To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...

praedzio - Wto 26 Sie, 2014 11:44

Bo było. ;)
Przy okazji - pozdrowiłyśmy od Ciebie knajpkę, w której obiadowałyśmy rok temu. Dwa dni pod rząd wytaczałyśmy się stamtąd sapiąc z przejedzenia i turlając się w stronę Zamku. :lol: Żeby było śmieszniej - nie tylko my odkryłyśmy to miejsce, ale także członkowie zespołów grających pod zamkiem oraz ich znajomi. :lol: Stąd wiem na przykład, że Bretomek nie lubi grzybów. :P

Anaru - Wto 26 Sie, 2014 19:52

praedzio napisał/a:
Przy okazji - pozdrowiłyśmy od Ciebie knajpkę, w której obiadowałyśmy rok temu. Dwa dni pod rząd wytaczałyśmy się stamtąd sapiąc z przejedzenia i turlając się w stronę Zamku.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ta małą restauracyjkę?
Pamiętam, że miałyśmy jeszcze wrócić do tej chińskiej knajpki, w której prawie wszystko wyszło jak byłyśmy :mrgreen: , może następnym razem. :wink:

praedzio - Wto 26 Sie, 2014 20:29

Tak, restaurację o nazwie "Staromiejska". Do tej pory nie wiem, co to są te gęsie pipki, które widniały na tzw. "potykaczu" przed wejściem do knajpki. :mrgreen: Ale naleśniki ze szpinakiem mają genialne!! i karkówkę w stylu orientalnym (kawałki karkówki plus makaron, plus sos warzywny i mnóóóstwo sezamu!). Tylko kurna Felek - porcje jak dla mnie są za duże. :paddotylu: Ciężko mi przez to było skakać i tańczyć pod zamkiem. ;)
Anonymous - Śro 27 Sie, 2014 00:04

praedzio napisał/a:
I znów przedstawiciele Szkocji w natarciu. ;) Tym razem są to młodziankowie, którzy nawiedzili Będzin. Hałaśliwi dosyć to młodziankowie, muszę przyznać. :mrgreen: Muzycznie może nie do końca są z mojej bajki, ale w sobotę odwalili takie show, że nawet mnie się to udzieliło. :lol: Moje podskakiwanie, piszczenie i zarzucanie włosiem to jednak mały pikuś z tym, co się działo pod sceną. :paddotylu: W życiu nie widziałam jeszcze tak rozentuzjazmowanego tłumu festiwalowego. Nawet na koncertach Beltaine! :thud: Płyty nie kupiłam.... bo nie zdążyłam. Poszły wszystkie. Kobitki w namiocie musiały się bronić przed naporem świeżo upieczonych fanów Bags of Rock, którzy nie załapali się na krążki chłopaków. :lol:

Bags of Rock - Travel Trough Time

I dlatego ja kupuje zazwyczaj po pierwszych 2-3 kawalkach widzac z kim mam do czynienia.

Eeva - Pon 01 Wrz, 2014 14:03

Kochane potrzebuję odrobiny pomocy:-)
Poszukuję muzyki celtyckiej takiej z mocą. Bez delikatności, uduchownienia, tylko z mocą :-)

praedzio - Pon 01 Wrz, 2014 14:28

Bags of Rock? :P (patrz kilka postów wyżej)

Ale o jaką moc Ci chodzi? Ma być tradycyjnie, czy z dodatkiem innych gatunków muzycznych, np. rocka czy punka?

Eeva - Pon 01 Wrz, 2014 14:32

Hm, hm, w muzyce powinien być ogień. Tyle wiem. Powiedziałam, ze postaram sie pomóc bo wiem, ze mam Was i na Was moge liczyć :D

A tak na serio to muzyka powinna pasować do, tu cytuję: "Inspiracją do stworzenia tego zapachu była woń kadzideł. Na kompozycję zapachową wpływ miał także zapach drzewa cedrowego, który dopełnia kwiatowa nuta ambry i irysu. Zapach ożywiają i wzbogacają świeże gałęzie sosny oraz lekko owocowe nuty. Całość podkreśla esencjonalne piżmo."

Od razu pomyslałam o celtyckich melodiach, mimo iż drzewo cedrowe i piżmo to może mało "celtyckie"zapachy.

praedzio - Pon 01 Wrz, 2014 14:37

Może szkocka Clanadonia?
Tu kawałek z Outlandera: https://www.youtube.com/watch?v=vZoAeOO73R0

Eeva - Pon 01 Wrz, 2014 14:38

Wyjutubowałam.
Bosh jakie to piękne.

praedzio - Pon 01 Wrz, 2014 14:39

Wyedytowałam poprzedni post. ;)
Harry_the_Cat - Pon 01 Wrz, 2014 21:41

Mozna sobie taki dzwonek sciagnac, ale moze zrobie to juz po referendum haha
praedzio - Śro 03 Wrz, 2014 05:25

Rany, dopiero teraz załapałam, o jakim referendum mowa. :lol: :zalamka: No, tak - teraz trochę niepolitycznie by było raczyć otoczenie Clanadonią. :rotfl:
Eeva - Śro 03 Wrz, 2014 15:22

Jakie referendum? Co? Jak?
Ja nić nie wiem :-)

Eeva - Śro 03 Wrz, 2014 15:51

Wygooglowalam. Nie było pytania :-)
Harry_the_Cat - Śro 03 Wrz, 2014 22:36

Ale tak dla pelnego obrazu - juz za niecale 2 tyg Szkoci glosuja, czy chca zostac w Unii z Anglia, Walia etc.... Ja nie moge sie oczywiscie wypowiadac, ale uwazam, ze powinni, dlatego nie chce nikomu pomyslow dawac ani podrzegac :lol:
Anonymous - Czw 04 Wrz, 2014 23:38

Szkoci nie sa przygotowani obecnie na samodzielnosc...
Harry_the_Cat - Czw 04 Wrz, 2014 23:58

Ale czy to kwestia przygotowania, czy raczej dumy? ;) Mysle, ze pod tym wzgledem sa bardzo podobni do nas.... Romantyzm i emocje potrafia wziac gore...
Anonymous - Pią 05 Wrz, 2014 00:28

praktycznego przygotowania. Wszystkie traktaty handlowe, ktore maja, sa w ramach UE jako przynaleznosc do UK. Jak wystapia i beda niezaleznym panstwem - traktaty traca moc. Sa niezaleznym panstwem - nawet jesli w ramach UE.
Unia moze ich wydymac od tylu i nie beda mieli nic do powiedzenia. Moga tez wynegocjowac jakies dobre uklady. Moze lepsze. Chodzi o to, ze negcjacje musza sie rozpoczac od nowa. Wszystko, co GB wypracowaly w ramach UK niezalezna Szkocja traci.

Harry_the_Cat - Pią 05 Wrz, 2014 00:35

Alez ja sie z Toba w calej rozciaglosci zgadzam. I wszyscy Szkoci, ktorych znam w Londynie rowniez - aczkolwiek oni nie maja prawa glosu skoro nie mieszkaja w Szkocji. Chodzi mi o to, ze Szkoci, podobnie do Polakow, sa narodem o silnym poczuciu dumy narodowej, co sie naturalnie wiaze z krawa historia ich relacji z Anglikami (najlepszy przyklad - bitwa pod Culloden). Dlatego obawiam sie, czy w dniu referendum to nie koniecznie beda bardzie glosy oddane z emocji niz zdroworozsadkowe.
Anonymous - Pią 05 Wrz, 2014 01:33

Badzmy szczerzy - 600 lat "okupacji", Szkoci ciagle czuja sie Marodem. Z wl;asnym jezykiem, historia tozsamoscia.I tak jak my wiele lat temu - sa calkowicie nieprzygotowani na wolnosc.
Tylko dzis jest znacznie trudniej,,,

Harry_the_Cat - Pią 12 Wrz, 2014 20:49

Natknelam sie dzis - jakosc video kiepska, ale piesn piekna:

Maeve MacKinnon Hòro Iollaraigh

praedzio - Pią 12 Wrz, 2014 21:24

Piękna. :serce:
Anonymous - Sob 13 Wrz, 2014 09:39

nooooo :kwiatek:
praedzio - Sob 27 Wrz, 2014 15:08

Wciąż się przekopuję przez Roberta Burnsa. ;) Nie ma dnia, żebym sobie nie puściła tej piosenki:

Karine Polwart - Wae Is My Heart + The Banks Of Devon

praedzio - Nie 28 Wrz, 2014 19:18

Hyhy, najwyraźniej członkowie zespołu Omnia jeszcze nie mogą wyjść z podziwu nad tym, z jakim entuzjazmem ich wczoraj przyjęła polska publiczność. :lol: Na swojej stronie i fanpage'u zamieścili taką notkę:

Cytat:
Yesterday was extremely EPIC for us...

We are apparently much more popular in Poland than we realised..
Its really weird! There were 1000 + beautifull people in the club Stodola in Warsaw. And when got on stage and started playing the whole venue went WYLD!!!
During the first song the crowdsurfers started and they didnt stop!? (And most of them were even gorgeous polish babes!)
The crazy people there knew all the words to our songs! they clapped ,sang , danced and screamed like we have never seen before. So ofcourse We went absolutely bananas on stage ! It was surreal!!!
After the show the signing session went on for 1 and a half hours non stop untill the club closed!
The organisers were as sweet as polish candy, the people were as tasty as Zubrovka, I made friends with a beautifull wolf and her amazing family xxx... Its nice to know that after all these years I can still get exited like a little child at a NEW experience like Poland...
Krakov , Warsaw ... Wow!!!
When everything was over we were drained and exhausted...
But together with YOU
Last night we FLEW!!!

Dziękuje!!!

OMNIA