To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Admete - Pon 13 Kwi, 2020 21:37

W takim sensie to wypożyczalnia, że póki płacisz , to masz dostęp do książek. Nie stanowią twojej własności. Musiałabyś je kupić. Ja to tak określam, że to wypożyczalnia.
trifle - Pon 13 Kwi, 2020 22:10

Aha, ok. Zastanowiło mnie to, bo jak sobie ściągniesz coś na Kindla, to raczej nie zniknie, nawet gdybyś przestała płacić :mysle:
Ale Legimi to jest fajna sprawa, jak taki ebookowy netflix. Szkoda, że na Kindla jest limit 10 książek w miesiącu, ale z drugiej strony przeczytać 10 w miesiąc to nie takie hop siup ;)

Admete - Pon 13 Kwi, 2020 22:35

Zupełnie wystarczy te 10 książek. Myślę sobie kiedyś kupić Kindle. Ale nie teraz. Na razie wystarczy mi ten, który mam.
Tamara - Wto 14 Kwi, 2020 13:15

Przeczytałam "Portrety pań wytwornych" Stanisława Wasylewskiego - i jestem usatysfakcjonowana i rozczarowana jednocześnie . Usatysfakcjonowana, bo pierwszy raz dostałam w ręce zbiorek poświęcony sławnym damom z epoki stanisławowskiej , o niektórych nawet nie wiedziałam że istniały :zawstydzona2: , a rozczarowana, bo to krótkie szkice, przedstawiające w ogólnych zarysach żywoty owych pań, w większości swawolnych, więc po prostu jest mi za mało . Żywot każdej z nich wystarczyłby na co najmniej monografię , jak nie film dokumentalny i ekranizowaną kostiumową biografię całą gębą . Ale rzecz z założenia miała w lekkiej formie przybliżać osobistości epoki , bez pretensji o bycie solidną porcją udokumentowanej wiedzy , więc jestem jednocześnie i zadowolona - i chciałabym duuużo więcej , bo temat pasjonujący .
Agn - Wto 14 Kwi, 2020 13:17

Wiesz, to trochę jak z książkami z wydawnictwa "Znak" o kobietach dyktatorów, dziewczynach wojennych i całej reszcie. Dla kogoś, kto nie czytuje literatury faktu są spoko - nie za głębokie, nie za wiele informacji, takie czytadełko prawie że. Ale jak ktoś lubi, to dla niego będzie stanowczo za mało.
Tak że rozumiem.

Tamara - Wto 14 Kwi, 2020 13:39

Tym bardziej , że rzecz powstała niemal sto lat temu , bo pierwsze wydanie było chyba w latach 20 .
Agn - Wto 14 Kwi, 2020 14:07

annmichelle napisał/a:
A co do Cleeves to kupię dwie ostatnie jak wyjdą, bo nie uważam ich za katastrofę i jako kryminał mogę polecać. Krzywda książkom i mnie się nie dzieje, że stoją na półce. :-) Miejsce mam, na pewno przeczyta je też kilka osób, którym je pożyczę lub domownicy. :-)

A to troszkę zmienia postać rzeczy, bo wtedy faktycznie warto. U mnie też to tak funkcjonuje - książka, którą dostanie tata, przeczytam i ja. A moje to wiadomo - do wielokrotnych czytań. :)

annmichelle - Wto 14 Kwi, 2020 14:15

Może to też kwestia, że wydatek 8-10 euro za książkę po polsku to tak jakby w Polsce kosztowała 10-15 złotych. Kupienie więc np. 10 książek w miesiącu nie stanowi jakiegoś problemu, co innego jakby kosztowały po 30 euro za sztukę. :?
A jeśli kupię w ciemno jakąś książkę, która zupełnie mi się nie podobała to nie daję znajomym czy rodzinie, bo trochę słabo dawać innym kiepskie książki :-P , ale wystawiam na ebayu za symboliczne 1 euro i fajnie, jak ktoś zainteresowany ją kupi. Sama też kupowałam książki na niemieckich aukcjach, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

A Wam dziewczyny mogę zazdościć bibliotek :-D (tak jak wspomniałam w odp. na poprzedniej stronie nie mam tu takowej z polską literaturą współczesną), a e-booki choć czytam, jednak wolę mniej od papierowych.

trifle - Wto 14 Kwi, 2020 17:30

Ja mam z bibliotekami taki problem, że zapominam o terminach i zawsze się kończy płaceniem kary. Kiedyś jak mi wyszło z 40zł to pani widząc to powiedziałam, że mam nonszalancki stosunek do swoich pieniędzy :lol:

Ja się oduczyłam kupowania książek po kilku przeprowadzkach ;) Wolę papierowe, ale czytam ebooki. Kupuję książki kulinarne - choć nie mam ich aż tak dużo, jedną pólkę na regale. Niewiele z nich robię, ale uwielbiam przeglądać :-D

Teraz czytam statystyczną książkę Janiny Bąk. Kojarzy ktoś bloga "Janina Daily" z fb lub instagrama? W czasie kwarantanny ona prowadzi na instagramie codzienne zajęcia kitku-fitku (bo ma pięknego czarnego Kitku) i ja po prostu płaczę, jak o tym tylko myślę :rotfl: Polecam dla rozrywki.

