To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Nowa ekranizacja "Lalki"

RaczejRozwazna - Sob 16 Maj, 2026 12:23

Myślę, z mojej Babci też o to chodziło :wink:
annmichelle - Sob 16 Maj, 2026 12:37

RaczejRozwazna napisał/a:
Myślę, z mojej Babci też o to chodziło :wink:

:wink:

Trzykrotka - Pon 18 Maj, 2026 12:59

Podobno po wielkich kłopotach ze znalezieniem wystarczająco pięknej Oleńki do Potopu, zmieniono zasady przyjmowania do szkoły aktorskiej i na urodę zaczęto kłaść nacisk. A Braunek była najładniejsza ze współczesnych - ja też nie jestem wielbicielką ani jej urody, ani aktorstwa.

Na wp pokazał się wywiad z Tomaszem Schachardtem, czyli Wokulskim z Netflixa. Nie wrzucę, bo mi gdzieś uciekł. Ale aktor mówi, że sami byli zszokowani fantastycznym efektem gdy obejrzeli surowy materiał. No ciekawe...

annmichelle - Pon 18 Maj, 2026 13:08

Trzykrotka napisał/a:
A Braunek była najładniejsza ze współczesnych

?
Przynajmniej tuzin popularnych wtedy aktorek było od niej ładniejszych. :wink:
A niepopularnych pewnie dwa razy tyle.
Hoffmann najpierw chciał do roli Oleńki Barbarę Brylską, ale zrezygnował, bo jej nie lubił (nie do końca się dogadywali przy "Panu Wołodyjowskim").
A właśnie Brylska była bardzo ładną kobietą. Inne? Pola Raksa, Anna Nehrebecka - szukając takiego delikatnego typu urody.
Braunek miała "mocne plecy" jak to się potocznie mówi, wystarczy spojrzeć z kim była wtedy związana. :wink:

Trzykrotka - Wto 19 Maj, 2026 09:32

Nie moja opinia, Olbrychski tak twierdził :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tamara - Wto 19 Maj, 2026 10:09

Mnie tam Braunek bardzo do Izabeli pasuje, w przeciwieństwie do Tyszkiewicz.
annmichelle - Wto 19 Maj, 2026 10:26

Trzykrotka napisał/a:
Olbrychski tak twierdził :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Polski Casanova od siedmiu boleści. :cool:

Tamara napisał/a:
Mnie tam Braunek bardzo do Izabeli pasuje, w przeciwieństwie do Tyszkiewicz.

Obie mi nie pasowały :roll: (Wokulscy zresztą też nie...), więc ciekawa jestem tych nowych Izabeli, ze wskazaniem na tą filmową, nie netfliksową.

Loana - Wto 19 Maj, 2026 16:14

Tamara napisał/a:
Nie żąrtuj, nie czytałaś i nie widziałaś :shock: ? nie miałaś Lalki w szkole?

Nie żartuję. Nie widziałam, bo ogólnie mało polskich filmów widziałam, ja od dzieciństwa najbardziej lubiłam baśnie, bajki i romanse, więc najwięcej obejrzanych filmów mam z serii "fantastyka" :P gdzie się "Lalka" w to nie wpisuje.
Nie czytałam, bo tylko streszczenie sobie zapodałam, żeby zaliczyć utwór na polskim, a przyznaję, że w tej chwili to nawet nie za bardzo pamiętam szczegóły tego streszczenia :P Więc będę oglądała bez obciążenia pt "książka lepsza" :P

Loana - Wto 19 Maj, 2026 16:17

Tamara napisał/a:
Parasolka z trzeciego zdjęcia

te parasolki to się zgadza, to jakaś paranoja, że takich użyli, przecież to nie jest w ogóle historycznie poprawne ani nawet LOGICZNE, jak parasolki na słońce Z DZIURAMI???
Jak statystowałyśmy to nasze parasolki mocno się wybijały od tych ichniejszych i możliwe, że moja parasolka będzie miała jakąś "rolę", bo pożyczyłam ją koleżance, która siedziała zaraz za głównymi aktorami i miała ją rozłożoną przez długi czas :P

Tamara - Wto 19 Maj, 2026 17:29

Byle sceny nie wycięli :wink:
akne - Pią 29 Maj, 2026 00:56

Gdzieś czytałam, że Braunek przyszła na "casting" do Potopu w którymś tam miesiącu ciąży. Podobno wyglądała rewelacyjnie i zrobiła piorunujące wrażenie na reżyserze. Zaokrąglona szlachcianka o cudnej buzi...
Po porodzie maż jej dostał jakiejś obsesji i ponoć kazał się jej odchudzać na szybko. Więc jak przyszła na plan, to wszyscy zdębieli. Musieli przerabiać kostiumy.

Loana - Pon 01 Cze, 2026 11:52

akne napisał/a:
Gdzieś czytałam, że Braunek przyszła na "casting" do Potopu w którymś tam miesiącu ciąży. Podobno wyglądała rewelacyjnie i zrobiła piorunujące wrażenie na reżyserze. Zaokrąglona szlachcianka o cudnej buzi...
Po porodzie maż jej dostał jakiejś obsesji i ponoć kazał się jej odchudzać na szybko. Więc jak przyszła na plan, to wszyscy zdębieli. Musieli przerabiać kostiumy.

o, to szkoda :( bo ona właśnie jest taka trochę zabiedzona, ale to nic dziwnego, jak ją "zmuszono" do odchudzania zaraz po ciąży :(

achata - Wto 16 Cze, 2026 17:56

Braunek jest najsłabszym elementem "Potopu". Z jednej strony szkoda, że film jest tak dobrze zrobiony i tak skutecznie odświeżony w wersji Redivivus bo w tej sytuacji nikt się nie szarpnie na ponowną wersję a chciałabym to zobaczyć jednak z inną Oleńką :(
Chociaż biorąc pod uwagę jak się teraz robi filmy historyczne, może rzeczywiście lepiej niech tego nie ruszają. Może jakaś AI pomogłaby zwizualizować jak to by się prezentowało z inną aktorką w tej roli :confused3:
Co do Belli- drewniana gra Braunek tu pasowała ale dalej razi po oczach jej brak urody i trudno zrozumieć co ten Wokulski w niej widzi.
Moim zdaniem p. Kamila będzie świetną Izabelą- piękną, zimną i nieodgadnioną. A gdyby przy tym miała chociaż czasami na tyle przebłysku rozumu, żeby takiego Starskiego z liścia trzepnąć, to to by mi nie przeszkadzało.
Nadal nie widzę mocnego makijażu na twarzach aktorek. Lekko różowy odcień skóry na powiekach wydaje mi się dość prawdopodobny a szminki w tak naturalnych odcieniach, że jedynie zapewniają świeżość ust nie rażąc kolorystycznie.

Tamara - Śro 17 Cze, 2026 09:42

Nieodgadnioność Izabeli polegała w dużej mierze na braku czegokolwiek do odgadywania i tępym wyrazie twarzy pozbawionej myśli :-P zagadkowe spojrzenie wbite w przestrzeń najczęściej oznacza brak jakiejkolwiek aktywności umysłowej :-P mnie Braunek jak Belcia bardzo pasuje, dużo bardziej niż Tyszkiewicz, co do Urzędowskiej - trudno powiedzieć na razie. Nie podoba mi się z urody, ale to najmniejszy problem. Gorzej że jak się zdaje wszystkie suknie ma za duże, sądząc po zdjęciach. Powinny być obcisłe jak rękawiczka, a wygladają jak po starszej siostrze i ona się w nich topi. Ale poczekamy, zobaczymy co to będzie.
achata - Śro 17 Cze, 2026 11:40

Google podesłały mi raz wywiad z jakąś kobietą, chyba psycholożką, która analizowała Izabelę i Wokulskiego i ona wskazywała na to, że Bella była czasami zaskakująco bystra- na początku trafnie określała powody dla których Wokulski się do nich zbliżył, nawet raz stwierdziła, że ma jedynie wybór czy sprzedać srebra czy siebie gdy ciotka perswadowała jej zamążpójście.
W serialu jest też taka scena gdy ojciec jej się chwali, że wygrywa z Wokulskim w karty a ona od razu się domyśla, że Wokulski daje jej ojcu wygrać, żeby go wesprzeć finansowo. Ta scena chyba też była w książce.
Jej problem polegał na tym, że żyła w złotej klatce kompletnie oderwana od świata - to mogło ją trochę przytępiać ale tak zupełnie bezmyślną idiotką nie zawsze była

BeeMeR - Śro 17 Cze, 2026 11:47

achata napisał/a:
ona wskazywała na to, że Bella była czasami zaskakująco bystra- na początku trafnie określała powody dla których Wokulski się do nich zbliżył, nawet raz stwierdziła, że ma jedynie wybór czy sprzedać srebra czy siebie gdy ciotka perswadowała jej zamążpójście.
Moim zdaniem do tego nie trzeba wielkiej inteligencji ;)
Takie były realia niestety

Tamara - Sob 20 Cze, 2026 19:25

Belcia wcale nie była idiotką, tylko była jak przeciętna kobieta swojej epoki - pozbawiona wykształcenia, znajomości świata poza salonami i znajomości życia poza konwenansem. Miała natomiast świadomość tego, że jest traktowana jak towar i nie chciała się na to zgodzić.
Tamara - Sob 27 Cze, 2026 14:28

Nie wygląda to dobrze, powiedziałabym raczej, że wręcz fatalnie :shock:
https://youtu.be/o6SYGkbzm7I?is=AsPvamHDr54GTU0-mi

RaczejRozwazna - Sob 27 Cze, 2026 14:51

:shock: :thud: :rotfl:
achata - Sob 27 Cze, 2026 18:10

Wybaczyłabym gdyby nie nazywali tego "Lalka". Nie widzę nic wspólnego z Prusem poza imionami i nazwiskami głównych bohaterów
annmichelle - Sob 27 Cze, 2026 18:31

"Przyjdź do mnie w nocy".

I to siarczyste "ku...wa".

Izabela zaprezentowana fatalnie, kompletnie nie kojarzy mi się z "Lalką", a raczej z jakąś wiktoriańską opowieścią o upadku damy albo dziwną wariacją "Damy Kameliowej".

Wielka szkoda, że to pójdzie w świat (Netflix).

praedzio - Nie 28 Cze, 2026 11:04

Całkiem możliwe, że to sobie obejrzę. ;) Nie znosiłam powieści Prusa, więc jest szansa, że Netfliksowy fanfik (jak go określiła Korwin-Piotrowska) będzie dał się oglądać. ;)
Tamara - Nie 28 Cze, 2026 14:15

Niestety nie tknę tego. Naprawdę chciałam zobaczyc co zrobią, ale czegoś takiego nie oczekiwałam, to tfurczość na poziomie Anny walącej wino z gwinta na podłodze. :paddotylu: :boisie2: :boisie:
annmichelle - Nie 28 Cze, 2026 15:54

Narazie ekranizacja TVP wygląda bardziej serio niż ta netfliksowa. :roll:
RaczejRozwazna - Nie 28 Cze, 2026 16:12

A mnie żaden ze zwiastunów się nie podoba. Ale poczekam, może nie warto oceniać filmu po zwiastunie.