To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Admete - Śro 14 Paź, 2015 06:45

Moja jest właśnie z biblioteki.
Lady_Joanna - Śro 14 Paź, 2015 18:38

Przeczytałam Ślebodę i bardzo mi się podobało, przy kryminałach Bondy strasznie się męczę, Pochłaniacz przeczytałam do połowy i na razie dałam spokój, może wrócę kiedyś.
Ania Aga - Śro 14 Paź, 2015 19:36

Agn, Plant i lady Agatha będą w kolejnych częściach. Żałuję, że nie ma u nas wydawanych kolejnych tomów.
Akaterine - Śro 14 Paź, 2015 19:58

Mi została piąta część i szkoda mi się za nią zabierać ;) .
Szkoda, że nie ma ekranizacji, a przecież te książki aż się proszą. Mam kandydata na Jury'ego ;) .

Admete - Śro 14 Paź, 2015 20:07

Kogo wybrałaś?
Akaterine - Śro 14 Paź, 2015 20:37

Jury robi wrażenie na kobietach, jest po 40. i ma uśmiech, który - jak było w jednej części - "kiedyś skłonił pewną siedmioletnią dziewczynkę do odstąpienia mu wszystkich herbatników, jakie jej pozostały" ;) . W związku z tym mój wybór to: klik :mrgreen:
Admete - Śro 14 Paź, 2015 20:57

Tylko lepszy byłby uczesany i ogolony ;)
Caitriona - Śro 14 Paź, 2015 21:04

O, kurczę, Akaterine, dobry pomysł obsadowy! :D :D Oglądałabym z dużą przyjemnością ;)

A ja sobie przeczytałam kryminał retro a'la Agatha Christie, Ostatnia wola Joanny Szwechłowicz. Spodobało mi się na tyle, że mam już w domu kolejną książkę tej pani ;)

Akaterine - Śro 14 Paź, 2015 21:10

Widzę też mgliście Planta, ale jeszcze na tyle niewyraźnie, że nie potrafię wskazać aktora ;) .
Agn - Czw 15 Paź, 2015 12:08

Ania Aga napisał/a:
Agn, Plant i lady Agatha będą w kolejnych częściach. Żałuję, że nie ma u nas wydawanych kolejnych tomów.

Jestem w połowie drugiego tomu i rozradowałam się, że ta dwójka nie zniknęła. Znaczy się Melrose pozbył się Agathy-ogona i na razie pomaga Richardowi (swoją drogą - jak się wymawia jego nazwisko? Dżuri?) w śledztwie, ale czekam, aż staruszka się skapnie, co się święci i się im zwali na głowy, psując im szyki. :mrgreen:
Akaterine napisał/a:
Szkoda, że nie ma ekranizacji, a przecież te książki aż się proszą.

Nie ma? Poważnie nie ma? Rany, szkoda. Toż to by były cudowne filmy!
Akaterine napisał/a:
Jury robi wrażenie na kobietach, jest po 40. i ma uśmiech

Jak go skomentował Racer: "Ponad sześć stóp wzrostu, kasztanowe włosy, ciemnoszare oczy, ładne zęby i olśniewający uśmiech? (...) To nasz Jury, zgadza się. (...) Poza "olśniewającym uśmiechem" ten opis mógłby pasować do konia."
Nie znoszę Racera, ale jego komentarze są momentami zabójcze. :lol:
Akaterine napisał/a:
W związku z tym mój wybór to: klik

Kto to? :mysle:
Swoją szosą to smutne, że mamy wydanych tylko 5 tomów. :(
Akaterine napisał/a:
Widzę też mgliście Planta, ale jeszcze na tyle niewyraźnie, że nie potrafię wskazać aktora .

Jak go zobaczysz, to pokaż. I Agathę, koniecznie! :mrgreen:

Zmykam do roboty.

Akaterine - Czw 15 Paź, 2015 18:16

Agn napisał/a:
Kto to? :mysle:

Przecież to jedyny słuszny Rochester! Syn jedynej słusznej lady Violet!

Aragonte - Czw 15 Paź, 2015 20:39

Akaterine, czekam na kolejne propozycje obsadowe, pierwsza mi się całkiem podoba.
Tylko że ja w sumie Jury'ego kojarzę głównie z melancholią, a nie promiennym uśmiechem :mysle:
Agn napisał/a:
Swoją szosą to smutne, że mamy wydanych tylko 5 tomów. :(

Sześć. Aż przeliczyłam na wszelki wypadek na półce :mrgreen:

BTW wiem, że dla niektórych dziwne jest kupowanie kryminałów, bo niby są jednorazowego użytku, ale powieści o Jurym jakoś dla mnie spełniają inną rolę, zasadniczo to mniej interesuje mnie, kto zabił, a bardziej sam Jury, Melrose i Agatha, no i Anglia jako taka :wink: więc pewnie jesienią lub zimą przeczytam znowu któryś tomik (ich akcja rozgrywa się często w zimowej scenerii, zauważyłam).

Fibula - Czw 15 Paź, 2015 20:44

Jury'ego też mam na półce, bardzo lubię ten cykl. Szkoda, że chyba nie ma nadziei na dalsze tomy po polsku (jest ich już 23). :cry2:
Aragonte - Czw 15 Paź, 2015 21:41

A czemu myślisz, że nie ma już nadziei na dalsze tłumaczenia na polski? :-|
Ania Aga - Czw 15 Paź, 2015 22:37

Aragonte napisał/a:
BTW wiem, że dla niektórych dziwne jest kupowanie kryminałów, bo niby są jednorazowego użytku

Ja lubię wracać do kryminałów, np. do Agathy Christie, Chmielewskiej, szczególnie, gdy fabuła trochę zatrze mi się w pamięci.

Agn - Czw 15 Paź, 2015 22:43

Akaterine napisał/a:

Yyyy...?
Aragonte napisał/a:
Tylko że ja w sumie Jury'ego kojarzę głównie z melancholią, a nie promiennym uśmiechem

Bo jest w gruncie rzeczy melancholijny, ale ten jego uśmiech musiał być zabójczy. ;)
Aragonte napisał/a:
Sześć. Aż przeliczyłam na wszelki wypadek na półce

Zawsze to jeden więcej. *szykuje się na nalot na bibliotekę w pierwszej wolnej chwili*
Aragonte napisał/a:
BTW wiem, że dla niektórych dziwne jest kupowanie kryminałów, bo niby są jednorazowego użytku, ale powieści o Jurym jakoś dla mnie spełniają inną rolę, zasadniczo to mniej interesuje mnie, kto zabił, a bardziej sam Jury, Melrose i Agatha, no i Anglia jako taka więc pewnie jesienią lub zimą przeczytam znowu któryś tomik (ich akcja rozgrywa się często w zimowej scenerii, zauważyłam).

I powiem ci, Aragonte, że akurat tę serię, gdybym miała na półce, to bym nie żałowała w żadnym wypadku wydanych pieniędzy. Kto wie, czy nie wrócę do serii za jakiś czas, bo powieści są idealne - jest kryminał, który rozrusza to zasiedzenie przykominkowe, ale jednoczenie klimat małomiasteczkowej Anglii, puby, cudownie różnorodni ludzie...
Czy ja już wspominałam, jak bardzo zapadłam na te kryminały? :mrgreen:
Fibula napisał/a:
Szkoda, że chyba nie ma nadziei na dalsze tomy po polsku (jest ich już 23).

Poważnie aż tyle! Wow!
To trochę świństwo, że nie będzie ciągu dalszego. Można by pomęczyć nieco wyd. WAB, czy zamierzają wydawać tę serię. Wydali ją w "Mrocznej serii" i, powiem szczerze, nie wszystkie pozycje z niej są warte zachodu, ale Martha Grimes? Jak najbardziej. :)
Aragonte napisał/a:
A czemu myślisz, że nie ma już nadziei na dalsze tłumaczenia na polski?

Szczerze mówiąc, ja też tak myślę. Ostatnie wydanie książek tej autorki pamiętam długi czas temu, a potem jakby się urwało. Ale wtedy nie czytałam, to myślałam, że seria skończona i już.

Agn - Czw 15 Paź, 2015 22:47

PS Za wikipedią:
ktoś na wikipedii napisał/a:
W 2013 Pod Huncwotem (The Man With a Load of Mischief) został nakręcony jako film przez niemiecką ZDF i austriacką ORF, pod tytułem Der Tote im Pub (Martwy mężczyzna w pubie).

Więc jak by się tak uprzeć - jakiś film powstał. :)
Szkoda, że niemiecki, jakoś nie mogę sobie połączyć niemieckiej (pardon) siermiężności z angielskim klimatem, ale jak mnie przyciśnie, to kto wie?

Akaterine - Pią 16 Paź, 2015 18:08

Agn napisał/a:
Akaterine napisał/a:

Yyyy...?.

Wybacz, nie sądziłam, że na tym forum można nie znać Toby'ego Stephensa oraz jego powiązań rodzinnych z Maggie Smith. Sądziłam, że w byciu uwielbianym jest tylko trochę w tyle za Richardem i Colinem ;) .

Aragonte napisał/a:
Tylko że ja w sumie Jury'ego kojarzę głównie z melancholią, a nie promiennym uśmiechem

Melancholię można zagrać, a uśmiech jest lub go nie ma ;) .

praedzio - Pią 16 Paź, 2015 19:23

O, nie wiedziałam, że Tobik jest synem Maggie Smith! :shock: :zawstydzona2:
Fibula - Pią 16 Paź, 2015 20:29

Agn napisał/a:

Fibula napisał/a:
Szkoda, że chyba nie ma nadziei na dalsze tomy po polsku (jest ich już 23).

Poważnie aż tyle! Wow!
To trochę świństwo, że nie będzie ciągu dalszego. Można by pomęczyć nieco wyd. WAB, czy zamierzają wydawać tę serię. Wydali ją w "Mrocznej serii" i, powiem szczerze, nie wszystkie pozycje z niej są warte zachodu, ale Martha Grimes? Jak najbardziej. :)
Aragonte napisał/a:
A czemu myślisz, że nie ma już nadziei na dalsze tłumaczenia na polski?

Szczerze mówiąc, ja też tak myślę. Ostatnie wydanie książek tej autorki pamiętam długi czas temu, a potem jakby się urwało. Ale wtedy nie czytałam, to myślałam, że seria skończona i już.

Ostatnią wydali 2-3 lata temu, więc przy zachowaniu takiego tempa nawet najbardziej krzepcy czytelnicy by powymierali. :roll: Prawdopodobnie wykupili prawa do kilku tytułów lub na określony czas i uznali, że nie warto przedłużać. :(
Oczywiście nie zaszkodzi ponękać GW Foksal (bo chyba w to się wchłonął WAB?), wysłałam do nich maila. :wink:
Podobną sytuację miał Mag z Butcherem: wydali 4 tomy i utknęli (Amber wcześniej doszedł do 5 czy 6), ale agent postawił im ultimatum, że albo nabierają tempa, albo nie wydają nic. Stanęło na tym, że zamiast wytypowanego pierwotnie PWC teraz dalsze tomy trafiają do różnych tłumaczy, bo wydawnictwo musi pilnować harmonogramu i podobno ma wydawać jeden tom co dwa czy może trzy miesiące. Zobaczymy, jak im pójdzie - na razie doszli do 6. Tym razem nie zacznę czytać, póki nie zobaczę, że są na bieżąco z oryginałami. :-|

Fibula - Pią 16 Paź, 2015 20:31

praedzio napisał/a:

Nie wierzę, nawet ja to wiedziałam. :wink: Może nawet z forum? :mrgreen:

Agn - Pią 16 Paź, 2015 22:10

Fibula napisał/a:
Nie wierzę, nawet ja to wiedziałam. Może nawet z forum?

Ja nie wiedziałam.
Akaterine napisał/a:
Wybacz, nie sądziłam, że na tym forum można nie znać Toby'ego Stephensa oraz jego powiązań rodzinnych z Maggie Smith. Sądziłam, że w byciu uwielbianym jest tylko trochę w tyle za Richardem i Colinem .

Ostatnie 3 lata spędziłam w innej kulturze, więc nie znałam oblicza. Kojarzę nazwisko, ale nigdy się z tym panem (chyba?) nie spotkałam na ekranie. :mysle:

akne - Pią 16 Paź, 2015 23:33

Agn napisał/a:
Fibula napisał/a:
Nie wierzę, nawet ja to wiedziałam. Może nawet z forum?

Ja nie wiedziałam.
Akaterine napisał/a:
Wybacz, nie sądziłam, że na tym forum można nie znać Toby'ego Stephensa oraz jego powiązań rodzinnych z Maggie Smith. Sądziłam, że w byciu uwielbianym jest tylko trochę w tyle za Richardem i Colinem .

Ostatnie 3 lata spędziłam w innej kulturze, więc nie znałam oblicza. Kojarzę nazwisko, ale nigdy się z tym panem (chyba?) nie spotkałam na ekranie. :mysle:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A do mnie nazwisko nie przemówiło wcale, ale po wpisaniu w wyszukiwarkę i obejrzeniu oblicza, od razu się uspokoiłam :mrgreen:
Do nazwisk nigdy nie mam głowy, więc co mi tam!

Aragonte - Sob 17 Paź, 2015 01:03

praedzio napisał/a:

Pociesz się, mnie też to umknęło :zawstydzona2:
Może z tego względu, że nigdy nie byłam specjalną fanką Tobika.

Agn - Wto 20 Paź, 2015 16:40

Wracając do tematu - skończyłam drugi tom, napoczęłam trzeci i radośnie pogalopowałam do biblioteki po resztę. A tam... zonk. Tylko 5 tom jeszcze (wzięłam), 4 (Pod zawianym kaczorem) i 6 (Przystań nieszczęsnych dusz) w ogóle nie mają. Chlip... Wobec tego poszłam do taniej książki - i te tomy akurat były, za marne 14 zł za jeden. Więc nabyłam. Ale pytanie - czy ktoś kolekcjonuje tę serię i np. brakuje mu tych dwóch? Bo po lekturze mogę oddać. :)
Do puli dorzuciłam sobie z biblioteki Hotel Paradise (na próbę, bardziej z przekonania do autorki, niż z chęci czytania kryminalnej zagadki rozwiązywanej przez 12-latkę) i biografię Piłsudskiego. No to mogę się obłożyć lekturą i czytać. :mrgreen: