To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Szafran - Czw 09 Lip, 2015 09:49

"Lost and found" Zadie Smith. Czyli opowiadania. Trzy teksty - przemyślane, ciekawie skonstruowane. Autorka poradziła sobie z nową formą. Ale... mimo wszystko żałowałam, że te postaci nie dostaną więcej czasu. Że nie dowiem się o nich więcej. Wolę Zadie - z jej stylem, pisarską gadatliwością, poczuciem humoru i obserwacyjnym zmysłem jako autorkę powieści.
Po opowiadaniach, choć dobrych, pozostało mi uczucie niedosytu.

Niestety, muszę też przyznać, że jako czytelniczka czuję się trochę oszukana zebraniem zaledwie trzech krótkich tekstów (wszystkie opublikowane wcześniej w "New Yorkerze" i "Grancie") i podaniem ich jako samodzielnej książki. I kuriozalna - jak i zupełnie niezrozumiała - jest dla mnie decyzja, by polski tytuł zbioru brzmiał "Lost and found" (nie taki jest tytuł oryginalny, w oryginale to były dwie publikacje, osobno "Ambasada Kambodży" i "Martha nad Hansell").

Pewnie gdyby było tekstów powiedzmy 6 - a nie trzy - nie pozostawiłyby mnie takiej zgłodniałej.

Admete - Sob 11 Lip, 2015 11:04

Lawinia - Ursula LeGuin. Historia wykorzystująca postać i motywy z Wergiliusza. Bohaterka to córka króla Lacjum, żona Eneasza. Autorka wypełnia puste miejsca, dodaje to, czego poeta w Eneidzie nie umieścił. Najbardziej podobały mi się elementy związane z duchem poety, którego Lawinia sptyka w świętym miejscu i część przed przybyciem Eneasza.
Szafran - Pon 13 Lip, 2015 13:24

I jest już recenzja tej nowej-starej Harper Lee:

http://www.theguardian.co...gbird?CMP=fb_gu

Edit.
Ha - i w "Gaurdianie" również pierwszy rozdział do przeczytania:

http://www.theguardian.co...l-a-mockingbird

Akaterine - Pon 13 Lip, 2015 18:12

Czy ktoś czytał książkę Całodobowa księgarnia Pana Penumbry? Warto?
Admete - Pon 13 Lip, 2015 18:49

W Sieci ma raczej niskie oceny. Nie znam tej książki. Skończyłam czytać hiszpański kryminał Niewidzialny strażnik z akcją rozgrywająca się wśród Basków i z nawiązaniami do baskijskiej mitologii. Przy okazji dostajemy też solidną dawkę opowieści obyczajowej o rodzinie i jej sekretach.
Anonymous - Czw 16 Lip, 2015 14:04

Dzień dobry po przerwie.

I interesująca akcja empiku. http://www.empik.com/100ksiazek
Nie wszystkie książki z listy czytałam, ale niektóre są IMO przereklamowane

BeeMeR - Czw 16 Lip, 2015 14:59

Dzień dobry :kwiatek:

Przereklamowany jest jak dla mnie (i nie tylko sadząc po ostatnich rozmowach np. Buszujący z zbożu :roll:

Anaru - Czw 16 Lip, 2015 17:02

No witaj :hello:
Z każdej dziesiątki czytałam tak 1-3 książek, czyli w sumie niedużo. :mysle: Ale rozrzut gatunkowy jest spory ;)

Agn - Czw 16 Lip, 2015 17:20

Wszelki duch książkę chwali! Kasiek! :)
Witaj. :)

Admete - Czw 16 Lip, 2015 19:39

Ja mam z tego przeczytanych 34. Zaskoczyło mnie, że ktoś polecił Pokój pełen liści - nigdy nie spotkałam innych osób, które znają i lubią książkę Aiken. Bardzo ją lubię wręcz uwielbiam. Zapamiętałam ją z lat nastolatkowych i kilka lat temu wyszukałam na allegro.
Agn - Czw 16 Lip, 2015 19:42

Ja o niej nawet nie słyszałam. Zaintrygowałaś mnie.
Admete - Czw 16 Lip, 2015 19:45

To takie niezwykłe, baśniowe opowiadania, można je czytać wiele razy. Moje ulubione to chyba Mroczne zaułki na Kępie Kimballa.
Agn - Czw 16 Lip, 2015 19:49

Jak mi kiedyś wpadnie w ręce, to zerknę.
Admete - Czw 16 Lip, 2015 19:52

Poszukaj w bibliotekach, bo nigdzie nie kupisz. To było jedno wydanie w latach 80. Nasza Księgarnia to wydała ( nota bene :) ). Ma piękne ilustracje Artura Gołębiowskiego. To tylko mały wybór z większej całości - A small pinch of weather and other stories. Jakby co to zawsze można odbić moje wydanie na ksero.
Agn - Czw 16 Lip, 2015 20:11

Kupować nie będę raczej, ale biblioteka się kłania bardzo nisko, więc jeśli trafię, to zerknę, co tam dają.
Szafran - Czw 16 Lip, 2015 23:03

Ja uwielbiam "Pokój pełen liści", Aiken też jeszcze jakieś rzeczy w oryginale czytałam:). To jedyne wydanie jest cudne. Ilustracje absolutnie magiczne.
Admete - Czw 16 Lip, 2015 23:38

Nie ma szans na nowe wydanie? Albo lepiej na wydanie całości? Drugą książką Aiken, która czytałam po polsku była córka Elizy nawiązująca do Rozważnej i romantycznej. Wydała mi się dziwna, ale może byłam za młoda, by ją docenić.
Szafran - Czw 16 Lip, 2015 23:57

Ona tych "austenowych" książek kilka popełniła. Ale ja ich nie czytałam. Ja znam tylko fantastyczną działkę z jej twórczości:).
Admete - Pią 17 Lip, 2015 06:38

A to nawiązywała jeszcze do innych książek Austen? Z ciekawości zapytam do których, wiesz może?
Marija - Pią 17 Lip, 2015 08:38

Nie widzę w tej liście Empiku większego sensu, ot, jakiś "myśliciel" nawrzucał tytułów bez ładu i składu oraz myśli przewodniej. Ni to literatura piękna, ni to co :roll: . I Muminki, i Kompleks Portnoya, taaa...I "Kulturowe sprzeczności kapitalizmu" na dobitkę...
Jak "ideał piękności" stworzony z części ciał piętnastu osób - wychodzi wielkie nic.

Admete - Pią 17 Lip, 2015 08:42

Marija lista jak lista. Nie miała mieć myśli przewodniej. Każdy dał taki tytuł jaki uznał za własny. Też możemy sobie zrobić taką listę i każdy uzasadni, dlaczego podał ten, a nie inny tytuł. Jak chcesz podaj tytuł książki, która z jakiegoś powodu wydaje ci się tego warta. Wydaje mi się, że w tym wątku właśnie tak robimy - piszemy o książkach, które zwróciły nasza uwagę.
Marija - Pią 17 Lip, 2015 08:43

A mnie się nie chce tworzyć list, rankingów i zestawień. Chyba mam uraz zawodowo-statystyczno-sprawozdawczy :rotfl: Natomiast mam sobie ochotę pomarudzić przy piątku :-P
Szafran - Pią 17 Lip, 2015 09:17

Admete napisał/a:
A to nawiązywała jeszcze do innych książek Austen? Z ciekawości zapytam do których, wiesz może?

Tak, to wszystko to jakieś takie sequele z dalszymi losami bohaterów. Mansfeld Park, Emma, Duma i uprzedzenie np.

Tu masz tytuły tych książek, możesz sobie poszukać, o czym są:).

Mansfield Revisited (1984)
Jane Fairfax: The Secret Story of the Second Heroine in Jane Austen's Emma (1990)
Eliza’s Daughter (1994)
Emma Watson: The Watsons Completed (1996)
The Youngest Miss Ward (1998)
Lady Catherine's Necklace (2000)

Admete - Pią 17 Lip, 2015 11:12

Posprawdza, ale po angielsku raczej nie przeczytam.
Anonymous - Pią 17 Lip, 2015 11:25

Ano książkę chwali, oj chwali. Przeczytałam "Detektywa w krainie cudów" w nocy. I cudowna książka, chociaż błąd na początku mną wstrząsnął(panująca w XIX wieku w Anglii dynastia Windsorów :roll: ), ale w porównaniu z bykiem z innej książki(a więc tylko Bormann i Goring powieszeni w Norymberdze, gdy TYLKO oni powieszeni nie zostali) to pikuś.
Świetny jest ten detektyw... :serduszkate: tylko nie oszukujmy się... książka dosyć droga...

A`propo list - nadal nie przeczytałam "Ulisessa" :frustracja: