To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

milenaj - Śro 13 Wrz, 2017 18:21

Agn napisał/a:
wiele dobrego slyszalam o Brzezinskiej,

Ja się po prostu na niej nie zawiodłam. Stworzyła jedną z moich ulubionych historii książkowych i bardzo dużą wagę przykłada do drugiego planu.

Szafran - Śro 13 Wrz, 2017 18:39

Brzezińska jest mediewistką, więc na pewno research solidny za tym stoi.

Agn, poczytaj jej opowiadania o Babuni Jagódce, powinny Ci się spodobać:D

Ja najbardziej lubię "Wody głębokie jak niebo".

milenaj - Śro 13 Wrz, 2017 18:59

Szafran napisał/a:

Ja najbardziej lubię "Wody głębokie jak niebo".

Oj tak. :)

ita - Śro 13 Wrz, 2017 20:25

milenaj napisał/a:
Ja ją planuję zabrać na wyjazd. Już słyszę te komentarze i widzę te spojrzenia.
Na Warszawie, jak jeszcze jeździłam i w przerwach czytałam to miałam to samo. Kto to widział czytać w tych czasach. :rotfl:

Ano na szczęście widział. Nic się nie przejmuj :przytul: A książka jest solidnie gruba, bardzo mi się to (poza innymi kwestiami) podoba.

Admete - Śro 13 Wrz, 2017 20:27

Historie o babuni Jagódce były dobre :)
milenaj - Śro 13 Wrz, 2017 20:30

ita napisał/a:
Nic się nie przejmuj

Ale ja się nie przejmowałam. :-D Czytałam dalej. :)

Fibula - Śro 13 Wrz, 2017 21:11

Moja jutro do odbioru. :banan:
Admete - Śro 13 Wrz, 2017 21:15

Agn sprawdziłam, że to straszna cegła. Nie pożyczę jednak od ciebie, bo wozić tego kilometry nie ma sensu. Poczekam na bibliotekę, na pewno kupią.
milenaj - Śro 13 Wrz, 2017 21:42

Moja jutro, albo pojutrze :)
Admete - Śro 13 Wrz, 2017 21:42

Na stronie wydawnictwa jest fragment powieści. Szczerze mówiąc wolałabym jednak coś popularno-naukowego.
Ania Aga - Śro 13 Wrz, 2017 21:58

O Annie Jagiellonce czytałam kiedyś dawno temu Jasienicy "Ostatnią z rodu", pozostał mi obraz pozytywnej postaci, której nie powiodło się z życiu.
milenaj - Śro 13 Wrz, 2017 22:02

Ania Aga napisał/a:
O Annie Jagiellonce czytałam kiedyś dawno temu Jasienicy "Ostatnią z rodu", pozostał mi obraz pozytywnej postaci, której nie powiodło się z życiu.

Chyba mam to na półce.

Agn - Śro 13 Wrz, 2017 22:10

Aj, to ona napisala o Jagodce? Zabawne to bylo. :)
milenaj - Czw 14 Wrz, 2017 11:04

Brzezińska na mnie już czeka w Empiku, Odbiorę po jeździe. :mrgreen:
Agn - Czw 14 Wrz, 2017 17:53

Moja też już przyszła. Wymacałam z lubością to tomiszcze. Jutro wykupię. :banan:
milenaj - Czw 14 Wrz, 2017 18:27

Ja nie zdążyłam dzisiaj, ale jutro na pewno. :)
Admete - Nie 17 Wrz, 2017 04:11

Obszerny i bardzo ciekawy wywiad z Anna Brzezińską:

http://ksiazki.onet.pl/an...zialam-o/0emms8

milenaj - Nie 17 Wrz, 2017 11:19

Admete, :kwiatek:

Póki co przeczytałam mało, ale troszkę mieszanka ta książka. Taka ani fabularna, ani popularnonaukowa. Wymieszane. Nie wiem, na razie czy to dobrze. :)

Admete - Nie 17 Wrz, 2017 11:24

Wiedziałam o tym, bo zerknęłam na fragment na stronie wydawnictwa i to mnie trochę zniechęciło. Wolałabym samą książkę popularnonaukową, a pewnie inni woleliby czystą powieść.
Fibula - Nie 17 Wrz, 2017 22:56

Moja jeszcze chwilę musi zaczekać, bo coś mam na ukończeniu i nie chcę zostawiać. Ale przekartkowałam. :wink:
Agn - Pon 18 Wrz, 2017 12:59

Też przekartkowałam, ale dobiorę się do niej po urlopie, bo nie będę takiego grzmota targać do samolotu. ;)
Trzykrotka - Wto 17 Paź, 2017 13:09

Dziś zauważyłam, że pokazał się ostatni tom tetralogii Zafona, tej, którą rozpoczął Cień wiatru. Któras z was to czytała może? Boję się kupować w ciemno, bo o ile Cień wiatru uwielbiam, to ani Gry anioła, ani Więźnia nieba nie chcę nawet wspominać. Ale korci mnie, żeby zakończyć cykl :kwiatek:
Agn - Wto 17 Paź, 2017 21:27

Niestety, nie pomoge. Nie przebrnelam nawet przez pierwszy tom i nigdy wiecej nie siegnelam po Zafona.
milenaj - Śro 18 Paź, 2017 15:30

Też poprzestałam na pierwszym tomie. Nie podzielam ogólnie zachwytów...
Trzykrotka - Śro 18 Paź, 2017 15:55

A ja pierwszym się zachwyciłam. Nawet kiedy pojechałam do Barcelony, to zwiedzałam ją tropami Gaudiego i Zafona :wink: Ale następne tomy srogo mnie rozczarowały. Chyba jednak dam sobie spokój z Labiryntem duchów.