Ania Aga - Wto 14 Kwi, 2020 18:28

Lubię biblioteki, czasem idę po konkretną książkę, ale najczęściej jest to polowanie na coś niewiadomego.
ita - Wto 14 Kwi, 2020 21:18

trifle napisał/a:
Teraz czytam statystyczną książkę Janiny Bąk. Kojarzy ktoś bloga "Janina Daily" z fb lub instagrama? W czasie kwarantanny ona prowadzi na instagramie codzienne zajęcia kitku-fitku (bo ma pięknego czarnego Kitku) i ja po prostu płaczę, jak o tym tylko myślę :rotfl: Polecam dla rozrywki.

Kojarzy :cheers: Przed chwilą ryczałam ze śmiechu nad dzisiejszym wpisem i komentarzami do niego :rotfl: Dawno nie wchodziłam na FB Janiny, ale pamiętam go jeszcze z jej irlandzkich czasów, kochałam czytać wpisy dotyczące jej pracy na uczelni :lol:

trifle - Wto 14 Kwi, 2020 22:18

Ha :-D
Admete - Nie 19 Kwi, 2020 12:19

Przeczytałam "Opowiem co o zbrodni". Znani polscy pisarze kryminałów opowiadają o prawdziwych zbrodniach. Najpierw był chyba program telewizyjny, a potem książka. Programu niestety nie widziałam.
A teraz przypominam sobie "Opętanie" A.S. Byatt.

Agn - Nie 19 Kwi, 2020 12:29

A, to to o czym wczoraj mowilas na skype?
Tego sa chyba nawet 2 czesci. :mysle:

ita - Nie 19 Kwi, 2020 12:39

Tu też można posłuchać o "Opowiedz mi o zbrodni":
https://youtu.be/z1m34pVPAH0
Dokładnie od 00:17:04.

Szafran - Nie 19 Kwi, 2020 12:48

Ja oglądałam program. Stacja o zbrodniach, która go nadaje, to moja guilty pleasure:D
Admete - Nie 19 Kwi, 2020 12:56

Drugiej częsci jeszcze nie czytałam, ale zmierzam. Dzięki za linka, obejrzę.
ita - Nie 19 Kwi, 2020 13:02

Ja nawet nie myślę, żeby się za to brać, żeby mnie nie straszyło po nocach i wieczorach :-D
Admete - Nie 19 Kwi, 2020 17:47

Dziwna jestem, ale na mnie to nie działa w ten sposób. Moja najmłodsza bratanica też tak będzie mieć ;)
milenaj - Nie 19 Kwi, 2020 18:59

Czytam "Marylę z Zielonego Wzgórza", ale zastanawiam się, czy nie porzucić. Wcale mnie nie ciekawi co będzie dalej
Trzykrotka - Nie 19 Kwi, 2020 23:21

Szafran napisał/a:
Ja oglądałam program. Stacja o zbrodniach, która go nadaje, to moja guilty pleasure:D

I moja :zawstydzona2: Oglądałam program. Ale zbrodnie były naprawdę paskudne. Takie skandynawskie, dokonywane przez zwykłych, szarych ludzi.

Tamara - Wto 21 Kwi, 2020 18:29

"Karolina Sobańska - odeska Mata Hari" Andrzeja Palacza - utrzymana w konwencji reportażu opowieść o tytułowej Karolinie Sobańskiej , starszej siostrze niejakiej Eweliny z Rzewuskich primo voto Hańskiej, secundo voto de Balzac , osobie bardzo ciekawej i bardzo nieciekawej , albowiem trzech lub czterech mężów długoletniej kochance generała Wita i nieoficjalnej rosyjskiej agentce , inwigilującej polskie środowiska niepodległościowe przez prawie 40 lat - od lat 20 po 60 XIX wieku . Dobrze , ciekawie napisane, czyta się bardzo przyjemnie .
Tamara - Śro 22 Kwi, 2020 11:11

"Pani na Złotym Potoku - opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej" Magdaleny Jastrzębskiej - biografia córki Zygmunta Krasińskiego . Nietuzinkowa jak na owe czasy osobowość, o mało co nie została królową Szwecji - niedoszły narzeczony Karol XV zmarł nagle na kilka dni przed zaręczynami .Przez współczesnych uważana często za ekscentryczkę i dziwaczkę , prawdopodobnie dlatego że nie znosiła życia salonowego i lubiła mówić co myśli :wink:

Jakoś koło roku 2000 byłam w Złotym Potoku - pałac wtedy zajmowała szkoła , bodaj rolnicza ale głowy nie dam. Za to stojący obok prześliczny dworek Krasińskich można było zwiedzać . W takim dworku mogłabym mieszkać :serduszkate:

Agn - Śro 22 Kwi, 2020 11:19

Co ty za zestaw ksiazek przerabiasz? Co jedna to smakowiciej brzmiaca. :mrgreen:
Tamara - Śro 22 Kwi, 2020 12:04

Ostatnie zakupy w Bonito z powodu promocji , sztuk 14 :angeldevil: