To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Admete - Pią 13 Gru, 2019 19:25

BeeMeR napisał/a:
Och, to może się odnosić do całego tajwanodramalandu

To na NF jest całkiem nowe. Tak na serio to w przypadku Białego i Czarnego przeczytałam obszerną recenzję, z której wynikało, że tam w parach damsko-męskich nie wiadomo o co chodzi i nie ma konkluzji. Jak mam mieć sensację, to albo bez wątków romansowych albo z takimi, żeby miały konkluzję ;) To mnie zniechęciło.

BeeMeR - Pią 13 Gru, 2019 19:47

To prawda. Tam nie ma porządnego wątku miłosnego (albo lepiej dwóch, jako że jest dwóch panów), jest niemrawa i kiepska aktorsko Ivy Chen która zarywa najpierw do jednego a potem do drugiego pana (kiedy ten już zdąży zaangażować się gdzie indziej) i owszem, nic z tego nie wychodzi prócz dwóch pocałunków i kilku łez. Ja bym jej postać wycięła gdyby nie to, że jest kluczowa ;) Z drugiej strony każdy z panów nadaje się do krótkiego, intensywnego romansu (żeby nie powiedzieć łóżka :twisted: ) a nie do ołtarza i "happy ever after" i to drama realizuje jak najbardziej - z innymi paniami :P
Jednakże siła dramy tkwi w doskonałym bromansie a pod koniec trójmansie ;) oraz bardzo dobrze rozegranym "zabili go i uciekł" a para-romanse są mało istotną tylko wartością dodaną :P

Admete - Pią 13 Gru, 2019 20:42

To chyba, ze przewinę wszystkie baby ;)
BeeMeR - Pią 13 Gru, 2019 21:27

Tylko Ivy Chen, reszta jest spoko ;) przynajmniej aktorsko ;)
Tylko się nie można angażować w romanse bo można sobie serce złamać ;)
Ale nic na siłę - mnie się drama podobała, Agn też, a ale niekoniecznie będzie bawić innych ;)
Na razie wróciłam do wioski wdów i Nokdu.

Admete - Pią 13 Gru, 2019 21:36

Ja pewnie jutro obejrzę Woman of 9.9 bilion, dziś już mi się nie chce nic oglądać. Dziś ruszyła nowa drama z Namgoongiem, ale tam jest baseball, więc nie wiem, czy mi się będzie chciało próbować. Jutro Hyun Bin, a w poniedziałek dwie nowe dramy - Black Dog i War of prosecutors. Może któraś mi się spodoba.
Trzykrotka - Pią 13 Gru, 2019 22:42

Namgonga sobie odpuszczę, choć już za nim tęsknię - nie mam ochoty na dramę o baseballu, choćby z Namgoongiem. Chyba, że na tumblrze pokażą się nieziemskie gify, czy cóś :lol: Ja na pewno popróbuję Hyun Bina :trzyma_kciuki: i War of Women, będzie kolejny nie oparty na faktach seguk do kolekcji. Ale tylko jeśli będzie dobry.

W Package nasi turyści zwiedzają tak obłędne miejsca, że jestem zła na nich, że za mało się temu światu przyglądają. No, ale każdy z nich ma własnego smoka do zabicia drama ładnie to pokazuje. Jest raczej powolna i taka... trochę francuska, a właściwie - wygrywająca różnice kulturowe nie na zasadzie "my kontra głupie białasy."
Edit: przewodniczka jest Koreanką, ale od 7 lat mieszka w Paryzu i właściwie jest już na poły Paryżanką. Potrafi ładnie wypunktowac rodaków za ich wscibstwo, szybkie osądy i przypinanie łatek, zerową umiejętność odpoczywania i cieszenia się nic robieniem i życiem w ogóle. Musi tez swoją grupę uczyć choćby zachowania przy stole i europejskich manier, czy tak prostej rzeczy jak odpowiedzialności za siebie nawzajem. To naprawdę zaskakująco dobra drama. Juz nie mówię o rozmowie o tym, kto powinien nosić przy sobie kondom :mrgreen:

BeeMeR - Sob 14 Gru, 2019 09:02

Ja wieczorem opuściłam wioskę po najeździe i bijatyce, Nokdu się spotkał kilka razy z ojcem (?) i porzucił damskie szatki.
Admete - Sob 14 Gru, 2019 11:55

Ja się zabieram za Woman i Chocolate.

EDIT:
W Chocolate nadal melo, ale dobrze mi się ogląda. Może dlatego, że to taki klasyczny melodramat koreański jak sprzed lat ;) No i aktorów lubię.
W Woman robi się coraz ciekawiej. Bohaterka postanawia, że w końcu odegra się na wszystkich, a w drugim wątku były policjant chce się dowiedzieć, co naprawdę wydarzyło się w trakcie przewożenia pieniędzy.

Trzykrotka - Sob 14 Gru, 2019 20:27

A ja dokończyłam Package i bardzo zachęcam do oglądania. To ciepła, mądra drama, powolna i refleksyjna, ale i zabawna. Nie darowałabym sobie, gdybym się jej pozbyla - a taki miałam zamiar, głupia ja...,
BeeMeR - Sob 14 Gru, 2019 20:30

Ja zaś dokończyłam Behind your smile - tj z odcinka 3 albo 4, twardo już przewijanego, przeszłam bezpośrednio do równie przewijanego finałowego 19, :P Pleple dominowało jednak :roll:
Trzykrotka - Sob 14 Gru, 2019 20:54

No tak, to błyskawicznie się uwinęłaś. Ja chyba z Tajwanu obejrzałabym tę zachwalaną dramę z Ariel Lin, którą Koreańczycy tak nudno zrobili. In Time With You. Wiecie, że na Szewskiej powstało tajwanskie bistro? Głównie makarony. Trzeba się wybrać kiedyś.
BeeMeR - Sob 14 Gru, 2019 21:27

Trzykrotka napisał/a:
In Time With You.
Mam to kiedyś w planie tylko jakoś się nie składa. Na razie znów Nokdu - panna wreszcie związała włosy, tak lepiej.
Trzykrotka - Sob 14 Gru, 2019 21:53

O tak - pan w spodniach, pani uczesana. Tylko ta grzywka została, ale to się już nie zmieni. Są w stolicy?
BeeMeR - Sob 14 Gru, 2019 22:04

Tak, pan właśnie zdał egzamin. Grzywka niech sobie będzie jeśli reszta włosów jest schludnie związana.
BeeMeR - Sob 14 Gru, 2019 23:25

Nokdu - zrobiło się mega nudnie pod kątem kryminalnej intrygi ale pięknie wizualnie i romans doszedł do ładnej sceny omc łóżkowej :serduszkate: - gdyby tylko mała im nie przeszkodziła... ;)

Trzykrotka - Sob 14 Gru, 2019 23:47

Mała w tej scenie była bezbłędna, kiedy im się wpakowała w sam środeczek, między wódkę a zakąskę, można rzec :mrgreen:

Zerknęłam na Crash Landing On You. Obejrzeć się nie da, bo obraz mam z czolówką, a napisy z NF jej nie przewidują, wiec jest za duży rozjazd. Ale jedno widać: będzie die hard czebolsko, bo jest jakiś abuji, który właśnie wyjeżdża z więzienia na wózku i witany jest w wypasionej rezydencji tortem z tofu, a elegancka i markowa rodzinka wyraźnie knuje. To i bez napisów można stwierdzić. Mamy pannę upartą i (chyba) dość rozwydrzoną. Mamy przecudne krajobrazy oraz masę zieloności (na Północy chyba jeszcze puszcze polodowcowe rosną, jak słowo daję :mrgreen: ). Mamy scenę jak z początku Kropek, tyle, że teraz lepszy jest Pólnocnik, ,
Jego Zgrabność Hyun Bin, który wypełnia swoje zadanie, czyli przejmuje zbiegów z Jedynej Słusznej Krainy, nie dając ich przejąć patrolowi z Południa.
Hyun Bin w mundurze jest jak jakiś stymulator dla rytmu serca (nasza Asia powiedziałaby, że czegoś innego :rumieniec: ) i nawet jeśli to treściowo będzie głupie, to główna para wygląda razem świetnie. Nie to, co w Alhambrze, gdzie sparowanie z PSH wyszło bardzo słabo. Czy oni nie są też parą w życiu? :mysle: Coś mi się wydaje, że po Kang So Rze ta właśnie pani zajęła miejsce u boku Hyun Bina.
W cameo półminutowym pokazał się nasz Min Ki :oklaski:

Admete - Nie 15 Gru, 2019 09:02

Ja za to zerknęłam na Namgoonga i chyba zostanę :) To będzie całkiem sensowna drama, nawet jeśli nie rozumiem nic a nic z baseballa. Namgoong gra głównego menadżera w zespole, który ciągle rpzegrywa. Sam zresztą prowadził wcześniej hokeistów, drużynę wrestlingową i hokej, a na baseballu też się nie zna, bo nie musi :) On ma zarządzać tak, żeby było dobrze. Na razie to ma wrogów, główną gwiazdę zespołu. Poza tym są w drużynie dwie koterie trenerów których animozje nowy menadżer chce wykorzystać. Główna bohaterka to też menadżerka i wielka fanka zespołu, w którym pracuje.
Trzykrotka - Nie 15 Gru, 2019 09:24

Mówisz, że ciekawe? :mysle: Może warto zerknąć jeśli będzie to o kierowaniu zespołem, jakimkolwiek, w kierunku sukcesu.
Admete - Nie 15 Gru, 2019 09:34

Zdecydowanie w kierunku sukcesu. Można już dopasować napisy do Crash, mnie się do jakiejś wersji dopasowały.
Trzykrotka - Nie 15 Gru, 2019 12:29

Będę dziś przy komputerze dopiero wieczorem, ale sprawdzę. Gify na tumblrze były zachęcające, ale osoba scenarzystki trochę mnie niepokoi.
Admete - Nie 15 Gru, 2019 16:54

Obejrzę pierwszy odcinek z ciekawości, ale nie zamierzam więcej. 6 odcinek Chocolate był prawie szczęśliwy - nikt nie umarł ;) Bardzo mi się podoba główna para. Ten odcinek był refleksyjny. Lubię takie. Widzę wszystkie typowe elementy melo, widzę niedociągnięcia w scenariuszu, ale i tak mi się podoba.

EDIT:
Ten serial z Namgoongiem jest naprawdę interesujący. Nadal nic a nic nie rozumiem z żargonu sportowego, tym bardziej po angielsku, ale jest ciekawie. Celem jest owszem - wygrana, a potem ...rozwiązanie zespołu. Zobaczymy czy ostatecznie nowy menadżer przeciwstawi się zarządowi, czy też zrobi, co mu każą. Namgoong świetny. Poniekąd to na razie scena dla jednego aktora, choć panna całkiem fajna. To aktorka z Ghost Detective.

Trzykrotka - Nie 15 Gru, 2019 23:18

W baseballową dramę już się zaopatrzyłam. Pewnie nie będzie to w klimacie Chiefa Kima, ale dobrej dramie z Namgoongiem nie odmówię.

