To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy - Ankieta - Ranking "NAJ" Salonu Prawdziwych Dam

Gitka - Nie 29 Paź, 2006 11:55

Moniczko, dziękuję Ci za Davenporta i za to że nie bijesz :mrgreen:
Ale honor Jacka uratowany! :thud:

Admete - Nie 29 Paź, 2006 17:25

A mozna głosować nie na pięciu tylko a dwóch na przykłąd? Nie ma chyba takiego zakazu :-) ale wolę zapytać.
Anaru - Nie 29 Paź, 2006 17:56

Admete napisał/a:
A mozna głosować nie na pięciu tylko a dwóch na przykłąd?

Myślę, że oczywiście, bo niby czemu nie? Dwóch naj naj, a za nimi przepaść... :mrgreen:
A ja najchętniej zrobiłabym listę jakiś kilkunastu. Przynajmniej :mrgreen: :mrgreen:
Większość moich ulubionych z filmwebu by się tam załapała - nie wszyscy, bo na przestrzeni paru lat niektórzy zostali daleko z tyłu...
http://www.filmweb.pl/UserFavoritePersons?id=97338
I jak z tego wybierać li i jedynie kilku ulubionych????

Admete - Nie 29 Paź, 2006 20:33

Anaru ale lista! :-D Moja dużo skromniejsza ;-) http://www.filmweb.pl/UserFavoritePersons?id=82676
A głosuję na:

1. Shah Rukh Khana - za całokształt ;-)
2. Seana Beana - za tych wszystkich złych, których grywał , za Sharpa i Boromira :-)

Gitka - Wto 31 Paź, 2006 12:20

Zobaczcie tutaj, też się bawią :mrgreen:

http://www.hellomagazine.com/

Wśród nich:
Former Bond villain turned period drama hunk Toby Stephens had his "Mr Darcy moment" playing the tormented and brooding Mr Rochester in a BBC version of Jane Eyre

Colin Firth made period drama sexy and Mr Darcy a household name in 1995's Pride And Prejudice. The handsome star, whose wet shirt scene caused a frenzy among his female admirers, has been unable to shake the Mr Darcy tag ever since

Rufus Sewell's sensual performance in Charles II: The Power & The Passion earned him a whole new generation of fans. His chiselled features and piercing hazel-green eyes first caught the nation's attention as the sexy Will Ladislaw in 1994's Middlemarch

Not many actors would be brave enough to take on Colin Firth's mantle, but Matthew Macfadyen had no problems making Keira Knightley's Elizabeth Bennet fall for his brooding Mr Darcy in the 2005 big screen version of Pride And Prejudice

Britain was in the grip of Richard Armitage fever when a small screen version of the Elizabeth Gaskell classic North And South hit UK TV screens, with him in the role of brooding mill owner John Thornton

A tego serialu z Rufusem nie widziałyśmy :sad:
http://www.filmweb.pl/Film?id=99237
http://www.imdb.com/title/tt0364800/

Harry_the_Cat - Wto 31 Paź, 2006 12:39

Gitka napisał/a:
A tego serialu z Rufusem nie widziałyśmy

Jakieś niedopatrzenie normalnie...

Alison - Wto 31 Paź, 2006 14:26

Popatrzmy na to, że tyle jeszcze przed nami... :wink:
Caroline - Wto 31 Paź, 2006 23:16

Bądź tu cżłowieku mądry i wybierz, ja nawet pięciu sklecić nie mogę, bo ciągle mi kogoś żal :razz:, albo na kolejność się zdecydować nie mogę :D
Aragonte - Śro 01 Lis, 2006 10:02
Temat postu: Re: Ankieta - Ranking "NAJ" Salonu Prawdziwych Dam
Rany, dopiero dzisiaj przeczytałam skrupulatnie cały wątek... Wyrazy podziękowania dla Kota, że go założyła, aczkolwiek strasznie ciężko uszeregować porywy serca w jakiejś obliczalnej kolejności, bo ja mam jak Alison :wink: no i podobnie jak Admete, kocham się bardziej w bohaterach niż w aktorach jako takich. Pewnie będę klecić tego posta przez trzy dni :twisted:

1. Viggo Mortensen (rozczochrany Aragorn i Lucyfer)
2. Shah Rukh Khan (całokształt)
3. Richard Armitage (pan T. :cool: )
4. Gerard Butler (ciałokształt :lol: )
5. Ralph Fiennes (za dreszczyk niesamowitości...)

I zabrakło mi miejsc dla Seana Beana, Connery'ego, Rufusa z oczętami jak niebo i wielu innych... bubububu.

Harry, czyń swoją powinność :lol:

P.S. I przyłączam się do tego, co napisała Alison: traktujmy to jak zabawę i nie psujmy jej innym, kiedy to czytałam, też mi się jakoś nieprzyjemnie zrobiło... Uśmiechnijcie się, Dziewczyny :grin:

ANGELO - Śro 01 Lis, 2006 11:41

Dlugo sie zastanawialam nad 4 i 5 miejscem :roll: ale w koncu decyzja zapadla i oto moja
lista:
1. Colin Firth
2. Richard Armitage
3. Ralph Fiennes
4. Hugh Jackman
5. Matthew McConaughey

No i poszlo!! :wink: Uff

Gosia - Śro 01 Lis, 2006 12:08

Jak miło, ze nie zapominacie o Ralphie :D
ANGELO - Śro 01 Lis, 2006 12:13

O Ralphie nigdy :mrgreen: Zaluje ze jest tylko jedno pierwsze miejsce :lol:
Gosia - Śro 01 Lis, 2006 12:15

Ja tez, ale coz bylo robic. Trzeba bylo podjac tę trudną decyzje.
Annette - Śro 01 Lis, 2006 16:56

Wykoncypowałam wreszcie kolejność następującą, ale wątpliwości jeszcze trochę mi zostało :razz:
1. C.Firth
2. J.Depp
3. V.Mortensen
4. R.Fiennes
5. R.Armitage

przecinek - Pią 03 Lis, 2006 13:07

Ciężki wybór, zwłaszcza że nie ma tu, w większości, aktorów, którzy mnie „ruszają” jako mężczyźni, dlatego pod uwagę brałam głównie ich dorobek aktorski. Moja lista jest taka, od miejsca za 5 punktów:
1. George Clooney – za inteligencję, sposób bycia, poglądy, bycie sobą niezależnie od okoliczności i za dr Rosa, talent aktorski trochę mniej, za to za produkcję i reżyserię jak najbardziej.
2. Rufus Sewell – jeden z wyjątków na liście, przy którym mogę powiedzieć, że najpierw patrzę na mężczyznę, a później na aktora. Zwłaszcza te oczy, niezgłębione, mądre ...
3. Alan Rickman – głównie za dokonania aktorskie, zagra wszystko i zagra dobrze, i łotra i kochanka i męża, fryzjera, profesora, szeryfa i może jeszcze Wokulskiego (rozmarzyłam się).
4. Clive Owen – tu miałam problem Clive czy Fasolka, uzasadnienie w przypadku obu byłoby takie same - za dzikość, brutalność i naturalność w sposobie grania, trochę jak młody Marlon Brando, ale Owen zagrał Larrego w „Bliżej” i dlatego jest na mojej liście.
5. Richard Armitage – li i wyłącznie (jak mówiła jedna z moich nauczycielek) za Johna Thorntona.
Nie zastanawia was że na liście nie ma żadnych polskich nazwisk?

Alison - Pią 03 Lis, 2006 18:37

przecinek napisał/a:
Nie zastanawia was że na liście nie ma żadnych polskich nazwisk?

To niedopatrzenie, wiele z nas rozpływało sie tu nad paroma np. Fronczewskim, ale co tam, tych mamy tu na podorędziu, a tamci tacy nieosiągalni, tacy w zwiazku z tym bardziej boscy, czyż nie? ;-)

Gosia - Pią 03 Lis, 2006 18:59

Jakos zaden polski nie przychodzi mi do glowy :roll:
Za duza konkurencja :lol: Ktory by wybral z Rysiem lub Ralphem ;)

przecinek - Pią 03 Lis, 2006 20:13

Gosia napisał/a:
Jakos zaden polski nie przychodzi mi do glowy :roll:
Za duza konkurencja :lol: Ktory by wybral z Rysiem lub Ralphem ;)

Daniel Olbrychski na przykład, w Potopie i jako Azja to najbardziej, że o Popiołach nie wspomnę, Andrzej Łapicki, Opania senior za młodu, junior też niczego sobie, Tomasz Zaliwski (Magneto z Czterech pancernych), Borys Szyc, Tomasz Kot ...

Gosia - Pią 03 Lis, 2006 22:05

Przepraszam, u mnie w tej kategorii, zwyciezylby Czeslaw Wołłejko, uwielbiam go :D
A jako młody np. w 'Smarkuli" czy w "Duch z Canterville" - no to ja wymiekam, ten glos......

Kaziuta - Pią 03 Lis, 2006 22:11

To ja jestem ta od Piotra Fronczewskiego. :wink: Gdyby był na liście nie zastanawiałabym sie ani minutki. :wink:
Harry_the_Cat - Sob 04 Lis, 2006 02:29

1. Richard Armitage
2. Rufus Sewell
3. Matthew Macfadyen
4. Colin Firth
5. George Clooney

Anonymous - Sob 04 Lis, 2006 03:04

no nareszcie kocie typy :D
a sie ukrywałaś :D

Gosia - Sob 04 Lis, 2006 09:27

Harry, ani jednego maleńkiego punkcika na Ralpha? :cry:
No, nic trudno. wiem, ze za nim nie przepadasz ... ;)
Ciekawa jestem, jak to wszystko wyszlo :D

Harry_the_Cat - Sob 04 Lis, 2006 09:56

Sama jestem ciekawa. Podliczę dziś w nocy albo jutro rano.
Gunia - Sob 04 Lis, 2006 19:30

I ja lubię Piotrusia. ;) Za to Tomka Kota i Borysa nie cierpię. :?