Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22
Aragonte - Wto 15 Lip, 2025 13:26
Para naprawdę fajna faktycznie no i sceny ładne tylko muzykę w tle musiałam wyciszyć, bo leciała jakaś namolna rosyjska piosenka
BeeMeR - Wto 15 Lip, 2025 13:48
No niestety, montaże tej pary znalazłam tylko z rosyjskimi piosenkami w tle - ale to akurat umiem podmienić u siebie
Podobnie nie umiem znaleźć ładnego fanvidu z dramy, którą obecnie oglądam i mi się podoba - w każdym mniej lub więcej gadają
Are you the one - drama jest dość spokojna, ale nie snujowata. Układ sił głównych trochę jak w PoB - on ma władzę i majątek (plus urodę i arystokratyczne pochodzenie), ona urodę, spryt i żywą inteligencję, plus kilka głęboko ukrytych tajemnic.
Trzy lata temu podczas procesji ślubnej została porwana przez bandytów i co się w tym czasie z nią działo nie wie nikt, nawet ona sama, bo gdy ją główny (lord sprawujący władzę w mieście, polujący na w/w bandytów) odnalazł niemal utopioną pod pięknym wodospadem, słabą i nieprzytomną to na domiar nie pamiętała nic. Po obudzeniu panna omyłkowo nazwała go mężem (do którego jechała), on nie zaprzeczył, wykurował, zapewnił dom chcąc wypytać o poszukiwanych w dogodnym momencie i ani się obejrzał jak prowadzi podwójne życie - jako aktywny lord za dnia i mąż nierób swojej przedsiębiorczej żony wieczorami i nocami - oczywiście do consumatum daleko, bo raz nie znają się, nie ufają, a niedawna choroba stanowi doskonałą wymówkę
Ogląda się dobrze, jestem w 1/4 dramy
https://youtu.be/ZB9H4j6pBsU?si=pLlllW7fv-SU1ufm
Trzykrotka - Śro 16 Lip, 2025 13:37
Jestem po wakacjach znów od nowa zagoniona i niewiele mi czasu pozostaje na oglądanie, ale zaczęłam sobie Prisoner of the Beauty (całe 1,5 odcinka na razie )
O, widzę potencjał! bardzo na bogato i dobrze to jest zrobione. Wiadomo, ze blue screen i te same co zawsze krajobrazy, ale filmowanie scen zbiorowych - super. Podobają mi się aktorzy, o dziwo, bo do tej pory pani zepsuła mi Cupid Kitchen, a z racji na pana (nie podobał mi się w ogóle) przestałam ciągnąć dramę o perłach. Tutaj oboje robią wrażenie i mam nadzieję na ładną chemię między nimi
Trzykrotka - Śro 16 Lip, 2025 15:13
Jeszcze o Lady Revenger; jest tam wątek odrodzenia z popiołów: bohaterka zostaje zamknięta w płonącym budynku i jeszcze dostaje w twarz pochodnią. Ktoś ją stamtąd wyciąga i po perypetiach ta pani dostaje drugą szansę, nową osobowość (jak w Double) ale też nową twarz w miejsce tej spalonej (ot, cuda chińskiej medycyny).
Grają dwie aktorki, które są obie piękne i tak do siebie podobne, że dopiero musialam wyguglować obsadę, żeby się upewnić, czy są dwie, czy lekko zmieniona jedna.
Może to skutek podobnej sztancy u chirurga plastycznego, ale robiło wrażenie.
Pani z prawej miała główną rolę, pani z lewej (siostra z Double i Perfect Match) - występ gościnny.
BeeMeR - Śro 16 Lip, 2025 15:29
Faktycznie panie typu "kopiuj-wklej",choć ta druga jakby pod Dilrabę robiona zerknęłam rano na to revenge ale to wyraźnie nie moja bajka. I pan zupełnie nie mój. Oglądam dalej Are you the one i bardzo mi się podoba.
Trzykrotka - Śro 16 Lip, 2025 21:10
| BeeMeR napisał/a: | | I pan zupełnie nie mój. |
O tak, pan jest mdły. O wiele atrakcyjniejszy był ten drugi, czyli przyszywany brat bohaterki
To taki wieczny drugi, a naprawdę fajny.
