Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II
Admete - Pon 28 Gru, 2015 16:17
Young adults books - czyli po naszemu książki młodzieżowe.
Aragonte - Pon 28 Gru, 2015 16:19
A! To na pewno taki wątek by się przydał, moim zdaniem.
Admete - Pon 28 Gru, 2015 16:20
Dziewczyny mogą same jakiś ładny tytuł wymyślić, choć wolałabym, żeby odnosił się do nazwy polskiej
Harry_the_Cat - Pon 28 Gru, 2015 16:39
Zgadzam sie ze oddzielny wątek to dobry pomysł. A jesli chodzi o tytuł to mi tak trochę wszystko jedno - może być nieco dramatycznie, np : Na rozstaju dróg, a podtytuł literatura dla tych o młodym sercu
Admete - Pon 28 Gru, 2015 16:52
A dlaczego Na rozstaju dróg? Zaraz wam założę.
Harry_the_Cat - Pon 28 Gru, 2015 16:57
No bo te nastolatki to często gęsto maja egzystencjonalne, ich zdaniem, problemy. Albo musza np. college wybrać
To taka ironia miała być
Ps. To taka luźna propozycja.
BeeMeR - Pon 28 Gru, 2015 16:59
Mnie się propozycja podoba, pasuje
Admete - Pon 28 Gru, 2015 17:05
Temat już jest
Agn - Pon 28 Gru, 2015 17:53
| Harry_the_Cat napisał/a: | Wy wszystkie tak ambitnie a ja YA |
To nic złego. Literatura młodzieżowa powinna być moim zdaniem czytliwa dla dorosłego. Dobra młodzieżówka jest fajna. Wprawdzie jakoś już nie czytam, ale nie da się wrzucić wszystkich młodzieżówek od razu do durnych książek. Czytać, zachwycać się, a co najważniejsze - pisać nam o tym! Wiesz ile razy ja korzystałam z tego, co tu np. Eeva napisze o młodzieżowych książkach?
Eeva - Pon 28 Gru, 2015 21:18
| Agn napisał/a: | | Wiesz ile razy ja korzystałam z tego, co tu np. Eeva napisze o młodzieżowych książkach? |
Ooooo, ciekawe! A z czego np?
arlekin - Pon 28 Gru, 2015 21:22
Ja wóciłam do klasyki. Henryk Sienkiewicz "Ogniem i mieczem"
Z siostrą dosżłyśmy do wniosku, że to dobra pora na powtórkę
Agn - Pon 28 Gru, 2015 21:26
| Eeva napisał/a: | | Ooooo, ciekawe! A z czego np? |
Np. Rainbow Rowell - nie czytałam tych książek. Ale wykorzystałam informacje z twoich wpisów i sprzedałam książkę.
Ale nie podzielę się wypłatą w związku z tym, bo łatam swoje dziury finansowe.
Eeva - Pon 28 Gru, 2015 21:35
| Agn napisał/a: | Ale wykorzystałam informacje z twoich wpisów i sprzedałam książkę.
Ale nie podzielę się wypłatą w związku z tym, bo łatam swoje dziury finansowe |
Hahaha, no cieszę sie ze moja wiedza na temat YA komuś sie przydaje
Szkoda, że sie nie podzielisz, no ale trudno. Przeżyję.
Eeva - Śro 30 Gru, 2015 10:16
Czytam batrdzo ciekawą historyczną książkę - "Princesses Behaving Badly" (http://www.amazon.com/Princesses-Behaving-Badly-Stories-Fairy-Tale/dp/1594746443/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1451466465&sr=8-1&keywords=princesses+behaving+badly)
Dużo historycznych ciekawostek (jak np. historia Olgi Kijowskiej) o kobietach władczyniach/wojowniczkach/księżniczkach itp. Książka chyba przeznaczona dla młodszego, bądź mniej obytego z książkami historycznymi czytelnika bo napisana nowoczesnym, luźnym językiem. Mi to w ogóle nie przeszkadza, a nawet sprawia że lepiej się czyta.
Polecam
Harry_the_Cat - Śro 30 Gru, 2015 12:13
Brzmi ciekawie
Admete - Pon 04 Sty, 2016 17:26
Zaczęłam czytać - Historia wewnętrzna.Jelita najbardziej fascynujący organ naszego ciała. Caitriona chyba o tym wcześniej pisała. Rewelacyjna książka.
http://lubimyczytac.pl/ks...n-naszego-ciala
migotka - Wto 05 Sty, 2016 11:16
Admete, ale masz lekturę Mnie chyba byłoby szkoda czasu.
Agn - Wto 05 Sty, 2016 11:53
Ja zaś dzielnie brnę przez Trędowatą. Waliłabym głową w książkę, ale mi szkoda czytnika.
Admete - Wto 05 Sty, 2016 13:36
| migotka napisał/a: | Admete, ale masz lekturę Mnie chyba byłoby szkoda czasu. |
Dlaczego? Lubię dowiadywać się nowych rzeczy. Książka napisana jest przystępnie i z humorem. Szkoda mi czasu raczej na powieści, których już nie czytam albo czytam sporadycznie. Agn czasu szkoda na lektury, które męczą.
Caitriona - Wto 05 Sty, 2016 16:59
| Admete napisał/a: | | Zaczęłam czytać - Historia wewnętrzna.Jelita najbardziej fascynujący organ naszego ciała. Caitriona chyba o tym wcześniej pisała. Rewelacyjna książka. |
O tej książce pisał ktoś inny Ale ja też jestem nią zainteresowana
Agn - Wto 05 Sty, 2016 17:08
| Admete napisał/a: | | Agn czasu szkoda na lektury, które męczą. |
Ta ksiazka jest wrecz fascynujaco zla. Ale zaraz zaczne ja przegryzac np. Prusem, zeby nie zglupiec bez reszty.
Admete - Wto 05 Sty, 2016 18:02
Znaczy się czytasz, bo się zaparłaś? Ja już tak nie mam - po studiach postanowiłam, ze czytam tylko to, co mi odpowiada. Po tych wszsytkich oziminach, pałubach i inszych próchnach mi się należy
Caitriona - Wto 05 Sty, 2016 18:07
| Admete napisał/a: | | Ja już tak nie mam - po studiach postanowiłam, ze czytam tylko to, co mi odpowiada |
Ja też się już tego nauczyłam. Czytam to, co sprawia mi przyjemność, co mnie ciekawi, co jest dobrze napisane. Nie mam czasu, żeby się zmuszać do lektury, bo wypada coś znać, bo wszyscy mówią o jakimś tytule itp.
migotka - Wto 05 Sty, 2016 18:07
| Admete napisał/a: | | migotka napisał/a: | Admete, ale masz lekturę Mnie chyba byłoby szkoda czasu. |
Dlaczego? Lubię dowiadywać się nowych rzeczy. Książka napisana jest przystępnie i z humorem. Szkoda mi czasu raczej na powieści, których już nie czytam albo czytam sporadycznie. Agn czasu szkoda na lektury, które męczą. |
Zależy kto, co lubi
migotka - Wto 05 Sty, 2016 18:09
| Caitriona napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Ja już tak nie mam - po studiach postanowiłam, ze czytam tylko to, co mi odpowiada |
Ja też się już tego nauczyłam. Czytam to, co sprawia mi przyjemność, co mnie ciekawi, co jest dobrze napisane. Nie mam czasu, żeby się zmuszać do lektury, bo wypada coś znać, bo wszyscy mówią o jakimś tytule itp. |
ja już tez tak mam i nie obchodzą mnie opinie innych, zwłaszcza tych, którzy uważają, że TRZEBA , NALEŻY czytać Stasiuka , Pilcha, Dehnala etc., bo to "wyższa" pojemność
|
|
|