Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz
Loana - Wto 28 Cze, 2022 14:27
Trzykrotka napisał/a:
Jak się nazywał?
https://www.youtube.com/watch?v=jrQCUWkgLZE to ten odcinek Też go widziałam, ostatnio całkiem sporo filmików Wioli oglądam. Co jest zabawne, bo zaczęłam od oglądania filmików Pyry, a potem nagle przerzuciłam się na Wiolę i Pyrę rzadko włączam. Wioli filmiki mi bardziej pasują, ona wydaje się być taka bardziej sympatyczna Aragonte - Wto 28 Cze, 2022 14:28 Pyra ma z kolei świetne odcinki tematyczne, np. te z serii Ciemna Strona Korei Loana - Wto 28 Cze, 2022 14:46
Admete napisał/a:
Zaczęła się dziś nowa drama "Cafe of Minamdang. W tym tygodniu rozpoczyna się także nowa drama z Park Eun Bin. Oby choć jedna z nich okazała się sensowna, straszna posucha ostatnio.
Ja nie marudzę, bo jeśli chodzi o mnie to zajebiste te nowe dramy są w sumie
Trzykrotka napisał/a:
Trzeci odcinek Alchemy był cudny!(...)Interakcje między Ukiem a Mu Deok mnie niesamowicie bawią; to jak ona usiłuje być przed nim Naksu, a łapie ją skurcz w łydce, albo mięśnie odmawiają posłuszeństwa (...)
Żałuję, ale to bardzo żałuję, że Yul jest taki bezbarwny. Ta postać napisana jest dobrze, ma to być ktoś wybitny, niezwykły - a tu taki niewyraźny, mdły młodzieniaszek go gra.(...)
Główna para jest cudna; ewidentnie szukali doświadczonych aktorów i na dodatek wyrazistych. Oni obydwoje mają wymowne oczy i kamera ładnie ogrywa te wszystkie spojrzenia i drobne zmiany wyrazu twarzy.
No właśnie trzeci odcinek mnie bardziej przyciągnął do historii, bo te interakcje między główną parą są fajne
Jeśli chodzi o Yula, to ja się tam całkiem cieszę, że on taki bezbarwny, bo w ogóle nie czuję, że tu jakiś trójkąt może się objawić. Nie lubię trójkątów, więc mi to pasuje
Trzykrotka napisał/a:
Na soompi jest przedpremierowa sesja z panami z Alchemy of Souls. Są Uk, Yul, Dang Gu i następca tronu. Uo matko Wyglądają jak banda wymoczków z kwiatem w dłoniach
No niestety, też mam takie wrażenie, sesja z kwiatami panów mogłaby mieć potencjał, ale tu go wyraźnie nie wykorzystali To takie bardziej fotki z chabaziami reklamujące ciuchy, niż sesja głównych męskich bohaterów
Trzykrotka napisał/a:
Co do zdjęć z Alchemy, to tu są lepsze, już z samej dramy.
Uk i Mu Deok udają się (chyba) na zesłanie(...)
Te mi się podobają (...)
No w dramie naprawdę lepiej wyglądają, może oprócz tego blondyna, bo wg mnie mu te włosy średnio pasują.
A co do zdjęć z linków to
Spoiler:
są z czwartego odcinka, te z drugiego linka z brzegu stawku są wcześniejsze i bardzo ładnie ta scena wyszła, podobała mi się naprawdę interakcje tej pary są dla mnie najmocniejszym punktem w tym serialu. Natomiast zdjęcie z łódki to zdjęcie z końca odcinka i to nie wygnanie, tylko bardziej ucieczka. Tradycyjnie przewijałam, więc nie załapałam, dlaczego trzeci książę zdecydował się na wyzwanie na pojedynek głównego - na pewno był podpuszczony, ale po co i dlaczego to nie kojarzę -_-' jakbyś Trzykrotko obejrzała i zrozumiała streść mi proszę, bo to pewnie będzie ważne w późniejszych odcinkach
Wrzucili previev do 12 ostatniego odcinka Kiss Sixth Sense
Spoiler:
i ja jutro najpierw poczekam na spojlery i opisy tych ostatnich odcinków, bo jeszcze thiller w 11 zniosę, ale jak to się ma tak kończyć jak w previev ostatniego to ja podziękuję i nie obejrzę
Trzykrotka - Śro 29 Cze, 2022 10:08 Zaopatrzyłam się w In Guka, ale póki co tylko obejrzałam Alchemy of Souls.
Powoli już się łapię kto jest kim i z kim trzyma, nie wiem tylko do konca, jakie są różne motywacje. Póki co podoba i się główny knujaszek, ten, który hołubi zmieniaczy dusz, szuka Naksu i tak pięknie robi ukradkowe wredne miny.
A właśnie, muszę napisać, że bardzo żałuję, że jakoś nigdy nie rozwinął skrzydeł w tej dziedzinie inny wredota, ten szujowaty książę-tymczasowy narzeczony- naszej doktorki z Faith. Właśnie tłumaczę sobie odcinki z nim i on był takim doskonałym połączeniem ostrej inteligencji, instynktu przetrwania i kroczenia do celu po trupach, że już się nie mogę doczekać, kiedy Choi Young skopie mu tyłek na spółkę z Gi Cheolem. Nigdy już nie widziałam tego aktora, a był cudny - i przystojny i szujowaty jednocześnie.
Ten tutaj grał już takiego podelca w Kropkach, ale tu jest tak segukowo przerysowany, że nacieszyć się nie mogę.
Widzę, że nowy młodziak, czyli następca tronu, prezentuje doskonałą mieszankę zadufania, podatności na manipulację i nierozsądku. Pobił się z Ukiem o miecz Ukowi samo ramię poleciało (dosłownie, bo moc obcej energii zadziałała), książę zareagował i nieszczęście gotowe, dobrze, że przytomna Naksu zadziałała i rozdzieliła koguciki za pomocą zawartości nocnika I choć ohydne to było, to strasznie się śmiałam, kiedy cały zastęp młodzieżowy Czterech Pór Roku klęczał przed Jego Królewskością i deklarował w ślad za służącą, że za karę wypije resztę zawartości Głupota i nadęcie następcy tronu dobrze rokuje akcji, choć nie losom Uka. Póki co Uk i Mu Deok wyruszają w drogę ku nowym wyzwaniom Loana - Śro 29 Cze, 2022 12:11
Trzykrotka napisał/a:
Alchemy of Souls.
Powoli już się łapię kto jest kim i z kim trzyma, nie wiem tylko do konca, jakie są różne motywacje. Póki co podoba i się główny knujaszek, ten, który hołubi zmieniaczy dusz, szuka Naksu i tak pięknie robi ukradkowe wredne miny.
O widzisz, to ja będe musiała jeszcze raz obejrzeć te odcinki, bo przyznam, że głównie skupiałam się na OTP, a resztę tak trochę jednym okiem oglądałam i nawet nie do końca wiem, o kim piszesz. Ale sprawdzę sobie w wolnej chwili
Skończyła się emisja ostatnich dwóch odcinków "Kiss Sixth Sense".
Są już ogólne opisy i widziałam też kilka ładnych scen. Co prawda końcówka nie jest taka słodka tak długo, jakby chciała, ale ogólnie jest happy end, więc już jestem spokojna i mogę czekać z przyjemnością
A nawet nie wiedziałam, że główna para z KissSixthSense grała już kiedyś razem w dramie, chociaż wtedy chyba rodzeństwo https://twitter.com/parkboyoungssi/status/1542045628439863296 - zabawnie wygląda porównanie Trzykrotka - Śro 29 Cze, 2022 12:52
Loana napisał/a:
O widzisz, to ja będe musiała jeszcze raz obejrzeć te odcinki, bo przyznam, że głównie skupiałam się na OTP, a resztę tak trochę jednym okiem oglądałam i nawet nie do końca wiem, o kim piszesz. Ale sprawdzę sobie w wolnej chwili
Takie moje zdanie - akurat w tej dramie nawet nie wiadomo, kto jest OTP (Mu - Deok - Uk, Mu Deok -Yul, Uk-panna Wiosna?) - nie ma co śledzić konkretnych losów, bo się nie połapiesz, co się dzieje. To nie rom-kom, ani obyczaj, jest dużo akcji i różnych grup nacisku, powiązanych na wszelkie sposoby. Ja nieszczególnie jakoś pilnie śledzę dookolną akcję i nie do końca zauważam różne niuanse, ale wydaje mi się, że jednak trzeba obejrzeć coś więcej niż jeden wątek.Admete - Śro 29 Cze, 2022 20:35 Chciałam donieść, że Wiola nadal nie wyrzuciła materaca Trzykrotka - Śro 29 Cze, 2022 20:56 Podoba mi się że Wiola teraz zamiast działek przed blokiem jak w dawnym mieszkaniu pokazuje najazd na "ryżyk." Ma widok na pola ryżowe po których spacerują czaple A Son regularnie już mówi "siemanko" Aragonte - Śro 29 Cze, 2022 21:00
Admete napisał/a:
Chciałam donieść, że Wiola nadal nie wyrzuciła materaca
O,jest nowy filmik? Admete - Śro 29 Cze, 2022 21:31 Tak, jest. Na koniec Sonu sam z siebie śpiewa pa, pa.Aragonte - Śro 29 Cze, 2022 21:57 Obejrzę sobie po pracy, w nocy, do poduszki Trzykrotka - Czw 30 Cze, 2022 09:06 Ja sobie wczoraj kontrolnie obejrzałam 1 odcinek dramy z In Gukiem, z Cafe w tytule (nie sprawdzę teraz, przepraszam).
Hmm, sama nie wiem, chyba za mało widziałam żeby do końca wyczuć, w którą stronę to pójdzie. Czy będzie to trochę groteskowa, szalona komedia z przerysowanymi bohaterami, czy stonują w coś bardziej serio.
InGuk w swoim żywiole, o wiele lepiej wypada niż w Doom At Your Service, ale póki co nie wiem, czy warto oglądać. Test drugiego odcinka konieczny.
Edit: Cafe Minamdang. In Guk gra oszusta z rozmachem, który udaje wszechwiedzącego szamana, ma renomę i sławę, a tak naprawdę - umiejętności, bo był kiedyś policyjnym profilerem, oraz ludzi - między innymi hakerkę oraz człowieka od siłowej roboty (Cordon wygląda okropnie i gra półgłupka )Loana - Czw 30 Cze, 2022 11:41 Ja jestem dzisiaj w dramowym złym humorze Nie obejrzałam tych dwóch ostatnich odcinków Kiss Sixth Sense, bo nie bardzo miałam czas i ochotę, ale za to poczytałam sobie komentarze. I ogólnie mówiąc ludzie marudzą, że te dwa ostatnie odcinki są lekko od czapy, nawalone, że nie wszystko zostało wyjaśnione, że główna para zmieniła się i zamiast być słodką parą jest wkurwiającą parą, bo się ciągle kłócą. I że wydźwięk tych ostatnich odcinków był inny niż reszty, że zachowania połowy osób były nielogiczne i że skończyli oglądać z niesmakiem. Nie wszyscy tak marudzą, ale powiedziałabym, że spora część. I jestem zła, bo to byłaby moja ukochana drama jakby pociągnęli klimat tej pary do końca. Pewnie w końcu obejrzę te odcinki, już nastawiona odpowiednio negatywnie, więc nie będę aż tak rozczarowana, ale nadal jest mi przykro Plus Disney+ nadal nie wrzuca dram na inne kanały niż azjatyckie, ja chcę dramy z ich kanału po polsku! -_- No, wyżaliłam się.
No i obejrzałam sobie wczoraj filmiki na Youtubie streszczające cztery odcinki "Alchemy of souls". Powiedzmy, że trochę lepiej rozumiem o co chodzi w historii, chociaż przyznam, że przez nagromadzenie osób, których imion totalnie nie pamiętam, to nie rozumiałam wszystkiego w streszczeniu. Ale jedna rzecz mnie uderzyła po pierwszym odcinku - że cała ta piątka bohaterów (główny, główna, kwiatowi chłopcy i ta laska z psem) to oni są mniej więcej w jednym wieku! I to jest wiek w okolicy 20-23 lat jeśli dobrze zrozumiałam O_O a to trochę zmienia i tłumaczy pewne zachowania bohaterów, bo jakoś byłam pewna, że główny ma ponad 30 lat i główna też, a tych dwóch chłopców-wojowników i ta lasia z psem to są znajomi głównego z okazji bycia na dworze/szlachtą, a nie dlatego, że są w podobnym wieku. No to przyznam, że mnie zaskoczyli, główny nijak nie wygląda na równolatka -_-Admete - Czw 30 Cze, 2022 12:02 Lee Jae Wook, który gra główną rolę, ma zaledwie 24 lata To, że ktoś nie ma dziecinnych rysów twarzy, nie oznacza, że nie jest młody. Mam wrażenie, że za dużo oglądasz ślicznych chłopców Pani ma 33. Ten najśliczniejszy i największe drewno aktorskie jest starszy od głównego o trzy lata, ma więc 27. Blondas ma 24. Dziewczyna grająca wiosnę ma 25. A najlepszy jest i tak Yu Jun-Sang rocznik 1969 I Oh Na Ra rocznik 1974 To ta starsza para.Loana - Czw 30 Cze, 2022 12:40
Admete napisał/a:
Lee Jae Wook, który gra główną rolę, ma zaledwie 24 lata To, że ktoś nie ma dziecinnych rysów twarzy, nie oznacza, że nie jest młody.
no dobra, zaskoczyłaś mnie. Wydawało mi się, że on jest starszy. Zupełnie nie znam aktora z poprzednich prac, po raz pierwszy zobaczyłam go w Kiss Sixth Sense w filmie, więc przyznaję, że się nie przyglądałam chłopakowi, bo dość mocno to przewijałam. Więc dla mnie to jest w sumie nowa twarz. A że nic o nim nie wiedziałam, tyle od was, że to dobry aktor, to nie miałam wobec niego jakiś oczekiwań. I naprawdę jak zaczęłam oglądać dramę, to odniosłam wrażenie, że postać (i też aktor) jest po 30stce. Ale teraz jak o tym pomyślę, to chyba z powodu tego, że we flashbackach był inny aktor jako "młody chłopak". I pewnie to mnie zmyliło, że skoro dają innego aktora na (strzelam) 15-18 letniego bohatera, to potem bohater w wieku 20-23 lat nie będzie zmieniany, tylko jak dojdzie do tej 30tki to dadzą starszego.
Czyli on ma 24 lata? Nawet pasuje do wieku postaci, bo jeśli dobrze zrozumiałam główny ma jakieś 19-20 lat (ciekawe, w jakim wieku on się zaręczył, skoro już zdążył się rozstać przed ślubem i chwila minęła ). No i to teraz zaczyna nabierać sensu ta historia
W sumie zabawne, bo wydawało mi się, że najmłodszy to jest właśnie idol-ściana, a tu proszę, najstarszy. No nie wróży to dobrze dla postaci, że ją tak osadzili Oby się ten aktor wyrobił, bo nie można mówić, że młody to jeszcze nie umie
Admete napisał/a:
Mam wrażenie, że za dużo oglądasz ślicznych chłopców
No ostatnie kilka tygodni namiętnie oglądałam Kiss Sixth Sense - tam w sumie nie było w ogóle ślicznych chłopców Tzn był jeden, we wspomnieniach, ale taki 10-12 lat chyba, to wiesz, nie ta liga Trzykrotka - Czw 30 Cze, 2022 13:29 Loana, czy ty nie próbowałaś oglądać Search WWW? Tam grał nasz główny bardzo dobrą rolę, bardziej docenioną niż rola pierwszego. I pokazał na dodatek dwa oblicza, bo grał aktora, złego i podłego na ekranie, słodkiego i miłego w życiu
A tę Kiss Sixth Sense to sama sobie obejrzyj i oceń, co mają inni ci sugerować...Loana - Czw 30 Cze, 2022 13:57
Trzykrotka napisał/a:
Loana, czy ty nie próbowałaś oglądać Search WWW? Tam grał nasz główny bardzo dobrą rolę, bardziej docenioną niż rola pierwszego. I pokazał na dodatek dwa oblicza, bo grał aktora, złego i podłego na ekranie, słodkiego i miłego w życiu
Mam to na liście "do obejrzenia", ale jakoś mnie nie naszło jeszcze na tą dramę. Tam chyba gra ten sam aktor, który grał w "My roommate is a Gumiho". A to pozytywna historia?
Trzykrotka napisał/a:
A tę Kiss Sixth Sense to sama sobie obejrzyj i oceń, co mają inni ci sugerować...
Tak zrobię, tylko muszę mieć na to dłuższą chwilę, a mam teraz kilka dni bez wolnego czasu, bo za dużo się dzieje. Strzelam, że dopiero we wtorek będą mogła usiąść i coś obejrzeć bez myślenia, że zaraz wychodze/muszę isc spac bo praca/nie mogę się spóźnić Ale widziałam już kilka fragmentów z tych nieszczęsnych 15 minut końcówki (na Twitterze) i już trochę wiem, o co ludziom chodzi. Nic, tak czy siak drama będzie moją drugą ukochaną dramą ze względu na główną parę i na pewno będę do niej wracała często
Swoją drogą, stwierdziłam ostatnio, że za dużo dram zaczęłam i nie skończyłam. A nie lubię mieć niedokończonych -_- jakoś mnie to drażni. Więc mam plan, że teraz się poprzymuszam i dokończę te rozpoczęte dramy. Na pierwszy rzut wzięłam sobie dwa dni temu "King Eternal"... włączyłam odcinek 11 i doszłam do połowy... i stwierdziłam, że jednak wolę iść spać. Raju, to nie jest taka zła historia, niektóre postacie są całkiem fajnie napisane, ale to jednak jest w dużej części reklama i to widać -_- reklama przerwana historią, więc dlatego tak mi ciężko w tą historię się zaangażować... Ale nie poddam się, skończę w końcu tą dramę z LeeMinHo.Admete - Czw 30 Cze, 2022 14:14 U mnie nadal tylko Doctor Lawyer i Jinxed at first.Trzykrotka - Czw 30 Cze, 2022 15:01
Loana napisał/a:
A to pozytywna historia?
Czy ja wiem? Tam najważniejsze były relacje trzech bohaterek, potem praca, romanse stały na trzecim miejscu. Wątpię żeby ci się cała drama podobała, ale wypreparowany wątek właśnie naszego pana z Alchemy i jego partnerki był pod każdym względem śliczny, słodki i uroczy. Szkoda, że mam chyba za słaby komputer do montowania filmów, albo talentu mi brak, bo chętnie zrobiłabym taki mini-film z tej dramy.
Słodką miłą i uroczą rolę miał w dramie DoDoSolSolLaLaSol, jak pominąć głupkowate zakończenie, to można z przyjemnością sobie latem obejrzeć.BeeMeR - Czw 30 Cze, 2022 23:52
Trzykrotka napisał/a:
A tę Kiss Sixth Sense to sama sobie obejrzyj i oceń, co mają inni ci sugerować...
Dokładnie, obejrzyj finał pod kątem swojej fazy a nie czyjegoś zdania
Ja już w księżniczce zeszłam z gór - wydaje mi się, że pokazywałam, jak tam pięknie
Ale chyba nie jak się pierze ubrania księżniczce z lekcją prania, w czasie której księżniczka nakryła się nogami, ucieszny światu dając prospekt, a konkretnie jednej osobie - podobno Yaya za nic nie chciała wejść znów do tej wody, no to została elegancko wniesiona
oczywiście to jak pranie w Wodogrzmotach Mickiewicza, ale to taki maleńki szczegół Trzykrotka - Pią 01 Lip, 2022 06:38 Jak się jest księżniczką, to nawet pranie zobowiązuje
Obłędnie pieknie tam jest....BeeMeR - Pią 01 Lip, 2022 06:57 Oj, tak, przepięknie, zarówno w Tajlandii jak i za granicą
Tu prowincja Chiang Rai Trzykrotka - Pią 01 Lip, 2022 09:10 Nie dość, że widoki do obłędu piękne, to i ta para nad podziw urodziwa. To nie to, co ten lebiega od kawy i gekonów Loana - Pią 01 Lip, 2022 09:33 Piękne te fotki. I jeszcze ten wodospad, zwłaszcza teraz, w te upały, ogląda się świetnie
Na razie robię sobie detoks od Kiss Sixth Sense, bo muszę nabrać dystansu i jak już mi przejdzie żal o te skopane relacje, to sobie na spokojnie obejrzę z odpowiednim przewijaniem Mam zamiar mieć z tej dramy same dobre wspomnienia i uczucia
Jeszcze co do "Alchemy od Souls", to przyznaję, że oprócz głównych bardzo podoba mi się ta "para" https://twitter.com/midorawr/status/1541066391541149697 - liczę, że zrobią więcej ich przepychanek, bo naprawdę dobrze się ich ogląda
Wczoraj wrzucili drugi odcinek "Extraordinary Attorney Woo" i opinie są bardzo pozytywne. Widziałam już kilka filmików i wygląda to ciekawie. Czytałam też kawałek recenzji po pierwszym odcinku, tzn nie do końca recenzji, tylko pisała o swoim odbiorze zachowań głównej bohaterki osoba w spektrum autyzmu. I bardzo pozytywnie oceniła i zachowania i dbałość o szczegóły naokoło głównej postaci, bardzo dobrze oddali to, jak zachowują się i czują osoby w spektrum. 13 lipca ma to być na polskim Netflixie i chyba sobie spokojnie poczekam, aż wrzucą, bo to jednak w głównej mierze ma być drama prawnicza, czyli pewnie większości nie zrozumiem dobrze po angielsku. Jeszcze wczorajszy drugi odcinek ładnie się wpisał w "Miesiąc Dumy", bo miał ładny wątek lesbijkami
Ciekawe, jak to wygląda z tymi dramami na Netflixie, jeśli chodzi o puszczanie w różnych krajach. Alchemy of Souls ma już 4 odcinki wrzucone, teraz będzie w weekend 5 i 6, a na polskim Netflixie pierwszy pojawi się dopiero 23.07., czyli jak już będzie połowa dostępna, czyli 10 odcinków. "Extraordinary Attorney Woo" ma dopiero dwa odcinki wrzucone, u nas pojawi się 13.07. jak będą dostępne 4. Skąd taki dziwny wybór?BeeMeR - Pią 01 Lip, 2022 12:12 Lebiega wizualnie nie był taki zły, tylko jak uciekł gdy go piękna i fajna panna pocałowała w policzek by się żalić koledze, że ją lubi ale różnica statusów... wszystkie witki mi opadły - jak to Ania mówi.
A co mój komandos ma powiedzieć, jak mu się trafiło na przyszłą królową fikcyjnego państewka w Europie?
To dopiero jest różnica w statusie, a jakoś się panny nie boi, acz wie, że jest (do czasu) poza jego zasięgiem
A tu głupotka: moja aktualna książeczka & komandos jako Bridgertonowie
Ktoś się bardzo postarał, żeby się nawet ruch ust - długość wypowiedzi zgadzały, doceniam https://youtu.be/I3CQyREYIq4