Natomiast drama jest fajna, bez rozwleczonych nadmiernie wątków.
Aragonte - Śro 16 Lip, 2025 21:35
O, poznaję Drugiego BeeMeR też powinna go kojarzyć z dramy będącej pięknym GP i fanservice'm Destined coś tam, nie pamiętam. Tam też był Drugim.
BeeMeR - Czw 17 Lip, 2025 08:29
Decreed by fate, kojarzę go, postać zepsuto, ale aktorsko był lepszy niż główny.
Dobrze myślę, że to ten?
https://youtu.be/aUI8XxUiSf4?si=Q3tkPZ61BISM1IBV
Trzykrotka - Czw 17 Lip, 2025 13:03
Ten! Bardzo dekoracyjny, ciekawa twarz i aktorsko też całkiem - całkiem. Wyglądali z panią przepięknie, podobnie ubrani i w ogóle... Szkoda, że czasami jak ktoś utknie w roli Drugiego, to już na zawsze.
BeeMeR - Czw 17 Lip, 2025 13:21
Albo jak dostanie rolę głównego to pani albo scenariusz nie teges i nie wychodzi tak, jak powinno.
Ja nie mam nic przeciwko dobrze napisanym drugim, ale najlepiej jak mają własny wątek a nie tylko kręcą się wokół głównych
Admete - Sob 19 Lip, 2025 21:13
Zaczęłam "Law and the city" - jest już pięć odcinków, więc miałam więcej oglądania. Podoba mi się, bo jest grupa bohaterów i różne sprawy prawnicze. "Our movie" się skończyło - wzruszyłam się przy ostatnim odcinku. To serial z gatunku snujowatych, gadanych, ale też ładnie sfotografowanych i zagranych.
BeeMeR - Nie 20 Lip, 2025 16:39
Skończyłam Are you the one
Do połowy bardzo mi się podobało, drama jest zwarta i dobrze napisana oraz obsadzona. Pan jest młody, ale ma odpowiednio dojrzałe spojrzenie, głos i postawę - dobrze wypadł. Pięknie spleciono powolne odkrywanie się wzajem z tajemnicami i osobistymi celami plus ewidentną siłą kobiet tkwiącą w ich inteligencji i przedsiębiorczości - to bardzo na plus. Niestety za połową coś się tam podziało nie do końca tak jak powinno i pojawiło się sporo wypełniaczy, dokończyłam na podglądzie.
https://www.youtube.com/watch?v=M8EODrdCuLo
Trzykrotka - Pon 21 Lip, 2025 09:19
Ja powoli oglądam Prisoner of the Beauty. Zasłużenie to był hit w Chinach, bo bardzo dobrze jest pomyślana ta drama. Podoba mi się! Gdyby nie rekomendacja BeeMer nie tknęłabym jej, bo nie mam przekonania do aktorów. Ale tutaj się sprawdzają. Pani, która we współczesnym stroju prezentowała się nieciekawie, tutaj jest fantastycznie zrobiona: ten makijaż troszkę jak z opery chińskiej, ta fryzura, to piękne filmowanie. Pan jest wspaniale efektowny i dekoracyjny
ch wzajemna relacja pokazana jest bardzo wiarygodnie i zasługa w tym dobrej realizacji. Bo dzięki takim zabiegom jak pokazywanie detali historia przejścia od nienawiści do miłości robi się wiarygodna. Widać o razu początkową wzajemną fascynację - tu zmrużenie oczu, tam bliski plan kiedy on ją niesie na rękach itd. No i oboje są niegłupi, zwłaszcza pani ma nieprzeciętny zmysł strategiczny i jest bardzo bystra piorunujące połączenie, mózg i piękna twarz.
Dobrze też, że rozładowują trochę ciężką atmosferę humorem. Nie jest to haha śmieszne, tylko tu żarcik, tam żarcik - bardzo fajnie.
Jestem przy 8 odcinku i póki jest przerwa w siatkówce - oglądam dziś dalej.
RaczejRozwazna - Pon 21 Lip, 2025 11:37
Streścicie mi fabułę w trzech zdaniach? Kto kim i o co chodzi? Bo się zastanawiam po Waszych rekomendacjach.
Loana - Pon 21 Lip, 2025 12:47
| Trzykrotka napisał/a: | Prisoner of the Beauty (całe 1,5 odcinka na razie )
O, widzę potencjał! bardzo na bogato i dobrze to jest zrobione. Wiadomo, ze blue screen i te same co zawsze krajobrazy, ale filmowanie scen zbiorowych - super. Podobają mi się aktorzy, o dziwo, bo do tej pory pani zepsuła mi Cupid Kitchen, a z racji na pana (nie podobał mi się w ogóle) przestałam ciągnąć dramę o perłach. Tutaj oboje robią wrażenie i mam nadzieję na ładną chemię między nimi |
A ja sobie w weekend zrobiłam powtórkę, bo nadal mam ciężką fazę na tę dramę. Ale przy pierwszym oglądaniu trochę przewijałam złoli i teraz sobie powtarzałam, żeby lepiej zrozumieć co się działo. Kiedyś obejrzę też powoli końcową intrygę,bo przy pierwszym i drugim oglądaniu trochę ją jednak przewijałam.
Na razie widzę jedną wadę tej dramy - jest za długa na jednodniowe powtórzenie Bo to, co mi w tej dramie ogromnie podeszło to są interakcje głównej pary - ale nie tylko ze sobą, również z innymi postaciami. I jest ich bardzo dużo. Podoba mi się wyważenie w tej dramie - mamy trochę walk, trochę intryg, trochę życia "dworskiego", trochę podróży i sporo życia domowo-biurowego. I to się tak fajnie układa, że w prawie każdym odcinku są fragmenty, do których lubię wracać. Tylko tych odcinków tak dużo jest właśnie
Nie znałam aktorów grających w tej dramie i byłam ogromnie zaskoczona, jak doczytałam, że głównego oskarżają, że jest "brzydki". Niby gdzie... prześliczny chłopak i jeszcze świetny aktor! W cywilu też mi się podoba z tego co widziałam Pasują mu okulary A aktorka oprócz tego, że jest prześliczna ma też świetną mimikę - uwielbiam jej miny jak jest zła Bardzo podoba mi się jej żywa twarz i pasuje do niej ta stylistyka Wg mnie mają świetną chemię razem i uwielbiam ich oglądać razem I jeszcze podoba mi się ich różnica wzrostu, ładnie ją rozgrywają w dramie, zwłaszcza jak się przytulają
Trzykrotka - Pon 21 Lip, 2025 13:38
Szczerze ci powiem, że on mnie się też z urody nie podoba Choć w życiu nie hejtowałabym go wygląd, jak podobno stało się w Chinach. Ale do tej dramy pasuje - wysoki, charyzmatyczny - nadaje się. Trochę kojarzy mi się z Jun Ki kiedy ten grał Czwartego Księcia w masce.
Trzykrotka - Pon 21 Lip, 2025 13:43
| RaczejRozwazna napisał/a: | Streścicie mi fabułę w trzech zdaniach? Kto kim i o co chodzi? Bo się zastanawiam po Waszych rekomendacjach. |
RR Nie umiem zacytować odpowiedniego postu, ale na 61 stronie BeeMer pisała o chińskiej dramie Prisoner of Beauty, która potem podobała się Loanie, a teraz mnie. To chyba jedyna rzecz, jaką obejrzało kilka osób, bo z resztą jedziemy indywidualnie
RaczejRozwazna - Pon 21 Lip, 2025 13:53
Ok dzięki znajdę!
BeeMeR - Pon 21 Lip, 2025 14:06
| Trzykrotka napisał/a: | | No i oboje są niegłupi, zwłaszcza pani ma nieprzeciętny zmysł strategiczny i jest bardzo bystra piorunujące połączenie, mózg i piękna twarz. | Ten sam trop jest w Are you the one więc jakby co polecam do obadania
| Loana napisał/a: | | widzę jedną wadę tej dramy - jest za długa na jednodniowe powtórzenie |
RR - to po prostu całkiem dobra drama, ale nie arcydzieło
Możesz się rozczarować, jeśli oczekujesz czegoś niezwykłego
Jednym zdaniem hate to love story
tu moje pierwsze wrażenia z linkiem do mv:
https://forum.northandsouth.info/viewtopic.php?p=625797#625797
Mnie się aktor tez nie podoba
przynajmniej nie na współcześnie
ale bardzo mi się podoba jak gra - spojrzeniem, mikroekspresjami, czasem całym ciałem. Widzę jak się ogromnie rozwinął aktorsko (i całuśnie ) przez te kilka dram, które z nim widziałam. I podoba mi się to, że nie poprawiał oczu na bardziej okrągłe, świetnie wygląda w kostiumie i akcji. Tez mi się kojarzy z Junkim, zarówno skośne oczy jak i niechęć do używania dublerów, ponoć woli wszystko sam - i wypada nieźle.
BeeMeR - Pon 21 Lip, 2025 14:38
The Princess‘s Gambit
Księżniczka jedzie do innego miasta jako wysłannik pokoju. Normalka.
Tylko wskutek czyjeś intrygi (i użycia silnego afrodyzjaku) ląduje w mocno kompromitującej sytuacji z innym panem, głównym - oczywiście pierwotne małżeństwo nie wchodzi w grę, może już tylko zostać jego trzecią konkubiną, co właściwie bardziej sprzyja jej tajnym celom, bo on ma więcej władzy i jak się z czasem okaże - podobne cele, choć niekoniecznie sposoby działania. Pan z definicji nie ufa ludziom, nie lubi też swojego haremu, jedna więcej intrygująca i hałaśliwa kobieta go nie cieszy, acz nie miesza się w ich intrygi, wierząc w prawo dżungli - niech wygra najsilniejszy, tj. niech księżniczka pokaże na co ją stać i czy jest w stanie zawalczyć o pozycję i nie dać sobą pomiatać. Ten wątek jednak nie zajmuje dużo miejsca - drama skupia się na intrygach, w których główni razem jako sprzymierzeńcy starają się ograć kogoś innego.
Księżniczka też z tych myślących kobiet (aktorka z Blossom), a pan mi się ogromnie aktorsko podoba Drama jest trochę bardziej mroczna, ale nie ponura, pan to nie nieskazitelny człowiek o gołębim sercu - ma sporo za pazurami i jak dla mnie jest ciekawym głównym
mv:
https://www.youtube.com/watch?v=oTl7tjjMX2w
I tendencyjnie ale interesująco zmontowany amatorski trailer - imho znacznie lepszy niż oficjalny
https://www.youtube.com/watch?v=rwan1pBPavY
Loana - Pon 21 Lip, 2025 15:11
| RaczejRozwazna napisał/a: | Streścicie mi fabułę w trzech zdaniach? Kto kim i o co chodzi? Bo się zastanawiam po Waszych rekomendacjach. |
Nie wiem, czy da się streścić w trzech zdaniach, bo powiedziałabym, że ktoś przysiadł do pomysłu i scenariusza i ładnie go rozpisał. Drama ma dobrą dynamikę, przy drugim oglądaniu sprawdzałam, ile jest "wypełniaczy" i ile jest odcinków, które mogę sobie całkowicie odpuścić - w sumie mam chyba tylko trzy, a tak w każdym odcinku jest coś ciekawego dotyczącego interakcji głównej pary.
Historia dzieje się w wymyślonej krainie imitującej dawne Chiny, więc nie jest to drama historyczna, ale ma taki vibe. Nie ma też nic fantastycznego.
Mamy dwa klany, których wodzowie zawarli braterski pakt o wzajemnej ochronie, ale niestety - w momencie, kiedy ród Wei został zaatakowany i poprosił o pomoc, to ród Qiao w osobie wodza (dziadka głównej bohaterki) odmówił tej pomocy, żeby chronić swoich ludzi. I w efekcie tego mężczyźni rodu Wei zostali wymordowani i z ich rodu pozostał tylko najmłodszy syn z traumą, którego poznajemy jako głównego bohatera. Mija 14 lat, najmłodszy syn z traumą wyrósł na pięknego i zdolnego wojownika, napędzanego chęcią zemsty na zdradzieckim rodzie Qiao. Ród Qiao niestety podupadł i szuka teraz rozwiązania, co zrobić żeby nie zostać zmiecionym z planszy. I w związku z tym wódz Qiao (dziadek głównej bohaterki) oraz babcia głównego bohatera dogadują się w sprawie małżeństwa ich wnucząt, które to ma położyć kres wzajemnej nienawiści i próbie wykończenia się. W pierwszej chwili narzeczoną ma zostać kuzynka głównej bohaterki, delikatna dziewczyna zakochana w stajennym, ale główna bohaterka (bardzo inteligentna i zdolna) postanawia interweniować i to ona zostaje wysłana jako narzeczona. I zaczyna się główna historia - czyli spotkanie dwóch silnych osobowości pałających wobec siebie niechęcią/nienawiścią na początku
To taki wstępny obraz tej historii, która jest naprawdę całkiem zawiła, ma sporo pobocznych postaci, dużo zmian, itp.
Loana - Pon 21 Lip, 2025 15:27
| BeeMeR napisał/a: | RR - to po prostu całkiem dobra drama, ale nie arcydzieło
Możesz się rozczarować, jeśli oczekujesz czegoś niezwykłego
Jednym zdaniem hate to love story |
No dobra, przyznaję - to jest pewnie po prostu całkiem dobra drama, ale mnie zachwyciła! I teraz będę nad nią faflunić, bo czemu nie
| BeeMeR napisał/a: | Mnie się aktor tez nie podoba
przynajmniej nie na współcześnie
ale bardzo mi się podoba jak gra - spojrzeniem, mikroekspresjami, czasem całym ciałem. Widzę jak się ogromnie rozwinął aktorsko (i całuśnie ) przez te kilka dram, które z nim widziałam. I podoba mi się to, że nie poprawiał oczu na bardziej okrągłe, świetnie wygląda w kostiumie i akcji. Tez mi się kojarzy z Junkim, zarówno skośne oczy jak i niechęć do używania dublerów, ponoć woli wszystko sam - i wypada nieźle. |
No to ja chyba trafiłam na jego dobrą rolę i dlatego od samego początku mi mocno podszedł. A jak jeszcze zobaczyłam kilka filmików z planu czy z wywiadów z nim, to już całkiem wpadłam, bo to taki radosny chłopak jest I wizualnie bardzo mi się podoba, ale mogę się domyślać, że część z mojego zachwytu to jednak zachwyt nad postacia, którą grał. Bo gra naprawdę wspaniale
RaczejRozwazna - Pon 21 Lip, 2025 17:35
Raczej nie spodziewam się cudów po dramach chińskich. Ale gdyby podobało mi się coś w nawet w 80 procentach tak jak Miecz i haft to nie pogardziłabym
Dzięki!
Loana - Pon 21 Lip, 2025 18:54
| BeeMeR napisał/a: | Prisoner of Beauty (...)
Znacie? to posłuchajcie jeszcze raz....
Znaczy niekoniecznie drama zainteresuje jeszcze kogoś innego, ale spełnia moje dramowe potrzeby |
Ewidentnie zaciekawił mnie Twój opis, zwłaszcza głównej pary a sama drama spełniła wiele moich dramowych potrzeb i "kliknęła" mi ostro
W sumie to już któryś raz, jak korzystam z Twoich opisów i znajduję fajne dramy - dziękuję!
BeeMeR - Pon 21 Lip, 2025 20:25
Loana, mogę się tylko cieszyć
Mnie też drama bardzo się podobała,zastrzeżenia miałam niewielkie - nie zawsze mi humor spasował, też nie był haha-śmieszny więc ok, no i trzy ostatnie odcinki nie bardzo - ale para i jej rozwój relacji ogromnie mi się podoba. Dojrzewam do powtórek
Żebym tak.inne dramy które mi się podobają umiała reklamować
|
|
|