To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Powiew Orientu II

Trzykrotka - Nie 01 Lis, 2020 00:25

Hum Dil to film Bhansalego, tego od Devdasa :wink: Ale na szczęście nie jest tak ciężki i ponury. Pierwsza część jest pięknie umiejscowiona w pałacu an skraju pustyni, gdzieś pomiędzy Radżastanem a Gudżaratem. Piosenki i tańce są bardzo piękne. To stamtąd pochodzi Nimbooda, piosenka, która długo była znakiem rozpoznawczym Aishwaryi.
https://www.youtube.com/w...llywoodClassics
W drugiej części akcja przenosi się do Włoch, przy czym, co charakterystyczne w filmach indyjskich: nie jest powiedziane gdzie dokładnie - tylko że do Włoch. Przy czym te "Włochy" to Budapeszt. Chodzi więc pretekstowo o jakieś egzotyczne miejsce - widz indyjski się nie połapie. W tej drugiej części jest też masa niezamierzonych absurdów. W pierwszej tylko Salman puszcza bąki, taki dowcip :haha no:
Ale film ma też piękne momenty, a mnie się Ajay w nim bardzo podobał.
Jednak jeśli chcesz sobie go zobaczyć w pełni możliwości aktorskich oraz fizycznych, to zarezerwuj sobie wieczór i obejrzyj Omkarę. Będziesz miała wspaniałą rolę Ajaya, wspaniałą rolę Saifa i bardzo dobrą interpretację Otella w warunkach indyjskiej prowincji.
https://www.youtube.com/w...channel=ErosNow
Dorzucę jeszcze Beedi - fantastyczna energia i piękna Bipasha Basu w bonusie
https://www.youtube.com/w...channel=ErosNow

RaczejRozwazna - Nie 01 Lis, 2020 00:57

Dziękuję! :kwiatek: On był Otellem? O, to świetny wybór, przynajmniej wizualnie!
BeeMeR - Nie 01 Lis, 2020 07:31

Tak, Ajay jest Omkarą (Otellem) , a Kareena odpowiednikiem Desdemony.

Hum Dil jest kolorowe i do obejrzenia. Inny film "o niczym" bo nie bardzo już wiem o czym prócz miłości, rodziny i licznych śpiewów z Salmanem i Saifem to Hum Saath Saath Hain. Na osłodę ponurego jesiennego dnia jak znalazł :kwiatek:

RaczejRozwazna - Pon 02 Lis, 2020 14:06

Dzięki!

A tymczasem wyskoczył mi w podpowiedziach MNIK, podglądnęłam i mnie wciągnął. Temat trudny, jestem pod wrażeniem aktorstwa SRK, a Kajol kochana jak zwykle i sam film zapada w pamięć. Natomiast to już oczywiście nie jest w żadnej mierze "Bollywood" i myślę, że nie tylko ja szukam czegoś innego w tym kinie.

I tak się zastanawiam czy to nie jest przypadkiem powód, dla którego SRK i reszta nie poszli dalej w tym kierunku, choć wydaje się, że byłaby to potężna szansa rozwoju dla niego.

Jak to było z tym filmem, skąd się w ogóle wziął i czy moje podejrzenia są jakoś uprawnione?

Trzykrotka - Pon 02 Lis, 2020 22:06

RaczejRozwazna napisał/a:
Natomiast to już oczywiście nie jest w żadnej mierze "Bollywood" i myślę, że nie tylko ja szukam czegoś innego w tym kinie.

No właśnie, teraz masz to jak na dłoni. To oczywiście wszystko w cudzysłowie, bo to nadal jest Bollywood, tylko - współczesny. Nadal jakoś tam specyficzny, nasączony muzyką, ale już taki sam jak wszystkie inne kinematografie, bardziej zachodni. Ja to rozumiem, rozumiem, że to kino zmieniło się wraz z publicznością i jej gustami, ale... Po obejrzeniu dziesiątki filmów, których nie pamiętałam na drugi dzień, uznałam, że czas powiedzieć "do zobaczenia." Obiektywnie filmy są na pewno lepsze, sprawniej zrealizowane, z lepiej napisanymi scenariuszami, ale serca nie kradną.
Geneza Khana? Po prostu - Karan usłyszał historię małżeństwa, któremu przytrafiło się to, co filmowej parze w pierwszej części filmu, Spodobała mu się ta opowieść i kupił prawa do jej przeniesienia na ekran. Pracował nad scenariuszem z drugą scenarzystką bardzo długo. Chyba sam już czuł, że formuła filmów z 1 połowy 21 wieku się wyczerpuje i chciał pokazać, że potrafi zmierzyć się z trudniejszym tematem. KANK przetarł już nieco ścieżkę. Po raz kolejny skusił Kajol, która wcześniej swój wieki come back na plan filmowy po urodzeniu Nisy miała z Aamirem, uważanym za największego konkurenta SRK, a nie z nim samym (w Fanaa). Magia tej niezwykłej filmowej pary zadziałała, Shahrukh zagrał wspaniale, oboje byli wspaniali.
Ciekawostka: to dla tego filmu SRK obciął włosy na krótko.
Ciekawostka nr 2 - zobacz co w podpisie ma nasz admin :wink: (zajrzyj do pytań technicznych)

Edit: buuuu, już nie ma. Nosił długo tabliczkę z charakterystycznym napisem Repair almost everything :lol:

No, kochana, to chyba przyszedł czas na dwie pozostałe ścieżki filmografii szarukowej: albo SRK postrzelony i z lekka szalony (Main Hoon Naa, OSO, Duplicate, Baadshah) albo SRK ZUy i mroczny. Darr, Baazigar, no i Don rzecz jasna. Pierwszy, drugiego można sobie darować.
A gdzieś pośrodku północno - południwy Asoka :serduszkate:

BeeMeR - Pon 02 Lis, 2020 22:22

Trzykrotka napisał/a:
A gdzieś pośrodku północno - południwy Asoka
Uhum :serduszkate:
RaczejRozwazna - Pon 02 Lis, 2020 22:29

Tak i mnie się coś zdaje, że te oldskule mnie nie ominą :-D I zacznę od tych z Kajol, bo ta para rzeczywiście jest wyjątkowa. Zastanawiam się w czym tkwi ten fenomen - właściwie niespotykany.

Chciałabym, żeby coś jeszcze razem zagrali w starym stylu. Jakieś stare dobre małżeństwo albo cuś ;)

Trzykrotka - Pon 02 Lis, 2020 23:36

Na naszym starym forum miałyśmy odcinki różnych talk show z ich udziałem - ale dawali razem czadu! Mają chyba podobne poczucie humoru i naprawdę między nimi iskrzyło. Magia - jedni to mają, inni nie. Te ich wspólne kawałki w MNIK były przecież doskonałe. Poza tym Karan i Shahrukh byli (nie wiem jak teraz) prawdziwymi przyjaciółmi Kajol. Plotka głosiła, że Ajay nie bardzo się lubił z obydwoma panami. Przez całe lata odmawiał na przykład udziału w słynnym Coffee with Karan, plotkarskim talk show Karana. Wreszcie przyszedł i okazał się bardzo dobrym rozmówcą. Ale kiedy umarł ojciec Kajol, Ajay zadzwonił właśnie po nich dwóch, żeby byli przy jego żonie z najtrudniejszych chwilach żałoby.
Czyli przed tobą Karan Arjun i Baazigar - najbardziej oldskulowe kawałki tej pary :oklaski:

RaczejRozwazna - Wto 03 Lis, 2020 00:07

W sumie nie dziwię się, że nie lubił czy też miał dość - chyba też bym miała, gdyby moja połówka tak świetnie się czuła z jakąś inną dziewczyną, nie tylko na ekranie - człowiek jest tylko człowiekiem :-P Widziałam jakieś kawałki na yt ich wspólnych wystąpień - oni rzeczywiście tę chemię mają miedzy sobą niezwykłą. Zwłaszcza ogromną sympatię widzę ze strony SRK, bo mam wrażenie, że Kajol jest cały czas taka sama, kochana, otwarta, uśmiechnięta. Niezwykła dziewczyna.
Zona SRK nie miała obiekcji? ;)

A zresztą to wszystko takie super sympatyczne jest, ale też niespotykane - taki rodzaj przyjaźni. Nie dziwię się, że ta para ma tylu fanów.
[EDIT: mam nadzieję, że się nadal przyjaźnią - lubię takie dobre, trochę baśniowe historie :-) ]

EDIT2. Co jest nie tak z tym ostatnim filmem SRK i Kajol, bo słyszałam bardzo niedobre opinie?

Trzykrotka - Wto 03 Lis, 2020 09:13

Żona SRK miała obiekcje tylko przeciwko jednej pani :wink: Mam wrażenie, że oni tworzą bardzo dobry układ. Albo jest to - jak mówi oficjalna legenda - wielka miłość, albo po prostu wygoda. Shahrukh żony w niczym nie ogranicza, zapewnił jej nieograniczone środki finansowe i swobodę robienia tego, co jej się podoba, nie upokarza jej publicznie romansami. Nawet jeśli ma coś za uszami, Gauri to łyka. Ma swój świat, nie jest żoną - bluszczem. A SRK i Kajol poznali się kiedy on już był żonaty. Animozje z Ajayem dotycza raczej spraw zawodowych. Mieli jakieś zderzenie premier, wiem, że były kwasy i że rodzina Devganów i Khanów oddaliła sie od siebie. Ostatni film Kajol i Shahrukha, Deewani, wyreżyserował reżyser związany z Ajayem Devganem i była to straszna klapa. Ja nawet nie próbowałam tego oglądać.
Nawiasem mówiąc- niech cię nie zwiedzie uroczy uśmiech Kajol. Pytana ilu ludzi spoliczkowała w życiu odpowiada, że nie bylaby w stanie tego policzyć. Jest - jak mówią - temperamentna i bardzo humorzasta i nie hamuje się kiedy wpada w gniew. Obu kuzynkom zresztą daleko do słodyczy. Rani podobno niewiele jej ustępuje.

BeeMeR - Wto 03 Lis, 2020 09:32

Oj, tak. Kajol to początkowo nawet jej własny mąż nie lubił, uznając ją za wyjątkowo hałaśliwą i trudną osobę po pierwszym wspólnym filmie i niezbyt ochoczo zgodził się zagrać z nią w następnym- ale zagral i stali się parą mimo kompletnie odmiennych osobowości.
Trzykrotka - Wto 03 Lis, 2020 10:37

Dobre :-D Dodajmy do tego takie historyjki jak to, że Kajol grywała z Salmanem na etapach kiedy byli tak pokłóceni, że poza planem w ogóle ze sobą nie rozmawiali... Cud, że dogadała się z Aamirem podczas Fanaa, bo on też do łatwych nie należy.
Aragonte - Wto 03 Lis, 2020 11:06

Nic nie wiedziałam o tym, jaka Kajol jest prywatnie, ale odbierałam ją jako temperamentną i o mocnym charakterze, ale absolutnie nie jako słodką, ciepłą czy serdeczną, bliżej jej do zołzy :wink: No proszę, potwierdza się. Ale i tak ją lubię oglądać.

Trzykrotka napisał/a:
Żona SRK miała obiekcje tylko przeciwko jednej pani :wink:

Której? :wink:

Trzykrotka - Wto 03 Lis, 2020 11:21

Aragonte napisał/a:

Trzykrotka napisał/a:
Żona SRK miała obiekcje tylko przeciwko jednej pani :wink:

Której? :wink:

Pryiance. Słyszałaś o słynnej zmowie żon?

Aragonte - Wto 03 Lis, 2020 12:04

Trzykrotka napisał/a:
Pryiance. Słyszałaś o słynnej zmowie żon?

Nie :-D

BeeMeR - Wto 03 Lis, 2020 12:19

Zdecydowanie Priyanka - ale jak ona się rumieniła w obecności Szaruka, aigoo...
Gdzie ta emitka z wachlarzem? To niech będzie ta: :rumieniec: :serduszkate:

Trzykrotka - Wto 03 Lis, 2020 12:45

Pryiance podobno udało się zdobyć niezdobytą twierdzę i miała romans z Shahrukhiem. Rezultatem była "zmowa żon," nie tylko Gauri Khan, a razem z nią Karana, ale też choćby Dimple Kappadii, żony Akshaya. Pryianka zaczęła mieć kłopoty z otrzymaniem ról w Mumbaju. Podobno dlatego zaczęła grać w w Hollywood.
RaczejRozwazna - Wto 03 Lis, 2020 12:49

Jakiej zmowie żon? EDIT: aha. I kto to ta rumieniąca się Priyanka? :lol: EDIT2: czyli jakaś młódka, której jeszcze nie poznałam.
A ile było w ogóle prawdy w tych plotkach o romansie?

Ach, mogę sobie wyobrazić wściekłą Kajol, bo to jest pewnie choleryczny ekstrawertyk. Ale jej wdzięk jest tak zniewalający, że bardzo mi ułatwia pluskanie się w różowej pianie mydlanej opery Bollywoodu ;)

Naprawdę, oni potrafią tworzyć baśnie z 1001 nocy, nie tylko w filmach. Świat Zachodu jest tego pozbawiony :wink:

BeeMeR - Wto 03 Lis, 2020 13:13

Obejrzyj Dona, zobaczysz Shahrukha z Priyanką, tylko zostaw logikę i prawdopodobieństwo na półce :cool:
Trzykrotka - Wto 03 Lis, 2020 13:14

Pryianka ma jakieś 37-38 lat i naprawdę pokaźną filmografię :lol: Jest byłą Miss World, jest piękna, zdolna i pełna wdzięku oraz seksapilu. Plotki przypisują jej romanse z prawie każdym filmowym partnerem, chłopaków miała co niemiara, między innymi Shahida. Nigdy nie ukrywała, że chce się wyszumieć, zanim zostanie żoną. I rzeczywiście, wyszła za mąż mając 36 lat, za sporo młodszego muzyka z USA. Podobno romans z SRK był faktem, tylko został starannie wyciszony, a Pryianka przegnana.
Tyle plotki.
Edit: pamiętacie cudną parodię MNIK w wykonaniu Pryianki podczas Filmfare'ów?
https://www.youtube.com/watch?v=1N-oC9qtaDQ

RaczejRozwazna - Wto 03 Lis, 2020 13:27

Dzięki! Moja pudelkowa ciekawość została zaspokojona :wink:

Wyguglałam i rzeczywiście piękna dziewczyna.

Aragonte - Wto 03 Lis, 2020 13:45

RR, Priyankę możesz sobie obejrzeć np. w "Dostanie" :)

Trzykrotka napisał/a:
Edit: pamiętacie cudną parodię MNIK w wykonaniu Pryianki podczas Filmfare'ów?
https://www.youtube.com/watch?v=1N-oC9qtaDQ

Nie widziałam tego :rotfl: Ale przyznaję, że MNIK też nie oglądałam :ops1:

RaczejRozwazna - Wto 03 Lis, 2020 19:47

Dostanę mam na liście do oglądnięcia bardzo wysoko :D Czekam na nastrój, który trzeba będzie w ten sposób poprawić :wink:

Parodia świetna, dziewczyna rzeczywiście super zdolna! Niestety nie rozumiem tych wstawek hindi, a szkoda, bo widzę, że bawią nieźle :lol:

EDIT: Mąż Pryianki to straszny wymoczek :shock:

RaczejRozwazna - Śro 11 Lis, 2020 14:30

Załapałam się w TV na końcówkę Omkary. Oj, świetne, obaj panowie rewelacyjni, Karena przekonywująca, klimat narastającego napięcia iście szekspirowski, wygląda na udaną adaptację Otella!

Obejrzę całość, ale gdy będzie mniej ponuro za oknem :wink:

BeeMeR - Śro 11 Lis, 2020 15:00

To jest udana adaptacja, wciąż polecam :wink:
Akurat końcówka była imho niedopracowana, ale reszta jak trzeba.