To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Nowa ekranizacja "Lalki"

Tamara - Czw 11 Gru, 2025 13:43

Trzykrotka napisał/a:
filmu jestem ciekawa

Też jestem ciekawa, tylko ciężko będzie znieść niektóre rzeczy :-P

Loana - Pią 12 Gru, 2025 20:14

Tamara napisał/a:
Szyc i arystokrata to moim zdaniem dwa wykluczające się pojęcia, ale co zrobić. Zobaczymy czy da radę, przede wszystkim , czy oboje zdołają wyciągnąć komizm tych postaci.

Czy ja wiem? jak grał swoją postać to nawet byłam w stanie uwierzyć, że gra zblazowanego arystokratę. Dobrze mu wychodziło obrażanie Wokulskiego :P
Nie skreślałabym tego aktora, bo jakiś tam warsztat jednak ma. Dajcie mu szansę :)

Tamara napisał/a:
Zastanawia mnie, dlaczego Izabela ma za luźne, za duże suknie. Na Temu rozmiaru nie było, czy co?

Też mam zonka, czemu ona ma te stroje tak słabo dopasowane. Ma szyte na siebie, projektował je dobry projektant, który do tych projektów sięgał po oryginalne książki i wykroje historyczne. A wychodzi zwykle tak średnio. Ale podobała jej się suknia balowa, więc może tam będzie jakaś ładniejsza pokazana. I na wyścigach jej suknia była dopasowana do butów (całość była nie historyczna, ale trzeba przyznać, że widać było inspirację odpowiednimi strojami), więc my ogólnie mamy wrażenie, że jej stroje są bardziej inspirowane niż rekonstruowane i jest to wyraźny zamysł artystyczny. Ale to nie tłumaczy, czemu nie są do niej dopasowane :(

Tamara - Pon 15 Gru, 2025 08:56

Sięgać może i sięgał, ale naprawdę wyszło jak przebrania z Temu :thud: :zalamka: poliester wali po oczach.
Loana napisał/a:
jej stroje są bardziej inspirowane

No oczywiście, a na dodatek kompletnie nie zgadzają się z latami , kiedy Lalka się dzieje. Najlepszy pod tym względem jest serial, bo chociaż widać nędzę tekstylna i akcesoryjną, to jednak trzymali się realiów o wiele bardziej.

Loana napisał/a:
Dobrze mu wychodziło obrażanie Wokulskiego

obrażanie kogoś w ogóle jest łatwe jak wiadomo :-P nie idzie mi o jego umiejętności aktorskie, tylko o kompletnie niearystokratyczną urodę, pasującą bardziej do dresiarza niż hrabiego :wink: :-P

Tamara - Pon 15 Gru, 2025 08:56

Sięgać może i sięgał, ale naprawdę wyszło jak przebrania z Temu :thud: :zalamka: poliester wali po oczach.
Loana napisał/a:
jej stroje są bardziej inspirowane

No oczywiście, a na dodatek kompletnie nie zgadzają się z latami , kiedy Lalka się dzieje. Najlepszy pod tym względem jest serial, bo chociaż widać nędzę tekstylna i akcesoryjną, to jednak trzymali się realiów o wiele bardziej.

Loana napisał/a:
Dobrze mu wychodziło obrażanie Wokulskiego

obrażanie kogoś w ogóle jest łatwe jak wiadomo :-P nie idzie mi o jego umiejętności aktorskie, tylko o kompletnie niearystokratyczną urodę, pasującą bardziej do dresiarza niż hrabiego :wink: :-P

Admete - Czw 05 Lut, 2026 19:24

Krótki zwiastun "Lalki" kinowej:

https://www.youtube.com/watch?v=DmmBAXjbZWk

Tamara - Czw 05 Lut, 2026 20:22

Ciekawe kogóż to Iza z liścia strzeliła :lol: widzę tu innowacyjny duch reżysera się unoszący ponad planem :paddotylu:
RaczejRozwazna - Czw 05 Lut, 2026 20:42

Nie podoba mi się ani ten zwiastun ani - o dziwo - Wokulski. Myślałam, ze to niemożliwe, bo przecież to Dorociński :shock: A zamiast Rzeckiego widzę Kondrata. Kiepsko to widzę ogólnie.
Tamara - Czw 05 Lut, 2026 22:15

Też marnie to widzę, ale myślę, że obejrzę. Widzę Dorocińskiego i Kondrata z grzywka na głupiego Jasia :zalamka:
annmichelle - Czw 05 Lut, 2026 22:32

Ale Izabela wreszcie nie jest seksbombą a la Tyszkiewicz, ani hajowym wypłoszem a la Braunek. :-)
Zwiastuny mają to do siebie, że często fałszywie przedstawiają film.
Wcześniej czy później obejrzę tę ekranizację. Choćby dla Łęckiej i Wokulskiego.

achata - Pią 06 Lut, 2026 09:19

Z liścia to oberwał chyba Starski, którego widać przez ułamek sekundy w scenie salonowej zabawy w tym pasiastym surduciku.
Dorocińskiemu brakuje wąsa i jakiejś bródki żeby wyglądał trochę stateczniej bo już od pierwszego opublikowanego wspólnego zdjęcia widać było, że bez tego wygląda jak jakiś młokos a nie bogaty i wpływowy kupiec.
Bella wydaje się zbyt miła dla Wokulskiego ale to pewnie kwestia doboru scen do teasera.
Ogólnie- motylkowo aczkolwiek mam nadzieję, że cały film nie skupi się tylko na miłosnym wątku Wokulski-Łęcka bo to nie byłaby "Lalka" Prusa.
Też mam wrażenie, że uświadczymy dość sporo autorskich inwencji scenarzysty.
Cóż- wiernie książce już było w serialu...

Tamara - Pią 06 Lut, 2026 13:47

achata napisał/a:
wiernie książce już było w serialu...

Ano . Może być już tylko gorzej.

achata napisał/a:
Z liścia to oberwał chyba Starski

Czyli inwencja reżysera hula na całego. Belcia Kaziowi nie dałaby krzywdy zrobić, przecież to był mąż z jej marzeń.

achata napisał/a:
Dorocińskiemu brakuje wąsa i jakiejś bródki

dokładnie, w tej epoce wszyscy mężczyźni nosili zarost, a młodzieńcy chociaż wąsik hodowali.

achata napisał/a:
Bella wydaje się zbyt miła dla Wokulskiego

kolejna inwencja reżyserska - Belcia do Wokulskiego nie czuła nic, poza ewentualną potrzebą jego pieniędzy i usług jako plenipotenta.

achata - Czw 12 Lut, 2026 19:41

Jest też zwiastun od Netflixa
https://www.youtube.com/watch?v=T4xpReGcDH0
Może i i wywołuje to mocniejsze wrażenia ale u mnie jednoznacznie negatywne

RaczejRozwazna - Czw 12 Lut, 2026 19:47

Oooooook :lol: :thud: W życiu bym się nie domyśliła, że moze chodzić o Lalkę w tym trailerze.
Admete - Czw 12 Lut, 2026 22:47

Też bym się raczej nie domyśliła.
Tamara - Pią 13 Lut, 2026 13:23

achata napisał/a:
wywołuje to mocniejsze wrażenia

to w ogóle Lalki nie przypomina, i dlatego chcę wersję netfliksową obejrzeć, bo zapowiada się zaprawdę nowatorsko :rotfl:

Loana - Pon 16 Lut, 2026 14:52

Jak nigdy obejrzę obydwie wersje, bo mnie zaciekawili. Plus lubię aktorkę grającą w wersji kinowej :P
Książki nie czytałam, żadnej ekranizacji Lalki nie widziałam - więc pójdę to oglądać z bardzo świeżym spojrzeniem ;)

Tamara - Wto 17 Lut, 2026 09:52

Nie żąrtuj, nie czytałaś i nie widziałaś :shock: ? nie miałaś Lalki w szkole?
achata - Śro 13 Maj, 2026 22:00

Widzialyscie już te zdjęcia?
https://www.filmweb.pl/fi...10057628/photos
Mnie się podobają.
Suknia balowa Łęckiej przypomina mi słynną szkarłatna kiecę Scarlett O'Hara tylko w wersji różowej.
Pewnie okaże się, że nie ta epoka ale aktorzy wyglądają ładnie.
Tylko Rzeczki jakoś nie ten teges

annmichelle - Śro 13 Maj, 2026 22:06

Panie, niestety, za mocno wymalowane, szczególnie Agata Kulesza i te cienie na powiekach u Izabeli. Ubranka czyste, wymuskane, odprasowane.
Ale dzisiaj w kinie (i telewizji) bez tego ani rusz, podobnie jak równiutkie białe ząbki (bez względu na wiek postaci).
Rzecki za stary, ale o tym wiedziałyśmy od początku, gdy padło nazwisko Kondrata.

Tamara - Pią 15 Maj, 2026 09:55

Kostiumy damskie walą poliestrem, Aliexpressem i Temu na kilometr, Kulesza wygląda na swoją własną gospodynię a nie hrabinę, ma FATALNIE uszyte suknie i nie ma gorsetu, brak zarostu i za niskie kołnierzyki dyskwalifikują mężczyzn. Dlaczego Kazio Starski ma fryzurę i baki a la Zygmuś Korczyński czyli Zygmunt Krasiński to nie wiem. Parasolka z trzeciego zdjęcia :twisted: https://www.temu.com/pl/v...n_id=jdy7g8pgtf
Wzrok mnie boli od patrzenia na to, ale obejrzę. I z całą pewnością Iza nie mogła chodzić pod rękę z Wokulskim, dopiero po zaręczynach.

Tamara - Pią 15 Maj, 2026 10:02

annmichelle napisał/a:
Panie, niestety, za mocno wymalowane,

Braunek tez miała cienie na oczach i to kolorowe, ale jakoś to się dało przełknąć, przyzwyczaiłam się :wink:

Iza ma w ogóle wyraz twarzy rybki wyrzuconej z akwarium z wytrzeszczonymi oczami, no ale wiadomo, zdjęcia są różne. Kondrat jak Rzecki :confused3: zobaczymy jak to wszystko razem wyjdzie.

achata - Pią 15 Maj, 2026 23:01

Ja w ogólne nie widzę makijażu u Pań na zdjęciach więc nie wiem o co chodzi.
Starski ma baki- czyli jakiś zarost jest.
Pani Meliton grana przez Kuleszę chyba nie była hrabiną. Kim ona właściwie była w tym światku arystokracji do końca nie łapię- raczej była zubożała, skoro musiała się chwytać szpiegowania za pieniądze panny upatrzonej przez bogatego kawalera.
A to zdjęcie pod rękę mnie się zdaje, że będzie właśnie po zaręczynach- zobaczymy
Mam świadomość, że nie znam się na kostiumach ale wizualnie miło się patrzy (pewnie dlatego, że nie odczuwam tych wszystkich uchybień w garderobie)

annmichelle - Sob 16 Maj, 2026 10:43

Tamara napisał/a:
annmichelle napisał/a:
Panie, niestety, za mocno wymalowane,

Braunek tez miała cienie na oczach i to kolorowe, ale jakoś to się dało przełknąć, przyzwyczaiłam się :wink:

Nawet mi nie wspominaj o Braunek. :cool: Wyglądała jakby cały czas była na haju. Ta kobieta sprawiła, że nie wracam do tego serialu. :nie:

Tamara napisał/a:
Iza ma w ogóle wyraz twarzy rybki wyrzuconej z akwarium z wytrzeszczonymi oczami, no ale wiadomo, zdjęcia są różne.

A mnie ta Izabela najbardziej podoba się wizualnie ze wszystkich czterech (wliczam też serial Netflixa) dotychczasowych. :-)

Achata, majkijaż mają i to widoczny - kliknij sobie na zdjęcia (żeby je powiększyć) z linku, który wkleiłaś. :-) Szczególnie widać to na zdjęciu nr. 6.
Sorry, ale "porządne panie/panny" się wtedy nie malowały, co najwyżej szczypały się w policzki, niektóre coś tam kombinowały z przyczernianiem brwi albo nakładaniem "różu" na policzki, ale tak, żeby "nie było widać". A szminka to było absolutne "no go" - tylko dla lafirynd co wychodziły na miasto szukać klienta. :wink:
Już kiedyś pisałam, że wg mnie kinomatografia zatoczyła koło: tak jak w dawnych produkcjach od razu widać trendy lat 60,70 czy 80-tych, tak teraz widać, że to uroda i makijaże z XXI wieku. Ani ludzie tak wtedy nie wyglądali, ani się tak nie malowali, czesali.
Myślę, że lata 90-te i pierwsze lata XXI wieku były najbardziej naturalistyczne, jeśli chodzi o ukazywanie postaci w filmach historycznych. Choć, oczywiście, i tu nie będę generalizować, ale w sumie wszystkie kostiumowce, ktśre cenię pod względem charakteryzacji, kostiumów, scenografii i naturalności (także przeciętnej urody bohaterów) pochodzą z tamtego okresu.

RaczejRozwazna - Sob 16 Maj, 2026 12:06

Ha ha jeśli chodzi o Braunek reagujesz jak moja śp. Babcia. Nie znosiła jej ani w Lalce ani w Potopie. Zawsze mówiła "to już nie ma jakichś ładnych aktorek"? :mrgreen: Pamiętam te narzekania od wczesnego dzieciństwa :lol:
annmichelle - Sob 16 Maj, 2026 12:22

To nie chodzi o to czy ładna czy nie ładna, bo akurat uroda aktorek ma u mnie małe znaczenie (zawsze mocno bronię "Perswazji"'95 czy wszelkich "Jane Eyre"), ale o ten jej tępy, przymulony wyraz twarzy. :roll: Jakby była pod wpływem laudanum. :cool: