Fantastyka - Babylon 5
BeeMeR - Pon 05 Mar, 2012 16:32
Skończyłam Kosmiczną Krucjatę - no i tak pokrótce:
Szkoda Dopiero się rozkręcał - to jakby odwołać Babylon w połowie pierwszego lub drugiego sezonu i dziwić się, że nie jest to arcydzieło
Serial ma pomysły - czasem lepsze, czasem słabsze ale wszystkie bardzo, bardzo Straczyńskie Właściwie cała ta krucjata w poszukiwaniu lekarstwa na wirusa który zaraził Ziemię i zagraża ludzkości jest pretekstem do sformułowania przemyśleń na temat ludzkości, przyszłości, kultury, zagłady i przetrwania itp. do tego oczywiście mnóstwo nawiązań, cytatów i zapożyczeń ze znanych dzieł - na przykład ewidentna Moria - tj szukanie ukrytego wejścia
Widać też że i wątek główny miał się rozwijać stopniowo lecz spójnie. Postaci są na pewien sposób podobne do tych w Babilonie: trzon stanowią panowie, z których mnie się podoba trzech: kapitan Gideon, technomag Galen (jakiż on ma głos ) i archeolog Max - każdy inny, każdy charakterny i nie bez pewnych wad, a to lubię jak wiecie a do tego dwie panie, złodziejka Dureena i znana z B5 Lochley - acz ta ostatnia wystąpiła w niewielu odcinkach.
Babylonowych konotacji nie da się nie zauważyć - już w czołówce znajomy głos zadaje znajome pytania: "Kim jesteś? Czego pragniesz? Dokąd zmierzasz? Komu ufasz" itp. acz w efekcie wyszła trochę nudna
http://www.youtube.com/watch?v=QWa-PiyFQH0
Trochę fotek
Admete - Pon 05 Mar, 2012 16:33
Ja tego nie widziałam nie dlatego, że by mi się nie podobało, tylko dlatego, że zlikwidowali.
BeeMeR - Pon 05 Mar, 2012 17:13
Ależ przecież nic na siłę
Admete - Pon 05 Mar, 2012 17:52
Ja się strasznie zniechęciłam, jak mi kolejno wszystkie seriale likwidowali przed czasem...
Dorfi - Wto 06 Mar, 2012 11:33
| Admete napisał/a: | Ależ czytana będziesz zawsze i regularnie Ja jestem przyzwyczajona gadać sama do sienie, też się rpzyzwyczaisz Laleczka to prawdziwe szkaradzieństwo. Brrrr...Ciekawie jak Dorfi idzie oglądanie. |
Dorfi ogląda powolutku, bo ma odcinki po angielsku. Ale coraz lepiej mi idzie
Admete - Wto 06 Mar, 2012 17:17
Cieszę się, że pierwszy sezon cię nie pokonał Jakieś sympatie, antypatie?
A tak przy okazji - oglądałam Gwiezdną eskadrę i podobała mi się. Niestety po pierwszym sezonie serial zlikwidowano. szkoda. Moim zdaniem BSGa trochę się na nim wzorował.
BeeMeR - Pią 23 Mar, 2012 08:06
Skończyłam ostatnie pozostałe filmy około babylonowe,
The Legend Of The Rangers - To Live And Die In Starlight 2002 całkiem mi się podobało. Oczywiście to już jest zupełnie inna bajka, ale wyszedł przyzwoity film, acz już nieszczególne pamiętam na czym tamtejsza misja polegała
Uroczy jak zawsze jest tu G-Kar.
The Lost Tales 2007
A to mnie szalenie znudziło - i w sumie najbardziej rozczarowało ze wszystkich filmów. To dwie właściwie odrębne historie, które mogłyby zapewne wypełnić dwa odcinki: w jednej główne skrzypce gra Lochley, w drugiej Sheridan, a obie dzieją się na stacji B5.
Można sobie odpuścić.
Aragonte - Pią 23 Mar, 2012 10:19
| BeeMeR napisał/a: | Skończyłam ostatnie pozostałe filmy około babylonowe,
The Legend Of The Rangers - To Live And Die In Starlight 2002 całkiem mi się podobało. Oczywiście to już jest zupełnie inna bajka, ale wyszedł przyzwoity film, acz już nieszczególne pamiętam na czym tamtejsza misja polegała
Uroczy jak zawsze jest tu G-Kar. |
O, to oglądałam i uznałam za całkiem sympatyczne Naturalnie największą moją radość obudził widok G'Kara na ekranie
BeeMeR - Pią 23 Mar, 2012 18:05
| Aragonte napisał/a: | Naturalnie największą moją radość obudził widok G'Kara na ekranie | skąd ja to znam
BeeMeR - Wto 27 Mar, 2012 12:49
Doczytałam wątek i przysposobiłam sobie avek, jak widać
Asiek, Fibula - jak stoicie w oglądaniu serialu?
Aragonte - Wto 27 Mar, 2012 12:57
Jeszcze Dorfi możesz doliczyć do listy, bo chyba też ogląda
asiek - Wto 27 Mar, 2012 13:18
Stanęłam w połowie drugiego sezonu i po prawdzie, to nie pamiętam już szczegółów. Został mi w głowie tylko ogólny zarys fabuły.
BeeMeR - Wto 27 Mar, 2012 13:28
| Aragonte napisał/a: | Jeszcze Dorfi możesz doliczyć do listy, bo chyba też ogląda | Oczywiście
Asiek - szkoda, mnie się dopiero tuż po połowie drugiego sezonu tak naprawdę zaczęło podobać.
Admete - Wto 27 Mar, 2012 14:39
Ano właśnie drugi sezon jest przełomowy, a najlepszy trzeci i czwarty.
Dorfi - Śro 11 Kwi, 2012 10:09
Na razie mam przerwę w oglądaniu. Z pracą nie wyrabiam i zamiast w nocy oglądać filmy albo książki czytać to protokoły piszę. Pewnie dopiero pod koniec maja do oglądania czegokolwiek wrócę.
Admete - Śro 11 Kwi, 2012 14:46
Praca i rodzina sa najważniejsze. Obys tylko jeszcze mogła odpocząć. Serial nie zając, nie ucieknie
Aragonte - Nie 17 Cze, 2012 23:19
Dołączyłam do pewnej grupy na f-b, dzięki czemu dorwałam się np. do takiego zdjęcia http://mutantreviewers.fi...rcuslennier.jpg
BeeMeR - Pon 18 Cze, 2012 05:16
urocze
Admete - Pon 18 Cze, 2012 06:51
Bardzo urocze
Aragonte - Pią 29 Cze, 2012 23:36
No to teraz pewien komiks
http://cartoons.sev.com.au/Sev-Space/Sevylon-5/
Admete - Sob 30 Cze, 2012 08:57
| Cytat: | | story arcs, actions with consequences and toilets! |
No tak
BeeMeR - Sob 30 Cze, 2012 11:12
Admete - Pon 14 Sty, 2013 22:02
Gwoli przypomnienia
http://www.youtube.com/watch?v=8-LbdDYVHXM
Filmik epicki, jak serial
B5 było tak udane, bo Straczyński ( podobnie jak Tolkien ) osadził swoją historię nie tylko w serialowej rzeczywistości, ale dodał też przeszłośc i przyszłość...
Aragonte - Sob 11 Maj, 2013 21:30
Admete, zerknij, widzisz to zdjęcie?
http://www.facebook.com/p..._count=1&ref=nf
Cały czas jestem w Babylonowej grupie na f-b
Admete - Nie 12 Maj, 2013 11:48
Widzę - podoba mi się Pisza cos fajnego.
|
|
|