To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Trzykrotka - Nie 29 Gru, 2019 12:17

BeeMer, wyślij ją proszę na Wschód, bo właśnie mam ochotę spróbować. Chocolate też :kwiatek: Admete?
Dziś cieszę się na Crash, bo gify są obiecujące :banan: I na tumblrze brzmi jeden pochwalny hymn na cześć kapitana Ri, mężczyzny niemal doskonałego.

Aragonte - Nie 29 Gru, 2019 12:59

Trzykrotka napisał/a:
Dziś cieszę się na Crash, bo gify są obiecujące :banan: I na tumblrze brzmi jeden pochwalny hymn na cześć kapitana Ri, mężczyzny niemal doskonałego.

Dawaj ten pochwalny hymn :mrgreen:
I może powinnam szybciej wrzucić do wątku scenę, bo wieczorem zajmiesz się Crash :-D

Admete - Nie 29 Gru, 2019 13:14

Nie ma sprawy :) Czekolada zawsze potrzebna. Tylko uprzedzam, że to 100% melo w melo. Przypadki, wypadki, tragedie w stężeniu dość mocnym. Trzeba sobie niewiarę odwiesić na kołku. Mnie się podoba, bo pan mi się podoba :-P Uczciwie wam to piszę. Bawię mnie komentarze na fastdrama - narzekają, wytykają i oglądają :-D Romans jest baaaardzo powolny, ale nie takie rzeczy się oglądało ;) Na przykład Jewel in the palace. Lubię te wszystkie długie spojrzenia, wzdychania z oddali, poświęcenie - co prawda nie mam pewności, że zakończenie będzie sensowne, ale najwyżej nie obejrzę do końca. Na wschodzie Gorzka czekolada ;)
BeeMeR - Nie 29 Gru, 2019 14:10

Wysyła się - dwa pierwsze odcinki były dla mnie problematyczne, ale od trzeciego jadę z koksem ;)

W scenie spotkania trzech dziewczyn podobała mi się pozytywna konkluzja: "to, że nam z nim nie wyszło nie znaczy, że tobie też nie wyjdzie".

Trzykrotka - Nie 29 Gru, 2019 15:13

Aragonte napisał/a:

Dawaj ten pochwalny hymn :mrgreen:

O, choćby tu:
https://dangermousie.tumblr.com/
Pierwszy post, potem ochy i achy na temat Mad Doga, a niżej znowu kapitan i jego świeczka zapachowa :serce:
Aragonte napisał/a:
I może powinnam szybciej wrzucić do wątku scenę, bo wieczorem zajmiesz się Crash :-D

Wrzucaj :kwiatek:
Już położyłam ręce na 5 odcinku :excited: Oraz wysłałam go gdzie trzeba :kwiatek:

Admete - Nie 29 Gru, 2019 20:44

Tak sobie czytam na Dramabeans wątek o ty, co ludzie oglądają i w komentarzach do Chocolate widzę często te same sprzeczności, co u mnie - zdaję sobie sprawę z nagromadzenia tych wszystkich nieprawdopodobieństw, a jednak oglądam cały czas i to z dużą przyjemnością :lol: Jak to ktoś napisał "is beyond my understanding" ;)
Szafran - Nie 29 Gru, 2019 21:05

Tylko gdyby ktoś zapałał pragnieniem obejrzenia starego polskiego serialu, miejcie litość i wyperswadujcie:D
Aragonte - Nie 29 Gru, 2019 21:13

Na szczęście nie ma chyba żadnego znośnego angielskiego tłumaczenia :-D
Trzykrotka - Nie 29 Gru, 2019 22:41

Odcinek 5 Crash znowu bardzo ładny :serce: Mniej jest uciesznych scen, więcej oznak rosnącego uczucia między głównymi. On dąsa się, kiedy ona rozdaje serduszka z palców jego żołnierzom, ona po raz pierwszy w życiu czeka z utęsknieniem na powrót mężczyzny, kiedy kapitan odwozi do stolicy oficjalną narzeczoną. Dotąd dość wątłe wątki Drugich zaczynają łączyć się mocniej z główną opowieścią. Ciekawa jestem, jak długo jeszcze kapitanowi uda się uchronić Se Ri przed ciekawością służby bezpieczeństwa.
Najbardziej ucieszna sekwencja: podróż pólnocnokoreańskim pociągiem :rotfl:

BeeMeR - Nie 29 Gru, 2019 22:47

Dziś temat oświadczyn/zaręczyn - hucznych i na pokaz żeby cała firma widziała i kisła z zazdrości kontra prywatnych, oczekiwanych i niechcianych. Dobrze, że główna pani jest dorosła w każdym aspekcie - i najczęściej doskonale wie czego chce a czego absolutnie nie, nie zwodzi siebie i innych, a przynajmniej nie dłużej innych niż siebie, a jak coś jest nie tak to wali prosto z mostu - może dlatego było mi ją ciężko polubić ale teraz doceniam zero mizdrzenia i podlizywania się.
Aragonte - Pon 30 Gru, 2019 19:14

Trzykrotka napisał/a:
Najbardziej ucieszna sekwencja: podróż pólnocnokoreańskim pociągiem

Z opóźnieniem rzędu 10-16 godzin :wink:
Obejrzałam piąty i lecę z szóstym - jestem tak senna dzisiaj, że do niczego się nie nadaję na razie, tzn. do pisania :-|
Główni wyraźnie bawią się rolami i dobrze na nich się patrzy razem :lol:

Trzykrotka - Pon 30 Gru, 2019 21:21

Aragonte napisał/a:

Główni wyraźnie bawią się rolami i dobrze na nich się patrzy razem :lol:

O tak, a im dalej tym bardziej podoba mi się Ye Jin. Cieszę się, że nie gra jakiejś zepsutej panny dziedziczki - kaprysy Se Ri są naprawdę minimalne. To już raczej panna Dan jest jak piękny diamentowy lodowiec - piękna, twarda i zimna. Dąsający się kapitan Ri był bezcenny. Oraz robiący Se Ri wykład o przeznaczeniu :serce2: I dostający napiwek od południowego oszusta :lol:
Oni w życiu są parą, może dlatego tak dobrze wypadają razem.

Aragonte - Pon 30 Gru, 2019 21:24

Trzykrotka napisał/a:
Oni w życiu są parą, może dlatego tak dobrze wypadają razem.

O, nie wiedziałam - mam nadzieję, że będzie im się układało :-)

Trzykrotka - Pon 30 Gru, 2019 21:45

Tak, Hyun Bin wcześniej umawiał się z Kang So Rą, też musieli być piękną parą, ale z Ye Jin jakoś bardziej mi się podoba.
Aragonte - Pon 30 Gru, 2019 21:59

Wiekowo bardziej pasuje do tej drugiej.

No, widziałam rycerza w moro na motorze :mrgreen: :serce: :oklaski:

BeeMeR - Pon 30 Gru, 2019 22:19

Aragonte napisał/a:
To samo sobie pomyślałam ;)

A ja mam za sobą bardzo ciekawy odcinek o potrzebie odmiany - od fryzury przez status wolny/zamężny do zmiany stanowiska i miejsca zamieszkania - i podejmowanych wyborach. A w kolejnym drama uderzyła nieco w rzewny ton i aż mi się oko spociło, choć w koreańskich dramach raczej takie numery przewijam :P No cóż, z tajwańskimi mi nieraz po drodze :)

Trzykrotka - Pon 30 Gru, 2019 23:00

Aragonte napisał/a:

Dokładnie. Hyun Bin wygląda bezwiekowo, ale...

Aragonte napisał/a:
No, widziałam rycerza w moro na motorze :mrgreen: :serce: :oklaski:

No, prawda? :serce: :paddotylu: :serce: Scena jak marzenie. Ciekawa jestem po każdym odcinku, jak wybrną z kolejnej podbramkowej sytuacji - ta tutaj jest wybitnie podbramkowa :thud: ale akcja na motorze z elementami kaskaderki - cudo.

BeeMer :kwiatek: czuję się bardzo zachęcona. Na razie ciągnę Angel's Last Mission (5 odcinek), ale bez wielkiego entuzjazmu, może więc dołączę do ciebie.

BeeMeR - Pon 30 Gru, 2019 23:29

Teraz to się akuratnie już irytuję na ewidentne przedłużanie bo co innego zła komunikacja i źle pojęte dobre intencje, a co innego gdy jedno ma już pełne dane, choćby po pijaku wyznane przez kogoś innego. Mogliby się już dogadać :bejsbol:
Mam dwa odcinki z hakiem do końca, może przed końcem roku dam radę ;)

Trzykrotka - Pon 30 Gru, 2019 23:40

BeeMer, na pewno dasz, najwyżej co nieco przeskoczysz :wink:

Mam trochę linków z tumblra. Na dzień dobry rewelacyjny klip z Jang Hyukiem i jego wachlarzem z My Country
https://www.youtube.com/w...ature=emb_title

Ciąg dalszy pokłosia My Country - Yang Se Jong i malownicze długie włosy w sesji z Elle
https://letsflytoasiarenata.tumblr.com/post/189923884715/letsflytoasiarenata-yang-se-jong-for-elle-korea
Długich włosów ciąg dalszy: Woo Bin wygląda zdrowo i kwitnąco
https://dangermousie.tumblr.com/post/189910724041/seoinsguk-%EA%B9%80%EC%9A%B0%EB%B9%88-sidus-vol29

Na dobranoc sceny z motorem
https://dangermousie.tumblr.com/post/189960697171/rosiedaes-as-long-as-shes-in-my-sight-i-will

BeeMeR - Wto 31 Gru, 2019 09:28

Jang Hyuk też mi się poddoba - wrzucałam go wcześniej :mrgreen:

Na razie oglądam jeszcze jak państwo są na najlepszej drodze do "spóźnionych kochanków" SDM :wink:
W dramie ogromnie mi się podoba piękne wykorzystanie jako punkt odniesienia tego, co po pierwszym odcinku uznałam za najsłabszy punkt- tj. Nie spodobało mi się biadolenie "jaka to ja jestem biedna, że kończę 30 lat", ale w każdym kolejnym odcinkiem odkrywa i punktuje zalety/uroki dojrzałej kobiety która może to, a nie musi tamtego. Polski sos m.in fragmenty omija, kilka razy zaczynałam od polskich odcinków by szybko przesiąść się na angielskie. Drugi duży plus to ten, że główna pani nie ma w sobie nic z dziewczynkowatości, jak to bywa z koreańskimi "dojrzałymi" bohaterkami - przy czym jest pełnokrwista, ma wady i zalety, lepsze i gorsze chwile. Pan też jest dobrze napisany, jego działanie i inercja jest dobrze umotywowana. Jako para są ewidentnie dla siebie stworzeni - to też plus.

Admete - Wto 31 Gru, 2019 09:42

Trzykrotka napisał/a:
Ciąg dalszy pokłosia My Country - Yang Se Jong i malownicze długie włosy w sesji z Elle
https://letsflytoasiarenata.tumblr.com/post/189923884715/letsflytoasiarenata-yang-se-jong-for-elle-korea

Pasują mu ;)

Trzykrotka - Wto 31 Gru, 2019 10:46

Admete napisał/a:
Pasują mu ;)

Ładnemu we wszystkim ładnie :serce2: ale fakt, wygląda lepiej niz np w Romantic Doctor.
Tak sobie myślę o tym co napisałaś BeeMer, o tej niedojrzałości dorosłych bohaterek z koreańskich dram. Chyba ta kultura która preferuje ayegoo, nie bardzo sobie ceni dorosłość. Nawet w pracy często można coś ugrać mizdrzeniem się, jaj to pięknie pokazano w Melo Suits Me. Dorosłe są drugo i trzecioplanowe ajummy. Choc i tak teraz jest lepiej niż za czasów AGD.

Trzykrotka - Wto 31 Gru, 2019 11:20

W przyszłym tygodniu nie będzie Crash :bejsbol:
Admete - Wto 31 Gru, 2019 12:06

Ale w tym będziesz mieć odcinki? Pewnie jakieś nagrody rozdają. Ja czekam na piątek i Chocolate :) A na razie kończę drugi sezon The Sinner na NF.
Trzykrotka - Wto 31 Gru, 2019 12:40

Na 7 i 8 trzeba będzie czekać.