To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty

BeeMeR - Sob 15 Wrz, 2018 16:15

Aktorzy też grają różnie - abstrahując od YYS, taka np. Kang Sora bardzo mi się podobała w Misaeng, była przeciętna w WAC i fatalna w Revlove- aktorsko też, nie tylko pod kątem postaci.
Siostry Hong zdyskwalifikowałam też, jak i KES za Goblina :-P

Trzykrotka - Sob 15 Wrz, 2018 16:18

Mnie dopiero Romantic Doctor do niego przekonało. Po Słonku jestem już całkowicie kupiona.
19 odcinek obejrzałam w 3/4. Stało się juz to, co miało. Dziadek Ae Sin zmarł wiedząc już, że jego ziemia i rodzina zostanie rozszarpana na strzępy. Ziemię rozdał więc swoim ludziom. Zdążył jeszcze wezwać do siebie Samuraja i Amerykanina - pierwszemu nakazał chronić agassi, drugiemu zabić zdrajcę. Powiedział też, dlaczego właśnie tak rozdzielił ich role.
Po śmierci dziadka Ae Sin zniknęła - teraz Japończycy i główna szuja czekają aż znów się zjawi.

Aragonte - Sob 15 Wrz, 2018 16:21

Trzykrotka napisał/a:
Powiedział też, dlaczego właśnie tak rozdzielił ich role.

Czy to przy tym nawiązywał do Samurajowego skakania przez mur? :wink: Sceny nie widziałam jeszcze. Ogółem nic dzisiaj nie oglądałam, bo albo coś sprzątałam, albo stałam przy garach (ale jjajangmyeon wyszedł pyszny :slina: ). A teraz jadę do kotów koleżanki i dopiero po drodze i u niej coś sobie obejrzę.

Admete - Sob 15 Wrz, 2018 20:05

Dokończyłam 2 odcinek The Guest - mocny był. Ksiądz odprawił egzorcyzmy. W serialu mają świetnie dobraną muzykę, dobrze podkreśla nastrój. Bohaterów czeka ciężka rozprawa, bo demon przeciwko któremu walczą, to prawdziwe , czyste zło. Obejrzałabym od razu resztę, ale trzeba poczekać.
Trzykrotka - Sob 15 Wrz, 2018 20:09

Aragonte napisał/a:

Czy to przy tym nawiązywał do Samurajowego skakania przez mur? :wink:

Tak, dokładnie tak :lol: Nawet nie wnikam, czy to życiowo realna sytuacja, że dziadek - arystokrata oddaje wnuczkę pod opiekę dwóm cudzoziemskim obwiesiom, o których nie ma najlepszego zdania, ale może i realna. W końcu sytuacja była jaka była - wojna u bram, okupanci już w progu, do domu każdy włazi jak do siebie, a król nie ma wiele do powiedzenia we własnym kraju, w którym panoszą się już Japończycy.
Subiektywnie cieszę się, że to się już dramowo stało, bo bałam się tej chwili rozpadnięcia się wszelkich podstaw bezpieczeństwa dla Ae Sin. Zaraz będę kończyć 19, jutro 20 i będę już na bieżąco czekać na napisy do 21.

Jjajangmyeonu zazdraszczam do wypęku - zdjęcie było niezwykle smakowite. Mam teraz koleżankę w Seulu, pojechała na urlop z calą rodziną. Codziennie wrzuca nowe zdjęcia na fb, a jedzenie w nich przeważa - pisze, że wszystko pyszne :serce2:

Admete, a efekty specjalne są w tej dramie? Dobre?

Admete - Sob 15 Wrz, 2018 20:25

Wiesz, co do efektów to nie muszą być wielkie - demon wchodzi w ludzi. Liczy się więc gra aktorów. Ostatni opętany był naprawdę przerażający. Demon - jako duch - pojawił się na razie jako złowrogi cień w jednej scenie.
Wybrałam sobie sceny z Jaśkiem z odcinka 20 - jaki on ma piękny głos :serce2: Uważam, że dobrze mu w takiej stylizacji - dłuższa grzywka, ciemne włosy, zarost. To świetny aktor. Bardzo naturalny. Myślę, że jego postać przetrwa - po to, by opowiedzieć historię pozostałych.

Trzykrotka - Sob 15 Wrz, 2018 20:36

Chciałabym, żeby przetrwał. Właśsnie przeżył jatkę rodziny Ae Sin, podczas której był w oku cyklonu. Co za straszne zakończenie 10 odcinka :chowa sie: Pięknie nakręcona rzeź :paddotylu:
Admete - Sob 15 Wrz, 2018 20:37

19 chyba? To o niej pisałam, że mi się podobała. Teraz spróbuję The Ghost Detective.
BeeMeR - Sob 15 Wrz, 2018 20:56

Znalezione na fb ;)
Wrzucam, choć nie całkiem podzielacie ten drama-problem ;)

Aragonte - Sob 15 Wrz, 2018 21:31

Admete napisał/a:
Dokończyłam 2 odcinek The Guest - mocny był. Ksiądz odprawił egzorcyzmy. W serialu mają świetnie dobraną muzykę, dobrze podkreśla nastrój. Bohaterów czeka ciężka rozprawa, bo demon przeciwko któremu walczą, to prawdziwe , czyste zło. Obejrzałabym od razu resztę, ale trzeba poczekać.

A może ja za to bym się zabrała? Mam ochotę na coś z fantastyki, mroczne też może byc. W sumie to chodzą za mną Winchesterowie, ale może wystarczą koreańskie demony :lol:

Trzykrotka napisał/a:
Nawet nie wnikam, czy to życiowo realna sytuacja, że dziadek - arystokrata oddaje wnuczkę pod opiekę dwóm cudzoziemskim obwiesiom, o których nie ma najlepszego zdania, ale może i realna. W końcu sytuacja była jaka była - wojna u bram, okupanci już w progu, do domu każdy włazi jak do siebie, a król nie ma wiele do powiedzenia we własnym kraju, w którym panoszą się już Japończycy.

W dodatku dziadek wie, że jeden to ex-niewolnik, a drugi - syn rzeźników. Jednak chyba bardziej to realistyczne IMHO niż skakanie z trzeciego piętra ze świeżą raną na udzie od kuli :-P
Czy ja dobrze pamiętam, że jednak ich nieco zróżnicował, tj. Eugene został poproszony o coś, a Dong Mae miał zostac opłacony za ochronę?

BeeMeR napisał/a:
Znalezione na fb ;)
Wrzucam, choć nie całkiem podzielacie ten drama-problem ;)
[url=https://thumb.ibb.co/iGrS6e/41773973_2163507930603685_305302841088540672_n.jpg]Obrazek[/url]

Widziałam na Tumblrze, ale nie dzieliłam się, bo mi to lotto :-P
No, gdyby chodziło o Dong Mae i obojętnie w sumie kogo, to byłoby co innego :mrgreen:

Idę zerkną na Tumblra, czy są jakieś wrażenia po dzisiejszym odcinku Słoneczka.

Ja - tak w miarę uczciwie - jestem przy dwunastym. Tylko jeden odcinek zdołałam obejrzec pod drodze i u koleżanki, której kotów doglądam w ten weekend.

Edi: nie wiem, co było w najnowszym odcinku Słoneczka, ale coś mi się zdaje...
[Trzykrotko, zaglądasz na własną odpowiedzialnośc :wink: ]
Spoiler:
...że dla mnie drama może się zakończyc w ten weekend, tj. jutro konkretnie :cry2: Podejrzałam zajawki do 22. odcinka - Dong Mae będzie walczył ze swoimi, tj, yakuzą w obronie Ae Shin i wygląda na to, że tym razem zginie - jest migawka, jak dostaje mieczem i wpada do morza :cry2: To nie Robocik, raczej zakładam, że się będzie trzeba z nim pożegnac :cry2: Oby chociaż ta walka na miecze była godna uwagi, a koniec - godny naszego Samuraja...

Idę się zwinąc w kłębuszek i otulic kocykiem antystresowym :cry2:

Trzykrotka - Sob 15 Wrz, 2018 22:03

Uff, dokończyłam 20 odcinek Słoneczka i obawiam się, że tak, to może być już końcówka naszego Samuraja. Jego boss przypłynął z Japonii i brata się z największą szują, którą ma ubić Eugene na zlecenie dziadka Ae Sin. Widać, że chłopak - podali jego japońskie nazwisko, Ishida Sho - miota się po ekranie nie bardzo mając co ze sobą począć. Eugene dostaje rozkaz powrotu do Stanów, Hee Sung skupia się na gazetowym udokumentowaniu tego, co się dzieje. Obawiam się, że nie ma w tym miejsca dla romantycznego Samuraja. Już zaczynam odchorowywać :cry2:
Czy jakaś dobra kobieta posłałaby na Wschód 21 Slonko w niezbyt bogatej rozdzielczości? :kwiatek:
Idę pocieszyć się czymś współczesnym. :beer-1:

Aragonte - Sob 15 Wrz, 2018 22:06

Na otarcie łez dostaniemy takie obrazki :wink:
https://thingskateknows.tumblr.com/post/178118520247/yes
https://78.media.tumblr.com/a7cb0b148b0da848dc7322a367a09039/tumblr_pf461p9e3u1sk7x4so2_1280.jpg

Trzykrotka napisał/a:
Obawiam się, że nie ma w tym miejsca dla romantycznego Samuraja. Już zaczynam odchorowywać :cry2:

Ja też :cry2:
Niby wszystko będzie tak, jak przewidywałam, ale i tak strasznie mi smutno z powodu DM... :cry2:
Ciekawe, czy Ae Shin poświęci mu choc jedną myśl po tym wszystkim :? zwłaszcza w sytuacji, jeśli to on - jak zakładam - dla niej się poświęci.
Nie jestem tu optymistką, oj nie :roll:

Zaraz się rozejrzę za czymś słonecznym i niezbyt bogatym w rozdzielczośc :wink:

Zaczęłam też zbierac The Guest.
Czy na Wschodzie jest całośc Life? Bo chyba nie mam wszystkich odcinków.

Edit: a, są, tylko że spore. To muszę u siebie zrobic czystkę :wink:
A Słoneczko niebawem wzejdzie na Wschodzie. Nawet kilka Słoneczek.

A na Tumblrze ludzie też obejrzeli sobie preview Słoneczka nr 22 i nie chcą uwierzyc, że zaspoilerowano coś takiego...
Spoiler:

OKAY LISTEN : Dong Mae better NOT die because I don’t think I’ll survive his death tbh. I just want EVERYONE to stay alive that’s all :( (( I love them ALL and YES I fucking love Dong Mae too!

BUT I’m wondering WHY they would spoil us his death??? I mean why would they spoil a BIG PLOT TWIST just like that in a preview? It doesn’t make any sense. If he really is going to die in episode 22 then WHY showing us in the preview? If they wanted to surprise us they wouldn’t have showed it in the preview. My guess is : it’s just to make us LOSE OUR MIND until the next episode. That’s it. It also happened with “Just Between Lovers” they made us believe that Gang Doo was going to die but HE DIDN’T !

SO DON’T TRUST THE PREVIEW AND I HOPE I’M REALLY RIGHT ABOUT THIS ONE JUST LIKE I WAS RIGHT ABOUT THE END OF “JUST BETWEEN LOVERS”

https://airiinnokappa.tumblr.com/post/178120842632/okay-listen-dong-mae-better-not-die-because-i

Ładne gify z Dong Mae i Hiną (a podobno miałam coś robic, a nie łazic po Tumblrze, hmmm):
http://leo-princeofdarkne...be-ours-tonight

Trzykrotka - Sob 15 Wrz, 2018 23:35

YYS, aktorka grająca Hinę, jeszcze parę osób, na pewno może być wdzięcznych pani KES, że tak pięknie i efektownie napisała im role. Ona jet super-efektowna, ma świetne stroje, ma bardzo dobre sceny i teksty - żyć nie umierać. Dong Mae podobnie. Drama może obojgu bardzo pomóc w karierze :trzyma_kciuki:
Patrzyłam dziś na to, jak pokazują Japończyków, a dokładniej japonskich żołnierzy -oj, widać, że resentymenty nadal są ogromne. Cesarscy musieli się naprawdę popisać podczas okupacji. Zwłaszcza ładniutki pułkownik - namiestnik pokazany jest jak niespełna rozumu sadysta. Mam nadzieję, że faktycznie go ubiją, ale póki co jeszcze dużo krwi wszystkim napsuje.
Wielkie dzięki za Słoneczko :kwiatek:

Aragonte - Sob 15 Wrz, 2018 23:45

To prawda, i Hina, i Dong Mae mają dobre teksty. Szkoda, że nie dostali wątku romantycznego - tylko że wtedy zakosiliby w przedbiegach parę nr 1 :twisted:
Ja niestety zostałam nieodwracalnie skażona :wink: Podejrzałam dzisiaj trochę nowych postów na Soompi, zobaczyłam, że ludzie się ekscytują faktem, że będzie jakieś wyznanie, pierścionek, zaręczyny, whatever... i czułam, że mnie to w ogóle a w ogóle nie obchodzi :roll:
Za to los Dong Mae interesuje mnie bardzo, wzdech.

Jeszcze z Soompi, dwa wpisy tej samej osoby, przy drugim miałabym ochotę powiedziec "moja krew" :wink:
Spoiler:
Based on preview for Ep22, it appears DM will lose his life because of best intentions of HK & Hotaru and promise DM made to protect AS. HK informed DM of Hotaru’s telegram to Japan to protect him from a potential traitor. Hotaru sent telegram to protect DM from his Boss. DM will travel to Japan to protect AE as he promised. So it appears DM will die because 2 women who thought they were protecting him actually put into motion events that appear to lead to his death. How so very sad that DM’s life could end protecting AS who he loves but whom never would have loved him back while his perfect match with HK will never get a chance to be. DM is such a complex character. Yes, he killed without remorse but he also deeply cared and protected those he cared about liked Hotaru, HK, his men, AS’s grandfather, EC and always AS without asking anything in return.

AS considered him a traitor to a country who treated him less than an animal and lead to the death of his parents. His only chance to survive was to sell his only skill with knives to the only people who could accept him in a foreign land. It’s much easier to be loyal to a society when you were born into the highest class than it is when that same country took everything from you including your parents almost your life and never would see you more than a butcher. Are you really a traitor if your home country treats wanted to kill you because your mother killed a commoner who raped her? Are you really a traitor when all you wanted to do to survive in order to return to see the girl you love and the only way to survive was to become a thug? Are you really a traitor when you save a freedom fighter who then shoots you, you are almost beaten to death to protect a grandfather and his family, you protect a known RA (AS) which results in your Boss and your adopted country to turn against you? In the end, I hope AS realizes DM was never a traitor to her or the others he cared for. Isn’t more noble to be loyal to people in your life than a country whose class system lead to you becoming an orphan.

I co oglądałaś sobie coś na pociechę, Trzykrotko?

BeeMeR - Sob 15 Wrz, 2018 23:50

You drive me crazy - minidrama (4x30min)
Sympatyczny, acz nie najwyższych lotów rom-kom o przyjaciołach którzy kiedyś się ze sobą przespali a potem wydygali udając że nic się nie stało.
Pamiętacie dom z Personal Taste? Tu jest podobny, piękny :serce: Mieszka w nim Kim Sun Ho (Dołeczek), maluje, gotuje, hoduje jeża :serce:

fanvid
https://www.youtube.com/watch?v=4T9HX_KTgOw

Aragonte - Sob 15 Wrz, 2018 23:52

BeeMeR, podzielisz się? Skoro sympatyczne i krótkie, to może bym obejrzała na pociechę po Słoneczku :kwiatek:

Na Soompi też nie ufają zajawkom :wink:
Spoiler:
Don't think Dong Mae will die in E22. That preview is misleading. Yes, he gets slashed by his boss and yes, he does fall in the sea/river but how come, later on in the promo, we see Kudo Hina looking at the same clothes of his that he was wearing when he fell in the water? I am thinking that he gets saved by AS or EC and returns to Joseon, having completely given up his yakuza identity.

BeeMeR - Sob 15 Wrz, 2018 23:59

Jasne. Po mojemu to powinno być 2x30min, bo jest trochę rozwleczone ale oglądanie nie boli ;) .
Aragonte - Nie 16 Wrz, 2018 00:20

Jak nie boli, to obejrzę :wink:

Na dobranoc jakieś gify - wrzucałam linka do ich zbioru, ale chyba pokażę ze dwa w wątku, bo ładne są bardzo :serce:

Ja naprawdę nie rozumiem, dlaczego KES zmarnowała* potencjał postaci Dong Mae na jakieś pierwsze niespełnione "myłości", zamiast spiknąc go z Hiną, z którą czasem tak pięknie flirtował :serce2:

*taak, wiem, inaczej nie byłoby różnych pięknych emocjonalnych scen i rozdrapów wynikających z miłości niemożliwej, ale nic nie poradzę, że życzę DM kogoś lepszego niż pewna agassi :-P

Hina: You're saying I'm pretty, right?
Dong Mae: How can a lady with a gun in her pocket not be pretty?
:mrgreen: :mrgreen:

No i te utarczki z Hee Sungiem :-D
HS: Do you know who the richest man in Joseon is? It's this man standing before you.
DM: Then who was the guy that harassed me to pay for this ride earlier?

Ech, będę tęsknic za Dong Mae :serce2: :cry2:

Co za gify - Jasiek jest cudny :lol: :serduszkate:
http://captainchoisiwon.t...-saving-the-day

Admete - Nie 16 Wrz, 2018 04:13

Life jest w całości na Wschodzie. The Guest łatwo zebrać, bo ma na razie tylko dwa odcinki. Ostrzegam jednak, żeby jest dość mocne jakkolwiek ja się nie przestraszyłam. Mnie się aktorka grająca Hinę spodobała w Man to man.
Alicja - Nie 16 Wrz, 2018 06:48

To dobrze, jak tylko odzyskam sprzęt :czekam2: rzucę się na resztę Life. Tesknię za prezesem.
Z czystej desperacji oglądałam wczoraj Diworce lawyers in law na smartfonie,a to dlatego że był jedynym z wklejonymi napisami :lol: te literki na smart są takie maciupkie :zalamka: ale serial niczego sobie

Właśnie po wyżej zamieszczonym obrazku z fb postanowiłam zabrać się też za słoneczkownię. Of course po powrocie sprzętu :roll:

Admete - Nie 16 Wrz, 2018 06:51

Alicja napisał/a:
Tesknię za prezesem.

Ja też, chętnie pooglądałabym dalej, co z nim, doktor Lee, z jego pracą, psem i rodzicami. Wina scenarzystki i aktora.

Trzykrotka - Nie 16 Wrz, 2018 09:59

Gify z 21 Słoneczka są obiecujące. Zdaje się, że się znów podzieje...
Admete - Nie 16 Wrz, 2018 10:30

CSW w jakimś programie - są angielskie napisy i pani prowadząca zachwyca się jak to aktor świetnie wygląda w garniturach, z krawatem i bez ;)

https://www.youtube.com/w...3&v=t3h6YpSK6Fo

Trzykrotka - Nie 16 Wrz, 2018 10:53

CSW wygląda na nieśmiałego. Albo tylko nie wie jak zareagować na zmasowany atak uwag o wyglądzie. Myślę że wolałby posluchać że świetnie zagrał.
Aragonte - Nie 16 Wrz, 2018 10:58

Alicja napisał/a:
Właśnie po wyżej zamieszczonym obrazku z fb postanowiłam zabrać się też za słoneczkownię. Of course po powrocie sprzętu

Którym obrazku? Tym, który podrzuciła BeeMeR o 20 odcinkach bez kissu? Bo obrazków, które ja wrzucałam, jest milion :wink: