To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22

Admete - Czw 28 Sie, 2025 21:39

Nie obejrzałam do końca Replay 1988. Widziałam którąś inna część, ale ogólnie nie moje klimaty.
RaczejRozwazna - Pią 29 Sie, 2025 09:57

A w Prisonerze tak mnie wkurza mamusia bohatera, że muszę robić przerwy. Mam alergię na głupotę. :-|

Poza tym powoli ale ładnie to się rozwija. Pan trochę statyczny ale chyba idzie ku lepszemu. Bardzo przypomina mi młodszego Junkiego z twarzy.
Bardzo sensownie poprowadzone są postaci, także poboczne. Pani świetna!

Aragonte - Pią 29 Sie, 2025 10:48

Oj tak, mamusia była straszna, miałam ochotę rzucać kapciami w ekran.
Do którego odcinka doszłaś w dramie?

Trzykrotka napisał/a:
BeeMeR napisał/a:

Pani jest tylko dla mnie kompletnie nieodróżnialna od innych

No właśnie, dla mnie też. W drugiej części, w sensie - po przeskoku czasowym, ubierają ją tak, żeby się odróżniała. Ale ona jakoś generalnie mnie nie zachwyca. Niby wszystko dobrze, ładna i nie drewniana, ale nie zachwyca. Zawodowy konkurent naszego bohatera, ten z fryzurą, makijażem i w czerwonych szatkach jest zabójczy :mrgreen: Podoba mi się też ten trochę ciapowaty, ale bardzo miły młodziak, który nie umie się bić, ale pomaga. No i sam Książę Su (nie spamiętałam jeszcze jego nazwiska z tej dramy) jest świetny. Trochę chudy i miał zbyt sztuczną perukę z kukusiem, ale gra dobrze i przede wszystkim przykuwa uwagę. Ma coś takiego, że na niego się patrzy, jest wyrazisty i ma to "coś."

Rozczochrany detektyw po przeskoku czasowym bardzo mi się podoba :mrgreen: :serce: Pani mniej, ale ogółem nie jest jakaś zła. Młodziak od trucizn zaliczył właśnie wtopę :-P Skończyłam oglądać trzeci odcinek i na razie jest nieźle.
Sprawdziłam, jak się nazywa bohater - Xiao Bei Ming. Nie wiem, czy spamiętam.

RaczejRozwazna - Pią 29 Sie, 2025 11:16

Chyba 11. Była akcja z próbą uwiedzenia przez siostrzenicę mamuśki :roll:
BeeMeR - Pią 29 Sie, 2025 21:27

Ja na razie odstawiłam detektywa (ale rychło wrócę), by dokończyć wcześniej zaczęte Face Me - z Lee Min Ki w roli głównej. Kryminał bez romansu jest w sam raz po tym, jak się zasłodziłam fluffowym Youthful glory ;)
Ja bym standardowo skróciła dramę, bo 12 odcinków to dużo jak na kryminał, mnie by wystarczyło 6 albo 8 ;)

No i odkryłam, że drama Nadecha jest już w niemal wyemitowana - pod głupim tytułem angielskim, a jakże Captive Heart - obejrzę, acz mam złe przeczucia odnośnie elementów fantastycznych i efektów specjalnych :dramasmiley: :twisted: (jak sztylet wleciał pani w pierś to dostałam głupawki :rotfl: )
teaser:
https://www.youtube.com/watch?v=0Pmi9VNVQgk
mv:
https://www.youtube.com/watch?v=Qm1qpErn_DU
https://youtu.be/_Wq93ntXB00?si=24XMtRDzsx9yhaWT

Trzykrotka - Pią 29 Sie, 2025 23:18

RaczejRozwazna napisał/a:
Chyba 11. Była akcja z próbą uwiedzenia przez siostrzenicę mamuśki :roll:

Ta dziewczynina naprawdę z kiepską stroną zawiazała alians. Mamuśka jest organicznie głupia.

A mnie coś trafia - właśnie rozsmakowałam się w Detektywie, a tu trach, nie mam pożywki. Na szóstym odcinku skończyłam i ani rusz dalej z powodów technicznych :wsciekla:
No ro sobie dwa odcinki Our Unwritten Seoul obejrzałam. To już sama końcówka, sporo się dowiadujemy tym razem o tej seulskiej siostrze i o jej sprawach w biurze. No i uczucia się krystalizują - obu par. Trudno się było przestawić z klimatem, ale poszło gładko i mam już takie "co dalej, co dalej?" :excited:

Trzykrotka - Pią 29 Sie, 2025 23:21

BeeMeR napisał/a:
(jak sztylet wleciał pani w pierś to dostałam głupawki :rotfl: )

Nie dość, że wleciał, to jeszcze tak pięknie się pokiwał :rotfl: Ale Nadech nadal przystojny, ech :serduszkate:

BeeMeR - Sob 30 Sie, 2025 18:30

Trzykrotka napisał/a:
Nadech nadal przystojny, ech
Tylko zdecydowanie przepakowany :roll:

Face me - jak pierwsza część mi się podobała tak druga zupełnie nie - za dużo rozwlekania i retrospekcji więc szybko przewinęłam do końca. Już pomijam, że na pierwszy rzut oka na obsadę można wytypować mordercę, jeszcze zanim drama się zacznie ;)

Nic to, wróciłam do detektywa :mrgreen:

A z Anusią do Meteor garden, panna jest pokojówką (sprzątaczką?) u Si i dalej drama bawi i cieszy Anię niepomiernie :rotfl:

wrzuciłam jeszcze od razu dramę First Love z 2022 z aktorem od Double -
https://www.youtube.com/watch?v=N3HX-WZCCd0
nie oglądałam jeszcze ale dam jej szansę w przyszłości ;)

RaczejRozwazna - Sob 30 Sie, 2025 20:52

Prisoner trochę zaczyna mnie nużyć - pojawił się kuzyn, postulowany playboy (trzeba uwierzyć na słowo :-P ) (ja go chyba widziałam w Rebel Princess? ) i jakieś jego dramy tożsamościowe, a teraz jeszcze kolejna eks-żmijka z kwiatkiem na czole. Hm. Mimo że podoba mi się powolna relacja między głównymi to trochę niekonsekwentnie jest jak dla mnie poprowadzony główny, na siłę komediowo chwilami. Trudno uwierzyć w jego traumę - nie zachowuje się konsekwentnie (np. za słabo reaguje na ewidentny podstęp małżonki w sprawie flagi rodzinnej w mieście, w którym osiadła jej kuzynka ze stajennym). Poza tym jego brak wyczucia w sprawach romansowych tez jest na siłę chwilami - nienaturalny.
Natomaist bardzo podoba mi się pulchna para :serce:
Zatem zasadniczo na plus ale bez fajerwerków.

Jeszcze "Perfect match" mam na liście, chyba że przegapiłam coś z ładnym romansem i dobrym aktorstwem to dajcie znać :)

BeeMeR - Sob 30 Sie, 2025 21:22

RaczejRozwazna napisał/a:
bardzo podoba mi się pulchna para
Mnie się też bardzo podobała - dopiero pod koniec zaczęła mnie irytować :P
Rozumiem zarzuty - i sceny na siłę (na szczęście nie aż haha-śmieszne) i odnośnie kuzyna. Piwonia - jako postać - osobiście nawet mi się podobała.

Admete - Sob 30 Sie, 2025 21:30

9 odcinek "Beyond Bar" w końcu mi się podobał, bo chwilami te sprawy z kolejnych odcinków były dziwaczne. Poza tym mniej przemawiano, więcej mówiono. 3 odcinek szefowej kuchni w fikcyjnym Joseonie całkiem niezły, choć trochę za mało gotowania.
Trzykrotka - Sob 30 Sie, 2025 23:20

Kucharkę w Joseonie sobie zostawiam na jutro, bo dziś dobrałam się do Poszukiwanego Detektywa i sobie z przyjemnością pociągnęłam 3 odcinki.
To naprawdę jest sherlokowata drama. Teraz na szczęście już nie latają, za to super efektownie wnioskują. Dziur logicznych jest mnóstwo; ja zwykle przyjmuję na wiarę co mi się podaje, ale w sprawie Krawca i tych morderstw po powrocie naszego detektywa do żywych, sama dopatrzyłam się co niemiara niemożliwości. Ale naprawdę nie przeszkadza mi to w dramie, która jest na poły ponurą baśnią i nie wymagam od niej realizmu. Co najważniejsze, dobrze mi się to - póki co- ogląda. Jestem po 9 odcinku :banan:

BeeMeR - Nie 31 Sie, 2025 07:53

Detektyw jest mocno nierealny, no i spadanie z klifu bez szwanku było. Jest za to rozrywkowo, tylko uwaga mi ucieka chwilami, jako że główna sprawa niekoniecznie mnie interesuje .
Trzykrotka - Nie 31 Sie, 2025 08:45

Mnie właśnie dość interesuje, zwłaszcza jej źródło, czyli historia tego miasteczka sprzed lat. No i ciekawam czy znajdą antidotum dla detektywa, czy wzorem chińskich procedur wyzionie on ducha na koniec.
BeeMeR - Nie 31 Sie, 2025 09:33

Ja chyba obejrzałam juz za dużo dram w których ktoś był podtruty i powoli umierał by ostatecznie umrzeć albo by ktoś się inny poświęcił by nie umarł (tego motywu jeszcze bardziej nie lubię :roll: ), ta jest co najmniej czwarta.
Romans mi nie kliknął, przynajmniej jak na razie, tj po 7 odcinku, bardziej mi się podoba reszta ekipy niż pani. Tu oczywiście śledztwo gra główną rolę, nie romans (zresztą trudno mówić o romansie gdy ktoś kogoś truje albo wbija mu sztylet w pierś a druga strona ma postawę "spoko, możesz mnie zabić" :zalamka: ), a omawianie Yashy mnie nudzi - choc pomysł na krawca i metodę zbrodni doceniam.

