Ekranizacje - Nowa ekranizacja "Lalki"
RaczejRozwazna - Sob 16 Maj, 2026 12:23
Myślę, z mojej Babci też o to chodziło
annmichelle - Sob 16 Maj, 2026 12:37
| RaczejRozwazna napisał/a: | Myślę, z mojej Babci też o to chodziło |
Trzykrotka - Pon 18 Maj, 2026 12:59
Podobno po wielkich kłopotach ze znalezieniem wystarczająco pięknej Oleńki do Potopu, zmieniono zasady przyjmowania do szkoły aktorskiej i na urodę zaczęto kłaść nacisk. A Braunek była najładniejsza ze współczesnych - ja też nie jestem wielbicielką ani jej urody, ani aktorstwa.
Na wp pokazał się wywiad z Tomaszem Schachardtem, czyli Wokulskim z Netflixa. Nie wrzucę, bo mi gdzieś uciekł. Ale aktor mówi, że sami byli zszokowani fantastycznym efektem gdy obejrzeli surowy materiał. No ciekawe...
annmichelle - Pon 18 Maj, 2026 13:08
| Trzykrotka napisał/a: | | A Braunek była najładniejsza ze współczesnych |
?
Przynajmniej tuzin popularnych wtedy aktorek było od niej ładniejszych.
A niepopularnych pewnie dwa razy tyle.
Hoffmann najpierw chciał do roli Oleńki Barbarę Brylską, ale zrezygnował, bo jej nie lubił (nie do końca się dogadywali przy "Panu Wołodyjowskim").
A właśnie Brylska była bardzo ładną kobietą. Inne? Pola Raksa, Anna Nehrebecka - szukając takiego delikatnego typu urody.
Braunek miała "mocne plecy" jak to się potocznie mówi, wystarczy spojrzeć z kim była wtedy związana.
Trzykrotka - Wto 19 Maj, 2026 09:32
Nie moja opinia, Olbrychski tak twierdził
Tamara - Wto 19 Maj, 2026 10:09
Mnie tam Braunek bardzo do Izabeli pasuje, w przeciwieństwie do Tyszkiewicz.
annmichelle - Wto 19 Maj, 2026 10:26
| Trzykrotka napisał/a: | Olbrychski tak twierdził |
Polski Casanova od siedmiu boleści.
| Tamara napisał/a: | | Mnie tam Braunek bardzo do Izabeli pasuje, w przeciwieństwie do Tyszkiewicz. |
Obie mi nie pasowały (Wokulscy zresztą też nie...), więc ciekawa jestem tych nowych Izabeli, ze wskazaniem na tą filmową, nie netfliksową.
Loana - Wto 19 Maj, 2026 16:14
| Tamara napisał/a: | Nie żąrtuj, nie czytałaś i nie widziałaś ? nie miałaś Lalki w szkole? |
Nie żartuję. Nie widziałam, bo ogólnie mało polskich filmów widziałam, ja od dzieciństwa najbardziej lubiłam baśnie, bajki i romanse, więc najwięcej obejrzanych filmów mam z serii "fantastyka" gdzie się "Lalka" w to nie wpisuje.
Nie czytałam, bo tylko streszczenie sobie zapodałam, żeby zaliczyć utwór na polskim, a przyznaję, że w tej chwili to nawet nie za bardzo pamiętam szczegóły tego streszczenia Więc będę oglądała bez obciążenia pt "książka lepsza"
Loana - Wto 19 Maj, 2026 16:17
| Tamara napisał/a: | | Parasolka z trzeciego zdjęcia |
te parasolki to się zgadza, to jakaś paranoja, że takich użyli, przecież to nie jest w ogóle historycznie poprawne ani nawet LOGICZNE, jak parasolki na słońce Z DZIURAMI???
Jak statystowałyśmy to nasze parasolki mocno się wybijały od tych ichniejszych i możliwe, że moja parasolka będzie miała jakąś "rolę", bo pożyczyłam ją koleżance, która siedziała zaraz za głównymi aktorami i miała ją rozłożoną przez długi czas
Tamara - Wto 19 Maj, 2026 17:29
Byle sceny nie wycięli
akne - Pią 29 Maj, 2026 00:56
Gdzieś czytałam, że Braunek przyszła na "casting" do Potopu w którymś tam miesiącu ciąży. Podobno wyglądała rewelacyjnie i zrobiła piorunujące wrażenie na reżyserze. Zaokrąglona szlachcianka o cudnej buzi...
Po porodzie maż jej dostał jakiejś obsesji i ponoć kazał się jej odchudzać na szybko. Więc jak przyszła na plan, to wszyscy zdębieli. Musieli przerabiać kostiumy.
Loana - Pon 01 Cze, 2026 11:52
| akne napisał/a: | Gdzieś czytałam, że Braunek przyszła na "casting" do Potopu w którymś tam miesiącu ciąży. Podobno wyglądała rewelacyjnie i zrobiła piorunujące wrażenie na reżyserze. Zaokrąglona szlachcianka o cudnej buzi...
Po porodzie maż jej dostał jakiejś obsesji i ponoć kazał się jej odchudzać na szybko. Więc jak przyszła na plan, to wszyscy zdębieli. Musieli przerabiać kostiumy. |
o, to szkoda bo ona właśnie jest taka trochę zabiedzona, ale to nic dziwnego, jak ją "zmuszono" do odchudzania zaraz po ciąży
achata - Wto 16 Cze, 2026 17:56
Braunek jest najsłabszym elementem "Potopu". Z jednej strony szkoda, że film jest tak dobrze zrobiony i tak skutecznie odświeżony w wersji Redivivus bo w tej sytuacji nikt się nie szarpnie na ponowną wersję a chciałabym to zobaczyć jednak z inną Oleńką
Chociaż biorąc pod uwagę jak się teraz robi filmy historyczne, może rzeczywiście lepiej niech tego nie ruszają. Może jakaś AI pomogłaby zwizualizować jak to by się prezentowało z inną aktorką w tej roli
Co do Belli- drewniana gra Braunek tu pasowała ale dalej razi po oczach jej brak urody i trudno zrozumieć co ten Wokulski w niej widzi.
Moim zdaniem p. Kamila będzie świetną Izabelą- piękną, zimną i nieodgadnioną. A gdyby przy tym miała chociaż czasami na tyle przebłysku rozumu, żeby takiego Starskiego z liścia trzepnąć, to to by mi nie przeszkadzało.
Nadal nie widzę mocnego makijażu na twarzach aktorek. Lekko różowy odcień skóry na powiekach wydaje mi się dość prawdopodobny a szminki w tak naturalnych odcieniach, że jedynie zapewniają świeżość ust nie rażąc kolorystycznie.
Tamara - Śro 17 Cze, 2026 09:42
Nieodgadnioność Izabeli polegała w dużej mierze na braku czegokolwiek do odgadywania i tępym wyrazie twarzy pozbawionej myśli zagadkowe spojrzenie wbite w przestrzeń najczęściej oznacza brak jakiejkolwiek aktywności umysłowej mnie Braunek jak Belcia bardzo pasuje, dużo bardziej niż Tyszkiewicz, co do Urzędowskiej - trudno powiedzieć na razie. Nie podoba mi się z urody, ale to najmniejszy problem. Gorzej że jak się zdaje wszystkie suknie ma za duże, sądząc po zdjęciach. Powinny być obcisłe jak rękawiczka, a wygladają jak po starszej siostrze i ona się w nich topi. Ale poczekamy, zobaczymy co to będzie.
achata - Śro 17 Cze, 2026 11:40
Google podesłały mi raz wywiad z jakąś kobietą, chyba psycholożką, która analizowała Izabelę i Wokulskiego i ona wskazywała na to, że Bella była czasami zaskakująco bystra- na początku trafnie określała powody dla których Wokulski się do nich zbliżył, nawet raz stwierdziła, że ma jedynie wybór czy sprzedać srebra czy siebie gdy ciotka perswadowała jej zamążpójście.
W serialu jest też taka scena gdy ojciec jej się chwali, że wygrywa z Wokulskim w karty a ona od razu się domyśla, że Wokulski daje jej ojcu wygrać, żeby go wesprzeć finansowo. Ta scena chyba też była w książce.
Jej problem polegał na tym, że żyła w złotej klatce kompletnie oderwana od świata - to mogło ją trochę przytępiać ale tak zupełnie bezmyślną idiotką nie zawsze była
BeeMeR - Śro 17 Cze, 2026 11:47
| achata napisał/a: | | ona wskazywała na to, że Bella była czasami zaskakująco bystra- na początku trafnie określała powody dla których Wokulski się do nich zbliżył, nawet raz stwierdziła, że ma jedynie wybór czy sprzedać srebra czy siebie gdy ciotka perswadowała jej zamążpójście. | Moim zdaniem do tego nie trzeba wielkiej inteligencji
Takie były realia niestety
Tamara - Sob 20 Cze, 2026 19:25
Belcia wcale nie była idiotką, tylko była jak przeciętna kobieta swojej epoki - pozbawiona wykształcenia, znajomości świata poza salonami i znajomości życia poza konwenansem. Miała natomiast świadomość tego, że jest traktowana jak towar i nie chciała się na to zgodzić.
Tamara - Sob 27 Cze, 2026 14:28
Nie wygląda to dobrze, powiedziałabym raczej, że wręcz fatalnie
https://youtu.be/o6SYGkbzm7I?is=AsPvamHDr54GTU0-mi
RaczejRozwazna - Sob 27 Cze, 2026 14:51
achata - Sob 27 Cze, 2026 18:10
Wybaczyłabym gdyby nie nazywali tego "Lalka". Nie widzę nic wspólnego z Prusem poza imionami i nazwiskami głównych bohaterów
annmichelle - Sob 27 Cze, 2026 18:31
"Przyjdź do mnie w nocy".
I to siarczyste "ku...wa".
Izabela zaprezentowana fatalnie, kompletnie nie kojarzy mi się z "Lalką", a raczej z jakąś wiktoriańską opowieścią o upadku damy albo dziwną wariacją "Damy Kameliowej".
Wielka szkoda, że to pójdzie w świat (Netflix).
praedzio - Nie 28 Cze, 2026 11:04
Całkiem możliwe, że to sobie obejrzę. Nie znosiłam powieści Prusa, więc jest szansa, że Netfliksowy fanfik (jak go określiła Korwin-Piotrowska) będzie dał się oglądać.
Tamara - Nie 28 Cze, 2026 14:15
Niestety nie tknę tego. Naprawdę chciałam zobaczyc co zrobią, ale czegoś takiego nie oczekiwałam, to tfurczość na poziomie Anny walącej wino z gwinta na podłodze.
annmichelle - Nie 28 Cze, 2026 15:54
Narazie ekranizacja TVP wygląda bardziej serio niż ta netfliksowa.
RaczejRozwazna - Nie 28 Cze, 2026 16:12
A mnie żaden ze zwiastunów się nie podoba. Ale poczekam, może nie warto oceniać filmu po zwiastunie.
|
|
|