Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...
Anonymous - Nie 14 Paź, 2012 10:40
łał!!!
Aragonte - Nie 14 Paź, 2012 20:41
Stivella znam i czasem sobie słucham
Jego płyta "Symphonie Celtique" była chyba pierwszą płytą CD, jaką w ogóle nabyłam
praedzio - Pon 15 Paź, 2012 05:23
Ja bardzo lubię jego płytę z 1993 roku - "Again". Suite Irlandaise była pierwszym kawałkiem Stivellowym, jaki usłyszałam - jakieś plus-minus 10 lat temu.
A od wczoraj chodzi mi po głowie to:
Yann-Fañch Kemener (w kooperacji z pianistą Didierem Squiban) - Plac'hig eusa
praedzio - Sob 27 Paź, 2012 09:44
Za oknem śnieg, w pokoju pachnie kominek zapachowy, no to muzycznie też się wypada dostosować:
Kíla - Leslie's Tune
praedzio - Czw 01 Lis, 2012 00:00
Dorwałam ostatnio muzykę z rock-opery Alana Simona pt. "Anne de Bretagne". Jest to dwupłytowe wydawnictwo, na którym zawarto muzykę i troszeczkę narracji ze spektaklu. Jest to również wydane na DVD. Jak się kiedyś nagle i niespodziewanie wzbogacę, to se zanabędę.
Tymczasem kilka moich ulubionych kawałków z oprawy muzycznej spektaklu:
Fairport Convention - Duchess Anne
Tri Yann - Le Lys Et L'Hermine
Laurent Texier, Pat O'May - Saint Aubin Du Cormier
Fairport Convention & James Wood - Marie la cordelière
Les Holroyd - The King
praedzio - Nie 04 Lis, 2012 11:14
Od wczoraj zapętliłam sobie ten kawałek:
Tonynara - The Broken Set
Nie wiem, jak Wam, ale mnie się kojarzy z tematem muzycznym z "Coppera" I jak zwykle mam problem z rozróżnieniem, jaki to instrument pogrywa w tle: banjo, bouzouki czy mandolina.
Admete - Nie 04 Lis, 2012 11:54
Cos w tym jest, nogi same chodzą
praedzio - Nie 04 Lis, 2012 12:01
Oh, yeah!
praedzio - Pon 19 Lis, 2012 19:47
Przystojniaki z Esquisse jak zwykle dają czadu.
Nie mam pojęcia, co to za kawałek, ale węszę nową płytę.
Teraz się głowię, co to za taniec jest pod sceną. Widziałam go kilkakrotnie, a raz albo i dwa nawet chyba odtańczyłam. Ot, skleroza.
praedzio - Pon 26 Lis, 2012 22:30
Od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie kawałki zespołu o dość dziwacznej nazwie Peatbog Faeries. Porównuję go do Shooglenifty, bo tak jak tamten zespół łączy w sobie różne gatunki muzyczne (ambient, chillout, dance, rock, jazz i Bóg wie, co jeszcze), nie stroniąc od dość wielkiego ładunku elektroniki, jednocześnie pozostawiając celtic jako bazę. Tradycyjny folk pozostaje tu daleeeeko w tyle ustępując brzmieniom o wiele bardziej nowocześniejszym. Mimo, że jestem fanką tradycyjnej prostoty - ten konglomerat dźwięków nie zawsze pozornie do siebie dopasowanych - sprawia mi prawdziwą przyjemność, dostarczając wiele pozytywnych emocji.
Weakened
Skeabost Monsoon
The Anthropologist
Admete - Wto 27 Lis, 2012 18:17
Rzeczywiście - energetyczna muzyka.
praedzio - Nie 09 Gru, 2012 09:01
Jak Wam się podoba taka wersja znanego kawałka? ---> Bardic - Vagabonds
Wczoraj odkryłam ten sympatyczny duecik (tworzy go para: Stefan "Eddie" Arndt-Himmelsbach i Sarah-Jane Himmelsbach). Eddie ma zarąbisty głos, prawda?
Strona www zespołu: http://www.bardic.de/music.html
praedzio - Pią 28 Gru, 2012 21:10
Cudownie uspokajający kawałek...
Gráda - Steerer John Begg
Anonymous - Sob 29 Gru, 2012 00:33
| praedzio napisał/a: | Jak Wam się podoba taka wersja znanego kawałka? ---> Bardic - Vagabonds
|
Bardzo !!
praedzio - Czw 03 Sty, 2013 16:09
Przez ostatni miesiąc - a może i dłużej - piłuję u siebie w domu/na stancji/w pracy płytę francuskiego zespołu Follenn. Grupa ta rzecz jasna gra cudnie muzykę bretońską, przy której nogi same chodzą i efektownie plączą się w supeł. Jednakowoż wśród plinnów, an dro, kas' abarhów i innych tańców uchował się tam taki nie do końca bretoński kawałek:
Follenn - Glas'mosphere
Żeby nie było, też można przy nim tańczyć --->
RaczejRozwazna - Czw 03 Sty, 2013 19:22
raz, dwa, trzy i hop Ale mi się stęskniło za tańcami szkockimi i irlandzlimi... Juz dawno nie byłam na żadnym ceili...
praedzio - Czw 03 Sty, 2013 19:42
Coś mi mówi, że w karnawale okazji nie zabraknie.
praedzio - Wto 15 Sty, 2013 22:36
Ale jazda! Clannad zagra dwukrotnie tego samego dnia w Wawie!
http://stodola.pl/concert...tm#.UPXLM0fvZQo
praedzio - Nie 20 Sty, 2013 19:00
Mój ulubiony gitarzysta w jednym z moich ulubionych kawałków: John Doyle - Cold Haily Windy Night
praedzio - Pon 21 Sty, 2013 20:56
Dzisiejsza audycja w Jedynce przypomniała mi ten kawałek:
The Bothy Band - Fionnghuala
Tu słowa: http://www.celticlyricsco...fionnghuala.htm
praedzio - Pią 25 Sty, 2013 18:40
Całkiem niezły pomysł i takież wykonanie: Shannon & Elbląska Orkiestra Kameralna - Cuilfhionn
praedzio - Nie 03 Lut, 2013 11:40
Ten wątek pomału zamienia się w blog.
Przy okazji powtórnego za-Lunasowania się odkryłam takie sympatyczne video tubisiowe, na którym uwieczniony został fragment jubileuszowego koncertu chłopaków. Do wspólnego muzykowania na scenie zostały zaproszone wokalistka Karan Casey i skrzypaczka Sara Watkins.
Poniżej dwie wspólnie wykonane piosenki z solowego albumu Karan "Distant Shore" - The Four Loom Weaver i Another Day: https://www.youtube.com/w...v=AuQuuT92Rfw#!
praedzio - Wto 12 Lut, 2013 05:27
Wczoraj cały dzień przeżywałam jeszcze niedzielny koncert zanudzając opowieścią każdego, kto się nawinął i chciał posłuchać. Ale już wieczorem, kiedy przecierałam oczy z niewyspania spoglądając tęsknie w stronę łóżka, ni stąd ni zowąd przyplątała mi się do głowy taka melodia:
Remblinarts - Canyon Moonrise
Prawda, że baaaardzo klimatyczna?
praedzio - Nie 03 Mar, 2013 09:52
Co Wam powiem, to Wam powiem, ale Wam powiem: zamiast zachwycać się najnowszym kawałkiem Beltaine wykonanym wczoraj podczas koncertu w warszawskim Korsarzu (a jest czym - dudy + bombarda = energetyczny bretoński kawałek!!), to ja mam w głowie wciąż brzęczący śpiew Sopaty na nutę ludową, który szedł mniej więcej tak: Łojdiridiridiridajda, diridajda, diridajda...
I nie mogę się od tego uwolnić!!
Anaru - Nie 03 Mar, 2013 13:20
| praedzio napisał/a: | | Ten wątek pomału zamienia się w blog. |
Nie szkodzi, z nie czuję się zbyt fachowo na zabieranie głosu, ale z przyjemnością czytam (i niejednokrotnie słucham)
|
|
|