To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Admete - Wto 10 Gru, 2013 08:01

Zerknęłam :) twarda z ciebie zawodniczka - Partia Chin.
Trzykrotka - Wto 10 Gru, 2013 13:20

milenaj napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:

A ja u przyjaciółki zobaczyłam Umerto Eco Historię krain i miejsc legendarnych i zachorowałam. Temat miodowy jak dla mnie. I jak ilustrowana, jak pięknie wydana!

Chcę. :slina:

I ja :( Palec mi drży nad klawiszem "Akceptuj" w księgarni internetowej...

Caitriona - Wto 10 Gru, 2013 14:03

Też widziałam Ecco i już mam w zakładce "zakupić", ale nie wiem kiedy to nastąpi... Cena jednak jest dla mnie w tym momencie zaporowa...
Trzykrotka - Wto 10 Gru, 2013 14:06

Empik zszedł poniżej 100 zł, ale i to póki co za dużo.
Agn - Wto 10 Gru, 2013 20:58

Admete napisał/a:
Zerknęłam :) twarda z ciebie zawodniczka - Partia Chin.

NABYŁAM! NABYŁAM! NABYŁAM!!!

Admete - Wto 28 Sty, 2014 20:01

Wywiad z Pawłem Huelle na temat jego nowej książki:

http://ksiazki.onet.pl/pa...zyjemnosc/d5bx2

Trzykrotka - Śro 29 Sty, 2014 09:23

Obracałam ją już w rękach w Matrasie. Swojego czasu uwielbiałam pisarstwo Huelle i mam ochotę znów zanurzyć się w jego klimaty.
Admete - Śro 29 Sty, 2014 11:03

Tez mam ochotę przeczytać. Mam nadzieję, że biblioteka kupi.
Agn - Śro 29 Sty, 2014 19:48

No i plum! Mam na składzie księgarnianym Klub filmowy Meryl Streep. Ponieważ przepadam za Merylką, to sobie myślę, że zerknę. Co jakiś czas napalam się na taką lekką książkę, co to da się przy niej mózg wyłączyć, odprężyć, pośmiać, powzruszać może, pokrzepić serducho jakąś mądrością "ludową"... i za każdym razem się okazuje, że nie jestem w stanie takiej książki przebrnąć. Co jest ze mną nie tak? :?

Oraz jest już książka, którą na pewno przeczytam od deski do deski łącznie z okładkami zadnią i przednią - Barbara Demick W oblężeniu. Życie pod ostrzałem na sarajewskiej ulicy.

primavera - Wto 11 Lut, 2014 19:01

Mam chrapkę na tę książkę, mam nadzieję, że będzie to uczta intelektualna gdyż obaj panowie byli niesamowici. Uwielbiałam wszystko co robił Tomek a jego śmierć mną wstrząsnęła dogłębnie.

http://www.znak.com.pl/ka...ortret-podwojny

Agn - Wto 11 Lut, 2014 22:18

Ja za bardzo nie znam twórczości młodszego Beksińskiego, starszego trochę kojarzę, ale nie za bardzo rozumiem (ja ogólne jestem na bakier ze sztuką współczesną).

Dzisiaj do mnie do księgarni spłynęły te dwie książki i obie muszę przeczytać.
http://merlin.pl/On-wroci.../1,1309493.html
Tę sobie podczytywałam dziś w pracy i kwiczałam ze śmiechu, a jednocześnie czułam dziwny niepokój. Książka będzie zatem niesamowitą mieszanką. Przy okazji - ma genialną okładkę.

I jeszcze to: http://merlin.pl/Tajemnic...l?place=suggest
Bo lubię klimaty szkół z internatem dla panienek.

primavera - Śro 12 Lut, 2014 08:18

Agn napisał/a:
Ja za bardzo nie znam twórczości młodszego Beksińskiego, starszego trochę kojarzę, ale nie za bardzo rozumiem (ja ogólne jestem na bakier ze sztuką współczesną).

Tomek Beksiński to ikona radowej Trójki, to właśnie on nauczył mnie słuchać muzyki i czerpać z niej wszystko co najlepsze. Jego audycje to uduchowiony spektakl ilustrowany cudownymi dźwiękami.

można się z nimi zapoznać tutaj
http://tbmp3.atwebpages.com/news/news.html

Aragonte - Śro 12 Lut, 2014 15:49

Primavero :cheers: Miałam tak samo z Tomkiem Beksińskim - dzięki niemu odkryłam muzyczne światy, z którymi być może inaczej bym się nie zetknęła. A jego śmierć (późno się o tym dowiedziałam) była dla mnie szokiem.
Muszę zerknąć na tę książkę, dzięki.
Obrazy ojca Tomka - niektóre - całkiem lubię, chyba nawet ciągle mam album (nabyty jeszcze w czasach studenckich).

Admete - Śro 12 Lut, 2014 17:37

Pewnie przeczytam, bo przyjaciółka dostała na prezent urodzinowy.
Admete - Czw 13 Lut, 2014 19:35

Thin mam pytanie - miałas okazje przejrzeć te nową książkę -album Umberto Eco? Historia krain i miejsc legendarnych? W księgarniach jest zwykle zafoliowana i nie mogę zajrzeć, a nie wiem czy kupić...Dośc droga. Miał ktoś okazję obejrzeć w środku?
praedzio - Czw 13 Lut, 2014 19:38

O, kurczę. Stoi u nas w pracy w pokoju i czeka na opracowanie. Jutro do niej zajrzę. ;)
Admete - Czw 13 Lut, 2014 19:41

To ja się powstrzymam z ewentualnym zamówieniem do jutra ;) Już ja zamówiłam raz, a tu Empik mi z tekstem wyjeżdża, że się im skończyła. To uznałam za zrządzenie Boże i na razie pytam.
praedzio - Czw 13 Lut, 2014 19:54

:mrgreen:
Agn - Czw 13 Lut, 2014 20:29

Nie zaglądałam, a już nie mam. Poproś w księgarni, by ci rozpakowali. :-)
Anaru - Czw 13 Lut, 2014 21:08

Nie pamiętam czy Trzykrotka się nią aby nie interesowała. :mysle:
Admete - Czw 13 Lut, 2014 21:35

Jakos mi głupio prosić o rozpakowanie, jak wiem, że kupie w necie, bo tańsza.
Ania Aga - Czw 13 Lut, 2014 22:37

Kilka stron możesz zobaczyć tutaj
http://katarzynanowak.stu...m-legendarnych/

Agn - Czw 13 Lut, 2014 23:04

Admete, nie krepuj sie. Masz prawo obejrzec towar i stwierdzic, ze jednak cie nie interesuje. Zreszta ja otwieram ksiazki nawet jesli wiem, ze nie zostanie kupiona.
Eeva - Pią 14 Lut, 2014 08:34

Agn napisał/a:
Masz prawo obejrzec towar i stwierdzic, ze jednak cie nie interesuje. Zreszta ja otwieram ksiazki nawet jesli wiem, ze nie zostanie kupiona.

O, to dobrze wiedziec, bo mi też zawsze głupio prosić jak wiem, ze nie kupię :-)

Trzykrotka - Pią 14 Lut, 2014 13:21

Admete :kwiatek: odnośnie Historii krain i miejsc legendarnych Eco. Miałam bzika na punkcie tej ksiązki i chciałam kupić, ale na szczęście udało mi się przeczytać u przyjaciółki, która ją dostała.
Powiem szczerze - z mojego punktu widzenia jest to raczej wydmuszka. Książka jest piękna graficznie, fakt. Na każdy z omawianych tematów (np. miejsca wędrówki Odyseusza, miejsca biblijne, Atlantyda, Utopia, miejsca i krainy literackie, miejsca związane z Graalem itd) zbiera encyklopedyczne wiadmości, a potem cytuje fragmenty iluś tekstów źródłowych. Więcej informacji znajdziesz nawet szukając w internecie, bez konieczności sięgania do opracowań. Warto ją obejrzeć, niechby przeczytać, ale (moim zdaniem i w moim odczuciu) jest powierzchowna. Przy tej cenie warto się chyba zastanowić po raz kolejny, czy warto.