To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

milenaj - Pon 27 Maj, 2019 14:31

U mnie na tapecie "Cud" Emmy Donoghue
Admete - Wto 28 Maj, 2019 19:44

Szukałam czegoś lekkiego i sympatycznego. Trafiłam na książkę dla dzieci - Dziewczynka, która wypiła księżyc - Kelly Barnhill. Kojarzy mi się z naszą Terakowską.

http://lubimyczytac.pl/ks...-wypila-ksiezyc

Ania Aga - Śro 29 Maj, 2019 09:36

Z sympatycznych książek, trafiłam na bardzo lekkie kryminały Karoliny Morawieckiej "Śledztwo od kuchni" i "Morderca na plebanii".
Została wydana nowa Marinina - "Sprawiedliwy oprawca", na szczęście wcześniejszy tom, z czasów gdy Nastia pracowała w milicji. Nie rozumiem, dlaczego wydawcy nie trzymają się kolejności powieści, tylko wydają je jak popadnie. Niestety, kryminały z Nastią jako prywatnym detektywem są słabsze.

Admete - Śro 29 Maj, 2019 15:17

Może spróbuję przeczytać te kryminały od kuchni ;)
Admete - Czw 30 Maj, 2019 19:21

Teraz czytam Posełki - dobrze, że ta książka powstała, bo inaczej wiele osób ( w tym i ja ) nie miałoby pojęcia o tych odważnych i zaangażowanych kobietach.
Tamara - Czw 30 Maj, 2019 22:10

Zaczęłam Posełki i utknęłam na pierwszych próbach kulinarnych świeżo upieczonej pani Moraczewskiej :zawstydzona2: doba zdecydowanie powinna mieć 48 godzin a tydzień 8-9 dni , oczywiście z wymiarem pracy zawodowej takim samym jak obecnie :-P
Admete - Pią 31 Maj, 2019 05:41

Najwięcej czytam przy jedzeniu, na przystanku i w autobusie. Poza tym w kolejkach do lekarzy :wink:
Barbarella - Pią 31 Maj, 2019 11:12

Tamara napisał/a:
doba zdecydowanie powinna mieć 48 godzin a tydzień 8-9 dni , oczywiście z wymiarem pracy zawodowej takim samym jak obecnie :-P

:cheers: :cheers:

Na przystankach i w autobusach czytam gazety. Do czytania książek muszę mieć większy spokój.

BeeMeR - Pią 31 Maj, 2019 11:18

Ja w busach słucham audibooki.
Admete - Pią 31 Maj, 2019 13:39

Czasami, gdy czytam Posełki, to nóż mi się w kieszeni otwiera. Niby świat się zmienił, ale i tak ciągle walczymy z tymi samymi uprzedzeniami.
Aragonte - Pią 31 Maj, 2019 15:27

Admete napisał/a:
Teraz czytam Posełki - dobrze, że ta książka powstała, bo inaczej wiele osób ( w tym i ja ) nie miałoby pojęcia o tych odważnych i zaangażowanych kobietach.

Chciałabym to przeczytać. Ciekawe, czy trafi do mojej biblioteki.

Tamara - Sob 01 Cze, 2019 18:31

Admete napisał/a:
Najwięcej czytam przy jedzeniu, na przystanku i w autobusie. Poza tym w kolejkach do lekarzy :wink:

jem w biegu , na przystankach z reguły stoję krótko , a komunikacji coraz trudniej usiąść, i na stojąco czytać się nie da z tobołkami pracowymi . Zresztą ostatnio mam tak mózg zmęczony, że nawet nie mam siły czytać :?

Barbarella - Nie 02 Cze, 2019 18:25

Skończyłam czytać "Towarzyszkę panienkę" Moniki Jaruzelskiej. Książkę dała mi Aine. Takie przemyślenia p. Moniki na różne sprawy. Książka była odprężająca.
Teraz wracam do Ameryki Łacińskiej i wojen o niepodległość kolonii hiszpańskich.

Admete - Nie 09 Cze, 2019 08:00

Czytam teraz powieść kryminalną z akcją osadzoną w przedwojennym Kłodzku :) Nawet interesująca. Ciekawa, czy Agn ją zna. Ona by rozpoznawała miejsca w niej opisywane.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4880058/glatz

Admete - Śro 19 Cze, 2019 20:01

Skończyłam Strefy cyberwojny - ta książka daje do myślenia. Takie rzeczy powinno się z młodzieżą omawiać, a nie tylko dawne lektury. Oprócz historii, która jak wiadomo magistra vitae est, ale też spojrzenie w kierunku tego, co dzieje się na naszych oczach. Powiem wam, że od jakiegoś czasu czuję się, jakbym żyła na kartach której z powieści sf. Teraz zaczęłam o Rasputinie - straszna cegła, ale mam zamiar przeczytać, bo niewiele wiem o tamtych czasach w Rosji. Na razie stwierdziłam, że carska para nie nadawała się do rządzenia zupełnie :zalamka: Nie dziwię się, że wszystko tak się skończyło.
Aragonte - Śro 19 Cze, 2019 22:50

Admete napisał/a:
Powiem wam, że od jakiegoś czasu czuję się, jakbym żyła na kartach której z powieści sf.

A to musi być ciekawe uczucie. Której? :wink:

A ja zaczęłam dzisiaj "Mysią Wieżę", czyli książkę, której współautorką jest moja znajoma blogowa, Ninedin. Literatura dla starszych dzieciaków. Na razie zapowiada się fajnie.

Admete - Czw 20 Cze, 2019 07:08

Aragonte napisał/a:
Której?

Jakiejś cyberpunkowej ;)

Aragonte - Czw 20 Cze, 2019 11:26

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Której?

Jakiejś cyberpunkowej ;)

Kiedy napisałaś o swoim skojarzeniu, pomyślałam o "Neuromancerze" :wink:

Caitriona - Czw 20 Cze, 2019 18:31

Czytam sobie Expance, w końcu obejrzałam serial, nadrabiam książki. Przebudzenie Lewiatana za mną, teraz czytam Wojnę Kalibana. Pozostałe części czekają na czytniku. Ale tak mi się okładki papierowego wydania podobają, że ciągle mnie kusi żeby zakupić cały cykl i mieć na półce :lol:

Przeczytałam też ostatnio reportaż Czarnego Lud. Z grenlandzkiej wyspy Ilony Wiśniewskiej. A teraz czytam Białe. Zimna wyspa Spitsbergen tej samej autorki, dla ochłody ;)

Aragonte - Czw 20 Cze, 2019 18:38

"Białe" mam, czytałam kiedyś.
Admete - Czw 20 Cze, 2019 18:43

Ten Lud zaczęłam kiedyś, ale mnie książka przygnębiła. Czytam ( obok Rasputina )

https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/kaplony-i-szczezuje

KAPŁONY I SZCZEŻUJE
OPOWIEŚĆ O ZAPOMNIANEJ KUCHNI POLSKIEJ
MAGDALENA KASPRZYK-CHEVRIAUX, JAROSŁAW DUMANOWSKI

Caitriona - Czw 20 Cze, 2019 18:44

A tak, Lud jest przygnębiający, ale ciekawy. Ona ma jeszcze jedną książkę, o Norwegii. Pewnie też sięgnę.

Kapłony też już przeczytałam.

Agn - Czw 20 Cze, 2019 20:06

Evzen Bocek "Arystokratka i fala przestępstw na zamku Kostka"
Uśmiałam się jak norka. Tym razem na Kostkę wybrały się 2 niezależne grupki złodziejskie - jedna celem capnięcia od lat zaginionego oryginalnego Rembrandta, druga chciała sprzątnąć czaszki z grobów obu Marii. Absurd do potęgi. Idę otrzeć łezki, bo mnie z tej uciechy polecieli. :rotfl:

Caitriona - Czw 20 Cze, 2019 20:09

Właśnie wgrałam na czytnik, ale zabiorę się za jakiś czas.
Admete - Pią 21 Cze, 2019 19:56

Podoba mi się to, co w Kapłonach i szczeżujach Dumanowski mówi na temat historii. U nas rzeczywiście historia to tylko polityczna, wojenna, męska. Nie ma miejsca na inną. Zwłaszcza teraz. Nieraz spierałam się o to z naszą szkolną historyczką, która jest wierną wyznawczynią tej pierwszej.
Dowiedziałam się właśnie o istnieniu manna polonica.Ciekawe to wszystko.