To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...

praedzio - Śro 28 Sie, 2013 20:05

Trochę historii. ;)
Alan Stivel kiedyś: Suite Irlandaise
... i dziś: Ian Morrisson Reel

Anonymous - Śro 28 Sie, 2013 20:13

praedzio napisał/a:
Słychać! [url=http://i197.photobuc...e65.jpg]Obrazek[/URL]

to napisz to Mathsowi, na fb :)

praedzio - Śro 28 Sie, 2013 20:26

Nie mam go niestety w swoich znajomych. :P Zresztą cóż mi po głuchym takowym? ;)

Wrzuciłabyś kawałek z bazuką? :flirtuje1:

praedzio - Śro 28 Sie, 2013 20:51

.... A tymczasem.... Zarzucę jeszcze fragmentem sobotniego koncertu Beltaine po to, żebyście choć troszkę poczuli Zamkową atmosferę. ;) To mój piąty raz na FMC - zdawałoby się, że powinnam już przywyknąć, może zobojętnieć, a jednak za każdym razem chłonę tę atmosferę niczym gąbka, żeby mnie nakręcała przez cały następny rok. :love_shower:

Beltaine - Bring to the Boil

Muzycy zespołu sami przyznali z niejakim wzruszeniem, że kochają grać w Będzinie, bo atmosfera udziela się również nim samym. :serduszkate: A tegoroczny festiwal naprawdę był wyjątkowy.

Anonymous - Śro 28 Sie, 2013 22:31

ze wzruszeniem? Na ramieniu mi lkali (niemal :) )
praedzio - Pią 30 Sie, 2013 14:25

No, i chodzi mi po głowie ten kasabar'h.... Dorwałam właśnie kolejny festiwalowy filmik z koncertu Gwerenn: Kasabar'h
Dla niewtajemniczonych: kasabar'h to bretoński taniec. Tańczy się go w parach ale w obrębie koła. Wygląda malowniczo, a jak kręci w głowie! ;) Zresztą, co tu będę gadać, sami popatrzcie: Kasabar'h

Były też warsztaty tańców bretońskich, i tu możecie zobaczyć, jak nam szło: tańce połamańce :P

Admete - Pią 30 Sie, 2013 16:49

Bardzo przyjemne.
Barbarella - Pią 30 Sie, 2013 18:15

praedzio napisał/a:
To mój piąty raz na FMC - zdawałoby się, że powinnam już przywyknąć, może zobojętnieć, a jednak za każdym razem chłonę tę atmosferę niczym gąbka, żeby mnie nakręcała przez cały następny rok. :love_shower:

Herezyji byś nie opowiadała, znaczy nie pisała. :zalamka: Ja, dyletant muzyki celtyckiej za każdym razem znajdę coś ciekawego na Festiwalu. A w tym roku było poetycznie...

praedzio - Pią 30 Sie, 2013 18:53

Ok, ok... :rumieniec:

Ha! Tym razem filmik z sobotniej sesji, na której widać plecy moje i Anaru, za to Aine i Barbarellę en face. :P Sesja z tańcami szkockimi

Anaru - Pon 02 Wrz, 2013 16:44

O rany, boje się oglądać... :grobek:

Odzyskałam dzisiaj komputer ( :banan_czerwony: ), więc się wezmę wieczorem za zdjęcia i będę mogła Wam poprzesyłać. ;) Mam nadzieję, że wszystko na dysku tkwi tam, gdzie zostawiłam ;)

ps - za dużo tych pleców na szczęście nie widać :twisted:

praedzio - Pon 02 Wrz, 2013 18:45

Juuuuhuuuu!! :excited: <------------ to był mój komentarz odnośnie możliwości dostania dzisiaj wieczorem zdjęć. :mrgreen:
Barbarella - Pon 02 Wrz, 2013 18:48

Anaru napisał/a:
więc się wezmę wieczorem za zdjęcia i będę mogła Wam poprzesyłać.

Nie uwierzę jak nie zobaczę... :twisted:

Anaru - Wto 03 Wrz, 2013 01:13

"Wezmę się", znaczy zacznę selekcję i obróbkę, bo na razie była bardzo wstępna ;)
Postaram się dokończyć jutro, bo to jednak chwilkę trwa, a musiałam jeszcze dzisiaj komputer zmontować.

Anonymous - Śro 04 Wrz, 2013 18:40

Na szczescie tylko troche :P

A do mnie napisala Gosia z Danaru, ze bardzo jej sie podobaja moje zdjecia i chcialaby je umiescic na oficjalnej stronie. Jak mam sie podpisac? Imieniem i nazwiskiem, czy nickiem? :mysle:

praedzio - Śro 04 Wrz, 2013 18:49

Ja bym dała imię i nazwisko, albo chociaż samo imię, ale rób, jak Tobie wygodniej.
Anonymous - Śro 04 Wrz, 2013 18:51

Myslalam o imieniu i nazwisku z Aine pomiedzy. Tylko pelne imie, czy zdrobnienie? Pelne jest takie uzbrojone..
praedzio - Śro 04 Wrz, 2013 20:02

Możesz zdrobnić, przecież to idzie na stronę, nie do akt. ;)
praedzio - Sob 07 Wrz, 2013 21:39

Jestem w trakcie przesłuchiwania płyty "Fisherman's Blues" zespołu The Waterboys. Na jednym kawałku się zawiesiłam.... i odtwarzam go wciąż i wciąż. ;)

The Waterboys - When Will We Be Married

Info o zespole: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Waterboys

Admete - Nie 08 Wrz, 2013 07:01

Też mi się podoba.
Anaru - Śro 11 Wrz, 2013 18:49

Wysłałam zdjęcia, macie w mailach link i dane potrzebne do ściągnięcia i rozpakowania ;)
Poszło do Praedzia, Barbarelli i Loany. Komuś jeszcze nie wysłałam z tych, którzy byli? :mysle:
Aine dostała w Będzinie, tylko jeszcze jej podeślę (najpewniej dzisiaj) spotkanko sprzed Będzina.

Acha - zdjęć jest fuuuuura, ogromna fura, przynajmniej z koncertu, same sobie przesiekacie ;)
(acha, jakby ktoś chciał gdzieś umieszczać na jakiejś stronce itd to bardzo proszę o podpisanie :kwiatek: )

praedzio - Śro 11 Wrz, 2013 19:40

Ja bym podesłała Harmeen i Milczącemu. :kwiatek:
Anaru - Śro 11 Wrz, 2013 19:44

To są ci od dziecka? ;)
(dobra, tylko jak dziewczyny ściągną głupawkę przy stole czyli trzeci katalog i jak go skasuję, dobrze? ;) )

praedzio - Śro 11 Wrz, 2013 19:55

Harmeen (Anka) to ta blondynka, co nam załatwiała noclegi i z którą spałam na jednym materacu (hmmm... takie wyznanie w publicznym miejscu... :rotfl: ). Milczący (Andrzej) to zaś ten, który m.in. dbał o nasze bezpieczeństwo, jak wracałyśmy o dzikich porach na nocleg do szkoły. Oboje znam jeszcze z Beltaine'owego forum. A, właśnie przypomniałaś mi, że dobrze byłoby wysłać zdjęcia Piotrkowi (to ten od dziecka ;) ). :kwiatek: Ale jemu to bym wysłała tylko te z dzieckiem, of course. Mogę?
Anaru - Śro 11 Wrz, 2013 19:59

praedzio napisał/a:
Ale jemu to bym wysłała tylko te z dzieckiem, of course. Mogę?

Możesz :mrgreen:

A tamte serio - skasuję tamten katalog i podawaj, ok? ;)

praedzio - Śro 11 Wrz, 2013 20:04

Na razie nic nikomu nie będę wysyłać, póki wyraźnie mi nie powiesz, że JUŻ mogę. ;) Tak sobie przeglądam zdjęcia z koncertu Belmiśków... Piękne.... :thud: Mogłabyś kilka (naście) podesłać też samemu zespołowi. :mrgreen: Na pewno by się ucieszyli.

Grzesiu z bazuką... :thud: