Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty
BeeMeR - Wto 18 Wrz, 2018 09:04 Możesz serio odpuścić rzeź z dzieciństwa tj 1 odcinek - najwazniejsze migawki już były w mini retrospekcjach rozwiązanie sytuacji wyjściowej jest w odc. 2 a 3. Odcinek to już to czego oczekuje się od seguków młodzieżowych - jest zabawnie, jest pretekstowy skinship, piękne zdjęcia i świetna NJH
Drugoplanowi aktorzy też bardzo udani a do idola idzie się przyzwyczaić, zwłaszcza, że jego niedostatki aktorskie jakoś współgrają ze sztywnym szlachciurą, który nagle znalazł się w biedzie i nie wie czemu ale jego obecne życie stanowi dla niego jedno wielkie wtf, z "narzeczoną" na czele
Efekt "fish out of water" wychodzi cudnie Trzykrotka - Wto 18 Wrz, 2018 09:27 I taka rekomendacja mi wystarczy. Po Słoneczku z opresyjną atmosferą utraty wolności i powszechnej przemocy bardzo trzeba mi czegoś lekkiego. AM1994 i Księciunia.Aragonte - Wto 18 Wrz, 2018 09:31 A to jest schemat jak z Twaina 'Książę i żebrak", tak?
Podglądam początek szóstki Kima i się chichram
Tumblrowe mądrości
Ok I’m not watching Mr. Sunshine so I only know what’s on my dash, and what I’ve learned is that it’s a show about one man: Dong Mae.
Hahaha
Parę gifów i zmykam.
BeeMeR - Wto 18 Wrz, 2018 10:25 Schemat tylko połowicznie, bo książę i obecny żebrak to jedna i ta sama osoba - obecnie komnata pałacowa świeci pustkami a niedotykalski ksiażę jest macany, ciagany za rękę a nawet po gębie dostał. Podniebienie nie przyswaja mu swojskich polewek, czyścioch kąpany w płatkach róż wykopyrtnął się już na gnoju i nie umiał wykąpać w rzece a tym bardziej obetrzec słomą itp itd on do wszystkich mówi w banmal już omal za to też nie oberwal od zarządcy ale o zgrozo do niego też tak mówią
Miał też wiejską szkołę życia pt. "co mężczyzna i kobieta robią nocą w młynie" i nie mógł uwierzyć że te pomówienia dotyczą jego - taka to czysto odpoczynkowa bajka i to dopiero początek Trzykrotka - Wto 18 Wrz, 2018 12:23 Ja się cieszę na kolejną dramę z dziewczyną, na której żywą grę miło jest popatrzeć. Nasz Dołeczek też mnie cieszy; w Kimie jest go malutko, ale i tak się do niego szczerzę
Jakie piękne te gify, Aragonte To jednak dramie trzeba przyznać - nakręcona jest bardzo malarsko.Aragonte - Wto 18 Wrz, 2018 12:48
Trzykrotka napisał/a:
Ja się cieszę na kolejną dramę z dziewczyną, na której żywą grę miło jest popatrzeć. Nasz Dołeczek też mnie cieszy; w Kimie jest go malutko, ale i tak się do niego szczerzę
Dołeczek to najniższy rangą pracownik Działu Rozliczeń Finansowych, tak? Fajny jest, chociaż mam swoich innych ulubieńców. Czebolowicz w piątym odcinku ledwie mignął, ale już widać, że jego relacja z Kimem się zmieniła
Trzykrotka napisał/a:
Jakie piękne te gify, Aragonte To jednak dramie trzeba przyznać - nakręcona jest bardzo malarsko.
Wklejam tylko piękne gify z Dong Mae Szkoda go na brzydactwa
Coś dla Admete - wczoraj tylko podejrzałam początek Ghost Detective, za późno się za to zabrałam, ale wpadł mi w oko jakiś tekst z Tumblra o duchach w tej serii, a raczej zasadach, jakie chyba je obowiązują:
http://wouriqueen.tumblr....about-the-rules
I dla Trzykrotki, o Dong Mae (ale zaskoczenie ) - przeczytałam tylko część wpisu, ale wydaje się ciekawy:
https://mastermoons.tumblr.com/post/176809256538/mr-sunshine-dong-maes-wheel-of-fortuneBeeMeR - Wto 18 Wrz, 2018 13:16 Tu niestety Dołeczka też jest mało i wyraźnie jest Drugim a nie Bratem, ech. Trudno. Na szczęście idola już oswoiłam i się cieszę na dzisiejszy odcinek i na to, że żonka da młodemu pankowi popalić celem zarobienia na posiłek - nie ma lekko. Drama jest też pięknie kręcona, acz jest to w dużej mierze pretekstowe - plenery, ładne ciuchy (pożyczone a konto ślubu), skinship.
z pałacu do chatynki i przygotowania do ślubu:
Noc poślubna musiała być z atrakcjami i gromadką życzliwych za oknem, koniecznie pragnących się upewnić że małżeństwo ostatniej panny na wydaniu odniesie zamierzony skutek (sprowadzi deszcz)
Książę powoli zaczyna odkrywać uroki posiadania żony choćby i w pewien sposób kontraktowej
Oj nie, do wszystkich uroków to daleko, cóż by robili kolejne 13 odcinków
W sumie racja no i to seguk młodzieżowy
Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:
przełożony Kima
Ma tam mniejszą rolę, ale jak zwykle jest na swój sposób uroczy
No, nie zawsze - w Signal był okropny Ale w Kimie jego postać szczerze lubię. Taki ludzki jest w tych swoich słabościach. Nie mogę się doczekać, aż Kim u niego zamieszka i będą ich interakcje typu opitalanie o używanie szamponu dla wrażliwców, wspólne oglądanie jakiegoś filmu dla mocno dorosłych, bo Kim włączył jakiś dodatkowo płatny kanał (a potem był bardzo mało zainteresowany tym, co leciało na ekranie, w przeciwieństwie do współlokatora ), a także rozmowy przy soju, pocieszanie i nawet spanie w łyżeczkę po pijaku
Edit: Trzykrotko, z recapu 22. odcinka Słoneczka wynika, że to raczej nie była palarnia opium, tylko miejsce, gdzie zebrali się bezdomni. Może to i ma większy sens, żeby po powrocie na kontynent Dong Mae znalazł się w takim miejscu - w końcu nie miał tam wtedy żadnego "zaplecza", odkąd przestał należeć do słoneczkowej yakuzy BeeMeR - Wto 18 Wrz, 2018 15:54 Młodzieżowy czy nie, niewątpliwie do tego "wszystkiego" też dojdziemy, bo ewidentnie w tym uniwersum to niezbędne by spadł deszcz książę z żoną nr1 nie chciał to może z nr2 zechce
Na razie odkrywa powoli, że trzymanie za rękę nie boli a zrolowanie w macie z nią być może też ma jakieś zalety Aragonte - Wto 18 Wrz, 2018 16:15
BeeMeR napisał/a:
a zrolowanie w macie z nią być może też ma jakieś zalety
Ze zrolowania w macie to mogą jakieś dzieci przypadkiem się wyprodukować, jak podejrzewam
Przeglądam recap Słoneczka 22 i komentarze. Zacytuję to i owo, jak zwykle A że są i komentarze, i nieco faflunienia, to oszczędzę wasze oczy i schowam pod kołderką. Trzykrotka zapewne pod tę kołderkę i tak zajrzy, żeby upewnic się, czy na pewno schował się pod nią Dong Mae (w jakimś gustownym kimonie... nieco rozchełstanym ).
Spoiler:
Actually, I'm only suspicious of Dong mae's arc. It looked like he genuinely was supposed to die and I wonder if they redid some scenes and let him live because he has such a huge fan base. I'd love to see him redeemed and also fight for the Cause. Perhaps they're all meant to live until the end.
I think after torture, shot by bullets, cut by a sword and drown, I think Dong Mae deserves to live :p
that scene of Dong Mae in the opium den reminded so much of Brad Pitt's character in Legends of the Fall...remember he had a decadent scene with a lot of women, and was lying there drunk, and miserable. Dong Mae's scene reminded me of it, strangely enough.
Oohhh, I can’t unsee that now. Great parallel there.
I must be honest in saying I initially looked forward to this show when it was advertised because of Lee Byun Hyeon, and he is as expected a truly amazing actor! However, the secondary lead in the form of Dong Mae stole the show for me. I wasn't even familiar with the actor (Yo Yeon seuk) who is playing him, but the intensity that he brings into each scene was at times hypnotic. Oh! Come on! Weren't you holding your breath as well when he bent down supposedly to help pick up things but ended up touching, and holding the hem of her skirt ?! It's creepy and obsessive, but so compelling that you just wait for the next Dong Mae scene. He is the anti hero. The bad guy that one actually roots for, where the viewer often wishes that he ends up with our heroine.
The story is a step away from the usual romcom and shows us, though I'm sure not accurately, some of Korea's turbulent past, and how it helped shape what it is today.
I cheer for Eugene, but I am with bated breath for Dong Mae. Cheers all.
This is the episode I’ve been waiting for! I’m disappointed that we didn’t get to the meat until the very end. All the other episodes feel like a waste to me.
This episode was amazing and sad. YYS stole the show. He outshines everyone in his scenes. A part of me wishes that he has died in the ocean, I was honestly shocked when we saw him again. I think he was probably supposed to die, but they keep him alive because of how popular his character is.
I know this may be an unpopular opinion here but my heart is just ROOTING for DONG MAE & HOTARU! someone mentioned before how dong mae was harsh towards the other female leads, even ae-shin and hina sometimes but with hotaru he was nothing but gentle. even after her betrayal of him, he still couldn't bring himself to hurt or kill her. i even hoped that there will be a scene where it will be hotaru who will find him in the opium den and ultimately nurse him back to health, somehow repaying what he has done for her when he "rescued" her in japan. i hope this won't be the last we've seen of hotaru with dong mae. sorry everyone, I just really want those 2 to end up together...
I was sobbing when Dong Mae was nursed by Ae Shin, who tended to his wounds...he said, you always save me like this, his face...oh, it was so so sad, I just started sobbing, and when he fought all those men until nightfall, and he sat down, and then the next batch of men came, and surrounded him, and he was so helpless, I couldn't help myself I bawled my eyes out.
Hina is a total bada**! Hina and Dong-mae elevated this show in my opinion. Hina and Ae-shin teaming up to blow up the hotel was amazing. And quite a commitment for Hina. And Dong-mae is still alive! He must be a cat with nine lives. His coming to Ae-shin's rescue almost made me jump out of my seat. And I love Dong-mae with long hair. Yum!
No właśnie - czy KES na pewno nie zmieniła scenariusza tych ostatnich odcinków? Pewnie i tak się tego nie dowiemy.
A ja mam banana na twarzy, ilekroć czytam, że second lead w osobie YYS skradł show BeeMeR - Wto 18 Wrz, 2018 16:21 Dzieci to nie bo są całkiem ubrani (A jak go pani rozebrała tośmy o tym wiedzieli ) raczej sytuacja "gdzie ty tą rękę dajesz?" Aragonte - Wto 18 Wrz, 2018 16:25 A wrzucisz to na Wschód? Może dla rozrywki zerknę, bo takiego lekkiego seguka dawno nie widziałam.BeeMeR - Wto 18 Wrz, 2018 16:44 Wrzucę wieczorem, tylko mam od 2 odcinka bo pierwszy imho był zakalcowaty i ciężkostrawny. Reszta zaś jest lepsza i zdziebko odważniejsza niż zwyczajowo młodzieżowe seguki. Szczęściem nikt tu nie jest małoletni, aktorzy ani postaci oby tylko utrzymali ton do końca Admete - Wto 18 Wrz, 2018 18:51
BeeMeR napisał/a:
zdziebko odważniejsza niż zwyczajowo młodzieżowe seguki.
Bo to zdaje się produkcja tVN, więc mogą sobie na więcej pozwolić.Aragonte - Wto 18 Wrz, 2018 19:35 Wywiad z aktorką (no, w zasadzie to modelką, to, zdaje się, jest jej pierwsza rola) grającą Hotaru w Słoneczku:
http://fyeahyooyeonseok.t...yong-ji-hotarus
I jeszcze gify z Dong Mae w ruchu Jeśli będą za duże, to je schowam pod kołderkę.
