To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

aneby - Sob 25 Paź, 2008 21:17

U mnie Solaris grzeje półkę, zapomniałam, że mam :rumieniec: Muszę w końcu przeczytać.
Anaru - Sob 25 Paź, 2008 21:31

Ja Solaris czytałam, bardzo mi się podobało, zdecydowanie bardziej niż obie widziane ekranizacje. Czytałam Lema w szkole, obowiązkowo i zniechęciłam się do niego wtedy. Dobrych parę lat upłynęło zanim przeczytałam z własnej woli jego inne książki, zaczynając od Kongresu futurologicznego i zanim je doceniłam - dopiero jak dorosłam. Katar tez czytałam, chociaż tej już za bardzo nie pamiętam, bo to było lata temu...
aneby - Sob 25 Paź, 2008 21:48

A znacie panią Naomi Novik? Kilka fantastycznych ksiązek popełniła np. Smok Jej Królewskiej Mości ,mocno promowana przez wyd. Rebis na targach.
Anonymous - Nie 26 Paź, 2008 02:56

racja - rzucilam okiem jedynie na tytul watku, bez dzialu.
Dodam, ze pomimo niemal kompletnej bibliografii Lema na polce i pomimo wielokrotnych prob - nie jestem w stanie przelknac tego stylu. Dla mnie glina z cementem...

Agn - Nie 30 Lis, 2008 13:45

Też się za Lema wziąć nie mogę, stale mnie odrzuca.

Naomi Novik nie znam. Tzn. znam w takim sensie, że widziałam jej książki. Ale nie czytałam.

Teraz natomiast chwyciłam za Kroniki Idhunu - Buntownicy autorstwa Laury Garcii (o książce). Dopiero zaczęłam, ale czyta mi się to świetnie. Gdyby nie chciało wam się robić powtórki ze wszystkich tomów Harry'ego Pottera, to polecam. Wprawdzie jest kilka podobieństw (przynajmniej na początku, bo np. bohaterowi jakiś wredny mag na "dzień dobry" zabija rodziców), ale wciąga. Jest magia, inne światy, walka etc. :)

PS Jeden z bohaterów ma na imię Alsan. Macie trzy strzały, jak ja ciągle przekręcam to imię. :lol:

Aragonte - Nie 28 Gru, 2008 21:24

Chyba pora odkurzyć ten wątek :wink: a że ostatnio czytałam to, to mam realny powód, by tu zajrzeć.
Długiej recki nie będzie - ogółem uważam, że to dość sympatyczny zbiorek opowiadań na tematy fantastyczno-ślubne, zgodnie z tytułem (oryginalny tytuł brzmi: My big fat supernatural wedding), mamy więc i skłócone amerykańskie rody rzucające urokami, i wampiry w paru odsłonach, i wilkołaki, i piratów z Karaibów :mrgreen:
Mnie osobiście zaciekawiło dwóch autorów i może coś ich jeszcze kiedyś przeczytam, jeśli będę miała okazję: Jim Butcher (fajna postać detektywa i dość lekki, zabawny styl) i Sherrilyn Kenyon (styl gorszy, moim zdaniem, ale troszkę zainteresował mnie jej świat).

Admete - Pon 29 Gru, 2008 15:25

Aragonte widziałam dziś te książkę w księgarni. Czy ktoś z was zna, czytał ksiazki Naomi Nowik? Smok Jego Królewskiej Mości? Nefrytowy tron? Warto do nich zajrzeć?

http://www.temeraire.org/

http://www.empik.com/smok...iazka,2772134,p

Aragonte - Pon 29 Gru, 2008 16:00

Nowik kojarzę tylko okładki, pojęcia nie mam, czy warto je czytać :mysle:
To supernaturalne wesele mogę Ci pożyczyć, jakbyś chciała, ale nie oczekuj wstrząsających wrażeń, to czysto rozrywkowa pozycja. No i pamiętaj, że liczy tam się też romans :wink:
A, właśnie - może brakuje Ci jakiegoś rozdziałka mojej tfurczości? Bo mogę dołączyć do paczki :-P

Admete - Pon 29 Gru, 2008 16:18

Nie ciągnie mnie do tych niby fantastyczno - romansowych opowiadań ;-) XIII chyba nie mam ;-)
Aragonte - Pon 29 Gru, 2008 20:34

OK, no to wydrukuję Ci trzynasty rozdziałek :wink:
Fibula - Pon 29 Gru, 2008 21:05

Aragonte napisał/a:
Mnie osobiście zaciekawiło dwóch autorów i może coś ich jeszcze kiedyś przeczytam, jeśli będę miała okazję: Jim Butcher (fajna postać detektywa i dość lekki, zabawny styl) i Sherrilyn Kenyon (styl gorszy, moim zdaniem, ale troszkę zainteresował mnie jej świat).

Po polsku znajdziesz 5 z 11 części Akt Dresdena Butchera i serial na podstawie tegoż (niedawno powtarzany na AXN). Znasz Garretta Cooka?

Aragonte - Pon 29 Gru, 2008 21:10

Garreta kojarzę, ale styl Cooka nie całkiem mi leży. Masz na myśli Słodki srebrny blues i pozostałe części?

Akta Dresdena może kiedyś dorwę :)

Fibula - Pon 29 Gru, 2008 21:50

Tak, to ten cykl Cooka. Z trzymaniem formy bywało różnie (o mizerii redakcyjnej i korektorskiej pierwszych tomów nie wspominając), ale mimo to dla mnie Garrett to numero uno wśród fantastycznych detektywów i żałuję, że Mag nie zdecydował się na wydawanie cyklu do końca :-| .
A Dresdena też lubię, ale jednak mniej ;) .

Aragonte - Pon 29 Gru, 2008 21:57

O poziomie redakcji książek fantastycznych to ja wolę nic nie mówić :roll:
Zaczęłam właśnie pierwszy tom Goodkinda (żeby ustalić, ile z niej przeniesiono na ekran) i redagowałam w myślach pierwszą stronę w trakcie lektury :? Potem było lepiej, ale początek zgrzytał mi jak licho, niestety, ktoś tego wyraźnie nie dopracował, moim zdaniem.

A z Cooka znam pierwsze trzy tomy Czarnej Kompanii - czytało mi się to nieźle, ale o poziomie redakcyjnym może nie będę wspominać :wink:

Harry_the_Cat - Wto 03 Lut, 2009 23:35

Ja przeczytałam ostatnio Trylogie Czarnego Maga, co to podobno nawet jakieś nagrody zgarnęła i taką miałam refleksję, że Sandemo wcale nie jest aż taka zła...
Aragonte - Wto 03 Lut, 2009 23:36

A co to za trylogia? Zresztą co mi tam, idę do googlarki :wink:

A co do SOLL, to część historii była naprawdę ciekawa, pal sześć romans. I dalej ją czytam, jak mam chandrę :)

Harry_the_Cat - Wto 03 Lut, 2009 23:37

Jakbyś nie znalazła po całościowym tytule, to tomy kolejno: 1) Gildia Magów, 2) Nowicjuszka, 3) Wielki Mistrz.
Aragonte - Wto 03 Lut, 2009 23:39

A, już znalazłam, ale dzięki :) I co, kiepskie?

Będę musiała potem do jakoś przenieść do wątku o przeczytanych książkach :roll:

Harry_the_Cat - Wto 03 Lut, 2009 23:43

Średnie. Przeczytałam, ale bez zapartego tchu, choć raczej miało być dramatycznie. Działo się dużo, ale wszystko jakoś tak po mnie spływało. Do bohaterki się specjalnie nie przywiązałam, moim ulubionym bohaterem z braku laku stał się skonfliktowany wewnętrznie mag-gej bojący się ostracyzmu Gildii... Zakończenie mocno przekombinowane.
Caitriona - Śro 25 Lut, 2009 20:21

Połknęłam dwa pierwsze tomy Świata Dysku Terry'ego Prachetta: Kolor magii i Blask fantastyczny. Rewelacja :mrgreen: Mam nowych ulubionych bohaterów: ŚMIERĆ, Bagaż i Rincewind :D
Aragonte - Śro 25 Lut, 2009 21:01

Heh, naprawdę nie czytałaś tego wcześniej? :D
Ja uwielbiam od lat Trzy wiedźmy :mrgreen:

praedzio - Śro 25 Lut, 2009 21:07

Polecam Równoumagicznienie i Pomniejsze Bóstwa. :P
Anaru - Śro 25 Lut, 2009 21:15

Niektóre tomy, zwłaszcza te pierwsze są fantastyczne :mrgreen:
Ale utknęłam ostatnio w jakichś dwóch późniejszych, których tytułów nie pamietam w tym momencie. Początkowe mam wszystkie :mrgreen:

Harry_the_Cat - Śro 25 Lut, 2009 21:16

Chciałabym przeczytać coś Pratchetta, ale w księgarni przeraża mnie ilość - od czego zacząć?
Caitriona - Śro 25 Lut, 2009 21:37

Harry_the_Cat napisał/a:
ale w księgarni przeraża mnie ilość - od czego zacząć?
Od poczatku ;) Jak chcesz pożyczę Ci te dwa pierwsze tomy ;)

Aragonte napisał/a:
Heh, naprawdę nie czytałaś tego wcześniej?
Nie. Ja w sumie nie mam takiego doświadczenia z fantastyką, sporo jeszcze przede mną ;)

praedzio napisał/a:
Polecam Równoumagicznienie i Pomniejsze Bóstwa.
Nie wiem czy mi się uda, ale postanowiłam przeczytać wszystko ze Świata Dysku ;) Zobaczymy czy mi się uda.