To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji cz. V

BeeMeR - Pią 26 Wrz, 2025 13:42

Brzemię - Mary Westmacott (czyli Agata Christie)

powieść obyczajowa, zupełnie inna niż kryminały, dotychczas poznane, ale podobała mi się.

Córka jest córką - Mary Westmacott

podobała mi się znacznie mniej, ale jest boleśnie prawdziwa jeśli idzie o potencjalną relację matka-córka.

Opowiedzcie, jak tam żyjecie - Agatha Christie Mallowan

Wspomnienia z wykopalisk w Syrii - urocze, świetnie się słucha :oklaski:
I taki inny świat zupełnie niż nasz

Admete - Czw 02 Paź, 2025 06:26

Przeczytałam Dziesięcinę, ale niespecjalnie mnie zachwyciła. Mam wrażenie, że książka pisana była na kolanie. Czytam teraz W rytualnym kręgu, rzecz o ludziach, którzy wyznają pogańskie religie.
Tamara - Czw 02 Paź, 2025 13:23

Mnie się podoba, może wrażenie "nakolanności" jest przez to, że jak autor wielokrotnie podkreśla, źródła z epoki często są wybiórcze, niepełne, stronnicze i sprzeczne, do wielu nie ma dostępu, i prawie nie ma współcześniejszych opracowań naukowych, więc w sumie jest to praca dość pionierska, poruszająca się w obszarze będącym chaosem informacyjnym, którego uporządkowanie po pierwsze wymaga ogromnej pracy wielu ludzi, po drugie dostępu do materiałów kompletnie niedostępnych, więc na moje oko i tak wyszło dość nieźle.
Admete - Czw 02 Paź, 2025 14:44

Bardzo możliwe, że to właśnie jest jest powód takiego wrażenia.
Tamara - Czw 02 Paź, 2025 16:12

Mnie się podoba, że autor o tym co jakiś czas przypomina, bo rzeczywiście jest to taki zbiór z grubsza posegregowanych dostępnych w tym momencie informacji, niż solidne opracowanie. Nazwałabym to wersją wstępną podejścia do tematu. A temat-rzeka, kompletnie nieznana i niezbadana. I z pewnością o bardzo mętnych wodach :wink:
Admete - Czw 02 Paź, 2025 21:53

Może kiedyś się ktoś tym zajmie.
Tamara - Pią 03 Paź, 2025 12:19

Mam nadzieję, bo to kompletnie nieznany obszar historii, a bardzo ciekawy, i istotny dla naszej państwowości.

Po Dziesięcinie teraz Przepraszam za brzydkie pismo - pamiętniki kobiet wiejskich.

Admete - Wto 07 Paź, 2025 18:54

Jest w końcu trzecia cześć "Agli" Radka Raka. Mam nadzieję, że dali streszczenie wcześniejszego tomu, bo dawno był...
Trzykrotka - Czw 09 Paź, 2025 20:14

O, dzięki! :excited: Rak ogłosił niedawno, że ma... raka. I martwiłam się i o Raka i o Aglę.
Fakt, dwójkę dobrze byłoby sobie powtórzyć - jedynkę już powtórzyłam przed dwójką i drugie czytanie było jeszcze lepsze niż pierwsze.

Admete - Pią 10 Paź, 2025 17:05

Też się dowiedziałam o chorobie pisarza. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Trzeci tom już kończę, czyta się świetnie.
praedzio - Sob 11 Paź, 2025 08:36

Szarpnęłam się i kupiłam sobie czytnik ebooków. Jeszcze do końca go nie rozgryzłam, ale pierwsze ebooki już sobie wgrałam. :banan:
Zaczęłam czytać w związku z tym Oślizgłe macki, wiadome siły Piotra Tarczyńskiego.

Admete - Sob 11 Paź, 2025 13:50

A jaki sobie kupiłaś?
praedzio - Sob 11 Paź, 2025 18:49

Pocketbook Verse Pro Color.
Aragonte - Sob 11 Paź, 2025 20:40

Trzykrotka napisał/a:
O, dzięki! :excited: Rak ogłosił niedawno, że ma... raka. I martwiłam się i o Raka i o Aglę.

Słyszałam o tym, mam nadzieję, że wyzdrowieje i rozprawi się z raczyskiem.

Praedzio, jakby co, to ja mam Kindle i zasoby :wink:

Admete - Sob 11 Paź, 2025 22:42

Mam Pocketbook Era. Widzę, że zrobili teraz wersję z kolorowym wyświetlaczem. Ja mam zwykły.
Trzykrotka - Pon 13 Paź, 2025 12:07

Admete, mam pytanie odnośnie Agli: da się czytać Abraxas bez powtórki Aurory? Aurorę łykałam leżąc w szpitalu, w 2023, sporo pamiętam, ale nie wszystko. Przedtem zrobiłam sobie powtórkę z Alef. A Abraxas jutro będę miała i najchętniej rzuciłabym się na nią od razu :kwiatek:
Admete - Pon 13 Paź, 2025 12:50

Da się, bo jest streszczenie obu wcześniejszych tomów.
Tamara - Czw 30 Paź, 2025 13:52

Skończyłam "Przepraszam za brzydkie pismo" . Jest równie wstrząsająca jak "Chłopki", a pod wieloma względami nawet bardziej, ponieważ jest to jakby podglebie "Chłopek", własnymi słowami pamiętnikarek opowiedziane czego , jak i dlaczego doznawały kobiety i dziewczęta na wsi jeszcze w drugiej połowie XX wieku, w czasach nam współczesnych, kiedy wydawało się, że takich rzeczy już nie ma.
Admete - Czw 30 Paź, 2025 16:17

To przeczytam w takim razie. Ostatnio mało czytałam, mało oglądałam. Byłam na wszystko zbyt zmęczona.
Przeczytałam tylko nową książkę Żmiejewskiej - "Ciemna gwiazda. Sprawy Szustera". To takie nawiązanie do "Warszawianki". Krótkie, za krótkie na powieść. Teraz czytam "Złodziejkę książek" na 2 etap konkursu, bo dwie uczennice przeszły do rejonowego.

Tamara - Czw 30 Paź, 2025 16:31

Warto, naprawdę. I widać, jak "troska o lud wiejski" PRLu wcale niekoniecznie obejmowała kobiety. Chwilami włos się jeży.
praedzio - Pon 03 Lis, 2025 09:13

Z przyjemnością wzięłam się za książkę Adriana Pogorzelskiego "Amazonki i ludożercy". Autora znam i lubię, poznałam go jako przewodnika turystycznego i właściciela biura turystycznego Południk 21. Gawędziarz z niego pierwszej wody! :D Podczas lektury normalnie słyszę jego głos. ;)

https://wielkalitera.pl/produkt/amazonki-i-ludozercy-ksiazka/

Tamara - Pon 03 Lis, 2025 09:53

U mnie "Fryderyk Chopin" Franciszka Liszta , w XIX-wiecznym tłumaczeniu Felicjana Faleńskiego, bardzo ciekawe spojrzenie kolegi po fachu.
annmichelle - Śro 05 Lis, 2025 23:01

Admete napisał/a:
Przeczytałam tylko nową książkę Żmiejewskiej - "Ciemna gwiazda. Sprawy Szustera". To takie nawiązanie do "Warszawianki".

Też przeczytałam. Szykuje się nowa seria.

Admete - Nie 30 Lis, 2025 16:25

Przeczytałam niedawno nową przygodę kryminalną profesorowej Szczupaczyńskiej i dobrze się bawiłam, a przed chwilą skończyłam czytać najnowszy tom z serii o Cormoranie i Robin - czytałam, bo po prostu MUSIAŁAM skończyć ;)
Fibula - Pon 01 Gru, 2025 22:43

Admete, co za tempo! :szacuneczek: Ja z Cormoranem utknęłam na trzecim tomie i ciągle się zbieram do kolejnych.