To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

BeeMeR - Pon 09 Gru, 2019 08:13

A u mnie pan pod postacią wdówki ewoluował na "matkę" dziewczyny. Btw. Aktorka mi się kojarzy nieco z wczesną Go Arą - może to przede wszystkim kwestia fryzury :mysle:
Package jest na wschodzie?

Trzykrotka - Pon 09 Gru, 2019 09:04

Jest, posłałam :kwiatek:
Trzykrotka - Pon 09 Gru, 2019 23:09

Brakuje jakimś cudem 6 odcinka, ale to się da zrobić.
W odcinku 4 rządził pas cnoty :mrgreen: i jeden glupol, który go sobie założył z empirycznej ciekawości, a potem wszyscy czekali 5 godzin na kowala przedmiotów zabytkowych, który go uwolnił. W tym czasie wycieczki ryczaly ze smiechu i robiły sobie z nim zdjęcia :mrgreen:
W dream High szóstka młodych jest juz razem i razem szykuje się do debiutu, dla niektorych numer 2. Podoba mi się, że poprowadzili ich ku zgodzie i współpracy, a nie rywalizacji. Nawet Zębaty z Koszmitem teraz są kumplami. Został mi ostatni odcinek.

Aragonte - Pon 09 Gru, 2019 23:16

Trzykrotka napisał/a:
W odcinku 4 rządził pas cnoty i jeden glupol, który go sobie założył z empirycznej ciekawości, a potem wszyscy czekali 5 godzin na kowala przedmiotów zabytkowych, który go uwolnił. W tym czasie wycieczki ryczaly ze smiechu i robiły sobie z nim zdjęcia

To było w Package? :-D

Trzykrotka - Wto 10 Gru, 2019 06:38

W Package :kwiatek: Nie dopisałam z wrażenia. Byliśmy nadal na Mount Saint Michele. Przydało się trochę śmiechu po trochę smutnym odcinku 3. Nie wiem, jak twórcy kręcili tę dramę, że unikneli tłumów, które przewijają się i przez ten obiekt i przez najbardziej turystyczne paryskie plenery. Jest trochę zdjęć nocnych, bardzo klimatycznych, a i kamera pracuje tak, żeby unikać pokazywania, że na przykład oni tutaj siedzą na ławce, a na wprost stoi grupa gapiów i kręci ich komórkami, jak było widać przez ułamek sekundy w jednym z ujęć.

Jeszcze co do Nok Du, to sceny w wiosce wdow chyba najbardziej mi się podobały. Potem już nie było tak fajnie. Ale bonus był taki, że bohater chodził w spodniach, nie w spódniczce :-D

Edit: o-ho, kręcą 2 sezon Romantic Doctor. W obsadzie wiele tych samych twarzy, a w rolach głównych gołąbeczków romantycznych pan z Abyss i pani z About Time. Hmm... nie lubię sezonów, ale dla tej ekipy może warto będzie się zainteresować?
http://www.dramabeans.com...g-ahn-hyo-seop/
Pokazują się już różne podsumowania roku na dramabeans; przy tej okazji widać, dlaczego poziom tak tam spadł: javabeans i girl friday praktycznie już się nie udzielają.
Dla czystej ciekawości: co oglądali i jak to oceniają dramabeansowicze:
http://www.dramabeans.com...the-bean-count/
Camelia ilościowo wysoko stoi, Be Melodramatic i Romance Is a Bonus Book. Search WWW też nieźle, za to My Fellow Citizens - prawie wcale. Nok Du Flower podobnie.

BeeMeR - Wto 10 Gru, 2019 09:36

Trzykrotka napisał/a:
co do Nok Du, to sceny w wiosce wdow chyba najbardziej mi się podobały. Potem już nie było tak fajnie. Ale bonus był taki, że bohater chodził w spodniach, nie w spódniczce
On i tak we wdowich szatkach lepiej wygląda niż ona z tą pucułowatą buzią w męskich :P
Drama jest sympatyczna i w dużej mierze pocieszna, acz mało w niej jakiejś treści. Chyba będę potem potrzebowała czegoś konkretniejszego.
Mała jest fajna - urocze są jej sceny z nowym oppą i jedzeniem :serce:

Trzykrotka - Wto 10 Gru, 2019 09:43

Mała jest przeurocza, a jej zachwyt nad jedzeniem naprawdę szczery :lol: Bardzo chętnie będę ją oglądała w innych dramach. Wydaje mi się, że pokazała się w Doctor John, ale głowy nie dam, czy to była ona.
A Nok Du to taka przyjemna bańka mydlana. Dobrze się ogląda, ale i szybko zapomina.

BeeMeR - Wto 10 Gru, 2019 09:51

Trzykrotka napisał/a:
Nok Du to taka przyjemna bańka mydlana. Dobrze się ogląda, ale i szybko zapomina.
Dokładnie tak - zaloty trwają (pan myje za panią naczynia itp.) i to jest ok, ale nawet nie chce mi się śledzić wątku kryminalnego, jakiejś kolejnej zdrady, intrygi królewskiej i tragedii z przeszłości. :czekam2:
Trzykrotka - Wto 10 Gru, 2019 10:54

Ktoś nawet nawet napisał, że intryga królewska jest wyjątkowo niemądra. Tam tylko wątek osobisty jest fajny, a wioska wdów ucieszna. Kiedy się z niej wyniosą, osłabnie w dużej mierze element komediowy. Ale przecież zawsze można trochę poprzewijać :kwiatek:
BeeMeR - Wto 10 Gru, 2019 11:14

Wątek królewski już przewijam, zostawiając przede wszystkim główny :wink:
Trzykrotka - Wto 10 Gru, 2019 23:15

Dream High obejrzane, drama do końca trzymala bardzo dobry poziom. Już wiem wreszcie, o co chodziło z drugim makeoverem IU! :lol: I domyśliłam się, kim jest K (wejście na scenę miał niemal jak Billy Eliot w ostatniej scenie filmu! Cieszę się, że losy bohaterów potoczyły się w miarę logicznie, choć stawiałam, że IU inaczej wybierze. Bardzo podobała mi się scena flashmobu na ulicy :oklaski: Gdybym miała zgłaszać zastrzeżenia, to byłoby jedno - piosenki i taniec były okropnie na jedno kopyto. Ale co zrobić, taki to już styk k-popowy.
Polecam szczerze, choćby ze względu na to, że kilku nieopierzonych tam aktorów jest teraz wielkimi gwiazdami i miło się patrzy na nich, kiedy byli jeszcze kurczaczkami.

Aragonte - Śro 11 Gru, 2019 00:21

Widziałam się dziś z Zooshe, chyba zaczniemy się umawiać na wspólny seans Answer Me 88 :lol:
A tak poza tym to pytała mnie o nowe dramy i zastanawiam się, co jej polecić :mysle: Na razie mówiłam chyba głównie o Historykach. Pytała o Vagabond, ale ją zniechęcałam.

Admete - Śro 11 Gru, 2019 06:52

Vagabond jest do niczego. Ja bym polecała The Lies Within, Trzykrotka pewnie Camelię.
Trzykrotka - Czw 12 Gru, 2019 06:55

Catch The Ghost, Search WWW - to na pewno procz Camelii mogłabym polecić.
Catch pieknie się skończyło :oklaski:

Admete - Czw 12 Gru, 2019 08:34

Podejrzałam zakończenie, ale całość obejrzę jutro. Na razie wessało mnie Dark na NF :)
Trzykrotka - Czw 12 Gru, 2019 12:01

Ładnie to zamknęli. Odcinek 15 służy końcowym rozliczeniom i jest dość smutny, bo też i historia obu sióstr i mordercy oraz jego matki jest smutna. Ale juz w 16 wszystko jest jak należy, Dołeczek i Moonówna pieczetują kissem swój związek i w ogóle... Po czym następuje przekomiczna scena zamykająca, w stylu pierwszych odcinków. Jestem zadowolona i gotowa na Hyun Bina, którym - jak rok temu - zamierzam zakończyć stary rok i rozpocząć nowy :banan:
BeeMeR - Czw 12 Gru, 2019 16:36

Ja jestem gotowa cokolwiek dziś obejrzeć, bo ostatnie dni padałam na pysk i... nie mogłam zasnąć, ech.
BeeMeR - Pią 13 Gru, 2019 07:15

Zaczęłam wczoraj dla odmiany tajwański Behind your smile - na oko jest to klasycznie odmóżdżająco-odprężający rom-kom-melo - może tego mi trzeba :wink: , coś więcej napiszę po drugim odcinku.
Admete - Pią 13 Gru, 2019 08:29

Znalazłam na NF coś tajwańskiego i może w święta zerknę :)
BeeMeR - Pią 13 Gru, 2019 08:57

A co? Próbowałaś Białego i Czarnego?
Trzykrotka - Pią 13 Gru, 2019 09:21

Jutro zaczyna się jakiś nowy seguk, o selekcji żony dla króla. Główna bohaterka chce zostać królową choćby po trupach rywalek, ale wcale nie dlatego, że zakochała się w królu. Na tumblrze juz się nie mogą doczekać. Dziewczyna to taka ładna aktorka z Flower in Prison. Króla gra motocyklowy "kochanek" Bok Nam z This Life is Our First. Nie mogę się tylko doczytać, czy to ma być komediowe, czy tragiczne. Dwa tytuły napotkałam: Selection. The War of Women i Queen. Love and War.
Aragonte - Pią 13 Gru, 2019 09:53

BeeMeR napisał/a:
A co? Próbowałaś Białego i Czarnego?

Właśnie, mówiłaś, że to ma szansę się Admete spodobać :-)

Jeśli w ten weekend wrócę do wyszywania, to włączę sobie pewnie znowu Klejnot w pałacu. I Historycy ciągle nie są dokończeni, ech.

BeeMeR - Pią 13 Gru, 2019 10:26

Aragonte napisał/a:
mówiłaś, że to ma szansę się Admete spodobać
Nie tylko Admete, bo to bardzo fajna, dobrze zagrana (pomijając jedną panią :P ) i świetnie zrealizowana drama - trudno ją traktować serio ale ja doskonale się bawiłam seansem :cheerleader2:

Oczywiście nigdy nie wiadomo co się komu nie spodoba i go nie zachwyci, więc nic na siłę ;)

Admete - Pią 13 Gru, 2019 11:02

Nie próbowałam. Chyba za bardzo vintage ;)
BeeMeR - Pią 13 Gru, 2019 18:50

Admete napisał/a:
Chyba za bardzo vintage
Och, to może się odnosić do całego tajwanodramalandu ;)

Behind your Smile to bzdura na resorach, chyba nie dam rady całości, ale na razie jest spoko. Młodziutka córka bogaczki ląduje na bruku, matka bowiem oskarżona jest o defraudację pieniędzy, dłużnicy żyć nie dają - panną zaczyna "opiekować się" pewien przystojniak, niektóre rzeczy jej ułatwia, inne utrudnia, ewidentnie ma jakieś ukryte motywy i powiązania z jej matką (może stracił przez nią pieniądze) i chce pannę nauczyć życia, np. twardości, tj. np. ułatwia jej podjęcie pracy u swojej wrednej (i niechcianej ale narzuconej ze względów finansowych) narzeczonej, która jest jednocześnie byłą koleżanką z klasy panny i się nie lubią - itd. itp. ćmoje-boje, mało ambitne ale odprężające.