To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Najgłupsze książki, jakie wpadły wam w ręce

Eeva - Pon 10 Sie, 2015 10:55

Mam już całą kolejkę książek ktore MUSZĘ przeczytać jak tylko skończę to badziewie :-)
I to takich z których będziesz dumna :-)

BeeMeR - Pon 10 Sie, 2015 11:07

Może i sombrero było czarne, grunt, że zakończyło u mnie fazę indiańską - nie było strawne. Miałam za sobą Winnetou, skarby w srebrnych jeziorach, Ród Rodrigantów i inne cuda, ale sombrero mnie przygniotło - podejrzewam że na moją percepcję wpływał fakt, że dostałam książkę od wyjątkowo głupiej osoby :rumieniec: Głupi powód, ale darczyńca niestety oddziałuje na darowiznę - as przynajmniej w podstawówce tak miałam. :P
Agn - Pon 10 Sie, 2015 11:11

Eeva napisał/a:
Mam już całą kolejkę książek ktore MUSZĘ przeczytać jak tylko skończę to badziewie
I to takich z których będziesz dumna

Yeah! Wciąż liczę, że kiedyś odwrócisz wzrok, a ja ci zwędzę tę Nałkowską. ;)

Aragonte - Pon 10 Sie, 2015 11:19

Eeva napisał/a:
Agn napisał/a:
Czy zatem już skończyłaś przygodę z Ferrinem i trzasnęłaś książką o ścianę?

Jeszcze nie, niestety. 130 stron mi zostało.

Dasz radę! Dasz radę! :cheerleader2: :cheerleader2: :cheerleader2:

I może jednak choćby malusie streszczenie? :flirtuje1:

Agn - Pon 10 Sie, 2015 11:32

Na tyle na ile się da. Streszczenia to nawet nie trzeba - z grubsza wiemy o co chodzi od innych recenzentów, ale wrażeń zawsze jesteśmy żądne. :mrgreen:
Eeva - Pon 10 Sie, 2015 11:51

Aragonte napisał/a:
I może jednak choćby malusie streszczenie?

No jest jakaś wojna, Dziumdzia przełazi z rąk do rąk, ciągle ktoś ją porywa.

W między czasie Dziumdzia sexi się z Zawiszą Czarnym, który ją kocha i wielbi, jednak ona padając w ekstazie wykrzykuje "kocham Cię, Tomie Sellecku". Tia. Chce wyprowadzić Zawisze jakimiś tunelami z zamku i ratować go przed śmiercią jednak tam czeka na nią Tom i ją porywa.
Tom, po porwaniu, oddał swojemu złemu psiapsiółkowi Kobe Bryantowi i ten ją mega wytorturował, psychopata jeden. Selleck jednak się otrząsnął, bo ma w sobie uczucia do Dziumdzi i z dobroci serca wypchnął ją przez portal do zamku Bereniki.
Ricardo chce ją ratowac, ale idiota dał się rowniez uwięzić i torturować, Ernesto okazal się byc nie taki dobry jak wszyscy sądzili, ma w pogardzie swego syna Ricardo i swego drugiego syna (Toma Sellecka, tak wiem, szok i niedowierzanie), więc ściąga Dziumdzię do Tartaru i tam umierając mianuje ją Królową Ferrinu - co ma służyć jego niecnym planom i pozbawić władania oby synów. Ernesto wymusza od Dziumdzi przysięgi że ta wyjdzie za mąż za Ricardo, na co ona odpowiada "tylko jeśli on mnie zechce". Chlip, chlip, wzruszenie.

No i tyle.
Jestem na fragmencie jak Dziumdza uleczona przez Ricardo (zanim idiota dał się uzięzić) odnajduje go w lochach i pielęgnuje.
Ach, no i Tom Selleck zabija Berenikę. Ot tak.

Agn - Pon 10 Sie, 2015 12:01

Eeva napisał/a:
ciągle ktoś ją porywa.

A nie podrywa? ;)
Eeva napisał/a:
Tom, po porwaniu, oddał swojemu złemu psiapsiółkowi Kobe Bryantowi i ten ją mega wytorturował, psychopata jeden.

Pewnie spełnił marzenie wszystkich skatowanych tą książką i bohaterką. :P
A torturował ją, przepraszam, jak? Bo generalnie myśli AutorKasi krążą głównie w okolicach gwałtu, więc się zastanawiam. :P
Eeva napisał/a:
Ernesto wymusza od Dziumdzi przysięgi że ta wyjdzie za mąż za Ricardo, na co ona odpowiada "tylko jeśli on mnie zechce". Chlip, chlip, wzruszenie.

Co ma nie zechcieć? Czyż nie ślinią się wszyscy na jej widok? :lol:

Podoba mi się emocjonalne miotanie Toma Sellecka - najpierw oddaje ją psycholowi, potem stwierdza, że kocha, więc ratuje. A tu jeszcze 4 tomy tego g., pewnie będzie popadał tak w skrajności w skrajność do samego koniuszka. :P

Eeva - Pon 10 Sie, 2015 12:07

Agn napisał/a:
A torturował ją, przepraszam, jak? Bo generalnie myśli AutorKasi krążą głównie w okolicach gwałtu, więc się zastanawiam

a tak porządnie, jak tortury winny wyglądać - było rozciąganie na kole, smaganie batogiem.
Agn napisał/a:
Co ma nie zechcieć? Czyż nie ślinią się wszyscy na jej widok?

Tak, ale to wszystko dlatego, ze ona ma tą elfią magię w sobie. To przez to roztacza taki "urok"
Agn napisał/a:
Podoba mi się emocjonalne miotanie Toma Sellecka - najpierw oddaje ją psycholowi, potem stwierdza, że kocha, więc ratuje.

Mi też. I jeszcze te jego monologi wewnętrze "kocham ją, ale jak ktoś tak szlachetny jak ona może pokochac kogoś takiego jak ja? Mnie nie da się kochać" bla bla bla

Agn - Pon 10 Sie, 2015 12:10

Eeva napisał/a:
a tak porządnie, jak tortury winny wyglądać - było rozciąganie na kole, smaganie batogiem.

Łe? Tylko tyle?
Eeva napisał/a:
Tak, ale to wszystko dlatego, ze ona ma tą elfią magię w sobie. To przez to roztacza taki "urok"

Whatever - i tak wszyscy chcą ją przelecieć. :P
Eeva napisał/a:
"kocham ją, ale jak ktoś tak szlachetny jak ona może pokochac kogoś takiego jak ja? Mnie nie da się kochać" bla bla bla

Ależ da się. Nawet jeśli będziesz robił tak obrzydliwe rzeczy, że normalny człowiek nie zdzierży, ale bohaterka normalna nie jest. :P

Eeva - Pon 10 Sie, 2015 12:12

Agn napisał/a:
Łe? Tylko tyle?

No niestety. ale dobre i to.
Agn napisał/a:
Ależ da się. Nawet jeśli będziesz robił tak obrzydliwe rzeczy, że normalny człowiek nie zdzierży, ale bohaterka normalna nie jest.

Bo kocha go od chwili kiedy na niego spojrzala. I pewnie bedzie wierzyła w to, że on jest szlachetny pod ta powłoką.
Nie zapominajmy, ze ONI (mroczni i tajemniczy) zazwyczaj się tacy okazują. Zawsze to jakies zewnętrze okoliczności tak ich ukształtowały i sprawily że ich gorące szlachetne serca zlodowaciały.

Agn - Pon 10 Sie, 2015 12:14

Eeva napisał/a:
Bo kocha go od chwili kiedy na niego spojrzala. I pewnie bedzie wierzyła w to, że on jest szlachetny pod ta powłoką.

Taaaa... najwyraźniej ta jej wiara przenosi góry. :P I pozwala przymknąć oko na to, że oblubieniec jest zwyczajnym zwyrodnialcem. Co tam, miłość zwycięży. :P

Eeva - Pon 10 Sie, 2015 12:19

Jak zawsze. Gdyż miłość rośnie wokół nas w spokojną jasną noc.

Dowiadujemy się również, że Tom zabił swoją siostrę (ale zapewne przez przypadek) i zmianiła go wizyta w Krainie Cieni (czy jakoś tajk) gdzie musiał dokonac strasznego WYBORU. Nie jest jeszcze podane czymże jest ten wybór.

