To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Loana - Czw 02 Cze, 2022 12:08

BeeMeR napisał/a:
Wróciłam do Nakee (...) Niestety wciąż rozwijany jest wątek, jakiego w lakornach nie trawię (i przewijam): poczekam aż oddasz mi męża, bo on powinien być mój albo nie poczekam, tylko zwrócę się do czarownika (w postaci interesującego klatona ;) ) żeby przyspieszyć proces magią - ja rozumiem, że zaściankowa panna chciałaby wyjechać do stolicy z przystojnym chłopcem, ale po jego ślubie to już nie rozumiem.

Się zgubiłam, kto czeka albo "odbija" męża?
Może mało przystojnych facetów w tej wiosce jest, to dlatego takie tłumy się ustawiają do rodzynków ;)
Ikonka super! :P

Trzykrotka - Czw 02 Cze, 2022 12:56

Ikonka super, to prawda :banan:
Obejrzałam wczoraj 3 odcinek KSS, ale nie było chyba jakichś wybitnych wydarzeń, bo nie pamiętam z niego za wiele (strasznie zmęczona byłam) prócz sukienki głównej pani oraz jej koleżanki z działu, oraz że pojawił się Drugi od razu z pierścionkiem, optymista.

BeeMeR - Czw 02 Cze, 2022 13:09

Z lakornami, zwłaszcza slap kissowymi to jest tak, że do porządnego pr'eka (głównego) to powinny być trzy zainteresowane panie, żeby Druga z Trzecią mogły się przy nim o niego kłócić, a on w tym czasie po angielsku spyla do swojej głównej od OTP :wink: - widziałam taką scenę kilka razy, z reguły jest pocieszna, jak i same Druga z Trzecią zazwyczaj męczące. Tu czekać "aż mu się wiejska żona znudzi" postanowiła jedna ze studentek co to przyjechały z miasta, natomiast upatrzyła sobie go tu i teraz pyskata acz ładna panna z wioski, bo chce z nim wyjechać do stolicy oraz zrobić głównej na złość, bo jej od dziecka nie lubi.
Na razie jednak obraziłam się okropnie na dramę i porzuciłam, sprawdzę wieczorem acz raczej jutro jak ochłonę kto jak umiera na koniec :confused3: :foch2:
Z n'ekiem, tj. porządną główną też tak bywa, że powinna mieć ze trzech kandydatów/przyjaciół platonicznych od miziania, żeby główny miał być o kogo zazdrosny - oczywiście mowa o tych dramach bardziej od czapy, stricte rozrywkowych, które niewiele mają wspólnego z realizmem, jeśli w ogóle cokolwiek :wink:

Loana - Czw 02 Cze, 2022 13:18

BeeMeR napisał/a:
(...)Na razie jednak obraziłam się okropnie na dramę i porzuciłam, sprawdzę wieczorem acz raczej jutro jak ochłonę kto jak umiera na koniec :confused3: :foch2:

Ale że co? Już się zbliżasz do końca i ktoś umiera?
Dziękuję za wyjaśnienie, rozumiem instytucję "haremu", żeby było zabawniej, ale to pewnie jest męczące czasami.

Trzykrotka - Czw 02 Cze, 2022 13:46

BeMeer :mrgreen: szybko się to rozkłada na czynniki pierwsze :rotfl: Rzeczywiście wyjątkowa obfitość chętnych! Chyba tylko w chińskich dramach głowni są aż tak oblegani. Oczywiście pomijam takie, w których główny/a tylko się pojawi, a wszyscy piszczą i robią fotki :czekam2:
Loana - Czw 02 Cze, 2022 13:47

Dobra, to napiszę coś o Kiss Sixth Sense, skoro od dwóch godzin szukam sobie różnych komentarzy, żeby łatwiej zrozumieć odcinek 3 i 4 :P No wciągnęła mnie ta drama mocno.
Też byłam zmęczona wczoraj i planowałam obejrzeć tylko odcinek trzeci, w którym pojawia się SML - uff, jak dobrze, że nie jest wcale taki super, tzn nie będę miała z nim problemu raczej, nie polubiłam go za bardzo :P
W trzecim odcinku było jakieś cameo, ale przyznam, że ominęłam trochę - cameo było jakiejś pary w filmie, który oglądali bohaterowie drugoplanowi w kinie. Przyznaję, że było późno, więc przewijałam trochę sceny, gdzie nie było głównych - teraz jak będę oglądała drugi raz to sobie zobaczę te niektóre momenty. Ale trochę jest wątków pobocznych, jak rozumiem bardziej humorystycznych - omijanie trafiło głównie na wątek romansu kolegi ML doktora oraz kuzynki FL, plus przewinęłam fragmenty z przeszłości z SML. Trzeci odcinek był całkiem spokojny, pojawiają się powoli nawiązania do przeszłości (w pewnym momencie ML zwraca uwagę FL, że to ona nic nie pamięta), FL coraz lepiej poznaje ML. Podoba mi się motyw, że FL zastanawia się, na ile te akcje, które się wydarzają są spowodowane "losem" a na ile jej zachowaniem - bo przy SML można się właśnie zastanawiać, czy nie zerwali z powodu jej "wizji". Odcinek trzeci zamknęli ładnym pocałunkiem - te są naprawdę świetne w tej dramie :) Trochę więcej o ML się dowiadujemy, bo on taki uważny wobec FL był od dawna, skoro już kiedyś ją pocieszał po zerwaniu. I rozbawił mnie jego tekst, że "ona prosiła pierwsza" :P Z trzeciego odcinka zapamiętałam jedną rzecz, która mnie zdziwiła, ale może to później wyjaśnią - czemu ona dotykając ML widziała fragment przyszłości, który nie był jego przyszłością? Jej tak, ale nie jego.
No ale tak mi się spodobał koniec trzeciego odcinka i tak byłam ciekawa, co ona zobaczyła po pocałunku, że włączyłam sobie czwarty odcinek - i tu zonk, bo na dramacool i wszystkich tych stronach z odnośnikami do niej admin się pomylił i jako czwarty wrzucił trzeci odcinek znowu... Ale byłam tak ciekawa, że pogrzebałam i znalazłam stronę z właściwym czwartym i go sobie obejrzałam :P Też musiałam trochę przewijać (dostało się znowu SML oraz postaciom pobocznym), bo późno już było, ale odcinek jako rozwój relacji głównej pary bardzo mi się podobał :) Powoli się klaruje co takiego ma ML i dlatego minimalnie się domyślam,
Spoiler:
jaki może być ten "jedyny warunek" pod jakim on się zgodzi z nią przespać. Bo tak się zakończył czwarty odcinek - ale pewnie nic z tego na razie nie będzie, bo się pojawiła SFL :P
Tak czy siak czekam na pewno na historię z ojcem FL, bo coś z nim powinno być sądząc po openingu. No i w ogóle jestem ciekawa co będzie dalej!
Bardzo mi się ta drama wizualnie podoba, trochę na pewno na plus jest to, że oglądam ją w dobrej rozdzielczości i w ładnych kolorach, a trochę dlatego, że jest ładnie nakręcona, ma dużo ciekawych kadrów, też kolorystycznie. Goblin miał takie kadry wpadające w pamięć też.
Podobają mi się aktorzy, są bardzo ładni, ślicznie ubrani (nareszcie nie ma podartych spodni, jeee! :P ), aktorka ma dyskretny makijaż, ale pasujący do niej. Oczywiście nie uniknęli wyglądania jak spod igły po całonocnym chlaniu (zwłaszcza włosy mnie rozbawiły :P ), ale wybaczam im, lubię oglądać ładne sceny :P Lubię sposób mówienia FL, taki spokojny i łagodny.
Przyznam, że z niecierpliwością czekam na dalsze odcinki i trzymam kciuki, żeby nie zepsuli mi tego romansu dwójki dorosłych i - wydaje się - dojrzałych ludzi :)

Trzykrotka - Czw 02 Cze, 2022 14:28

Loana napisał/a:

W trzecim odcinku było jakieś cameo, ale przyznam, że ominęłam trochę - cameo było jakiejś pary w filmie, który oglądali bohaterowie drugoplanowi w kinie.

Prawda :banan: Jako bohater filmu, na zasadzie kina w kinie, pojawił się Lee Jae Wook, czyli https://asianwiki.com/Lee_Jae-Wook_(1998) Joon z DoDoSolSolLaLaSol. Jego rola polegała głównie na byciu smutnym oraz całowaniu się z panią, którą też skądś znam, ale nie pamiętam skąd.
Chyba muszę sobie powtórzyć 3 odcinek, bo naprawdę wiele mi umknęło :roll: Miałam straszny pierwszy wieczór z trójką kapryśnych kotów, ich pani dzwoniła, koleżanka dzwoniła, zmęczenie mnie rozkładało....
Mam jedną uwagę odnośnie dramy: jest w niej strasznie duże detali na temat konkretnej branży, czyli reklamy. Wywracałam oczami przy scenie, w której Min Ho zamknięty w windzie z panną Hong zasypuje ją pytaniami o przygotowywaną kampanię, a pytania te są totalnie hermetyczne dla mnie, w stylu "jaki przewidujesz ROYR?" :roll:

BeeMeR - Czw 02 Cze, 2022 14:33

Cytat:
główny/a tylko się pojawi, a wszyscy piszczą i robią fotki
o tak, tego też nie kumam, takich okrzyków i pisków "jaki on piękny" :confused3:
Jeszcze mogłabym dodać, że Trzecia zazwyczaj ma tyle rozumu, by spuścić uszy po sobie, zrezygnować i znaleźć sobie nagrodę pocieszenia w postaci fajnego Trzeciego, o tyle Druga najczęściej robi też za Zuą Babę, kłamie głównym w żywe oczy by ich skłócić i wyrwać pana dla siebie, a że dodatkowo jest starszą siostrą albo kuzynką Głównej to ta ostatnia, naiwnie i niewinnie łyka wszystko jak pelikanik, albo w dobroci swego serca postanawia oddać ukochanego innej, skoro "ona go tak bardzo kocha" :wink: dobrze, że Główny ma koniec końców z reguły więcej rozumu i umie dobrze wybrać :wink:
Oczywiście, że to całe szacher macher jest najczęściej w jakimś stopniu męczące, zależnie od stopnia agresji i kombinacji drugich, ale przy tym nieraz wątek główny jest bardzo ładny :serce:
Jest to podstawowy powód, dla którego pocięłam Rising Sun - do niektórych scen planuję wrócić, ale Drugiej
1 nie życzę sobie już oglądać więc w mojej wersji jej nie ma, a Druga 2 jest zminimalizowana, bo musi trochę namącić, żeby zachowanie Mayumi w pierwszej połowie RS2 miało sens :wink:
Może to nie są obiektywnie super dobre dramy, ale obiektywizm nie jest mi w przypadku dram do niczego potrzebny :angeldevil:

Loana - Czw 02 Cze, 2022 14:41

Aaa, to stąd gościa skojarzyłam. Tzn Dodosollalasol nie oglądałam, ale jak czytałam wstecz posty to dużo o tej dramie pisałyście i wrzucałyście fotki, to dlatego kojarzyłam, że gdzieś go widziałam :P
Ta pani to chyba ta: https://asianwiki.com/Kim_Sae-Ron

A tak, też pamiętam ten moment, założyłam, że po prostu chcą pokazać, że on ciągle sprawdza ją zawodowo i w ogóle stara się ciągle trzymać ich relację na gruncie tylko zawodowym, dlatego wrzucili tyle tekstów zrozumiałych dla zawodowców :) Albo właśnie chcieli podkreślić, że on mocno próbuje nie wchodzić w jej przypadku w jakieś prywatne sprawy, ale ciągle wchodzi i potem to tuszuje takim zachowaniem. Zwłaszcza, że na koniec trzeciego odcinka ona mu zadała kilka razy pytanie, dlaczego on zawsze jest w pobliżu jak coś jej się dzieje i on nie odpowiedział ani razu :P
Lubię te ich rozmowy, zwłaszcza w trzecim i czwartym odcinku.
W komentarzach na razie nie znalazłam odpowiedzi na moją wątpliwość (jak obejrzysz czwarty odcinek to ja będę miała pytanie do Ciebie Trzykrotko - chodzi o ten tekst z perfumami, tego nie wyłapałam). Natomiast sporo jest skarg, że ta drama całkowicie odbiega od webtoonu, że bohaterowie nie tylko są starsi, ale inaczej układa się historia. Spojrzałam na urywki z webtoona, tzn na bohaterów i stwierdzam, że tam to straszne młodziaki są. Wolę starszych :P

Trzykrotka - Czw 02 Cze, 2022 15:24

Loana napisał/a:

A tak, też pamiętam ten moment, założyłam, że po prostu chcą pokazać, że on ciągle sprawdza ją zawodowo i w ogóle stara się ciągle trzymać ich relację na gruncie tylko zawodowym, dlatego wrzucili tyle tekstów zrozumiałych dla zawodowców :)

Tak, oczywiście, powód rozumiem, tylko mnie osobiście to trochę męczy, bo ja nie lubię tej branży. Nie mogę się nadziwić, jakich strategii trzeba, żebym nam zaszczepić chęć kupowania, kupowania i jeszcze raz kupowania. W sumie w Hot Stove League jest podobnie - sport i hermetyczny świat jego zasad, sztuczek, osiągów - ale sport nawet lubię (siedząc na kanapie :sprytny: ). To całe siedzenie po nocach w biurze, znoszenie fochów klienta i humorów wymagającego szefa dla czegoś tak trywialnego, jak zwiększenie sprzedaży towaru luksusowego - nie, nie wciąga mnie to i wręcz razi.
Co do stosunków głównej pary, to muszę jeszcze raz, na ile okoliczności domowe pozwolą, obejrzeć odcinek.

Loana - Czw 02 Cze, 2022 15:54

Ja właśnie oglądam -_- a w pracy jestem, to nie powinnam, ale naszło mnie coś sprawdzić w trzecim i tak sobie kawałek większy obejrzałam :P
Trzykrotka napisał/a:
To całe siedzenie po nocach w biurze, znoszenie fochów klienta i humorów wymagającego szefa dla czegoś tak trywialnego, jak zwiększenie sprzedaży towaru luksusowego - nie, nie wciąga mnie to i wręcz razi.

Ja to w sumie trochę rozumiem, bo jakby zamienić klienta na Urząd Skarbowy/ZUS, a zwiększenie sprzedaży na "tworzenie durnych deklaracji" to mam to w robocie :P Może dlatego ta część aż tak mnie nie męczy, spokojnie oglądam jeśli są główni :P
W tym trzecim odcinku to zobaczyłam, że przewinęłam sobie scenę, której nadal nie bardzo łapie, po co była. Scena dość na początku, z kuzynką FL, która złowiła (?) jakieś ryby i znajomi jej (?) byli zaskoczeni tym. Nie wiem, o co chodziło w tej scenie, do czego ona miała służyć. Jakiś PPL dziwny? :P

Admete - Czw 02 Cze, 2022 19:04

Tez nie wiem, o co chodzi z tym łowieniem ryb i twierdzeniem bohaterki, że ma mało czasu. Nie przewijałam wcale, ale nie zdążyłam obejrzeć całości, bo poszłam spać. Dziś może obejrzę, bo od jutra do niedzieli poprawiam, więc zero oglądania, bo oczy i tak będą zmęczone. Bardzo lubię główną panią i śmiałam się podczas tych scen, gdy rozkminiała swoje reakcje na pana - te z suszarką w domu :lol:
Loana - Czw 02 Cze, 2022 19:14

Ta kuzynka w ogóle co chwilę twierdzi, że ma mało czasu. Tak samo ze związkami, w którymś momencie twierdziła, że po "błędach" FL się nauczyła, że nie ma sensu mieć długiej relacji i dlatego woli krótsze. Ale nie rozumiem na razie, czemu tak ją niby czas goni :P
Rozkminy FL są humorystyczne czasami, też mnie bawiła scena z suszarką :)

A propo tej sceny z rybami to znalazłam komentarz, że to też było cameo: "Jeon Hyebin and Park Byung Eun did a cameo too".

Muszę przyznać, że humor w tej dramie mi odpowiada :) Takie małe żarciki wplecione w całość mnie bawią i pasują tutaj :) Jedna ze śmiesznych scenek, która mnie rozbawiła :P https://twitter.com/TammyKdrama/status/1532596685821489152

A to chyba będzie mój ulubiony pocałunek w tej serii, bo jest jednocześnie zabawny (reakcja ML, który chce i się boi jednocześnie :P ) i gorący: https://mobile.twitter.com/zoehfm/status/1532442821587877897 Aktorka świetnie gra zadziorną dziewczynę pod wpływem, naprawdę jest wtedy słodka i przekonywująca - dobrze mi się oglądało sceny z nią jak jest podpita, a zwykle nie lubię takich scen :P

Gdzieś przeczytałam komentarz, że w webtoonie ojciec FL został zamordowany. Wydaje mi się, że w tej dramie dziecięce połączenie aktorów będzie istotnym elementem fabuły, bo ewidentnie ML pamięta ich interakcje z tamtego okresu, to FL zapomniała. Fajnie, że drama będzie miała 12 odcinków, chyba będzie akcja całkiem upakowana, nie rozwleczona - na to liczę :P

Loana - Pią 03 Cze, 2022 11:58

Znana aktorka ogłosiła, że się hajta :) Fajnie :) W żadnej dramie jej nie widziałam, ale tytuły kojarzę :P
https://mydramalist.com/article/jang-na-ra-is-getting-married
Ładnie napisała, że nie będzie podawała szczegółów o narzeczonym, żeby mu nie robić problemów.

BeeMeR - Pią 03 Cze, 2022 12:15

Ona nawet w Go Back Couple i pierwszej połowie FTLY wyszła całkiem dobrze, ale nie będę tęsknić gdyby co :-P
Admete - Pią 03 Cze, 2022 12:24

Była niezła w Sell your hounted house.
Loana - Pią 03 Cze, 2022 12:28

BeeMeR napisał/a:
Ona nawet w Go Back Couple i pierwszej połowie FTLY wyszła całkiem dobrze, ale nie będę tęsknić gdyby co :-P

No ona nie napisała nigdzie, że przerywa granie, właśnie raczej wspomina, że będzie się starała dobrze grać :P
A nie napisała, że się spodziewa dziecka, więc to też nie tak, że ma powód do przerwy. Inna sprawa, że jakby chciała mieć dziecko to raczej szybciej niż później powinna zacząć o tym myśleć. Jest młodsza ode mnie o miesiąc, czyli ma już 41 lat. Moja koleżanka z liceum w lutym tego roku urodziła pierwsze dziecko, więc to nie tak, że w tym wieku nie można być pierworódką, ale na pewno jest trudniej :(

BeeMeR - Pią 03 Cze, 2022 13:04

Mniej więcej to miałam na myśli pisząc "gdyby co" :cool:
Admete - Pią 03 Cze, 2022 13:10

Można, można. Mam przyjaciółkę, która urodziła w wieku 42. Pierwsze dziecko. Ale ta aktorka, to pewnie ma jajeczka zamrożone :wink: Możliwe też, że nie chce mieć dzieci.
Loana - Pią 03 Cze, 2022 13:16

Admete napisał/a:
Można, można. Mam przyjaciółkę, która urodziła w wieku 42. Pierwsze dziecko. Ale ta aktorka, to pewnie ma jajeczka zamrożone :wink: Możliwe też, że nie chce mieć dzieci.

O, czyli zdarzają się takie osoby :) Przyznam, że osobiście to znam tylko tą koleżankę, a tak jak są mamy starsze niż 40 lat to zwykle mają drugie dziecko. Fajnie!
I racja, może ta aktorka nie chce :) Nie znam jej gry, to nie wiem, co jej życzyć ;)

Loana - Pią 03 Cze, 2022 17:30

Jest już trailer do piątego odcinka Kiss Sixth Sense, ale nie wiem czemu nie umiem ustawić tego głupiego Youtube, żeby mi generował napisy po angielsku ze słuchu -_- proponuje mi napisy po koreańsku ze słuchu tylko -_-
https://www.youtube.com/watch?v=ebj45IG34kY

Trzykrotka - Pią 03 Cze, 2022 21:39

O, ślubne wieści :oklaski: Gratuluję, niech jej będzie dobrze na nowej drodze życia. W Sell The Hounted House była naprawdę dobra.

Ja dziś pasę oczy :serduszkate: Włączyłam sobie Tomorrow na wielkim ekranie i po prostu się gapię :wachluje: Oni są tak niewiarygodnie piękni, że to się opisać nie da - Ponurych Żniwiarzy mam na myśli. Kim Hee Seon podobała mi się w Faith, ale dopiero tutaj widać, jaka to piękna kobieta. Uroda, która jaśniałaby w takiej charakteryzacji: różowe włosy, czerwony cień na powiekach - to naprawdę rzadkość. Bardzo fajnie też poprowadzona jest jej postać; jest chłodna, pozornie bez uczuć, ale nie z kamienną twarzą, spokojna. Z Lee Soo Hyukiem tworzą parę idealną - on w tej czerni od stóp do głów, idący tym długim krokiem z dwiema na czarno ubranymi dziewczynami za plecami - klękajcie narody.
Znajdę jakieś ładne video z nimi, namnożyło się ich ile wlezie. Widać, że nie ja jedna się zachwycam. Śliczniutki RoWoon niknie przy tej parze; ale jego postać jest potrzebna, wprowadza element humoru.
Fajna drama, niegłupia pod pozorem takiej sobie historyjki o urzędnikach tamtego świata. Właśnie oglądam odcinek o weteranie wojennym - mimo, że pompatycznie trochę kończą, to i tak się wzruszyłam.

https://www.youtube.com/w...adeStudioExtras
https://www.youtube.com/w...hannel=Anewithd

Admete - Pią 03 Cze, 2022 22:12

Tez mi się podobała historia tego weterana.
Trzykrotka - Pią 03 Cze, 2022 23:12

W tych niespokojnych czasach podnoszą ducha patriotyzmu. Przecież media koreańskie ogłosiły nawet, że BTS idą do wojska, bo sytuacja na granicy z Północą niepewna.
Caitriona - Sob 04 Cze, 2022 17:00

Loana napisał/a:
W komentarzach na razie nie znalazłam odpowiedzi na moją wątpliwość (jak obejrzysz czwarty odcinek to ja będę miała pytanie do Ciebie Trzykrotko - chodzi o ten tekst z perfumami, tego nie wyłapałam).

Tego też nie zrozumiałam.

Ogólnie to się wciągnęłam, choć przyznam że nie polubiłam głównego bohatera na początku, mały gburek. Po dwóch kolejnych odcinkach stwierdzam że jest w porządku. Główna bohaterka mi się podoba. Nie jest zbyt przesadna w swoich reakcjach i jest bardzo ładna. Jestem ciekawa jakie on ma zdolności, poza nadwrażliwością, jeśli jeszcze jakieś ma.

Loana napisał/a:
Z trzeciego odcinka zapamiętałam jedną rzecz, która mnie zdziwiła, ale może to później wyjaśnią - czemu ona dotykając ML widziała fragment przyszłości, który nie był jego przyszłością? Jej tak, ale nie jego.

A który? Ten z byłym narzeczonym? Może główny bohater to po prostu widział, nie uczestniczył w wydarzeniu, ale je widział z boku.