Literatura - Proza i poezja - Chcę poczytać o...
Admete - Nie 17 Paź, 2010 09:38
Dziękuję, Jeeves! Miałam kiedyś w domu, ale oddałam do biblioteki. Dom w Riverton powinien ci się spodobać.
Agn - Nie 17 Paź, 2010 09:48
| Fibula napisał/a: | Z wydanych po polsku (po wojnie, bo przedwojenne to chyba tylko na Allegro i drogo) możesz przeczytać Dewizę Woosterów, Dziękuję, Jeeves! i Wielce zobowiązany, Jeeves (powieści z cyklu Jeeves i Wooster) i koniecznie Pełnię księżyca (cykl Blandings). Szkoda, że nie ma wydawnictwa chętnego do wydania całości. Jest też serial na podstawie Jeevesa (duet Fry i Laurie ), ale jeszcze go nie oglądałam. |
Tak czy inaczej wychodzą same obcojęzyczne, które nawet chętnie bym poczytała, ale jak mam płacić za 1 książkę 95 zł, to... Może innym razem.
Ale dziękuję. Jeśli kiedyś na to trafię, to z pewnością wetknę do środka nos.
No chyba że ktoś dysponuje ebookiem...?
Fibula - Nie 17 Paź, 2010 10:42
Z dobrych nowin: brytyjski Amazon zamówienia powyżej 25 funtów wysyła do Polski bezpłatnie
aś - Nie 17 Paź, 2010 11:28
| Admete napisał/a: | | Dom w Riverton powinien ci się spodobać. |
właśnie skończyłam to czytać- bardzo fajna książka klimatem przypominała mi 'Wieczór' Susan Minot (chociaż akcja ma tam miejsce w latach 50 w USA), 'Rozświetlone pokoje' Richarda Masona i 'Pokuty' Iana McEwana
Tamara - Nie 17 Paź, 2010 19:41
| Biedroneczka napisał/a: | Dziewczynki, możecie polecić mi jakąś książkę opisującą okres rozbiorów Polski? Chodzi mi oczywiście o beletrystykę. Mile widziane byłyby powstania styczniowe i listopadowe, jeśli to nie za duże wymagania.
A, i jeszcze coś z II wojny światowej. Jeśli znacie. Także beletrystyka i także z Polską jako miejscem akcji.
Muszę zrobić napad na bibliotekę miejską |
Z czasów II wojny to jeszcze "Zmowa nieobecnych" Marii Kuncewiczowej , "Pamiętnik z Powstania Warszawskiego" Mirona Białoszewskiego ; jeżeli idzie o dzienniki/wspomnienia to świetne są "Tamte lata , tamte czasy" Haliny Regulskiej , "Wspomnienia wojenne" Karoliny Lanckorońskiej .
A epopeja napoleońska w "Popiołach" ? "Wspomnienia niebieskiego mundurka" Gomulickiego ? "Syzyfowe prace" ?
Anonymous - Nie 17 Paź, 2010 19:50
| Tamara napisał/a: | | A epopeja napoleońska |
Albo "Wojna i pokój" Boże jak ja się spłakałam na tej książce.... a później na serialu...
Czy ktoś tu pamięta nasze impresje z oglądania serialiku, Święta człowiek zarywał, Rodzinę z pokoju wyrzucał, żeby pooglądać
Anonymous - Pon 18 Paź, 2010 16:24
"Wspomnienia Wojenne" Lanckorońskiej i "Pamiętnik z Powstania Warszawskiego" Białoszewskiego czytałam, tak samo "Wspomnienia niebieskiego mundurka" i "Syzyfowe prace".
Może zawężę troszkę temat mnie interesujący, szukam książek coś a'la szlacheckie dworki, patriotyzm, powstanie styczniowe/listopadowe, nie pogardzę opisami batalistycznymi
Wszystko sobie dopisałam do listy
Kasiek! A myślałam, ze tylko ja zesłałam rodzinę na banicję do drugiego pokoju kiedy puszczali "Wojne i pokój". Dzielnie nagrywało się wszystkie odcinki, tykle godzin!
Anonymous - Pon 18 Paź, 2010 16:32
Poszukaj książki "Nie ponaglaj rzeki" moje bibliotekarce i Mamie bardo się podobało, dla mnie sztuczne(pisane przez nie-Polaka o polskich obyczajach).
A "Ostatnie lato" jest genialne....
Anonymous - Pon 18 Paź, 2010 16:40
Nie-Polak o polskich obyczajach? No, to może być ciekawe.
"Ostatnie lato" już widnieje na liście
Zapomniałabym! Znacie/macie jakieś pozycje na temat agnostycyzmu? Może być coś naukowego, filozoficznego bądź powieść, w której bohater jest agnostykiem itp. Książki, artykuły, linki. Wszystko co macie, tylko błagam, bez encyklopedycznych notek.
Wiem, mam wymagania
Aragonte - Pon 18 Paź, 2010 18:08
| Fibula napisał/a: | | Z dobrych nowin: brytyjski Amazon zamówienia powyżej 25 funtów wysyła do Polski bezpłatnie |
Oż kurka - no to mogłam się trochę z moim zamówieniem wstrzymać
Policzyli mi za wysyłkę kilkanaście funciaków
Bu
Edit: pocieszam się myślą, że to moje zamówienie może pomogło im podjąć tę decyzję
Madelaine - Pon 18 Paź, 2010 20:57
| lady_kasiek napisał/a: |
Czy ktoś tu pamięta nasze impresje z oglądania serialiku, Święta człowiek zarywał, Rodzinę z pokoju wyrzucał, żeby pooglądać |
albo na mróz trzeba było wylatywać aby po oglądaniu Andrzejka ochłonąć choć w moim przypadku temperatura i tak nie spadała
Alicja - Wto 19 Paź, 2010 15:25
| lady_kasiek napisał/a: | | A "Ostatnie lato" jest genialne.... |
więcej niż genialne, przeczytanie tej książki pozwala też lepiej zrozumieć tzw."punkt widzenia" wypędzonych
to też coś w rodzaju a'la szlacheckie dworki
Tamara - Wto 19 Paź, 2010 18:57
| Biedroneczka napisał/a: | "Wspomnienia Wojenne" Lanckorońskiej i "Pamiętnik z Powstania Warszawskiego" Białoszewskiego czytałam, tak samo "Wspomnienia niebieskiego mundurka" i "Syzyfowe prace".
Może zawężę troszkę temat mnie interesujący, szukam książek coś a'la szlacheckie dworki, patriotyzm, powstanie styczniowe/listopadowe, nie pogardzę opisami batalistycznymi |
Jeszcze "Leśnik" Kuncewiczowej , chociaż on akurat w tradycyjny nurt się nie wpasuje , przedstawia sprawy powstania , życia popowstaniowego , spraw obyczajowych od tej "brzydszej" , prozaiczniejszej strony .
Anonymous - Wto 19 Paź, 2010 20:21
"Leśnik"... wydaje mi się, że widziałam go u cioci w biblioteczce. Muszę poszperać.
Co ja bym bez Was zrobiła? Ile książek bym nie przeczytała
Trzykrotka - Sob 11 Gru, 2010 09:07
Miłe panie, teraz ja poproszę o pomoc. Oto prośba oleżanki:
Potrzebuję pomocy (...). Otóż mój brat zażyczył sobie książkę - jakiś fabularyzowany dokument o historii Francji lub Anglii w mniej więcej XVII-XVIII wieku. Znacie jakieś książki, które mogłybyście polecić? Albo może wiecie gdzie tego poszukać? Bo ja tracę nadzieję na znalezienie czegokolwiek interesującego
Czy może Wam przychodzą do głowy jakieś tytuły?
Admete - Sob 11 Gru, 2010 09:31
Mam coś ciekawego z tzw. mikrohistorii, ale epoka wcześniejsza:
Emmmanuel Le Roy Ladurie Montaillou – wioska heretyków, Niestety dorwać można tylko na Allegro za ciężkie pieniądze. Sama bym to chętnie przeczytała.
To jest bardzo ciekawe,ale też wcześniejsza epoka - XVI wiek - niestety nie wiem czy u nas w ogóle dostępne:
http://www.hup.harvard.ed...n=9780674766914
To bym bardzo chciała przeczytać.
Na motywach tego wydarzenia nakręcono coś ze dwa filmy - na pewno Sommersby jest na podtstawie tego nakręcone i film francuski o tym samym tytule, co książka.
Dobre powieści historyczne,ale z perspektywy angielskiej ma Cornwell - odnoszą się ściśle do wojen napoleońskich, ale zawierają też element fikcji. W Polsce są dostępne ostatnio.
Cornwell napisał powieść o bitwie pod Azincourt - też trzyma sie mocno historii.
http://merlin.pl/Piesn-Lu...59551A148FE.LB1
Trzykrotka - Sob 11 Gru, 2010 17:07
Admete dziękuję. To już są jakieś tropy
Agn - Czw 15 Wrz, 2011 10:58
Czy ktoś zna i mógłby mi polecić jakąś książkę (najlepiej obyczajową) z akcją osadzoną w czasach renesansu lub rewolucji francuskiej?
Aragonte - Czw 15 Wrz, 2011 11:30
O czasach rewolucji pisała (chyba powstało kilka książek) Halina Popławska. Ja znam jedną, Szkaplerz wandejski, o powstaniu w Wandei, ale na pewno jest jeszcze parę.
A o czasach renesansu są chociażby dwie książki Judith Merkle Riley, Tajemnica Nostradamusa i Ogród węża.
No i Mario Puzo Rodzina Borgiów, są też książki o Medyceuszach (na półce mam jedną).
Tyle podałabym po szybkim przejrzeniu biblioteczki.
Aha, Merkle Riley zahacza o romans, ale warstwa obyczajowa jest świetnie opisana.
Edit: polecam jeszcze Prywatne życie Mony Lisy. Autor to Pierre la Mure.
Admete - Czw 15 Wrz, 2011 15:16
"Czara wyroczni" Riley rozgrywa się w czasach Ludwika XIV i jest lepsza niż bardziej znana historia Małgorzaty. Popławska jest troche młodzieżowa, ale ja mam ogromy sentyment do trylogii: Szpada na wachlarzu, Jak na starym gobelinie, Na wersalskim trakcie. Do tego masz jeszcze Tryptyk rewolucyjny, którego częścia środkową jest właśnie Szklaplerz wandejski.
Aragonte - Czw 15 Wrz, 2011 19:50
Admete, ograniczyłam zestaw polecanek, bo Agn pytała o renesans i rewolucję francuską
Admete - Czw 15 Wrz, 2011 19:52
Tu Francja, tam Fancja, co jej zależy A Czarę wyroczni czytałam już dwa razy, niestety tylko pożyczona. Popławską mogłam kupic na bibliotecznej wyprzedaży, szkoda, że się jednak nie zdecydowałam.
asiek - Czw 15 Wrz, 2011 21:04
Czara wyroczni jest niezła... Dobrze mi się ją czytało...
Agn - Czw 15 Wrz, 2011 21:27
Dziękować! Dziękować! Dziękować! Mam w czym wybierać i za czym się rozglądać.
Marija - Czw 15 Wrz, 2011 22:49
| Admete napisał/a: | | "Popławska jest troche młodzieżowa, ale ja mam ogromy sentyment do trylogii: Szpada na wachlarzu, Jak na starym gobelinie, Na wersalskim trakcie. | Jak miło, że ktoś to jeszcze czytał...
|
|
|