Agn - Pon 10 Sie, 2015 12:33

Eeva napisał/a:
Dowiadujemy się również, że Tom zabił swoją siostrę (ale zapewne przez przypadek) i zmianiła go wizyta w Krainie Cieni (czy jakoś tajk) gdzie musiał dokonac strasznego WYBORU. Nie jest jeszcze podane czymże jest ten wybór.

Biedny straumatyzowany psychol. Tak strasznie mu współczuję...

Tamara - Pon 10 Sie, 2015 12:53

Pewnie musiał wybrać wrócić czy zostać :-P
Eeva - Wto 11 Sie, 2015 11:22

Skończyłam. Straszne to bylo, ale nie aż tak. Czytałam straszniejsze.

Była wojna, nie pamiętam co sie działo, Dziumdzia wychodzi za Ricardo. Wszystko było by fajno, przeciez to całkiem niezłe ciasteczko, ale ona, glupia idiotka jedna, musi isć do Toma Sellecka oddac mu się (hmph) aby ten zaprzestał ataku na Ferrin. On, zakochany, postanawia podbić królestwo i rzucic je Dziumdzi do stóp. Potem dzieja sie jakies dziwne rzeczy, w ogóle nie skumałam mniej więcej 50 stron akcji.
Poznajemy historię Ricardo, Toma Sellecka i ich walnientej w głowe siostry Emiliany (która zakochała się w Tomie i sprzymierzyła się z Bogiem śmierci - za pomocą zawsze pomocnego psychola nr jeden czyli Kobe Bryanta, aby zdobyś serce brata, który był średnio chętny do kazirodztwa. Props dla niego). Emiliana sprzymierza się dodatkowo z Bereniką, udaje że umiera, Tom Selleck wraca do królestwa które porzucił aby pożegnać siostrę, a daje mu jakis magiczny napój po kórym ten oszalal z pozadania, sexi sie z nim, przez co mają bejbusa. Potem dzieją się jakies z dupy dziwne rzeczy, tak czy inaczej Tom Selleck schodzi do Zaświatów aby ratować swoją psychiczną siostrę, ale dla mniej nie ma ratunku, wiec musi ją zabić i wtedy zły duch który ją posiadł przełazi na niego. I TADAM - przez to on jest zły.

Ta historia była w sumie najciekawsza z całej książki - miała w miarę ręce i nogi i była nawet interesująca. Miała tez ogarnięty ciąg przyczynowo-skutkowy za co ja zawsze jestem wdzięczna.

Tak czy inaczej książka kończy się tak, ze Kobe Bryan zabija Dziumdzię (propsy dla niego). niestety nie długo może cieszyć się swoją zemstą, gdyż tom go ubija.
W Epilogi Dziumdzia budzi się w szpitalu psychiatrycznym w naszym świecie - tu muszę dodać że wkurza mnie to zakończenie niemiłosiernie. Wyjątkowo nie lubię takich zakończeń - gdzie wszystko okazuje się snem, gdzie drugi bohater (lub bohaterowie) okazuje się duchem, albo wymyslem chorej jaźni itp.
Dziumdzia jest sobie w tym szpitalu no i BUM zaskoczenie - to szpitala wprowadzaja nowego pacjenta, a jest nim - UWAGA UWAGA, WERBLE I FANFARY - Tom Selleck we własnej osobie, który przybył z Ferrinu aby odnaleźć ukochaną.

Kurtyna.

Aragonte - Wto 11 Sie, 2015 12:49

W recenzjach czytałam właśnie, że najciekawsza była końcowa część, kiedy Anaela zniknęła z kadru i AłtorKasia dokonała próby wyjaśnienia zachowań niektórych postaci.
A patentów z krzyżowaniem równoległych światów za bardzo nie lubię :?

Eevo - jesteś wielka, brawo :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga:

Eeva - Wto 11 Sie, 2015 12:52

Aragonte napisał/a:
dokonała próby wyjaśnienia zachowań niektórych postaci.

Ot to!

Zaciekawilam się nawet trochę (podkreślam - TROCHĘ) jak to się tam dalej rozwinie, ale nie aż na tyle żeby przeczytać. Chyba pogoogluję.

Eeva - Wto 11 Sie, 2015 13:26

Przeczytałam na lubimy czytać.
Wyrzyg.
:frustracja:
:zalamka:

Anaru - Wto 11 Sie, 2015 19:08

Eeva napisał/a:
Te4ż bym tak chciała, ale jakoś nie mogę. Film porzucę, serial też, ale książki jakoś nie mogę. To jakby siedział mi taki maly ludzik w mózgu i nie pozwalał odlożyć.

To ja mam z filmami i książkami tak, seriale porzucam jak mnie znudzą. :roll:

Agn napisał/a:
Eeva napisał/a:
Tom, po porwaniu, oddał swojemu złemu psiapsiółkowi Kobe Bryantowi i ten ją mega wytorturował, psychopata jeden.

Pewnie spełnił marzenie wszystkich skatowanych tą książką i bohaterką. :P
A torturował ją, przepraszam, jak? Bo generalnie myśli AutorKasi krążą głównie w okolicach gwałtu, więc się zastanawiam. :P

Też się nad tym zastanawiałam :mrgreen:

Agn napisał/a:
Eeva napisał/a:

Łe? Tylko tyle?

I też sie poczułam rozczarowana :mrgreen:

Eeva napisał/a:
Poznajemy historię Ricardo, Toma Sellecka i ich walnientej w głowe siostry Emiliany (która zakochała się w Tomie i sprzymierzyła się z Bogiem śmierci - za pomocą zawsze pomocnego psychola nr jeden czyli Kobe Bryanta, aby zdobyś serce brata, który był średnio chętny do kazirodztwa. Props dla niego). Emiliana sprzymierza się dodatkowo z Bereniką, udaje że umiera, Tom Selleck wraca do królestwa które porzucił aby pożegnać siostrę, a daje mu jakis magiczny napój po kórym ten oszalal z pozadania, sexi sie z nim, przez co mają bejbusa.

Z tą siostra maja bejbusa? :confused3:

Eeva ja Cie po prostu podziwiam, że to ogarniasz na dwóch płaszczyznach imiennych, ja sie zgubiłam za pierwszym zakrętem :lol:

Eeva napisał/a:
Wyrzyg.

A co? Chwalili czołobitnie? :lol:

Harry_the_Cat - Śro 12 Sie, 2015 23:43

Eeva napisał/a:
Wyrzyg.

usmialam sie przednio czytajac Twoja recenzje i tez jestem ciekawa, co tam dalej? Nawet jesli tylko powiesz co u wujka gugla wyczytalas?

Eeva - Czw 13 Sie, 2015 08:26

No ona wróci do Ferrinu coby go jeszcze raz ratować, potem umrze, potem do Ferrinu przeniesie się jej i Toma Sellecka córka (cała saga dzieje się na przestrzeni wielu lat), Dziumdzia nie żyje (nie wiem czemu) ale nawiedza córke w snach, okazuje się ze to nie córka Toma Sellecka tylko Zawiszy Czarnego, Dziumdzia zmartwychwstaje, jest wojna, sa jakieś dziwne akcje, miłośc zwycięża.
Aragonte - Czw 13 Sie, 2015 20:19

Mnie chyba najbardziej rozwaliło to, że Sellinaris (Tom Selleck, jak nazywa go Eeva) zgwalcił córkę bohaterki, a autorka i bohaterka właściwie bezrefleksyjnie nad tym się prześlizgnęła :?
Jest w tym trochę w recenzjach na Lubimy Czytać (chyba chodzi o "Serce Ferrinu").

Eeva - Czw 13 Sie, 2015 20:37

Tak, czytalam o tym! Też mnie to psychicznie dobiło.
Aragonte - Pią 14 Sie, 2015 12:24

Ku uciesze ludu forumowego linkuję komiksoanalizę "Roku w Poziomce" AłtorKasi :-P
http://margaj-willa.blogs...w-poziomce.html

Tamara - Czw 20 Sie, 2015 16:34

Ojeżusie :confused3: :paddotylu: