Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22
BeeMeR - Pią 05 Wrz, 2025 20:37
O tak, wachlarz księcia Su miał własną osobowość - jak twierdzi komentujący
https://www.youtube.com/watch?v=8pTaK7vdAiQ
| Loana napisał/a: | | Chusta bardzo malowniczo zagrała, oskara dla niej | Tu by się jeszcze kilka oskarów znalazło, w tym przede wszystkim za efekty specjalne oraz scenariusz i dialogi
Bo na przykład główni spotykają się tak, że najpierw pan jedzie przez miasto galopem na częściowo narysowanym koniu (tak to wygląda ) mija panią, która próbuje usunąć z drogi krowę, a potem jadą jego koledzy/podwładni, prawie wpadają na panią ale on - główny - łapie ja w objęcia odsuwa z drogi. Kiedy zawrócił, jak ją w ogóle zauważył - who cares, ważne, żeby było rrhomanycznie
Poddałam się, nie dało się opglądać.
Trzykrotka - Pią 05 Wrz, 2025 21:41
Ach, jaki piękny wachlarzowy film
Admete - Sob 06 Wrz, 2025 10:25
Pojawił się ( na Viki ) nowy serial z Song Joong Ki - melodramat. Wczoraj wrzucono dwa odcinki, obejrzałam i podoba mi się.
Trzykrotka - Sob 06 Wrz, 2025 21:06
O! Sprawdzam - My Youth?
Admete - Sob 06 Wrz, 2025 21:35
Tak, to jest ten serial.
BeeMeR - Nie 07 Wrz, 2025 11:27
My Cherie Amour (2024)
Po porażce z lakornem Nadecha sięgnęłam po ostatni lakorn Yayi no bo czemu nie Gdyby miał być tak zły jak ostatni to przynajmniej szybko z głowy
No ale podoba mi się i to serio - to klasyczny, czysty romans, może trochę uprzedzenia, na podstawie jakiegoś ichniego międzywojennego klasyka, tj klasyczki (?), rozgrywający się w latach 40-tych XXw.
Dziewczyna (Yaya) wraca po ukończeniu studiów do domu, prowadzonego przez czterech braci (rodzice nie żyją)- z czego trzech próbuje ją wydać za mąż za jakiegoś sensownego i stosownego kandydata, a czwarty jest w wyraźnie w spektrum (i to nie tak od czapy jak drugi z Meteor Garden). Panna ma kolegę ze studiów i sąsiedztwa w podobnej sytuacji - pierwsze o czym myśli jego rodzina po powrocie to jak najszybciej połączyć go z upatrzoną kandydatką - no to zaczynają udawać, że są parą, żeby odłożyć a najlepiej zerwać rodzinne plany. Dość szybko jednak panna orientuje się, że tak naprawdę bardziej interesuje ją starszy brat kolegi (grany przez Drugiego z lakornu z Petrą i Raminem, tworzą bardzo udaną parę). To romans, spokojny, bez przemocy, wrzasków i twistów od czapy (no, mamusia panów trochę krzyczy bo mało jest zachwycona obrotem spraw ). Póki co jestem zadowolona bardzo (po 4 odcinkach z 19)
mv
https://www.youtube.com/watch?v=z-x9cHh3QzE
https://mydramalist.com/758727-nueng-nai-roi
Trzykrotka - Nie 07 Wrz, 2025 15:49
Jaka ładna stylizacja. To były wdzięczne lata w modzie.
Aragonte - Nie 07 Wrz, 2025 18:12
No, krwawe pomysły mają w "Wanted Detective", muszę przyznać. Oglądam 19. odcinek i nasza drużyna jest w środku śledztwa dotyczącego upiornej produkcji jakiegoś "czerwonego kryształu", który wymaga i ludzkiej krwi, i tłuszczu
Nie ma tu romansu jak w Double, ale za to jest ciekawiej pomyślana drużyna, bo przyboczni księcia Su byli raczej pozbawieni głębi. Tytułowy detektyw wypada blado, bo ma mało sexy rolę - od czasu, jak go podtruto, nie może walczyć i od paru odcinków żegna się z życiem, mdleje itd. Ciekawie wygląda wątek koronera wykształconego w dolinie trucicieli, nawet się o niego obawiam nieco, bo wpakował się w solidne kłopoty. BTW patent z tą doliną trucicieli przypomniał mi koncept z Handsome Sibilings, gdzie jeden z pary głównych bohaterów, braci bliźniaków, wychowywany był przez szajkę złoczyńców, w tym trucicieli. Fajna jest też pani nr 2 - niegłupia, ale żadna Mary Sue o supermocach, no i mimo deklarowanego wstępnie zauroczenia detektywem nie jest w nim zadurzona, tylko wydaje się interesować koronerem. Obawiam się, że oboje mogą źle skończyć, hm.
Loana - Nie 07 Wrz, 2025 19:26
Ja powoli oglądam Double, bo niestety nie da się do szycia Tzn zbyt szczegółowe szycie mam, a Double zbyt ciekawe jest, żeby tylko słuchać Jestem na 18 odcinku i jest teraz lekkie zawieszenie, bo jesteśmy po jednej walce z wrogiem i mamy wprowadzenie do następnej. Ale ta historia z rodziną Ye była w sumie bardzo miła - naprawdę to jest zabawna rodzina, ale związana ze sobą i mam nadzieję, że główna bohaterka nie będzie się od nich odcinać - bo nie szkodzi, że nie wiążą ich więzy krwi, rodzina to rodzina po prostu Umarła ta biedna wybranka brata głównej. Ze spojlerów wiem, że on chyba okaże się żywy (co za żywotna rodzina ), więc szkoda, że ta biedna dziewczyna też została zamordowana przez pobicie Liczę teraz na jakąś ładną zemstę na mordercach. Doczytałam sobie na MDL, że piosenki w tle często mają dużo większe znaczenie niż się wydaje, tylko nam nie bardzo nie tłumaczą,więc nie wyłapujemy drugiego dna scen z głównymi - trochę szkoda Ale książe Su i jego Wachlarz to naprawdę świetne duo!
Aragonte - Nie 07 Wrz, 2025 19:54
| Loana napisał/a: | | Ale ta historia z rodziną Ye była w sumie bardzo miła - naprawdę to jest zabawna rodzina |
Podczas powtórnego oglądania bardzo mnie rozśmieszyła ta komedia pomyłek po pojawieniu bohaterki, którą podejrzewano, że jest młodą konkubiną pana domu
Admete - Nie 07 Wrz, 2025 20:08
Skończyło się "Beyond the Bar" - "W świecie paragrafów". Ostatni odcinek mógłby stanowić komentarz do niektórych tematów z książki socjologicznej o miłości i związkach Szlendaka
Przystojny pan w tym tajskim serialu. Pani prześliczna w tej stylizacji.
Trzykrotka - Nie 07 Wrz, 2025 22:14
Yaya jest w ogóle prześliczna...
Ja sobie na chwilę też wróciłam do Double, tak bardzo wybiórczo, bo głównie pod główną parę dobieram kawałki I miałam podobne skojarzenia co Aragonte: rola tego samego pana w Detektywie nie umywa się do Double - pięknie detektyw jest zrobiony i filmowany, ale jakoś nie wyróżnia się szczególnie spomiędzy swoich współśledczych. I słabuje co chwilę i trzeba się nim opiekować.... Książę Su jest do zakochania się - każdy gest, każda postawa, każdy najazd kamery na twarz, każda mina jest tak wystylizowana, że oczu od niego nie można oderwać. Świetnie ma też dobrane stroje, czarno-czerwone, czym się wyróżnia i generalnie drama jakby zrobiona jest by postawić aktora na początku drogi z napisem "gwiazdorstwo."
Kucharkę i króla też z uciechą obejrzałam, choć część zasadniczą, czyli kolejny - tym razem międzynarodowy i o ogromną stawke - konkurs kulinarny przełożyli na za tydzień. Jedzenie makaroników..... dobrze, że miałam chipsy w domu, bo nękałyby mnie we śnie. Super smakowicie wyglądały.
BeeMeR - Pon 08 Wrz, 2025 00:13
O tak, Yaya jest piękna i bardzo kobieca, potrafi być zołzą albo samą słodyczą (a za młodu jeszcze wcieleniem niewinności)- tu jest tak pół na pół, z krwi i kości, bez przesady w żadną stronę, bardzo zdecydowana, ale nie z typu "po trupach". Co do kostiumów - nie wiem na ile są epokowe, bo tu jest mam wrażenie trochę namieszane, fryzury też, ale ładnemu we wszystkim ładnie...
Trzykrotka - Czw 11 Wrz, 2025 10:55
Daj znać, jak się ogląda ten lakorn z nią
Ja na zmianę oglądam The Double - wybiórczo - i The Wanted Detective. W Wanted Detectivedotarłam wczoraj do 20 odcinka, walki z morderczą sektą Żółtego Nieba i odratowywania biednego konstabla od trucizn. Jak zobaczyłam całą ekipę nad nim skupioną, a potem skoczyłam do dwóch przybocznych księcia Su, to się zastanawiam, czy ta cała młodzież z Elitarnej jednostki skazana jest na wybicie. Okropnie nie lubię tego u Chińczyków.
W The Double połapałam teraz zakulisowe knucie panów Li i księżniczki - to znaczy zobaczyłam, że wątek przewrotu i sprowadzenia starszego brata cesarza na tron był tam obecny od samego początku. No i znowu podziwiałam sposób zabawiania gości przez księżniczkę: nie ma to jak zmusić ich, by do siebie strzelali z łuku i jeszcze się obrazić, gdy ktoś tę zabawę przerwie. W ogóle w chińskich dramach te ichnie bankiety są nie dość, że nudne dla gości, to jeszcze groźne. A to kogoś otrują, a to podadzą narkotyki w zupie, a to wywołają na środek żeby koniecznie dla wszystkich zatańczył (jeśli wiedzą, że nie umie, oczywiście) a to ktoś przyjdzie specjalnie, żeby wszystkich skłócić.
BeeMeR - Czw 11 Wrz, 2025 12:34
Lakorn (My Cherie Amour) skończyłam, bardzo dobrze mi się oglądało, tj. romans piękny, oboje piękni i zaangażowani - tj. nie od razu oboje bo pan początkowo nie wierzył w to, co widzi tj. myślał, że ona jest zainteresowana bratem, potem że może trochę z nim flirtuje dla sportu, ale jak już stali się parą tuż za połową dramy to cały czas byli parą - bez rozstań (da się widać i w Tajlandii, tj. Syjamie, bo mamy tu 1947 rok), bez głupich nieporozumień między sobą, to co musieli rozpracować, to by obie rodziny, żeby się zgodzili na ten związek no i takie tam drugorzędne problemy z kimś innym (spokojnie do przewinięcia ) no i trochę dotrzeć.
Drama ma wyraźnie trzy "akty", pierwszy to radosne podchody młodych - głównie panny - by znaleźć i zdobyć swojego kandydata na męża/żonę, drugi to melodrama ze złamanym sercem (i typowo dramowym problemem w stylu zmoczył mnie deszcz więc umieram ), a trzeci to po prostu romans.
Jedyne co mnie nie zachwycało to krzycząca i wiecznie niezadowolona mamuśka głównego.
Yaya prześliczna, wyraźnie szczęśliwa i w swoim żywiole - a jak ona umie uwodzić to jest wcielona kobiecość
mv:
https://www.youtube.com/watch?v=ZjbzQCk7U5A
https://www.youtube.com/watch?v=Qspx7ipWOdQ
Loana - Czw 11 Wrz, 2025 13:07
| Trzykrotka napisał/a: | | W The Double połapałam teraz zakulisowe knucie panów Li i księżniczki - to znaczy zobaczyłam, że wątek przewrotu i sprowadzenia starszego brata cesarza na tron był tam obecny od samego początku. No i znowu podziwiałam sposób zabawiania gości przez księżniczkę: nie ma to jak zmusić ich, by do siebie strzelali z łuku i jeszcze się obrazić, gdy ktoś tę zabawę przerwie. W ogóle w chińskich dramach te ichnie bankiety są nie dość, że nudne dla gości, to jeszcze groźne. A to kogoś otrują, a to podadzą narkotyki w zupie, a to wywołają na środek żeby koniecznie dla wszystkich zatańczył (jeśli wiedzą, że nie umie, oczywiście) a to ktoś przyjdzie specjalnie, żeby wszystkich skłócić. |
Ja to później będe musiała sobie jeszcze raz obejrzeć, bo mi się strasznie ludzie tam mylą i imiona, więc bardziej na zasadzie zgadywania łapię co się złego dzieje. Łatwiej mi ogarnąć na razie zemstę głównej, bo ma wyraźniejszą rolę. Co takiego śledzi książe Suu już trudniej mi ogarnąć. Ale nie szkodzi, mogę później oglądać i kilka razy, bo dobra drama. Mam na razie przerwę na 19 odcinku, trochę dlatego, że praca i szycie wygrywa, a trochę dlatego, że pokazują właśnie tego biednego zamęczonego ojca i ja mam trochę przesytu tych złych rzeczy jakie się ludziom dzieją w tej dramie Okrutne zachowania są tam pokazane i przykro się to ogląda
Aragonte - Czw 11 Wrz, 2025 19:46
| Trzykrotka napisał/a: | | W Wanted Detectivedotarłam wczoraj do 20 odcinka, walki z morderczą sektą Żółtego Nieba i odratowywania biednego konstabla od trucizn. Jak zobaczyłam całą ekipę nad nim skupioną, a potem skoczyłam do dwóch przybocznych księcia Su, to się zastanawiam, czy ta cała młodzież z Elitarnej jednostki skazana jest na wybicie. Okropnie nie lubię tego u Chińczyków. |
Oj, też się mocno obawiam o sympatyczną drużynę Detektywa. Jestem w 25. odcinku, więc zostało mi jeszcze 10 czy 11. Co znajdą jakiegoś świadka, to ginie od pioruna Ale nie narzekam, niezła przygodówka. Ciekawie wygląda teraz współpraca z panem w czerwieni, tym z konkurencyjnej jednostki detektywistycznej.
Aha, było już ładne dramowe ratowanie w ostatniej chwili pani nr 1 Detektyw musiał się w końcu jakoś wykazac.
| Trzykrotka napisał/a: | | W The Double połapałam teraz zakulisowe knucie panów Li i księżniczki - to znaczy zobaczyłam, że wątek przewrotu i sprowadzenia starszego brata cesarza na tron był tam obecny od samego początku. |
Był, był - kopalnia złota miała pozwolic zgromadzic środki, bo wojsko wymaga mnóstwa pieniędzy. No i książę Su zajmował się właśnie tropieniem spisku.
Trzykrotka - Czw 11 Wrz, 2025 19:48
Tak, ta część jest naprawdę okrutna i trudno się ją ogląda. A książę Su wydaje mi się jakimś tajnym agentem cesarza, który najpierw śledził nielegalny wyciek funduszy z handlu solą, który był domeną cesarza. Ktoś z arystokracji (ten, który ukrył się w górach i dzięki któremu nasz książę odnalazł swoją Xue Fangfei/Jiang Li) podbierał z tego coś na boku. I tak od soli do spisku...
U mnie panna jest jeszcze u rodziny Ye, czyli krewnych ze strony matki i właśnie się upiła w jaskini hazardu
Aragonte - Czw 11 Wrz, 2025 22:02
I będzie powtarzała w stanie upojenia alkoholowego dukowi Su, jaki to jest przystojny
Trzykrotka - Pią 12 Wrz, 2025 08:21
A jemu policzy się na plus, że nie wykorzystał okazji, choć mógł
Podoba mi się stan frenemy, w jakim na tym etapie znajduje się ich związek. Zaczepność-troskliwość-podziw-nieufność, mieszanka wszystkiego. Świetnie to jest rozpisane.
Wanted Detektyw chyba wreszcie (21 odcinek) ozdrowiał, tym razem na dobre - żeby natychmiast potem trafić do więzienia. Leczenie wyglądało dramatycznie strasznie i towarzyszyła mu burza z piorunami, a jakże....
Admete - Sob 13 Wrz, 2025 22:10
Podobał mi się dzisiejszy odcinek Bon apetit, wyszliśmy za pałac i sporo się działo. Poza tym można się było pośmiać. Muszę przyznać, że ten młodzianek w roli króla radzi sobie naprawdę dobrze. Jest też nowy serial Tempest, sensacja, polityka i romans też chyba będzie. Nawet mi się podoba. My Youth trzyma poziom. Na razie jest co oglądać. Na Viki pojawił się też serial osadzony w latach 80.
BeeMeR - Sob 13 Wrz, 2025 23:02
Ja wróciłam do Kill me love me i niby nie jest to zła drama, ale dobra też nie. Sam początek był w miarę ok, aktor ciekawy, scena w basenie świetna, ale im dalej dalej tym nudniej. I wszystko kręci się wokół głównego romansu, jakby prócz tego nikt inny nie miał własnego życia, planów, tylko chciał zabić albo wykorzystać któreś z głównych
Trzykrotka - Nie 14 Wrz, 2025 19:30
No właśnie... a jak jeszcze dochodzi noble idiocy, to już w ogóle... Porzuciłam Kill Me Love Me, choć aktorzy główni mi się podobali.
Bon Apetit - super odcinek w plenerze! Jaka pomysłowa chata tego wynalazcy! Ta maszyna do ryżu dmuchanego, ta ukryta "katiusza"! Bomba! Ja w ogóle kocham tego aktora. Król w teren w ogóle się nie nadaje, nawet do wachlowania ognia, od razu zmęczony i "już nie może" Smażenie placka natomiast było tak smakowite, że aż w brzuchu burczało. Szkoda tylko, że nie pokazują, że bohaterowie naprawdę zjadają te pyszności - każdy po kęsie, zachwyt i gadu-gadu...
Admete - Nie 14 Wrz, 2025 20:20
Na Viki pojawił się serial scenarzystki "Crash course in Romance" - "A Hundred Memories" z akcją osadzoną na początku lat 80. Dwa pierwsze odcinki bardzo mi się podobały.
BeeMeR - Nie 14 Wrz, 2025 20:33
| Cytat: | | Porzuciłam Kill Me Love Me, choć aktorzy główni mi się podobali. | mnie się też podobają tj. pan zwłaszcza, ale na etapie 11 odcinka główni ani trochę nie przypominają postaci poznanych na początku dramy
Ciekawa jestem już tylko końcówki tj. wykopywania ciała i obnoszenia wszędzie (przynajmniej tak ponoć było w książce), bo na noble idiocy i cierpiętnictwo się nie piszę.
|
|
|