Admete - Nie 31 Sie, 2025 10:07

W Kucharce król nie jest postacią historyczną, jest tylko wzorowany na prawdziwym władcy, więc twórcy mogą sobie wymyślać, co im pasuje. No i dobrze, to jest serial fantasy z przenosinami w czasie, a nie historyczny.
RaczejRozwazna - Nie 31 Sie, 2025 12:30

I jak ta kucharka?
Admete - Nie 31 Sie, 2025 22:07

Mnie się ogląda bardzo dobrze.
RaczejRozwazna - Nie 31 Sie, 2025 22:26

Jak to się nazywa dokładnie?
Trzykrotka - Nie 31 Sie, 2025 23:42

Bon Appetit, Your Majesty
https://mydramalist.com/777998-the-tyrant-s-chef
Bardzo dobrze się ogląda. Jestem mile zaskoczona tym młodym aktorem, który gra króla. Statystycznie gotowania jak na dwa odcinki było sporo - w czwartym cały konkurs kulinarny, w trzecim danie z jelenia. Te sceny - gotowanie i smakowanie są chyba najlepsze. No i podoba mi się etatowa koncertowa żmija, czyli małżonka Kang, która grała wredną siostrę wszystkich książąt w Moon Lovers.
Pojawił się nawet Jun ki! :excited: A raczej jego wspomnienie, czyli Gong Gil, błazen, którego Jun Ki grał w Królu i błaźnie, czyli już wiadomo, na którym królu wzorowano naszego smakosza. W czwartym odcinku dodali mu jakieś dziwne napady, po których stawał się nieobliczalny.
Na głodnego trudno to oglądać. Kiszki mi teraz marsza grają.
FB podpowiedział mi (zapisałam się do grupy dramowej) że króla miał grać inny aktor (dość mdły moim zdaniem), ale miał jakąś "kontrowersję" i podmienili go na tego młodziaka. BTW, jego dramowe żony wyglądają raczej na mamusie.

Admete - Pon 01 Wrz, 2025 11:18

Trzykrotka napisał/a:
Bardzo dobrze się ogląda. Jestem mile zaskoczona tym młodym aktorem, który gra króla.

Sprawdziłam i to nie idol, ale faktycznie aktor - nawet jeszcze studiuje.

Cytat:
BTW, jego dramowe żony wyglądają raczej na mamusie.

Jedna z nich to macocha ( prócz babki oczywiście ). Znam tamtego aktora, który miał grać i go lubię. Jego król byłby inny, ale na pewno dobry.

Trzykrotka - Pon 01 Wrz, 2025 13:12

Admete napisał/a:
Znam tamtego aktora, który miał grać i go lubię. Jego król byłby inny, ale na pewno dobry.

Pewnie tak, nie odejmuję mu talentu, tylko wydaje mi się trochę mało "pierwszoplanowy" - że tak to ujmę.
No tak, skoro "małżonka Kang" jest czwarta, to jedna z pań musi być nie - żoną. Co to za życie było, btw, to przesiadywanie na tyłku, choćby na jedwabnych poduszkach. Nic, tylko intrygować, choćby dla zabicia czasu.

Admete - Pon 01 Wrz, 2025 21:18

Przy odpowiedniej charakteryzacji wyglądałby dobrze, choć nie miałby 25 lat ;)
Aragonte - Wto 02 Wrz, 2025 00:54

Admete napisał/a:
W Kucharce król nie jest postacią historyczną, jest tylko wzorowany na prawdziwym władcy, więc twórcy mogą sobie wymyślać, co im pasuje. No i dobrze, to jest serial fantasy z przenosinami w czasie, a nie historyczny.

Gdzie oglądacie? Na Netflixie? Muszę chyba poprosić znowu o dostęp koleżankę, w końcu i tak za to płacę :-|

Dojechałam do 11. odcinka Ściganego Detektywa i chyba już wiem, jaki romansik bym wolała z jego udziałem :-P Pojawiła się ciekawa IMHO córka zabitego generała Huo, ona chyba ma potencjał. No ale cóż robić :wink:
A tak w ogóle to miałam poczucie, że skądś ją znam, więc sprawdziłam, w czym grała, ale guzik. Może jest podobna do jakiejś innej aktorki.

BeeMeR - Wto 02 Wrz, 2025 08:30

Ja detektywa porzuciłam, wyraźnie nie moja bajka - ale czekają różne inne, które nikogo nie będą bawić tylko mnie :-P - chętnie poczytam wasze wrażenia :mrgreen:

Jeśli idzie o Meteor Garden to od rozstania cierpliwość Ani jest na wyczerpaniu i właściwie tylko przewijamy. Drama jest zdecydowanie za długa.