Obejrzałam 1 odcinek Crash Landing i 1 odcinek Selection. War of Women. Zadowolonam bardzo z obu. Seguk Selection jest na razie bardzo w stylu Moon That Embraces the Sun. Jest piękny młody król, który podczas selekcji wybiera dziewczynę, która - jak sądzi - jest jego pierwszą, dziecięcą miłością. Zaraz po ślubie królowa zostaje zastrzelona w zamachu, a król bardzo ciężko ranny. Wszyscy myślą, że umarł, więc już sprowadzają jego ciapowatego, acz przystojnego kuzyna, żeby był nowym królem - marionetką. Na dworze pojawia się zastęp szamanek, które mają czuwać nad zmarłą królewską parą. Wśród nich jest jedna, która wygląda dokładnie jak nieboszczka.
Mamy - jak w Moon - władczą i silną królową wdowę, ukaranych za sprowadzenie nieszczęścia słabych politycznie rodziców zmarłej królowej, zwalczające się partie polityczne, oraz sprzeczne interesy rodzin odrzuconych kandydatek, które teraz - jak rozumiem - przystąpią do kolejnej selekcji. Trudno to wszystko nazwać wybitnie rozrywkową historią, ale mimo to już czuję przez skorę, że dobrze się to będzie oglądało :banan: Reżyser wcześniej nakręcił The Princess Man i Joseon Gunman, to dobra rekomendacja.

Natomiast Crash to rozrywka czystej wody, ale póki co bardzo ucieszna. Oczy mi odpoczęły, bo całość kręcono w obłędnie zielonym plenerze, w jakiejś lokacji jak ze Starej Baśni. Jest standardowa nienawidząca się czebolska familia, jest przedsiębiorcza i ciężko pracująca dziedziczka, która latając paralotnią napotyka tajfun i zostaje zdmuchnięta na północną stronę, gdzie odnajduje ją bardzo, ale to bardzo seksowny dowódca oddziału patrolowego. Jest dużo zamętu, panna ucieka, ale w złą stronę i zamiast znaleźć się w pierwszym lepszym przygranicznym miasteczku, w którym zamierza wynająć taksówkę i wrócić do Seulu, trafia do wioski, w której prąd włączają tylko na czas ugotowania śniadania, dzieci maszerują do szkoły karnym dwuszeregiem, a ich mamy ćwiczą gimnastykę na głównym placu pod dyktando muzyczki z głośników. I wszyscy są "towarzyszami" i "towarzyszkami."
Oglądało się kapitalnie, aczkolwiek mam pewną wątpliwość. Scenariusz napisała pani od Koszmita oraz od Syrenki. Jeśli drama pójdzie w kierunku Koszmita, to poprawiam się na kanapie, zacieram ręce i oglądam. Ale jeśli będzie przypominać Syrenkę, to :confused3: Jeśli nic nie stanie an przeszkodzie, to jutro test drugich odcinków.

Trzykrotka - Pon 16 Gru, 2019 09:20

Przy myciu zębów zastanawiałam się, czy pokazując w Crash scenę ni to gimnastyki, ni to zbiorowego układu tanecznego na środku wioski, pod wielkim transparentem "Raj dla ludzi" oraz "Nasz przywódca jest zawsze z nami" nie chcieli twórcy sparodiować tej słynnej grupy taneczno wokalnej z KRLD, która występowała podczas olimpiady w Pyongchangu. Panie identycznie się gięły :mrgreen:
I widzę, że na soompi mają to samo spostrzeżenie co ja odnośnie Selection: przypomina Moon That Embraces the Sun. Ma nawet podobnie troskliwego eunucha :wink: Brakuje tylko seksownego ochroniarza.
W obu dramach liczę na sążnisty romans. Materiał i potencjał jest, że hoho.

Aragonte - Pon 16 Gru, 2019 11:02

Trzykrotka napisał/a:
bardzo seksowny dowódca oddziału patrolowego

Rozumiem, że to Hyun Bin? :mrgreen:

Trzykrotka - Pon 16 Gru, 2019 11:13

Aragonte napisał/a:
Rozumiem, że to Hyun Bin? :mrgreen:

Li i jedynie :serce:
Bardzo mu dobrze w mundurze.
W dramie jest taka scena, kiedy panna ucieka, ale zanim ucieknie, mówi do oficera, że jest on dokładnie w jej typie :lol: i dodaje spotkajmy się jeszcze, kiedy nasze kraje się zjednoczą :lol: