Muzyka - Muzyka z czterech stron świata
Gosia - Wto 02 Cze, 2009 19:52
Trochę pomieszane style, ale ciekawe. Czy to galeic?
Caitriona - Wto 02 Cze, 2009 20:00
Ja nie Praedzio, ale ponieważ mi się piosenka spodobała, to sobie poczytałam o zespole Runrig i wychodzi że tak, tę piosenkę śpiewają w języku gaelickim.
Ten pan z drugiego sznurka Praedzia tez mi się spodobał; pierwszy raz słyszę taką mieszankę: język polski, muzyka etniczna, trochę własnie indyjska. No i facet faktycznie ma ciekawy głos. Trzeba będzie się rozejrzeć za płytą jak wyjdzie
Admete - Wto 02 Cze, 2009 20:01
Runrig to ja dzięki Aragonte poznałam - takie mam wrażenie.
Aragonte - Wto 02 Cze, 2009 20:07
A możliwe, bo mam kilka Runrigów na półce
praedzio - Wto 02 Cze, 2009 23:08
Runrig to jest słynny zespół szkocki śpiewający między innymi w szkockiej odmianie gaelicu. Primavera zapewne więcej może powiedzieć na temat tego zespołu, bo jest od lat jego wielką fanką. Chyba parę "Runrigów" przewinęło się w wątku celtyckim.
No, a tego Rudasia to jak już powiedziałam - pierwszy raz w życiu usłyszałam i szczęka mi w dół opadła. Niesamowita barwa głosu - i świetne wykonanie orientalnych motywów. :o
praedzio - Sob 06 Cze, 2009 23:42
Kriwi - Oj, daj Bozha
Lubię do tego wracać.
Słów kilka o zespole:
Zespół pochodzi z Bialorusi, ale swych korzeni szuka o wiele dalej. "Kriwi" to nazwa starożytnego plemienia, które przed tysiącami lat przybyło z Indii na tereny obecnej Białorusi. Ślady ich unikalnej kultury przetrwały w niektórych regionach kraju do dziś. W języku tego plemienia "kriwi" oznacza źródło lub bukłak z wodą.
Podobnie jak nazwa zespołu, również jego muzyka jest wieloznaczna i tajemnicza. Członkowie grupy swój styl opisują z angielska jako "Authentic? World? Folk? Experiment?". Rzeczywiście, wszystkie te elementy można znaleźć w ich muzyce, która łączy charakterystyczny białoruski śpiew "na gardle" z brzmieniem instrumentów tradycyjnych (liry korbowej, kozy, fujarki, smyka, trąby, bębnów) i nowoczesnych (gitary, keyboardów, samplerów). Efekt jest próbą nawiązania dialogu pomiędzy mistyką ludową i nowoczesną.
Zespół powstał w 1996 r. Jest kolejną "emanacją" białoruskiego folku, zjawiska niezwykle ciekawego, ponieważ w jego obrębie dochodzi do szczególnie intensywnych interakcji pomiędzy wartościami kultury Zachodu a poszukiwaniami własnej tożsamości w oparciu o autentyczne, zachowane jeszcze w dużej mierze bogactwo rodzimego folkloru.
Dodam jeszcze tylko od siebie, że miałam okazję widzieć tę grupę na Festiwalu Muzyki Młodej Białorusi "Basowiszcza", któy co roku odbywa się w mojej miejscowości.
P.S. Whoo Hoo!!!! Właśnie się dowiedziałam, że w tym roku na Basowiszczach pojawi się Pałac!! Yes!! Yes!! Yes!!
praedzio - Czw 11 Cze, 2009 21:36
Hmmmm.... http://www.wykop.pl/link/...wanym-na-ludowo
praedzio - Nie 05 Lip, 2009 16:24
Wczoraj w Warszawie na Barce Herbatnik w Porcie Czerniakowskim dał swój koncert polski zespół Sarakina. Hm, nawet nie wiedziałam, że w większości panowie pochodzą z Białegostoku. Aż mnie duma rozpiera.
Info o zespole:
Zespół SARAKINA wykonuje muzykę, która jest najbliższa określeniu etno-jazz. Kompozycje i aranżacje z wpływami muzyki bałkańskiej, klasycznej, cerkiewnej, współczesnej, jak i z elementami improwizacji jazzowej przenoszą klimaty etniczne do muzyki artystycznej. Zespół tworzą profesjonalni muzycy, absolwenci i studenci wyższych szkół muzycznych. Grupa istnieje od 1999 roku, na koncie ma dwie płyty.
strona www: http://www.sarakina.art.pl/
Admete - Nie 05 Lip, 2009 20:18
Lubie takie klimaty.
praedzio - Nie 05 Lip, 2009 20:37
I już mam jeden album tej grupy.
Admete - Nie 05 Lip, 2009 20:38
To dobrze. Zabierz
praedzio - Nie 05 Lip, 2009 20:39
Przecież biorę laptop ze sobą. Będziesz przebierać i wybierać.
Caitriona - Czw 16 Lip, 2009 15:15
Praedzio, będę się do Ciebie uśmiechać
praedzio - Czw 16 Lip, 2009 18:43
praedzio - Pią 24 Lip, 2009 18:53
Panie pozwolą, że wrócę jeszcze do Sarakiny...
Rofinka
praedzio - Pon 03 Sie, 2009 10:57
A dzisiaj wiązanka. A co! Jak szaleć to szaleć!
Poprzednie wcielenie Żywiołaka:
Lipa
Bumbata
Pochwist
Polka pierdolka
Caitriona - Pon 03 Sie, 2009 18:12
W środę o godzinie 00:10 będzie w TVP Kultura koncert Żywiołaka
Aragonte - Pon 03 Sie, 2009 18:13
Godzinę to sobie świetną wybrali - ja do pracy mam rano iść
Caitriona - Pon 03 Sie, 2009 18:26
No, niestety. Zawsze to co ciekawe nadają o jakieś zbójeckiej porze...
praedzio - Pon 03 Sie, 2009 20:20
A ponoć na dniach jakoś Żywiołaki byli w radiowej Trójce - przedstawiali swoją prywatną kolekcję muzyczną w programie Artura Orzecha. Że też to przegapiłam.
Aragonte - Pon 03 Sie, 2009 20:27
Że ja przegapiłam, to nic dziwnego - nie słucham radia... poza tym mogło to być po9d koniec zeszłego pracowego tygodnia, a wtedy to byłam wyłączona z życia i uziemiona w pracy
praedzio - Wto 04 Sie, 2009 09:40
Ratunkuuuu!!! Uczepiło się to do mnie jak rzep do psiego ogona!
http://www.youtube.com/watch?v=1my-mnW-x50
praedzio - Śro 05 Sie, 2009 18:52
Ostatnio w samych egzotykach siedzę (nie licząc standardowo celticów ). Ktoś tam kiedyś polecał niejaką Azam Ali. Tak na szybkiego info o niej można znaleźć tu: http://iplay.pl/muzyka/azam+ali,69717/biografia Jest tam odnosnik do jej strony a także do myspace'a.
W łapki wpadła mi płyta zespołu Vas, gdzie ta pani się wokalnie udziela pt. In the Garden of Souls. Jakkolwiek Azam Ali głos ma niebiański, to stwierdzam, że z całej płyty do gustu przypadł mi najbardziej utwór instrumentalny: Lila
Admete - Śro 05 Sie, 2009 19:16
Możliwe, że to ja polecałam, bo mam od dość dawna - zarówno Azam jak i Vas Nie pamiętam jednak, które płyty mam.
BeeMeR - Pią 07 Sie, 2009 10:03
| praedzio napisał/a: | | przypadł mi najbardziej utwór instrumentalny: Lila | mi się też bardzo podoba
|
|
|