Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP
Admete - Śro 23 Sie, 2023 15:51
Widzę, że dobrze się bawią
BeeMeR - Śro 23 Sie, 2023 19:08
Przynajmniej oglądają bardziej emocjonalnie niż pierwszy film z Narni, który Anię niepomiernie znudził i w trakcie bitwy sobie poszła by wrócić na samą końcówkę
Tamara - Czw 24 Sie, 2023 15:47
| BeeMeR napisał/a: |
Dla jasności - Ania rozróżnia opowieści i osoby, jej się po prostu imię Gandalf podoba bardziej i używa go czasem z przekory
Co do miecza Gryfonów zgodnie uznali, że powinien go dostać Neville a nie Harry, a kolejnym dyrektorem powinna być McGonnagal |
Ależ to jest dla mnie oczywiste, po prostu tak mi się skojarzyło z memem
W pełni popieram ich decyzję wg mnie z pewnością McGonnagal została dyrektorką , bo nie widzę w tym czasie nikogo innego, kto by się na to stanowisko nadawał
BeeMeR - Pią 25 Sie, 2023 18:15
BeeMeR - Pią 25 Sie, 2023 22:11
I tuż przed spaniem:
Ania: nie lubię obrazków w książkach, bo ja sobie inaczej postaci wyobrażam.
Adam: a ja sobie Voldemorta wyobrażałem jak wielkiego Nazgula, a w filmie to taki przerośnięty Gollum.
Nie poradzę, skrzywiłam ich, Tolkienowskie skojarzenia są wszechobecne
Admete - Pią 25 Sie, 2023 22:21
😄 To jest słuszne skrzywieniem.
BeeMeR - Pon 28 Sie, 2023 21:01
Ciąg dalszy - ale już niedługo bo tylko jeden film nam został
Insygnia śmierci 1 to najnudniejszy film serii *ziew*
Dzieci to samo uznały, plus Ania stwierdziła, że to już nie ten Harry Potter którego lubiła, teraz już co chwilę ktoś umiera albo cierpi i ona dalej nie ogląda i swoim dzieciom siódmej części nie pokaże Kazała się tylko zawołać na ostateczne rozwalanie w ostatnim filmie Hogwartu
(bo wtedy na pewno duch Dumbledore'a wstanie i powie tysiąc punktów dla Gryffindoru!)
Ach, gdy Harry próbował zniszczyć medalion padło:
- Harry, to się zanosi do Mordoru i wrzuca do lawy!
Tamara - Pon 28 Sie, 2023 22:30
| BeeMeR napisał/a: | Ach, gdy Harry próbował zniszczyć medalion padło:
- Harry, to się zanosi do Mordoru i wrzuca do lawy! |
BeeMeR - Czw 31 Sie, 2023 20:07
Skończyliśmy ostatni film potterowy, hip hip hurra!
Mundrości dziecięce posłyszane i zapisane w trakcie:
- O idzie armia zuych na Hogwart!
- A co to za źli zuole?
- no tacy kopiuj-wklej w upośledzonym Gollumem na czele
- ale brzydal z tego Voldemorta. I ma obrzydliwy głos (w dubbingu)
- tak, on powinien być straszny, a jest ohydny
- a nos marszczy jak królik - no ten nos, którego nie ma
- ale McGonnagal była epicka jak pogoniła Snape'a!
- ja bym tym kamieniem wskrzeszenia wezwał rodziców Voldemorta, żeby mu wkopali
- a Władca Pierścieni to jest generalnie o ty, że trzeba wkopać tytułowemu bohaterowi, ciekawe...
- Voldemort jest leniwy, chciał zabić Snape'a, żeby przejąć różdżkę i nie zrobił tego sam tylko kazał wężowi, czy to znaczy, że teraz wąż rządzi czarną różdżką? (ta teoria upadła później, jak wiemy )
- Voldemort, ty psuju!
- Voldemort, zdecyduj się, chcesz być wężem czy ośmiornicą?
- O, Neville został właśnie przyjęty do Avengersów!
- I teraz Voldemort może pwiedzieć: trzeba było zrobić 10 horkruksów...
I po seansie:
- Ja to bym (na miejscu Lily) nie wyszła za kogoś, kto dręczył mojego przyjaciela
Admete - Czw 31 Sie, 2023 21:57
| BeeMeR napisał/a: | | ja bym tym kamieniem wskrzeszenia wezwał rodziców Voldemorta, żeby mu wkopali |
| BeeMeR napisał/a: | - Voldemort, ty psuju!
- Voldemort, zdecyduj się, chcesz być wężem czy ośmiornicą? |
BeeMeR - Pon 04 Wrz, 2023 21:52
Anie wczoraj ponownie obejrzała pierwszą część Harrego
Wspominałam, że ulubionym zaklęciem dzieci jest Expecto kapibara?
Adam gdzieś wykopał
Tamara - Wto 05 Wrz, 2023 09:34
w pełni popieram takie zaklęcie
Admete - Wto 05 Wrz, 2023 17:08
Kapibara to był przebój zeszłego roku szkolnego
annmichelle - Wto 05 Wrz, 2023 17:22
Kompletnie nie wiem o co chodzi z kapibarą
Admete - Wto 05 Wrz, 2023 17:32
Taka głupia piosenka
Loana - Śro 06 Wrz, 2023 12:50
O nie, przypomniałyście i teraz będę chodziła i nuciła...
https://www.youtube.com/watch?v=8Pj-YEQbojk
annmichelle - Czw 12 Wrz, 2024 22:39
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,31300276,hbo-szuka-dzieci-do-harry-ego-pottera-ogromna-szansa-i-jeszcze.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1722&do_a=1722&do_upid=1159_ti&do_utid=31300276&do_uvid=1726156670590&s=BoxOpImg3
Mam mieszane odczucia odnośnie serialowej ekranizacji HP.
Może dlatego, że lubię filmy i świat tam przedstawiony.
Poza tym rozumiem ponowne kręcenie ekranizacji książek, gdy mineło więcej lat od ostatniej albo technika poszła tak do przodu, że powstanie coś naprawdę rewolucyjnego.
Tymczasem w tym przypadku lat nie minęło tak wiele, a i sposób kręcenia (może z wyjątkiem dwóch pierwszych potterowskich filmów) serii był moim zdaniem nowoczesny.
Gdy czytam o naborze to już zaczynam się zastanawiać czy nie wyjdzie coś z tego a la czarne krasnoludzkie kobiety w "Pierścieniach Władzy" (serialu nie widziałam do dzisiaj i raczej nie zamierzam).
Ciekawe czy twórcy serialu skopiują np. scenografię, kostiumy, lokalizacje z tych które znamy z filmów (moim zdaniem - świetne!) czy wymyślą coś swojego, no ale jednak będą musieli się trzymać książek.
Tamara - Pią 13 Wrz, 2024 13:30
Moim zdaniem to trzepanie kasy na fenomenie HP , żeby utrzymać zainteresowanie i zdobyć nowe pokolenie fanów, coby interes się kręcił . Z drugiej strony, gdyby to było dobrze i wiernie zrobione, to świetny pomysł, bo filmy z racji ograniczonego czasu pomijają całe mnóstwo wątków i smaczków pobocznych, więc dłużej można by się radować światem HP.
Admete - Pią 13 Wrz, 2024 15:49
Bzdura będzie, nie interesuję się za bardzo, bo nie ma po co. O Pierścieniach władzy nie wspomnę, bo dla mnie to jest paskudztwo i obraza twórczości Tolkiena.
annmichelle - Sob 19 Paź, 2024 16:12
https://lubimyczytac.pl/czarne-chmury-nad-serialem-o-harrym-potterze-scenarzysta-i-rowling-stwarzaja-problemy
Powiało "profesjonalizmem": scenarzysta chce pisać scenariusz nie znając materiału źródłowego.
Można lubić-nie lubić książek, ale wypadałoby je przynajmniej przeczytać, jeśli chce się pisać na ich podstawie serial....
Admete - Sob 19 Paź, 2024 19:07
| annmichelle napisał/a: | | Można lubić-nie lubić książek, ale wypadałoby je przynajmniej przeczytać, jeśli chce się pisać na ich podstawie serial.... |
Scenarzyści Rings of Power Władcy Pierścieni też nie znają. Na dodatek chyba Tolkiena nienawidzą. To jest teraz norma w tamtym światku. Może lepiej, żeby nie kręcili? Szkoda też dzieci, dopiero teraz przeczytałam tekst, który wkleiłaś wcześniej. Po co robić serial? Są książki i filmy.
annmichelle - Czw 05 Gru, 2024 13:32
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,127222,31519303,fani-harry-ego-pottera-wsciekli-nowy-snape-to-sredni-wybor.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1722&do_a=1722&do_upid=1159_ti&do_utid=31519303&do_uvid=1733387997327&s=BoxOpImg3
Ten artykuł jest ciekawy dla mnie z innych względów niż spekulacje nad wyborem aktora: argumentacja o przezroczystym kolorze skórze aktorów brzmi dla mnie wręcz sekciarsko.
Większość uzasadnienia jest tak bzdurna, że aż zastanawiam się czy naprawdę tak to ma teraz wyglądać?
Kolor skóry ma nie przeszkadzać, ale przystojność (rzecz bardzo subiektywna) już tak?
To gdzie jest ten próg tolerancji?
Dyskryminujemy ładne aktorki/przystojnych aktorów?
Warsztat aktorki i charakteryzacja umarły?
Moim zdaniem łatwiej na ekranie z przystojniaka zrobić paskudę niż z paskudy przystojniaka (to chyba tylko metodą komputerową).
Zresztą same przeczytajcie.
RaczejRozwazna - Czw 05 Gru, 2024 14:41
https://www.reddit.com/r/...hbos/?rdt=63742
Autor tego artykułu naczytał się po prostu wyżej podobnych forow.
Może po prostu chodzi o to, że aktor wygląda na wyrobionego na siłowni mięśniaka, co zupełnie nie współgra z postacią Snape'a.
(A i tak myślę że chodzi o kolor skóry, a raczej typ rasy czarnej, o grubych rysach twarzy, typowej dla Ghany. No. Wśród Masajów można byłoby znaleźć odpowiedni Snapeowi typ, tak sądzę.)
Admete - Czw 05 Gru, 2024 15:22
Czarny Snape odpada, ale co mnie to obchodzi. Oglądać nie zamierzam. Najwyżej się pośmieję, jak ktoś się nad tym poznęca.
RaczejRozwazna - Czw 05 Gru, 2024 15:29
Też nie będę oglądać. Zresztą nie będzie lepszego Snape'a niż Alan Rickman, tak jak nowy Gladiator był skazany od początku na porażkę.
Natomiast sam kolor skóry mi średnio przeszkadza w tym wypadku, choć oczywiście jest nieco nielogiczny w kontekście całej opowieści i generuje dodatkowe pytania. Jeszcze zrobią z Lily rasistkę bo wolała białego Pottera Natomiast ten czarny aktor ma twarz myślą nieskalaną (tak wygląda, cóż zrobić, Denzel Washington to nie jest) i naprawdę trudno sobie go wyobrazić jako mądrego i skomplikowanego Snape'a
|
|
|