To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Aragonte - Czw 08 Maj, 2008 00:35

Admete napisał/a:
O czym jest Ogród węża? W Merlinie nie dali opisu, chyba nie mają.

O malarce miniatur z czasów króla Henryka VIII, Susanne Dallet :) Ogółem była zabawniejszą postacią od Małgorzaty, moim zdaniem. Sporo smaczków historycznych i ciekawych detali na temat warsztatu malarskiego. Mnie się Ogród węża podobał :)

Gosia - Czw 08 Maj, 2008 17:08

A ten "Wodny diabeł" jak bedzie ciekawy, to moze pozycze od Ciebie? ;)
Tak zachecajaco go opisujesz!

Aragonte - Czw 08 Maj, 2008 20:23

Gosia napisał/a:
A ten "Wodny diabeł" jak bedzie ciekawy, to moze pozycze od Ciebie? ;)
Tak zachecajaco go opisujesz!

Gosiu, a czytałaś "Księgę Małgorzaty"? I "W poszukiwaniu szmaragdowego lwa"? Bo ten "Wodny diabeł" to kontynuacja :) Jakby co, to chętnie Ci pożyczę, nie ma sprawy :)

Gosia - Czw 08 Maj, 2008 20:30

Nie czytalam, w tematyce fantastyki jestem mocno opozniona (poza oczywiscie Twoja opowiescia :mrgreen: )
Aragonte - Czw 08 Maj, 2008 20:36

Gosia napisał/a:
Nie czytalam, w tematyce fantastyki jestem mocno opozniona (poza oczywiscie Twoja opowiescia :mrgreen: )

Gosiu, ale to tak naprawdę romans historyczny (podany z dobrą znajomością realiów i obyczajowości, bo autorka to mediewistka, o ile pamiętam), a fantastyki to tam jest tyle, co na czubku szpilki :)
Przypomnij mi przed następnym spotkaniem, to Ci przyniosę parę książek pani Merkle Riley. Mogą Ci się spodobać :)

Gosia - Czw 08 Maj, 2008 20:39

Oki, bardzo chetnie :-D
Gosia - Wto 13 Maj, 2008 18:16

Przypominam, ze pojutrze zaczynaja się Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie.

W 53. Międzynarodowych Targach Książki w Warszawie, które odbywać się będą od 15 do 18 maja ( zwykle w godzinach 10.00-18.00) w Pałacu Kultury i Nauki, weźmie udział ponad 600 wystawców z 29 krajów.

Pierwszy dzień targów dedykowany jest specjalistom, pozostałe trzy są otwarte dla wszystkich chętnych. Program imprezy jest niezwykle bogaty, przewidziano w nim m.in. spotkania z wydawcami i pisarzami, konferencje, prezentacje nowości, dyskusje, seminaria, a nawet loterię fantową. Targom towarzyszyć będą również dwie wystawy: „Salon Ilustratorów” oraz „Sprawiedliwi wśród Narodów Świata”.

Miłośnicy literatury będą mogli zobaczyć i usłyszeć ulubionych pisarzy, jak również zdobyć autografy. Organizatorzy zaprosili liczne grono autorów, wśród których znajdą się m.in. Daniel Libeskind, Maja Lidia Kossowska, prof. Szewach Weiss, Elżbieta Dzikowska, Olga Tokarczuk, Julia Hartwig, Beata Pawlikowska i Wojciech Eichelberger.

Z polskich literatów udział w targach potwierdzili m.in. Sławomir Mrożek, Julia Hartwig, Józef Hen, Wiesław Myśliwski, Jarosław Marek Rymkiewicz, Małgorzata Musierowicz, Jerzy Pilch, Maria Janion, Hanna Krall, Sławomir Shuty, Krzysztof Varga. Dom wydawniczy Rebis zaprasza "mistrza thrillera medycznego" Robina Cooka, przyjedzie też szwedzka pisarka Majgull Axelsson, autorka popularnych w Polsce powieści "Kwietniowa czarownica" czy "Ta, którą nigdy nie byłam".

migotka - Wto 13 Maj, 2008 18:33

fajna sprawa:)
Gosia - Czw 15 Maj, 2008 18:50

Bylam dzis na międzynarodowych targach ksiazki... i kupilam 3 ksiazki oraz audiobook "Rozwazna i Romantyczna" - czyta Gabriela Kownacka (za 15 zl).
Byla tez "DiU" czytana przez Szczepkowską, ale nie chcialam bo slyszalam na ten temat nieciekawe opinie i sama fragment slyszalam :-|

Caitriona - Czw 15 Maj, 2008 20:06

O, kurczę - jest audiobook RiR? Fajnie! :D
Gosia - Czw 15 Maj, 2008 20:12

No jest! Widzialam tez ładne wydanie w twardej oprawie "Dziwne losy Jane Eyre", bodajze wydal to "Swiat Książki".

A Proszynski mial jakies male stoisko i prawie nic tam nie bylo :(

Trzykrotka - Pią 16 Maj, 2008 13:03

W Krakowie ich w ogóle nie było, a szukałam :( . Oby to nie jakiś poważny kryzys, bo mam wielki sentyment do tej firmy.
Harry_the_Cat - Sob 17 Maj, 2008 18:13

Jesli ktoś lubi, to jest nowy Murakami (antologia opowiadań)
Gitka - Śro 11 Cze, 2008 19:16

Nowe wydanie z filmową okładką

Mansfield Park

Tłumaczenie: Anna Przedpełska-Trzeciakowska
Cena detaliczna: 24,90 zł

Gunia - Pią 13 Cze, 2008 17:18

Cóż ich natchnęło na takie wydanie w 9 lat po premierze filmu?
Tamara - Pią 13 Cze, 2008 18:06

Może na fali DiU'05 ?
Gosia - Wto 17 Cze, 2008 21:08

Takie wydanie przyjemniej kupic ;)
Ale ja juz mam w sztywnej oprawie ed. Hachette

Copycat - Czw 21 Sie, 2008 11:46

Nie wiem czy to się zalicza do nowości, no ale..
Do Traffic'a sprowadzili Wordsworth Classics. Masa tego jest, w większości po 12.90 zł. Przez następny miesiąc stać mnie tylko na chleb z dżemem, ale o ile bogatsza duchowo jestem..

Tamara - Czw 21 Sie, 2008 12:28

O matko ile dobra... :thud: :thud: :thud:
Gosia - Czw 21 Sie, 2008 12:33

To super! Gaskell są "Wives and Daughters" i "North and South".
Ale ceny sa chyba podane w funtach.

Copycat - Czw 21 Sie, 2008 12:46

Nie nie, ja tylko podałam stronę Wordsworth, bo by mi się nie chciało wypisywać tytułów a na stronie Traffica chyba się to zbiorczo nie pojawia. Ceny jak najbardziej w złotówkach, zazwyczaj po 12.90 zł, chyba, że jakiś kolos typu Hrabia Monte Christo to ewentualnie 14-15 zł.

Gaskell było chyba wszystko..

Harry_the_Cat - Nie 24 Sie, 2008 02:29

No to mnie wycieczka do Traffica czeka ;)
Agn - Pon 25 Sie, 2008 16:24

Gunia napisał/a:
Cóż ich natchnęło na takie wydanie w 9 lat po premierze filmu?

Nie mam bladego pojęcia, ale u nas na półeczce z literaturą piękną są chyba 4 książki Austen z filmowymi okładkami. Chyba serię zrobili...

Gunia - Pon 25 Sie, 2008 17:57

Nowa "DiU", "MP" Rozemy i "Emma" z G.P. Jest u Was coś więcej? Bo u nas trzy.
Agn - Pon 25 Sie, 2008 18:03

Jeszcze było "Opactwo..."