Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...
praedzio - Nie 30 Cze, 2013 15:36
A tego to nie wiedziałam. Może to stały punkt programu, a my się nie poznałyśmy?
praedzio - Nie 30 Cze, 2013 22:05
No, to na zakończenie miłego weekendu (piątek - warsztaty tańca irlandzkiego, sobota - koncert Carrantuohill & Treblers) dziś popędziłam do Ząbek, gdzie na scenie w Parku Miejskim zaprezentował się duet w składzie: Rafał Kwietniewski (akordeon diatoniczny) & Tomasz Biela (gitara akustyczna). Duet ten zaprezentował znane kawałki francuskie i bretońskie, a pod sceną zaprzyjaźniona grupka tancerzy poprowadziła warsztaty tańców francuskich. Nie zabrakło An Dro, Hanter Dro, walca, mazurki, chappelloise, Bourre na 2 i koła syrkasyjskiego. To sobie potańczyłam wsłuchując się w cudowne dźwięki dobiegające ze sceny (zwłaszcza gitarowe An Dro!! ). Jak znajdę na tubisiu, to wlepię tu.
praedzio - Pon 01 Lip, 2013 11:08
A tymczasem filmik z soboty: https://www.youtube.com/w...&v=SehkmjNkxJY0
Yvain - Pon 01 Lip, 2013 12:55
Dają czadu aż się chce z nimi popląsać.
praedzio - Pon 01 Lip, 2013 12:56
Prawda?
Aragonte - Pon 01 Lip, 2013 19:13
| praedzio napisał/a: | A tego to nie wiedziałam. Może to stały punkt programu, a my się nie poznałyśmy? |
Pewnie tak
Muszę obejrzeć te filmiki - solówka Gosi tam jest?
praedzio - Pon 01 Lip, 2013 22:06
Nie, tutaj głównie muzykę zapodawałam. Jak przypomnę sobie, do którego kawałka tańczyła Gosia, to poszukam w necie. Nie ma mocnych - musi gdzieś być.
A wracając do francuskiej niedzieli...
An Dro Retourné
praedzio - Sob 06 Lip, 2013 22:10
Mniam! Właśnie się dowiedziałam, że Duani będą za tydzień w Kaliszu na Zawodziu. A ja się właśnie wybieram odwiedzić brata....
praedzio - Nie 07 Lip, 2013 19:42
Dokopałam się do jednego z pierwszych kawałków Enyi, kiedy jeszcze oficjalnie nie była Enyą.
Tak sobie myślę, że utwór mógłby znaleźć się na soundtracku do kontynuacji Robin of Sherwood, gdyby takowa kiedykolwiek powstała.
An Ghoath Ón Ghrian (The Solar Wind)
Admete - Nie 07 Lip, 2013 20:27
Podoba mi się Ja ją pamiętam, jak śpiewała na początku z Clannad.
praedzio - Pon 15 Lip, 2013 23:06
Już znamy tytuł nadchodzącego nowego albumu Clannad.
| Clannad napisał/a: | We can now reveal that the title of the new album is 'Nádúr' (pronounced as Ned-dur). This is the Irish Gaelic word for Nature. Irish author Colum McCann has written the liner notes for our new CD and sums the title up nicely by saying; “Clannad – the family - have taken the local and made it universal once again. Is é seo nádúr dhúchasach .... ‘this is their inherent nature‘ It will always be so.”
Thank you all for your entries in the recent competition to guess the new album's name (we now have enough suggestions for our next twenty albums!!) We had said the Irish or the English word would qualify and out of close to 1,000 entries there were just two entries that suggested the title of Nature. First was Doris Armstrong Ferzetti from the USA and second was Lui Miller from New Zealand. We will send you both a signed copy of the new album, just before its actual release date.
The album will be released on the ARC Music label in September. More details coming soon…. |
Admete - Wto 16 Lip, 2013 09:50
Tylko się cieszyć
praedzio - Wto 23 Lip, 2013 13:50
I kolejna notka zespołu zawierająca m.in. spis utworów (będzie ich 13):
| Clannad napisał/a: | So that's it, the album is now fully completed. We can tell you the 13 new tracks are:
Vellum,
Rhapsody na gCrann,
TransAtlantic,
Turas Dhómhsa chon na Galldachd,
Brave Enough (with guest Duke Special),
The Fishing Blues,
Lámh ar Lámh,
Tobar an tSaoil,
The Song in your Heart,
A Quiet Town,
Hymn (To Her Love),
Setanta,
Cití na gCumann.
We will bring you a taste of what's on the album very soon. The album will be released digitally world wide on 20th September and the CD will be released in the following week or two depending on the country. It will be available for pre-order on Amazon very soon and we will publish the links here. |
Aragonte - Wto 23 Lip, 2013 14:13
Zafrapował mi utwór "Setanta", z wiadomych względów
Pewnie będzie o młodym Cuchulainnie
praedzio - Wto 23 Lip, 2013 14:26
Całkiem możliwe. Dowiemy się we wrześniu.
Admete - Wto 23 Lip, 2013 17:46
Ciekawa jestem jak będzie muzycznie.
praedzio - Śro 24 Lip, 2013 19:24
Rzeczoną płytę można już zamawiać przedsprzedażowo na brytyjskim Amazonie.
Ja tymczasem po wczorajszej Trójkowej audycji, na którą natknęłam się całkiem przypadkowo i przez którą jestem dziś tragicznie niewyspana ( ) zanurzyłam się w dźwiękach rodem z Bretanii. A wszystko przez zespół Barzaz, o którym między innymi była mowa.
Koat-houarn ha Fanchig bihan
Galvadenn Bugel
Admete - Śro 24 Lip, 2013 22:40
Dawno, dawno temu w latach 90 zarywałam tak noce, by słuchać w Trójce muzyki celtyckiej. A ten pierwszy utwór bardzo klimatyczny.
praedzio - Śro 24 Lip, 2013 22:42
W tym drugim jest przepiękna gitara.
Admete - Śro 24 Lip, 2013 22:48
Słucham właśnie, ale pierwszy utwór bardziej mi pasuje.
praedzio - Śro 24 Lip, 2013 22:51
Bo jest bardziej do tańca, drugi jest do słuchania.
Admete - Śro 24 Lip, 2013 22:53
masz rację, pierwszy jest bardziej melodyjny, drugi skomplikowany.
Barbarella - Pią 26 Lip, 2013 21:50
Właśnie przed chwilą przeczytałam, że w Będzinie będzie Carrantuohill!! Nareszcie!!
praedzio - Pią 26 Lip, 2013 21:58
Nooo.... Z przyjemnością jeszcze raz ich posłucham i obejrzę. Szkoda, że Duanów nie będzie. Byłam na ich koncercie dwa tygodnie temu, ale i tak czuję niedosyt.
By the way, Basiu, Aine, Anaru, Loano... Harmeen zbiera dane potrzebne do rezerwacji noclegów. Zgłoście się do niej - to dosyć pilne jest, bo czas ucieka, a miejsc niewiele.
Barbarella - Pią 26 Lip, 2013 22:03
Ok dzięki za wiadomość.
|
|
|