Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II
Agn - Wto 11 Sie, 2015 22:55
*ma bardzo silne postanowienia nadrobienia Muminków, ponieważ widziała je tylko w charakterze dobranocki i jej kapkę wstyd*
Od czego zacząć?
Szafran - Śro 12 Sie, 2015 00:06
Pewnie najlepiej chronologicznie... chociaż ja nigdy ich nie czytałam po kolei:D
Agn - Śro 12 Sie, 2015 06:20
Nie bardzo wiem, co jest pierwsze. Jakieś Małe trole i powódź?
Szafran - Śro 12 Sie, 2015 07:11
"Trolle" są pierwsze, ale je lepiej zostawić na koniec, one ukazały się u nas sporo później, bo to taka wprawka, jeszcze rysunki postaci nie mają tej dobrze znanej formy;). Sama je przeczytałam dopiero niedawno.
Po nich chronologicznie jest "Kometa".
Barbarella - Śro 12 Sie, 2015 14:45
| Agn napisał/a: | | Muminków, ponieważ widziała je tylko w charakterze dobranocki |
Tak samo jak ja, z tymże nie zamierzam nadrabiać zaległości. Muminki mi się nie podobały.
Agn - Śro 12 Sie, 2015 15:02
Mnie się podobały. Konkretniej Włóczykija najbardziej chyba lubiłam.
(Ale jak się teraz okaże, że Włóczykij był np. w Smerfach, a nie w Muminkach, to się spalę ze wstydu tak jak stoję. )
BeeMeR - Śro 12 Sie, 2015 15:12
W Muminkach był, w Muminkach
Agn - Śro 12 Sie, 2015 18:28
Uff... Nie dokonam samospalenia.
Aragonte - Śro 12 Sie, 2015 20:03
Ja kojarzę Muminki głównie z dobranocek - nie miałam okazji w dzieciństwie dorwać książek, może teraz nadrobię
Szafran - Śro 12 Sie, 2015 20:52
Dobranocki były okropne! Znaczy te żarówiastokolorowe, japońskie.
Ale te z animowanymi kukiełkami bardzo lubiłam:).
Admete - Śro 12 Sie, 2015 20:59
Znam tylko te z kukiełkami ( ze względu na zaawansowany wiek ).
Agn - Śro 12 Sie, 2015 23:32
| Szafran napisał/a: | | Dobranocki były okropne! Znaczy te żarówiastokolorowe, japońskie. |
Mam zły gust - właśnie te lubiłam. Kukiełek nie kojarzę. Nie wiem, co w tym takiego okropnego i żarówiastokolorowego - kolory są normalne.
Ale mnie zawsze jakoś ciągnęło do japońszczyzny. Za młodu ponoć rodzice wynosili mnie z pokoju przed napisami końcowymi Pszczółki Mai, bo zaczynał się ryk nieszczęścia, że się bajka skończyła. Bardzo też lubiłam anime Mała księżniczka.
Nie przerobiłam Czarodziejki z Księżyca (choć widziałam kilka odcinków - acz nie pamiętam, o czym to w ogóle było, wiem tylko że mi się demony bardziej podobały od głównych czarodziejek, bo mogłam je z całą pewnością odróżnić od siebie), nie przerobiłam Pokemonów, G-Dragona i diabli wiedzą, czego jeszcze. Ale te dobranockowe tudzież telerankowe bardzo mi się podobały.
Szafran - Czw 13 Sie, 2015 01:46
Hmmm... aż zajrzałam do fragmentów na yt, rzeczywiście kolory przytłumione:). Widać coś mi się we wspomnieniach poprzestawiało:D Albo te bajki tak wyblakły:D:D:D
Barbarella - Czw 13 Sie, 2015 15:05
| Agn napisał/a: | | Kukiełek nie kojarzę. |
Nie kojarzysz kukiełek?
Ja, podobnie jak Admete, tylko te kojarzę.
praedzio - Czw 13 Sie, 2015 15:08
Ja też kojarzę tylko te dobranockowe, czyli animowane. Były jakieś kukiełki? A w ogóle nie przepadałam za Muminkami. Jakieś dziwne dla mnie były.
Barbarella - Czw 13 Sie, 2015 15:20
Takie.
https://www.youtube.com/watch?v=dIQZgaQcsW4
Szafran - Czw 13 Sie, 2015 15:25
A z innych serialowych kukiełkowych adaptacji dziecięcej klasyki, pamiętacie "O czym szumią wierzby"?
https://www.youtube.com/watch?v=PIyfFkK46fc
Panicznie bałam się tej bajki.
praedzio - Czw 13 Sie, 2015 15:26
Nie kojarzę.
Ania Aga - Czw 13 Sie, 2015 18:30
Mnie się bajka podobała, to była niedzielna dobranocka, ale wywoływała już wtedy kontrowersje, dzieci właśnie się jej bały.
Barbarella - Czw 13 Sie, 2015 21:02
| Szafran napisał/a: | | A z innych serialowych kukiełkowych adaptacji dziecięcej klasyki, pamiętacie "O czym szumią wierzby"? |
Pamiętam i też nie lubiłam.
Agn - Czw 13 Sie, 2015 23:54
Ja pamiętam, że to widziałam i mi się podobało. Tak jak podobały mi się przerażające adaptacje baśni braci Grimm - ciekawam, jak bym je dzisiaj odebrała. Wtedy się ich bałam (ale nie mogłam przestać oglądać, tak mi się podobały).
Aragonte - Pią 14 Sie, 2015 11:21
O jakich adaptacjach piszesz?
Agn - Pią 14 Sie, 2015 16:21
Nie podpowiem. Widziałam je jako dziecko. Leciały jakoś w niedzielę koło południa (tak mi się przynajmniej wydaje, mogłam coś źle zapamiętać). Wiem, że były, że się na nich bałam, ale zrobiły na mnie wielkie wrażenie i z uporem maniaka oglądałam.
Admete - Pią 14 Sie, 2015 19:40
Jak że upały straszne, więc przeczytałam kolejny kryminał Iana Rankina. Przepadam za jego powieściami. Tym razem z innym bohaterem niż inspektor Rebus. Malcolm Fox - policjant z wydziału wewnętrznego prowadzi śledztwo w sprawie nadużywania władzy przez pewnego policjanta i przypadkowo odkrywa tajemnice śmierci pewnego polityka z lat 80. Polubiłam tego nowego bohatera - zupełne przeciwieństwo Rebusa,a le kibicuje mu się tak samo jak Rebusowi właśnie.
Ania Aga - Nie 16 Sie, 2015 13:44
Co wiesz o Muminkach?
http://wiadomosci.gazeta....uizie.html#Prze
|
|
|