Spoiler:
W ten weekend będzie jakiś special Słoneczka (zamiast finałowych odcinków, które są odroczone), jest zajawka:
http://fyeahyooyeonseok.t...an-learned-were
Jeśli oceniac po trailerze, to wszystkich ich tam będą próbowali ubic, a przynajmniej straszą tym widzów Jeśli stanie się tak w finale, to nie będę pyszczyc, bo hasło "sad ending" do czegoś zobowiązuje. Ale jeśli faktycznie KES uśmierci Dong Mae, to ludzie na Tumblrze chyba już teraz, po paru falstartach, nie uwierzą w ten fakt, dopóki nie zobaczą go w trumnie.
Ano tak, to wiele wyjaśnia . Nie ma tu wielkich zberezeństw, wszystko jest na granicy świntuszenia - no ale jest, sam fakt że podglądamy nowożeńców w noc poślubną, mówimy o przedmałżeńskiej schadzce OTP (choćby i wyimaginowanej), a nawet pokazujemy dwie wersje - no bo są tacy, co zastanawiają się, kto na kogo czekał i kto zaczął karesy - ale wszystko schludnie wyubierane po szyję, najwyżej ktoś rozwiąże komuś wstążkę - i wszystko jasne
Drama nie jest wybitna, zresztą za wcześnie to oceniać, nie ma Dong Mae ani równie interesującego pana (Dong Mae jest tylko jeden ) - wręcz przeciwnie - jest jedną z tych, w których bardziej interesująca jest pani Niemniej póki co miło spędzam przy niej czas i zamierzam dalej dobrze się bawić i paplać jeśli będzie o czym
Zabieram się za 4. odcinek
edit.
ach nie wiem jak zgadnąć kto będzie w tym mv Pewnie Eugeniusz Aragonte - Wto 18 Wrz, 2018 21:25
BeeMeR napisał/a:
(Dong Mae jest tylko jeden )
Amen!
*reszta jest faflunieniem*
BeeMeR napisał/a:
edit.
ach nie wiem jak zgadnąć kto będzie w tym mv Pewnie Eugeniusz
Tak, Bodo
Edit: podejrzałam spore fragmenty Kima nr 6, którego teraz tłumaczę. Rany, znowu będzie jakaś scena z grami słów, przynajmniej w wersji Viki, z aluzjami do różnych dialektów w Korei Pojęcia nie mam, jak ja to przetłumaczę. Zaraz zerknę na napisy DF, ciekawe, czy tam cokolwiek z tego zostawili.
Edit: nic Tzn. cała ta wymiana żartów jest niezrozumiała, padają teksty, które bawią wyraźnie bohaterów, ale dla widza niekoreańskiego są zasadniczo bełkotem. Musiałabym dawac przypis za przypisem, a śmieszne to wtedy i tak nie będzie.
No to chyba rzucono mi wyzwanie Trzykrotka - Wto 18 Wrz, 2018 22:56 Zmacalam dziś tego nadąsanego księcia z amnezją i potwierdzam - zabawa jest znakomita. Przede wszystkim drama jest dobrze zagrana generalnie przez drugi plan, heroinę i naszego Dołeczką, książę na razie albo zły na cały świat, albo zagubiony, wiec mu ta nieruchomactwarz nawet pasuje - i robi się z tego przyjemne patrzadelko. Plenery są z Arang i innych znanych seguków - tulko ichni Satto calkiem nie taki... Polecam bardzo.
Aragonte, to może nie męcz się z tymi niezrozumiałymi kawałkami i zrób napisy jaj DF, uproszczone? Nie żebym nie miala6ochoty zobaczyć co z tym zrobisz, ale po prostu chciałabym Kima palli palli!
Nie zdziwilabym się, gdyby KES naprawdę oszczedziła Dong Mae dla widzów - wyobrażam sobie ten zjazd oglądalności po jego dramowej śmierci Aragonte - Wto 18 Wrz, 2018 23:03
Trzykrotka napisał/a:
Aragonte, to może nie męcz się z tymi niezrozumiałymi kawałkami i zrób napisy jaj DF, uproszczone? Nie żebym nie miala6ochoty zobaczyć co z tym zrobisz, ale po prostu chciałabym Kima palli palli!
Tak bardzo palli palii to tego nie zrobi, jestem na samym początku, a ta problematyczna wymiana żartów jest jakoś w połowie Podejrzałam odcinek, żeby go sobie odświeżyc przed tłumaczeniem, zawsze potem łatwiej idzie. Zobaczę, może coś wymyślę - nawet wersja DF wymaga kombinowania, jeśli ma to byc choc trochę zabawne
Trzykrotka napisał/a:
Nie zdziwilabym się, gdyby KES naprawdę oszczedziła Dong Mae dla widzów - wyobrażam sobie ten zjazd oglądalności po jego dramowej śmierci
I foch nad fochy na Tumblrze i Dramabeans
Ty masz rację, argument ze spadkiem oglądalności mógł ją przekonac, w końcu ratingi w Korei to naprawdę coś
Mam nadzieję, że doceniłaś gify z DM? Niektóre mnie szczerze zachwyciły
Też zerknę na to książątko, a co Ale chyba nie dziś.Aragonte - Wto 18 Wrz, 2018 23:15 Trzykrotko, zerknij sobie na ten dialog z Kima 6, siedzi w spoilerze - będziesz widziała, jak toto wygląda.
Wersja Viki:
Spoiler:
494
00:33:52,700 --> 00:33:54,550
I was walking the lobby today and...
495
00:33:54,550 --> 00:33:57,209
There were so many people... it
was like I was in <i>Busan</i>. (means
496
00:33:57,221 --> 00:33:59,600
(crowded. Busan - South
Gyeongsang-do, different dialect).
497
00:33:59,600 --> 00:34:02,107
No wonder you look so tired... your
<i>eumsung</i> (VOICE) keeps shaking...
498
00:34:02,119 --> 00:34:04,350
<i>(EUMSUNG - CITY IN NORTH
CHOONGCHUNG-DO, 2ND DIFFERENT DIALECT)</i>
499
00:34:04,350 --> 00:34:06,500
Whoa!
500
00:34:06,500 --> 00:34:08,366
You did good work. Is the company
going to give you <i>sang</i> (REWARD)?
501
00:34:08,378 --> 00:34:09,920
<i>(SANGJOO - NORTH GYEONGSANG-DO,
3RD DIFFERENT DIALECT)</i>
502
00:34:09,920 --> 00:34:12,030
Whoa!
503
00:34:12,030 --> 00:34:13,694
Then, you should <i>goseong</i> (PETITION)
the higher-ups to give him a
504
00:34:13,706 --> 00:34:15,510
reward, Hee Jin! <i>(GOSEONG - CITY IN
GANGWON-DO, 4TH DIFFERENT DIALECT)</i>
505
00:34:15,510 --> 00:34:17,510
Yeah!
506
00:34:17,510 --> 00:34:19,574
Ki Ok, why are you <i>mooahn</i>
(EMBARRASSING) Hee Jin? (Mooahn
507
00:34:19,586 --> 00:34:21,340
- (city in South Jeolla-do,
5th different dialect)
508
00:34:23,540 --> 00:34:26,640
Daegu? Busan? Mokpo? No, that's not it.
509
00:34:26,640 --> 00:34:28,260
That's not it. Ugh.
510
00:34:28,260 --> 00:34:30,910
Forget it. Forget it. There's nothing.
511
00:34:30,910 --> 00:34:33,061
Hey, if you think I can't keep up
with your jokes, you're <i>osan</i>.
512
00:34:33,073 --> 00:34:35,170
(MISTAKEN) (OSAN - CITY IN
GYEONGGI-DO, 6TH DIFFERENT DIALECT).
513
00:34:35,170 --> 00:34:38,330
Whoa!
514
00:34:38,330 --> 00:34:40,840
Childish. It's so childish!
516
00:34:44,630 --> 00:34:46,740
Who is Pyungchang's Olympic <i>Yoochi (HOST)</i>?
Queen Kim Yuna!
517
00:34:46,752 --> 00:34:49,090
<i>(PYUNGCHANG IS HOSTING 23RD WINTER
OLYMPICS IN 2018. 7TH DIALECT)</i>
Wersja DF/VIU:
Spoiler:
611
00:33:52,710 --> 00:33:54,710
As I walked into the lobby,
612
00:33:54,710 --> 00:33:56,380
so many people gathered around.
613
00:33:56,380 --> 00:33:59,710
Should I say, it was very noisy.
614
00:33:59,710 --> 00:34:01,210
You do look tired.
615
00:34:01,210 --> 00:34:04,510
Your voice keeps on shaking.
616
00:34:06,640 --> 00:34:08,780
You've done a great job.
617
00:34:08,780 --> 00:34:10,480
Do you think the company will award you?
618
00:34:12,110 --> 00:34:13,840
Then Hee Jin...
619
00:34:13,840 --> 00:34:16,110
can shout out and tell them to award him.
620
00:34:17,610 --> 00:34:19,210
Come on, Gi Ok.
621
00:34:19,210 --> 00:34:21,710
You are embarrassing Hee Jin.
622
00:34:23,610 --> 00:34:24,710
Wait.
623
00:34:24,710 --> 00:34:26,480
What can I say to continue this flow?
624
00:34:26,840 --> 00:34:27,840
No, not that.
625
00:34:28,410 --> 00:34:30,210
Nothing. He has nothing.
626
00:34:30,210 --> 00:34:33,510
- Let's go.
- If you think I can't do this,
627
00:34:33,510 --> 00:34:35,480
you are mistaken!
628
00:34:38,440 --> 00:34:40,910
You all are so childish.
629
00:34:40,910 --> 00:34:43,780
What? Childish? Are we childish?
630
00:34:44,980 --> 00:34:46,280
We're hosting the Winter Olympics!
Oj, ciężko będzie. Ale, jak pisałam, jest to pewne wyzwanie. Przydałoby się odkurzyc szare komórki
Mam chyba dwa pomysły, kompletnie różne. Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie.BeeMeR - Wto 18 Wrz, 2018 23:22 No niestety, książątko ma dość pusty wzrok i płaski warsztat aktorski (jeśli w ogóle jakiś ) - a jego postać trudno polubić, bo jest egoistyczna do bólu i niby bystra a niemądra bardzo - NJH nadrabia - zarówno postacią jak i grą. Dziś zmagała się z joseońskim Luisem zakupoholikiem i próbowała zaprząc męża jakiejkolwiek pracy, w dużej mierze bezskutecznie. Odcinek oceniam słabiej niż poprzedni.Aragonte - Śro 19 Wrz, 2018 00:53 Gifek na dobranoc:
Trzykrotka - Śro 19 Wrz, 2018 08:45
Aragonte napisał/a:
Gifek na dobranoc:
Ten pieniążek, który daje nadzieję KES ma bardzo fajne pomysły, to jae ej trzeba przyznać. Zwrot długu po jednej monecie staje się najpierw dla Dong Mae, a potem i dla nowej, lepszej Ae Sin sposobem na potwierdzenie, że to drugie wciąż żyjc. "Masz mi dług oddać osobiście." "Masz odebrać ode mnie ratę osobiście." On nawet w tej palarni opium (nie wierzę, że to było schronisko dla bezdomnych, za bardzo pokazywali fajkę leżącą obok) trzymał w dłoni tę monetę dającą nadzieję
W Księciuniu mieli nie najgorszy pomysł obsadowy - aktor/idol grający Pana Amnezję ma taki wyraz twarzy, jakby byl wiecznie nadąsany i obrazony. Póki co to się dobrze sprawdza. Chłopak jest płaski na tle barwnej reszty, ale obnosi tą nadętą twarz z wydętymi usteczkami i na razie wychodzi to dobrze. Gorzej będzie kiedy przyjdzie zagrać coś więcej, niż tylko rozczarowanie ojcem/żoną nr 1/całym światem.