Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Literatura - Proza i poezja - Inne wieści o książkach
Szafran - Czw 09 Cze, 2016 20:54 Hihi, wątpię, by biedaczka istniała naprawdę;).
Ktoś wymyślił genialną wiralową kampanię reklamową, ot co:DAdmete - Pią 10 Cze, 2016 04:43 To właśnie miałam na myśli. Czytałam o tego typu kampaniach reklamowych.Agn - Pią 10 Cze, 2016 05:49 To oczywiste, ze to reklama. Ale zabawna. praedzio - Pią 10 Cze, 2016 06:33 Reklama, która trochę wymknęła się spod kontroli, mam wrażenie. Ja się uśmiałam, bo tego kakao używam od lat i nagle się okazało, że podbijam nim statystyki czytelnicze.
O, a dziś rano na fejsie zaatakowało mnie to: http://wyborcza.pl/andrze...Gazeta_Wyborczapraedzio - Pią 10 Cze, 2016 11:36 Mr Deco Morreno doczekał się ekranizacji swojej powieści.
Anaru - Pią 10 Cze, 2016 11:46 Haha, też mam w domu jakiś zaczytany egzemplarz kieszonkowy
Świetna reklama i radosne, błyskotliwe dyskusje na fejsie czyli skutek jest Akaterine - Nie 11 Wrz, 2016 12:35 Ciekawa sprawa - pisarz Mariusz Zielke udostępnił w internecie za darmo swoją nową książkę twierdząc, że prawnicy chcą zakazać jej publikacji. Już pobrałam i w wolnym czasie zajrzę, żeby zobaczyć, w czym rzecz.
http://stopcenzurze.pl/Agn - Nie 11 Wrz, 2016 12:58 Jest to pewne robienie sobie reklamy, ale wieczorem zgarnę i przeczytam. Agn - Czw 13 Paź, 2016 12:05 Literacka Nagroda Nobla ogłoszona - BOB DYLAN! Anaru - Czw 13 Paź, 2016 12:41
Cytat:
Literacka Nagroda Nobla ogłoszona - BOB DYLAN!
Faktycznie
Nie wiem czy w którymś wątku było, ale na wszelki wypadek:
Książki nominowane do tegorocznej nagrody Nike w Biedronce
Sieć Biedronka wprowadza do oferty książki, które były nominowane do tegorocznej nagrody Nike. W dyskoncie znajdziemy pozycje takich autorów, jak Ziemowit Szczerek, Marcin Kącki czy Renata Lis.
To już kolejna odsłona akcji Biedronki, w której możemy kupić książki, które były nominowane lub nagrodzone w prestiżowych konkursach literackich.
W obecnej ofercie sieci Biedronka znalazły się następujące pozycje, które były nominowane do nagrody literackiej Nike w 2016 r.:
„1945. Wojna i pokój” Magdaleny Grzebałkowskiej (nagroda czytelników)
„Inna dusza” Łukasza Orbitowskiego
„Nieważkość” Julii Fiedorczuk
„Ziarno i krew” Dariusza Rosiaka
„Tatuaż z tryzubem” Ziemowita Szczerka (finalista)
„Białystok” Marcina Kąckiego
„Stryjeńska. Diabli nadali” Angeliki Kuźniak
„Co Bóg zrobił szympansom?” Jerzego Sosnowskiego
„W lodach Prowansji. Bunin na wygnaniu” Renaty Lis (finalistka)
Wszystkie książki są dostępne w sieci do 16 października w cenie 24,99 zł.
Nagroda Nike
Nike jest nagrodą za najlepszą książkę roku, przyznawaną zawsze w pierwszą niedzielę października, w tym roku po raz 20. Zwycięzca wyłaniany jest w trzech etapach. Pierwszy to 20 nominacji ogłaszanych w maju podczas Warszawskich Targach Książki, drugi etap to wybór siedmiu finalistów na początku września. Ostatni - decyzja jury.
W 2016 roku laureatką Nagrody Literackiej NIKE została Bronka Nowicka, autorka tomu poetyckiego "Nakarmić kamień".
http://biznes.onet.pl/wia...sklepach/8l9mn0Anaru - Nie 02 Kwi, 2017 23:43 Od poniedziałku w Biedronce oprócz specjałów wielkanocnych będziemy mogli zakupić wiele książek w promocyjnych cenach. Już za 19,99 zł zdobyć będzie można parę książek z przepisami oraz tych dotyczących zdrowego trybu życia. Dodatkowo kilka pozycji dla najmłodszych, oraz albumy ze zwierzętami i encyklopedie. Natomiast w cenie 24,99 zł znajdziemy już takie pozycje jak: King, Mróz czy Nesbo między innymi. Oferta jest ciekawa i z powodzeniem może konkurować z tymi, które znajdziemy w promocjach księgarni internetowych
http://niestatystyczny.pl...h/#.WOFw-cCLSUk
Świat Książki poszedł dalej, bo wybrane pozycje objął 50% zniżką i za klasyk Jane Austen „Duma i uprzedzenie” zapłacimy raptem 9,95 zł. Promocja obejmuje 2000 tytułów, więc jest z czego wybierać, do tego wysyłka gratis od 99 zł, lub z odbiorem za darmo w księgarniach poniżej tej kwoty. Link do promocji.
https://www.swiatksiazki....ducts[limit]=50
Admete - Pon 03 Kwi, 2017 06:45 Moja bratowa tez robiła takie zdjęcia u siebie w bibliotece, z uczniami.Caitriona - Wto 04 Kwi, 2017 10:54 Świetne tee zdjęcia!! Anaru - Pią 18 Sie, 2017 20:01 Nie wiem czy gdzieś na forum już było:
"GW": dyrekcja Instytutu Książki sama przygotowuje katalog "Books from Poland"
Jak podaje "Gazeta Wyborcza", dyrekcja Instytutu Książki zrezygnowała z pomocy ekspertów i sama przygotowuje listę książek, które będzie rekomendować zagranicznym wydawcom na prestiżowych targach. Oprócz gorących tytułów znajduje się na niej również powieść Bronisława Wildsteina, "Dżihad i samozagłada Europy" Pawła Lisickiego i duży wybór literatury historycznej i religijnej.
(całość artykułu jakby ktoś miał brak dostępu )
Spoiler:
W tym roku za wybór książek odpowiedzialna jest w głównej mierze dyrekcja, czyli dyrektor Jaworski oraz jego zastępca Krzysztof Koehler
– Ale choć Jaworski na stanowisku jest już ponad rok, wciąż nie chce zrozumieć, że to zagraniczni wydawcy decydują, kogo u siebie wydadzą - mówi "GW" osoba związana z IK
To nie pierwszy raz, kiedy działania IK budzą kontrowersje. Pod koniec ubiegłego roku dyrektor stanął przed senacką Komisją Kultury i Środków Przekazu
Do tej pory katalog "Books from Poland" przygotowywali powoływani przez Instytut Książki krytycy i literaturoznawcy, obradom często towarzyszyły burzliwe dyskusje. W tym roku sposób wybierania książek wyglądał nieco inaczej. O wszystkim decyduje dyrekcja, czyli dyrektor Jaworski oraz jego zastępca Krzysztof Koehler.
– Dyrekcja IK, podobnie zresztą jak wielu polityków PiS, sądzi, że międzynarodowe sukcesy autorów takich jak Olga Tokarczuk i Andrzej Stasiuk to przede wszystkim rezultat tego, że przez lata stawiał na nich, także finansowo, IK i inne instytucje promujące kulturę polską za granicą – mówi w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" osoba związana z IK. – Ale choć dyrektor Jaworski na stanowisku jest już ponad rok, wciąż nie chce zrozumieć, że to zagraniczni wydawcy decydują, kogo u siebie wydadzą.
Kiedy w 2016 r. dyrektorem Instytutu Książki został Jaworski, z listy zaczęły znikać materiały dziennikarzy i reporterów "Gazety Wyborczej". Z tego powodu z uczestnictwa przy tworzeniu katalogu wycofała się dr hab. Urszula Glensk, literaturoznawczyni z Uniwersytetu Wrocławskiego.
"Manipulowanie listą książek włączonych do tegorocznej edycji katalogu nie pozwala mi na firmowanie tego politycznego zamierzenia własnym nazwiskiem" – napisała Glensk, dodając, że "tytuły wybrane zgodnie z ideologiczną strategią nie zainteresują międzynarodowych wydawców".
Teraz "Gazeta Wyborcza" dotarła do pełnej listy tytułów. Oprócz pozycji takich jak: "Wzgórze psów" Jakuba Żulczyka czy "Król" Szczepana Twardocha w najnowszym katalogu znalazło się dużo pozycji historycznych i religijnych. Wśród nich m.in. powieść Elżbiety Cherezińskiej "Płomienna korona' o Władysławie Łokietku i jego żonie Jadwidze; "Jadwiga", historyczno-religijnego esej o św. Jadwidze królowej autorstwa Marty Kwaśnickiej publikującej m.in. we "Frondzie" oraz "Czterdzieści i Cztery. Magazynie Apokaliptycznym" oraz biografia "Maksymilian M. Kolbe. Biografia świętego męczennika" pióra Tomasza Terlikowskiego.
– Żadna lista jeszcze nie jest zamknięta. Dyrektor nie jest jeszcze pewien, które tytuły ostatecznie się na niej znajdą. Lista do Pekinu będzie upubliczniona 25 sierpnia, a lista na targi we Frankfurcie będzie ogłoszona 7 września – komntuje IK na łamach "Gazety Wyborczej".
Lista książek, które znajdą się w katalogu "Books from Poland”, opublikowana przez "Gazetę Wyborczą":
Science fiction
Jarosław Grzędowicz, "Hel-3", Fabryka Słów, 2017
Robert Wegner, "Pamięć wszystkich słów. Opowieści z meekhańskiego pogranicza", Wydawnictwo Powergraph, 2015
Fiction
Szczepan Twardoch, "Król", Wydawnictwo Literackie, 2016
Jakub Małecki, "Ślady", Sine Qua Non, 2016
Jakub Żulczyk, "Wzgórze psów", Świat Książki, 2017
Wojciech Chmielewski, "Belweder gryzie w rękę", Wydawnictwo Iskry, 2017
Elżbieta Cherezińska, "Płomienna korona", Zysk i S-ka, 2017
Bronisław Wildstein, "Dom wybranych", Zysk i S-ka, 2017
Stanisław Nowak, "Galicyanie", W.A.B., 2016
Non-fiction
Marcin Mamoń, "Wojna braci. Bojownicy, dżihadyści, kidnaperzy", Wydawnictwo Literackie, 2017
Natasza Goerke, "Tam", Wydawnictwo Czarne, 2017
Tomasz P. Terlikowski, "Maksymilian M. Kolbe. Biografia świętego męczennika", Wydawnictwo Esprit, 2017
Paweł Lisicki, "Dżihad i samozagłada Zachodu", Fabryka Słów, 2015
Marta Kwaśnicka, "Jadwiga", Teologia Polityczna, 2015
Poezja
Wojciech Wencel, "Epigonia", Wydawnictwo Arcana, 2016
Jan Polkowski, "Gdy Bóg się waha. Poezja 1977-2017", JMR Trans-Atlantyk / Instytut Myśli Józefa Tischnera, 2017
Bronka Nowicka, "Nakarmić kamień", Biuro Literackie, 2015
Florian Czarnyszewicz, "Nadberezyńcy", Wydawnictwo Arcana, 2010
Esej religijny
Bp Grzegorz Ryś, "Moc słowa", Wydawnictwo WAM, 2016
Kryminał
Wojciech Chmielarz, "Osiedle marzeń", Wydawnictwo Czarne, 2015
Dramat
Jarosław Jakubowski, "Prawda i inne dramaty", Agencja Dramatu i Teatru, 2017
Literatura dziecięca i młodzieżowa
Magdalena Kozieł-Nowak, "Rok na wsi", Nasza Księgarnia, 2017
Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Jona Jung, "Florka. Mejle do Klemensa", Wydawnictwo Bajka, 2016
Kontrowersje wokół dyrektora Jaworskiego i IK
To nie pierwszy raz, kiedy działania IK budzą kontrowersje. Pod koniec ubiegłego roku dyrektor Dariusz Jaworski stanął przed senacką Komisją Kultury i Środków Przekazu. Powód? Zaniepokojenie senatorów zmianami, jakie od początku jego kadencji zachodziły w tej instytucji.
W programie translatorskim "Copyright Poland" nie znaleziono wówczas wsparcia finansowego dla litewskiego tłumaczenia "Biegunów" Olgi Tokarczuk - rekomendację otrzymały z kolei tłumaczenia książek Bronisława Wildsteina.
Z katalogu "New Books from Poland" zniknęły również książki reporterek "GW" - Katarzyny Surmiak-Domańskiej i Karoliny Domagalskiej. Jaworski postanowił promować autorów literatury religijnej i środowiska konserwatywne.
Komisja zaniepokojona była również zmianami kadrowymi w IK. Z pracy zrezygnowali długoletni pracownicy: Elżbieta Kalinowska, zastępca dyrektora ds. programowych i twórczyni Dyskusyjnych Klubów Książki, Małgorzata Kanownik, rzeczniczka prasowa, a także odpowiedzialny za promocję polskiej literatury za granicą Tomasz Pindel.
Miesiąc później Instytut Książki skompromitował się na Market Focus Forum, w ramach którego wiceszef IK Krzysztof Koehler oraz pozostali przedstawiciele polskiej delegacji przylecieli do Londynu, aby zareklamować polską literaturę. Wydarzenie zapowiadało tegoroczne londyńskie targi książki (The London Book Fair), które odbyły się w marcu 2017 roku. Ich głównym bohaterem była właśnie Polska.
Część z prezentacji (plansze wyświetlane w ich trakcie), jakie przygotowali Krzysztof Koehler oraz Zysk, została udostępniona na stronie Targów Książki w Londynie. I to one właśnie wywołały burzę w środowisku literackim i tym związanym z rynkiem książki. Skrytykowany został poziom i merytoryka wystąpień, m.in. błędy w nazwiskach polskich autorów (np. "Miłoszewicz" zamiast Miłoszewski), zdrobnienia imion ("Ela" zamiast Elżbieta Cherezińska), błędy w pisowni wyrazów (prezentacja powstała w języku angielskim), a także spłycenie obrazu Polaków i polskiej literatury za granicą. Krytycznie wypowiadano się także o wstępie do prezentacji, zatytułowanym "Zobowiązania moralne".
Współwłaścicielka Wydawnictwa Karakter i agentka literacka Magdalena Dębowska, w miażdżącym wiceszefa Instytutu Książki otwartym liście, zarzuciła mu, że ten niszczy cały dorobek instytucji oraz renomę, jaką instytut zyskał na świecie. Prezentację członka polskiej delegacji w British Council w Londynie nazwała "rażąco nieprofesjonalną merytorycznie".
– Ten styl, ton głosu wpisuje się w jakiś rodzaj nieustannego wzniecania emocji wokół Instytutu Książki – mówił wówczas w rozmowie z Onet Kultura Krzysztof Koehler.
http://ksiazki.onet.pl/gw...m-poland/bj2l3bAgn - Pią 18 Sie, 2017 20:28 Tutaj tez musieli zgodnie z linia partii pojechac. Szafran - Pią 18 Sie, 2017 20:30 Już widzę te tabuny zagranicznych wydawców rzucające się na dzieło Terlika albo toto o Jadwidze:PAgn - Pią 18 Sie, 2017 21:12 A jak wzgardzą, to będzie, że zachód, ten pomiot szejtana, nie zna się na sztuce. Deanariell - Sob 19 Sie, 2017 12:01 A inne, naprawdę wartościowe i godne wypromowania książki, nie trafią do katalogu przez taki stronniczy dobór tytułów. Ech, samo życie.Agn - Czw 05 Paź, 2017 18:41 Literacki Nobel 2017 - Kazuo Ishiguro
http://wiadomosci.onet.pl...shiguro/f79llb1
Czyli słusznie za mną łaziło odświeżenie Okruchów dnia. Aragonte - Czw 05 Paź, 2017 18:58 Widziałam wiadomości Rozumiem, że książkę polecasz? Bo ja znam tylko film, przyznaję się od razu Agn - Czw 05 Paź, 2017 18:59 Bardzo polecam. Bardzo, bardzo, bardzo. Film już tak średnio pamiętam, ale utkwiło mi w pamięci, że zrobił na mnie tak samo niesamowite wrażenie jak książka.Fibula - Czw 05 Paź, 2017 22:51 Mi się film podobał chyba trochę bardziej niż książka, ale też polecam.
Tegoroczny wybór jest dobry. Szafran - Czw 05 Paź, 2017 23:23 Oczywiście standardowo pomarudzę, że jak Japończyk to czemu nie Murakami, a jak Brytyjczyk, to czemu nie Julian Barnes, ale podoba mi się werdykt;).