capo di tutti capi.
Odcinek 8 nie był może jeszcze mocno hardkorowy, dość mocno kontrastował z innymi odcinkami.
BeeMeR - Pon 06 Gru, 2021 22:17
Skończyłam odcinek 6 - ktoś tu się wykąpał z księciem w jednej wannie
Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 23:06
| BeeMeR napisał/a: | Skończyłam odcinek 6 - ktoś tu się wykąpał z księciem w jednej wannie |
Trochę był to joseoński odpowiednik padania na usta bo Deom In niemal rzuciła się do tego basenu z płatkami róż, ale i tak scena była bardzo ładna. A Jun Ho pod książęcymi szatami wygląda jak marzenie
Jirisan 12
Powódź w górach - efektowne zdjęcia, chyba wolę jednak niż pożar. Odcinek skończył się dramatycznym krzykiem pań - rangerki i dziewczyny od kuponu, która oczywiście znalazła go w deszczu i na najbardziej niedostępnym cyplu - ale już dziś nie kontynuuję, idę spać.
BeeMeR - Pon 06 Gru, 2021 23:20
| Trzykrotka napisał/a: | | Deom In niemal rzuciła się do tego basenu z płatkami róż, ale i tak scena była bardzo ładna. | Oj tam, w sadzawce z wodą po kolana też go spektakularnie przewracała, widać taka wodna karma
Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 06:42
A, tamto było świetne i zawsze można zwalić na karb nierówności podłoża w naturze, a tutaj specjalnie oglądałam kilka razy jak ona dynamicznie do tej wody wpadała...
Co nie przeszkadza nic a nic w urodzie samej sceny
BeeMeR - Wto 07 Gru, 2021 06:56
Zapatrzyła się na absy to jej się grunt pod nogami zapalił
Bardzo dobra była rozmowa o mandarynce
Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 08:44
| BeeMeR napisał/a: | | Bardzo dobra była rozmowa o mandarynce |
Bardzo dobra Bardzo podoba mi się charakter bohaterki i to, że w warunkach poddaństwa (w 8 odcinku mówią o księciu per "your owner") usiłuje zachować choćby minimalne prawo do wolnej woli - o czym księciu mówi, choćby przy okazji mandarynki.
BeeMeR - Wto 07 Gru, 2021 10:24
To jest dość złudne prawo do własnej woli, nie tylko w kwestii kobiet w pałacu ale ogólnie - nie szkodzi jednak próbować.
Jakie prawo do decydowania o sobie ma na przykład mała siostra Drugiego? Albo wuj zrobi z niej konkubinę kumpla albo brat konkubinę księcia. Mała jeszcze o tym nie wie - no i dwórka pewnie po trochu podobnie, jak nie wiedziała, że specjalnie przepisuje teksty księcia.
Te pałac tu, mimo wszystko, jest i tak przyjaźniejszym miejscem do życia niż ten z Klejnotu. Niech no wspomnę te kocówy, naloty, intrygi, lincze....
Co nie zmienia faktu, że Klejnot jest jedną z najpiękniejszych dram jakie widziałam
Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 12:38
| BeeMeR napisał/a: | | To jest dość złudne prawo do własnej woli, nie tylko w kwestii kobiet w pałacu ale ogólnie - nie szkodzi jednak próbować. |
Dlatego tutaj wiadomo, że dziewczyna może mówić "nie" tylko właśnie tak, ogródkami i odmawiając pomarańczy. Gdyby książę tupnął nogą, nie miałaby do gadania nawet w sprawie szaty na wejście do jego domu. W tej dramie cała sytuacja jest bardzo ładnie owinięta w złotko - i że młodych delikatnie ku sobie pokierowano i że pannie pozwala się odmawiać, choć nie bez konsekwencji, co pokazał odcinek 8.
Ten książęcy nauczyciel to niezły manipulant i naprawdę pokręcona osobowość. Jestem pewna, że siostrę przeznaczył na konkubinę dla księcia, widać to było w jego rozmowie z Deok Im. On skrycie pogardza tymi wszystkimi zakochanymi w nim kobietami, ale nie waha się ich używać do własnych celów. Ciekawe, na ile manipuluje księciem.
Admete - Wto 07 Gru, 2021 13:35
Na razie manipuluje, ale kiedyś mu się nóżka powinie i książę stanie na własnych nogach jako król. Też miałam skojarzenia z Jewel w warstwie roli i sytuacji kobiet w pałacu.
Aragonte - Wto 07 Gru, 2021 14:12
| Trzykrotka napisał/a: | | Ten książęcy nauczyciel to niezły manipulant |
Już w trzecim odcinku odniosłam wrażenie, że pod tymi pięknymi słówkami i uśmiechami kryje się niezłe ziółko.
Loana - Wto 07 Gru, 2021 14:39
| Trzykrotka napisał/a: | Jirisan 12
Powódź w górach - efektowne zdjęcia, chyba wolę jednak niż pożar. Odcinek skończył się dramatycznym krzykiem pań - rangerki i dziewczyny od kuponu, która oczywiście znalazła go w deszczu i na najbardziej niedostępnym cyplu - ale już dziś nie kontynuuję, idę spać. |
Dzięki Twoim opisom łapię niektóre posty na fejsie https://www.facebook.com/...97417403662937/
Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 14:52
No dokładnie Wiadomo było, że ten kupon czeka, lekko tylko podniszczony, a udało się go znaleźć jednej pannie po przeczesaniu całego pasma górskiego
Takie rzeczy to tylko w dramie.
BeeMeR - Wto 07 Gru, 2021 19:17
| Trzykrotka napisał/a: | | Dlatego tutaj wiadomo, że dziewczyna może mówić "nie" tylko właśnie tak, ogródkami i odmawiając pomarańczy. Gdyby książę tupnął nogą, nie miałaby do gadania nawet w sprawie szaty na wejście do jego domu | Myślę, że on nawet nie musiałby tupać, wystarczyłoby skinienie - mnie się wydaje, że ona może odmawiać pod pozorem mandarynek tylko dlatego, że on jeszcze nie sformułował nawet w myślach tego, czego by od niej chciał, o wysłowieniu nie wspominając. Ale dojdziemy i do tego - oraz zmiany zdania panny.
Odnośnie Drugiego - bardzo mi się podobał ochrzan, jaki zarobił książę, że widząc jak się jej narzuca nie zareagował tylko się fochnał że co oni niby robią po nocy
Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 19:50
| BeeMeR napisał/a: | Odnośnie Drugiego - bardzo mi się podobał ochrzan, jaki zarobił książę, że widząc jak się jej narzuca nie zareagował tylko się fochnał że co oni niby robią po nocy |
Tak, to w dodatku było bardzo współczesne. Bo tak naprawdę jeszcze niedawno można było podwładną molestować do woli. Książe niechcący dał temu wyraz, kiedy na zarzuty służki, że nie dba o dobro swoich panien służebnych, odpowiada w emocjach "one mnie nie obchodzą."
Mam nadzieję że w miłości San jest trochę mądrzejszy od przeciętnej i wie, że nic co wzięte na siłę nie będzie cieszyło.
Trzykrotka - Wto 07 Gru, 2021 20:38
Iiiiiiii sorki za te wybuchy, ale trzeba mi dziś odrobiny radości.
Wiola dała mi serduszko za komentarz pod vlogmaskiem o jarmarku świątecznym w Nikiszowcu Normalnie, czuję się jak nastolatka!
Admete - Wto 07 Gru, 2021 21:04
Cudnie To ja ci też dam serduszko - naści!
BeeMeR - Wto 07 Gru, 2021 21:08
| Trzykrotka napisał/a: | | Książe niechcący dał temu wyraz, kiedy na zarzuty służki, że nie dba o dobro swoich panien służebnych, odpowiada w emocjach "one mnie nie obchodzą." | Tak, to było przykre. Acz mam nadzieję, że mu tamta rozmowa zasieje ziarno nieufności do Drugiego i może cokolwiek pomyślunku o służkach.
| Trzykrotka napisał/a: | | Mam nadzieję że w miłości San jest trochę mądrzejszy od przeciętnej i wie, że nic co wzięte na siłę nie będzie cieszyło. | Oby - może dlatego był taki poirytowany - bo on jej pomarańcze a ta odmawia chyba więcej
Aragonte - Wto 07 Gru, 2021 23:31
Skończyłam trzeci odcinek Red Sleeves. Ładna scenka rozpoznawania po odbiciu w wodzie
|
|
|