Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...
Admete - Śro 30 Paź, 2013 15:16
Ma delikatny głos.
Anonymous - Pon 18 Lis, 2013 03:49
ja tak tylko - na tegorocznym festiwalu najprawdopodobniej bedzie czarowac Was Voyan Od jakiegos czasu realizujemy nasz plan 2-letni, a w ramach tego jest poznawanie pasji. Bedzin i festiwal jest jedna z najwiekszych moich i on musi to poznac i zaakceptowac.
W sumie akceptuje, chodzi mi o to, aby poznal...
Musze tylko kupic sensowny materacyk - on taki delikatniutki jest niczym ksiezniczek na ziarnku grochu. Karimata i podloga nie dla niego.
Bede miec interes do Barbarelli. Jak to stwierdzil Milczacy, ona jest moim USB. Ale sadze, ze Barbarella jest zaintrygowana. A za 2 tygodnie pozna Voyana online. Barbarella to moja prawa reka. Lewa reka. Q-wa. Ona jest moim emisariuszem !!! Ona jest moim avatarem w kraju !!!
praedzio - Sob 23 Lis, 2013 17:37
Od jakiegoś czasu delektuję się płytą niejakiej Pauline Scanlon. No, dobra - dwiema płytami. Ale dziś będzie o jednej z nich. Album zowie się Red Colour Sun i zawiera całkiem ciekawe aranżacje tradycyjnych tematów. Pauline czerpie pełnymi garściami z muzyki irlandzkiej i przerabia to, co tam znajdzie na modłę współczesną. Następnym albumem - Hush powraca już do korzeni, gdzie prym wiodą tradycyjne instrumenty.
Z albumu Red Colour Sun:
Warm, Despite the Chill
The Springhill Mining Disaster
Molly Ban
Anonymous - Sob 23 Lis, 2013 17:58
oj zacna muzyka !! Naprawde swietna - a ona ma wokal typowow w Twoim stylu
a ja ostatnio organizuje mojej klasie 3-5 minutowe szalenstwo z beltainami. nie macie nawet pojecia, jak dzieciaki zywo reaguja na ich muzyke. Jest szalenstwo, taniec, skoki (a potem zlopanie wody). Przoduje Maurycy.
a potem wyhasane dzieciaki siadaja do pisania i robia wszystko dwukrotnie szybciej ...
Beltain jest moja tajna bronia pedagogiczna
praedzio - Sob 23 Lis, 2013 18:05
*skrobie się w potylicę* Wokal w moim stylu?
A tymczasem patrzcie, jaka wersja The Springhill Mining Disaster mi się znalazła....
Klik
praedzio - Sob 23 Lis, 2013 18:07
Beltaine dobre na wszystko.
milenaj - Pon 02 Gru, 2013 19:20
Przesłuchałam wczoraj na spokojnie nowej płyty Clannad. Ogólnie do tej pory znałam tylko dwie składanki, ale Clannad jest dla mnie idealną muzyką na wyciszenie. I ta nowa płyta też się sprawdza w tym wydaniu.
Pisałam na fejsie, że moim ulubionym jest "In a lifetime"
https://www.youtube.com/watch?v=DB_kQt_q-nA
A z nowej płyty:
https://www.youtube.com/watch?v=G7aLNaRtWGg
I tylko żałuję, że koncerty są w styczniu, a nie np. w marcu....
Admete - Pon 02 Gru, 2013 19:23
Kochan In a lifetime - pamiętam jak słuchałam pierwszy raz tego utworu ( kaseta Taktu najpewniej, lata 90 ) i usłyszałam Bono. Oczywiście nie miałam pojęcia, że on tam śpiewa, bo niby skąd. Pamiętam, że tego popołudnia niczego się już do szkoły nie nauczyłam, tylko słuchałam w kółko
Tej nowej płyty niestety nie znam.
A to jeszcze jedna ulubiona - Northern Skyline:
https://www.youtube.com/watch?v=WmCOYJac630
milenaj - Pon 02 Gru, 2013 19:35
Też jak pierwszy raz słuchałam, nie miałam pojęcia, że to Bono.
To tez lubię.
A ostatnio zasłuchiwałam się tym:
https://www.youtube.com/w...ALMwNYugZSPPMKv
Admete - Pon 02 Gru, 2013 19:37
Dobra, właściwa w dawnych czasach to był jedyny utwór z tej płyty, który mi się podobał.
praedzio - Wto 03 Gru, 2013 09:33
Mnie się Sirius bardzo podoba. Kupiłam ją jednocześnie z Anam, przy której się dołowałam, więc Sirius była radosną przeciwwagą.
Admete - Pon 06 Sty, 2014 16:48
Taka melancholijna składanka mi się znalazła:
http://www.youtube.com/watch?v=qoktesLkHy8
praedzio - Czw 09 Sty, 2014 19:03
Odkopałam na jednej ze składanek: Óige - The Flower of Magherallyo
Pani śliczna, ale głos to ma naprawdę wow...
Tę piosenkę lubię chyba we wszystkich wersjach, aczkolwiek przyznam, że w moim sercu na zawsze będzie królować Anúna.
praedzio - Śro 22 Sty, 2014 05:15
Najnowszy teledysk Clannad: Brave Enough
praedzio - Nie 26 Sty, 2014 09:17
Z okazji zbliżających się koncertów Clannad w Polsce, historia zespołu w pigułce: http://muzyka.interia.pl/...eres,1985917,50
praedzio - Sob 01 Mar, 2014 20:22
Odkurzam wątek Waterboysami.
Peace of Iona
Admete - Nie 16 Mar, 2014 21:42
Byłam dziś na koncercie zespołu Eachtra. Muzycznie bardzo przyjemnie, a na dodatek dziewczyny pięknie tańczyły:
http://www.ellorien.pl/sp...ow-jrm-ellorien
praedzio - Pon 17 Mar, 2014 00:47
Byłam na tym spektaklu jakiś czas temu. Rzeczywiście, Ellorien tańczy zjawiskowo, a chłopaki z JRM dają czadu.
Ja z kolei właśnie wróciłam z koncertu Brian McCombe Band. Charyzmatyczny wokalista zgromadził wokół siebie muzyków z różnych zakątków celtyckiego świata. Basista i gitarzysta są z Bretanii, skrzypaczka z Irlandii, zarąbisty perkusista ze Szkocji, flecista, trombista i klawiszowiec w jednym - z Wielkiej Brytanii... Wszyscy razem sprawiali wrażenie naprawdę zgranej paczki, świadczyły o tym nie tylko dowcipy, którymi sobie dogryzali w przerwach między kawałkami, ale także serdeczne gesty, typu poklepywanie po plecach, ściskanie dłoni, a nawet przytulanie.
Podobało mi się to, że Brian każdego z muzyków traktował indywidualnie, sami muzycy mieli okazję wystąpić solo w poszczególnych kawałkach. Najwięcej braw chyba zebrał perkusista, który odstawił niezłe show na bodhranie, a zaraz po nim flecista, który zagrał ponad minutowy kawałek na flecie nie odrywając od niego ust w celu zaczerpnięcia oddechu.
Zespół koncertem promował swoją najnowszą płytę pt. Embrace the Sky. Poniżej kawałek z tego albumu:
Embrace the Sky
A tą piosenką zespół zaczął koncert: Straight for the heart
Ogólnie jestem zadowolona z koncertu. Niezła muzyka, zapadający w pamięć wokal plus popisy poszczególnych członków zespołu dają gwarancję udanego wieczoru.
Happy Saint Patrick's Day!
Admete - Pon 17 Mar, 2014 08:39
No właśnie - wszystkiego dobrego
Anonymous - Pon 17 Mar, 2014 15:43
Michael Fassbender singing "The Star of County Down"
praedzio - Pon 17 Mar, 2014 16:57
Czysto subiektywnie.
Anonymous - Pon 17 Mar, 2014 18:50
| praedzio napisał/a: | :serce2:
Czysto subiektywnie. |
Li i jedynie
praedzio - Nie 23 Mar, 2014 08:10
Siedzę na necie i wyławiam pokoncertowo nowe kawałki Beltaine na youtube. Nie dość, że gęba mi się rozradowała na wieść o tym, że tegoroczny festiwal będzie trwał trzy dni, a nie jak w zeszłym roku - dwa, to jeszcze - o ile zdążą wydać płytę do lata - to będzie to naprawdę solidny krążek z piękną zawartością.
Kawałki jeszcze nie mają tytułów, więc trudno mi je jakoś czytelnie oznaczyć.
Polska & Polka
Kawałek nr 2 pożeniony z Chetvorno Horo
Hornpipe & Różowa Pantera <--- Jasiek na banjo!
Coś szybkiego (fragment)
praedzio - Pon 24 Mar, 2014 08:40
AAA!! Znalazłam mój ukochany kawałek Beltaine... Wiem, monotematyczna jestem, ale na poranny rozruch Wam zapuszczę.
Dudy & Bombarda
praedzio - Czw 27 Mar, 2014 19:54
Dorwałam taki jeden album, z którego tak naprawdę podoba mi się tylko jedna piosenka. Cóż, bywa i tak. Za to kawałek całkiem zacny, a że ostatnio baaardzo podoba mi się banjo, to tym bardziej go lubię.
Benji Kirkpatrick - Wallbreaker
|
|
|