To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

BeeMeR - Czw 16 Sty, 2020 20:32

Wysłuchałam sobie słuchowiska: Wiedźmin - Ostatnie życzenie
Bardzo dobrze dobrane głosy, odgłosy, stukot czy trzaski. Bawiłam się doskonale, miejscami rechotałam radośnie, miejscami ponownie doceniałam dwuznaczno-jednoznaczny dobór słów. Tym bardziej tez widzę, ile spłaszczył i przeinaczył Netflix ;) Słuchowisko jest świetnie zrealizowane, polecam.
Poniżej można zerknąć na obsadę:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostatnie_%C5%BCyczenie_(zbi%C3%B3r_opowiada%C5%84)

Admete - Czw 16 Sty, 2020 20:48

https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/dobry-wilk

A u mnie reportaż Dobry wilk o tragicznym wypadku w szwedzkim zoo. Nie wiem, jak można sądzić, że da się zapanować nad grupą wilków.

Admete - Wto 21 Sty, 2020 23:03

Przeczytałam błyskawicznie książkę polecaną przez Aragonte. Będzie bolało. Bardzo interesująca. Trochę się domyślałam, że tak to wszystko wygląda, ale jak się przeczyta, to daje do myślenia. Książka jednocześnie poważna i śmieszna.
Aragonte - Śro 22 Sty, 2020 17:18

Ja się chichrałam w środku, ale końcówka mnie zasmuciła bardzo.
Admete - Śro 22 Sty, 2020 18:51

Przeczytam także Świąteczny dyżur.
Admete - Pią 24 Sty, 2020 20:01

Czytam teraz książkę Niedźwiedź i słowik Katherine Arden -

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4845208/niedzwiedz-i-slowik

Jaka to śliczna baśń. Nie przepadam za literaturą rosyjską, tą klasyczną, bo mnie irytuje, ale lubiłam dawniej ich baśnie i fantastykę.

praedzio - Pią 24 Sty, 2020 20:20

To przecudna książka, czekam niecierpliwie na trzecią część, bo to trylogia. :serce2:
Admete - Pią 24 Sty, 2020 21:26

Mam już Dziewczynę z wieży wrzuconą na czytnik. Trzecia część już wyszła? Ależ mnie ten cały batiuszka z Moskwy denerwuje. I żal mi tych wszystkich stworzeń, które opiekowały się domem i obejściem.
BeeMeR - Pią 24 Sty, 2020 21:43

Skończyłam Dwa lata wakacji Verne'a oraz Miecz Przeznaczenia Sapkowskiego - słuchowisko - świetnie zrealizowane, zachwyconam :cheerleader2: .
Aragonte - Pią 24 Sty, 2020 21:52

A jak Verne? Nie czytalam tego od wiekow :D
BeeMeR - Pią 24 Sty, 2020 21:57

Dobrze, to jest cudownie pozytywne, nie to co Władca much ;)
Aż dziwne, że piratów zabili a nie nawrócili ;)

Admete - Sob 25 Sty, 2020 09:35

Nie mogłam spać i skończyłam książkę. Teraz zaczęłam drugi tom - Dziewczyna z wieży. Jestem już pewna, ze kupię sobie całą trylogię, żeby do niej wracać. Piękne opowieści. W lutym wychodzi 3 część, to wtedy kupię je razem.
praedzio - Sob 25 Sty, 2020 13:23

O, dobrze wiedzieć! :taniec: Obie części wyszły w prześlicznej szacie graficznej. :serduszkate:
Admete - Sob 25 Sty, 2020 15:27

Właśnie szata graficzna jest piękna. Może zaproponuję ich zakup do szkolnej biblioteki.
praedzio - Sob 25 Sty, 2020 15:39

Dobry pomysł. :oklaski: Ja tymczasem zamówiłam tom trzeci w Świecie Książki. Premiera 12 lutego, więc myślę, że w weekend Walentynkowy będę się już delektować lekturą. ;)
Aragonte - Sob 25 Sty, 2020 16:00

A ja zaczelam dzis czytac Justyny Kopinskiej "Z nienawisci do kobiet", ale nie dam rady dzisiaj, za bardzo to przygnebiajace :( Wymieklam przy rozdziale o ksiedzu gwalcicielu :uzi:
Trzykrotka - Sob 25 Sty, 2020 16:27

Admete napisał/a:
Nie mogłam spać i skończyłam książkę

A ja ci bardzo dziękuję za inspirację :kwiatek: Mam ją już w smartfonie - bardzo się cieszę na czytanie.

Aragonte - Sob 25 Sty, 2020 17:01

Szkoda, ze nie masz czytnika, Trzykrotko, komfort jest nieporownywalny :kwiatek:
Admete - Sob 25 Sty, 2020 17:26

Książka na pewno ci się spodoba. Pisana jest prostym, ale pięknym stylem. Nawiązuje do wielu rosyjskich baśni i jest pełna magii.
Agn - Sob 25 Sty, 2020 17:28

Czuję się przy waszych poważnych lekturach jak czarna owca, ale i tak napiszę - czytam "Zasady magii" Alice Hoffman, czyli historię, która wydarzyła się przed tym, co można było zobaczyć w filmie "Totalna magia" z Nicole Kidman i Sandrą Bullock w 1998 roku. Przyjemnie się czyta, lekko. Za chwilę premierę będzie miała kontynuacja, czyli właśnie "Totalna magia", też pewnie przeczytam. I może odświeżę film, bo kiedyś mi się podobał. :)
BeeMeR - Sob 25 Sty, 2020 17:57

Mnie się tam podobał Aidan Quinn, panie mniej :-P
Trzykrotka - Sob 25 Sty, 2020 19:29

Mnie też :wink: Aż strach czasem sprawdzać, jak posunęli się w latach panowie, na których patrzyło się z przyjemnością w kinie. Bo panie wiecznie piękne :-P
Ja czytam i oglądam jednocześnie Atlas lądów niebyłych, przecudnie wydaną (stare mapy :excited: ) rzecz o pomyłkach i przeinaczeniach kartografów, podróżników i geografów.
Czytnik też sobie sprawię, ale nie teraz. Pierwsze rzeczy są pierwsze.

Admete - Sob 25 Sty, 2020 19:48

Postać Morozko, demona mrozu świetnie autorce wyszła.
Aragonte - Nie 26 Sty, 2020 19:08

Agn napisał/a:
Czuję się przy waszych poważnych lekturach jak czarna owca

Nie czuj się tak - ostatnio podczytuję też na czytniku swoją własną grafomanię, więc nie masz powodu się stresować.

Szafran - Pon 27 Sty, 2020 14:55

Trzykrotka napisał/a:
Mnie też :wink: Aż strach czasem sprawdzać, jak posunęli się w latach panowie, na których patrzyło się z przyjemnością w kinie. Bo panie wiecznie piękne :-P
Ja czytam i oglądam jednocześnie Atlas lądów niebyłych, przecudnie wydaną (stare mapy :excited: ) rzecz o pomyłkach i przeinaczeniach kartografów, podróżników i geografów.
Czytnik też sobie sprawię, ale nie teraz. Pierwsze rzeczy są pierwsze.

Oj, zapomniałam, że miałam go kupić.

A to znasz?
https://www.wydawnictwodw..._odleglych.html