Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz
Admete - Pią 20 Maj, 2022 18:25
Grała też wojowniczkę w Smokach. Lubię ją.
Aragonte - Pią 20 Maj, 2022 19:26
| Admete napisał/a: | | Grała też wojowniczkę w Smokach. Lubię ją. |
A racja, tę w bieli, prawda?
Admete - Pią 20 Maj, 2022 20:52
Tak. U mnie na razie Bosh Legacy na Amazonie. Brakowało mi ostatnio kryminałów.
BeeMeR - Sob 21 Maj, 2022 13:04
Oglądając teraz Rising Sun upewniłam się, że amnezja w tej dramie to wyłącznie kwestia nawiązania do GRGR, żeby teraz było na odwrót, to drugie warowało przy łóżku nieprzytomnej, ukochanej osoby, po czym zderzyło się z -no właśnie - z amnezją. Znikanie wspomnień zrobione jest ładnie, ale ten cały zabieg nic nie wnosi, nie pasuje do klimatu tej dramy i tylko przedłuża dojście do faktycznego problemu. Wyleciało
Natomiast nawiązanie do TNNKK jest krótkie, dość dosłowne i śliczne nie zauważyłam go poprzednio, bo TNNKK oglądałam później
Post sobie a muzom, należy się nie przejmować tylko oglądać i pisać swoje
Trzykrotka - Sob 21 Maj, 2022 23:19
BeeMer mnie się ogromnie podoba to, że sobie znalazłaś coś, co ci daje tyle radości i cię fascynuje. Uczestniczę w tym z drugiej ręki, ale z przyjemnością. Aż zazdroszczę, bo ja teraz tak bez emocji wszystko ogladam, a jak nie oglądam, to mi nie żal. Więc naprawdę się nie wahaj i pisz Będę na pewno szła dalej z moim lakornem, tylko na razie raduję się z odzyskanego Netflixa i komputer rzadko włączam.
Dziś obejrzałam odcinek HSL o naborze nowych, mało co zrozumiałam i po prostu usnęłam - chyba się pogodzę z oglądaniem bez wgłębiania się w detale techiczne.
BeeMeR - Nie 22 Maj, 2022 00:02
Ja sobie zdaję sprawę (chyba ), że mnie bardziej od samej dramy, jednej czy drugiej, tak czy inaczej niedoskonałej, kręci w obecnej chwili możliwość nadania im nowego kształtu, bardziej mi odpowiadającego
Już wcześniej wielokrotnie miałam na to ochotę i może jeszcze kiedyś zrobię.
Nie jestem pewna jak często i jak długo ( i czy w ogóle) będę do tych indywidualnie spreparowanych dram wracać, wszystko się kiedyś wypala, zainteresowanie zwłaszcza, ale na razie sprawia mi to frajdę Chwilo trwaj
Aragonte - Nie 22 Maj, 2022 12:08
| Trzykrotka napisał/a: | | Dziś obejrzałam odcinek HSL o naborze nowych, mało co zrozumiałam i po prostu usnęłam - chyba się pogodzę z oglądaniem bez wgłębiania się w detale techiczne. |
Dlatego to właśnie sugerowałam Nie ma sensu próbować zrozumieć wszystkiego. Do zrozumienia całokształtu raczej to nie będzie potrzebne.
Admete - Nie 22 Maj, 2022 18:38
Konczę Tomorrow na zasadzie przewijania Musiałam dla Lee Soo Hyuka, bo miał tan sceny w historycznych strojach i z mieczem Bardzo bym go chciała w jakimś seguku albo w porządnej sensacji.
Aragonte - Nie 22 Maj, 2022 22:42
Ja sobie zapuściłam dzisiaj drugi odcinek Chocolate, ale na razie coś mnie drażni w tej dramie, jakby to nie była ta tonacja, na którą liczyłam a może po prostu jestem nie w sosie i wszystko mnie drażni.
Trzykrotka - Pon 23 Maj, 2022 07:20
Może tak być, ale może to drama nie dla ciebie i już
Mnie wczoraj oglądanie jednego odcinka HSL przerywały 3 telefony. Zaczynałam od początku, złościłam się, w końcu dalam spokój, widać nie był to wieczór na basaball. W każdym razie - Robert Gil przyjechał do Korei jako zwerbowany do Dreams Amerykanin i pojawiła się młoda dziennikarka. Może mniej będzie detali czysto sportowych, a więcej ludzkich.
Loana - Pon 23 Maj, 2022 11:44
Ja miałam w planach zakończyć jakąś dramę rozpoczętą i w sumie się nawet udało, skończyłam dramę "Let's fight ghost!" wersja tajska (https://mydramalist.com/39883-let-s-fight-ghost). Jakoś tak mnie nawet wciągnęło. Początkowe odcinki to była kalka z wersji koreańskiej, ale im dalej tym więcej wrzucali swoich pomysłów i rozwiązań. I niektóre rozwiązania były lepsze, niektóre gorsze, niektóre z serii wtf - ale ogólnie oceniam serial całkiem przyjemnie, oglądało się fajnie, główna para bardzo słodka i mieli wg mnie lepszą chemię niż wersja koreańska.
Co mnie na pewno zaskoczyło - na Netflixie ten serial ma (tak samo chyba jak wersja koreańska) oznaczenie 13+... no i... no nie wiem, jakie to 13+ plus ma być, nie nasze na pewno. Bo w tej wersji był romans nauczyciela z uczennicą (tu też są studenci jeśli dobrze rozumiem) i go całkiem ładnie pokazali. Tzn pokazali akt, nie cały, ale jednak było widać, że ona leży, on jest bez ubrań i wykonuje wiadome ruchy - szczerze, to mnie zaskoczyli, nie negatywnie (ja to mam więcej niż 13 lat w końcu ), bo to nawet pasowało do całości, ale nie spodziewałam się takiej dosłowności. Plus ile w tym serialu było morderstw! Takiej jatki się to nie spodziewałam. Plus duchy były naprawdę straszne i też było ich bardzo dużo. Pokazali też zabijanie psów, nie do końca tak w "tle" jak w koreańskiej wersji. No po prostu ta wersja była o wiele bardziej dosłowna. Ale też przez to i straszniejsza
Historie duchów też nie były takie same i czasami miały większą głębię przez to. A czasami to wyłam ze śmiechu, bo tak strasznie brakowało sensu i logiki w tych wydarzeniach No i trzeba przyznać, że aktorzy główni to się rozkręcają z czasem, początkowo grają dość sztywno - ale ogólnie bardziej mi sie podobali jako para Główna dużo płacze i tu muszę oddać punkt tej lasce z koreańskiej wersji, ona ładniej płakała jednak No i miała ładniejszą sukienkę
Tak ogólnie to wersja koreańska była jednak bardziej poukładana, przejścia między scenami były lepiej zrobione, montaż też bym bardziej pochwaliła. Ale za to wersja tajska grała bardziej na emocjach i trochę lepiej rozwiązała drugą połowę dramy. Jakbym miała powiedzieć, do której dramy bym bardziej wróciła - to chyba jednak wygrywa tajska, bo ja w dramach najbardziej lubię romanse, a ta część jest jakaś ładniejsza dla mnie w nowszej wersji. Chyba po prostu za bardzo nie przepadam za aktorką grającą w koreańskiej wersji Na minus tajskiej wersji muszę zapisać tylko te sceny "woooolneeee", tzn najazdy na bohatera, muzyka w tle, bohater myśli, patrzy, no cokolwiek to jest, tylko trwa trochę zadługo - ale na szczęście można przyspieszyć obraz i wtedy jest ok
Trzykrotka - Pon 23 Maj, 2022 13:55
| Loana napisał/a: | Na minus tajskiej wersji muszę zapisać tylko te sceny "woooolneeee", tzn najazdy na bohatera, muzyka w tle, bohater myśli, patrzy, no cokolwiek to jest, tylko trwa trochę zadługo - ale na szczęście można przyspieszyć obraz i wtedy jest ok |
Taki chyba urok tajskich produkcji. Widziałam całe dwie, mogę się mylić oczywiście, ale w obu były te spowolnienia jakby specjalnie po to, żeby napatrzeć się na aktora/aktorkę. Kochaj albo rzuć
W tym tygodniu mają wejść dwie nowe koreańskie dramy, które mają w opisie rom-kom. Jedna jest o piekle przygotowań ślubnych, Welcome To Wedding Hell
https://asianwiki.com/Welcome_to_Wedding_Hell
Produkowana przez Kakao, więc pewnie lekka i niezbyt poważna.
Druga to rom com fantastyczny, Kiss Sith Sense,
https://asianwiki.com/Kiss_Sixth_Sense
Fajna obsada, pan z Chocolate i pani z Crash Landing on You
BeeMeR - Pon 23 Maj, 2022 14:42
Tak, najazdy na twarze rulez
I jeszcze milion razy ta sama piosenka w ciągu odcinka - pal sześć jak jest ładna, mnie się główna z GRGR do tej pory nie znudziła i mogę słuchać na okrągło (ani chybi jest to jeden ze składników mojej sympatii dla dramy ) ale jak to jest coś w stylu "o-ho-ho, oh, baby, baby" jak w Full House to oszaleć można przy całej - a jakże - sympatii dla dramy
Koreańskie też miały swoje cuda, Almost Paradise czy Love is Feeling itp, ale lakorny przechodzą ludzkie pojęcie pod tym kątem
Loana - Pon 23 Maj, 2022 15:06
| Trzykrotka napisał/a: | W tym tygodniu mają wejść dwie nowe koreańskie dramy, które mają w opisie rom-kom. Jedna jest o piekle przygotowań ślubnych, Welcome To Wedding Hell
https://asianwiki.com/Welcome_to_Wedding_Hell
Produkowana przez Kakao, więc pewnie lekka i niezbyt poważna. |
O, a jakie inne rom-comy oni mieli na przykład?
Bo przyznam, że opis mnie jakoś nie przyciągnął. Chyba nie mam ochoty na kłótnie, przepychanki i nieporozumienia, jakkolwiek zabawne one miałyby być.
Aktorów w ogóle chyba nie kojarzę, ale opis jest tak absurdalny, że aż chyba z ciekawości obejrzę Zauważyłam, że raczej lubię takie niesamowite historie
BeeMeR - Pon 23 Maj, 2022 20:54
| Loana napisał/a: | | pokazali akt, nie cały, ale jednak było widać, że ona leży, on jest bez ubrań i wykonuje wiadome ruchy | Jeszcze takich cudów nie widziałam w żadnej tajskiej dramie (tylko w piosence z koncertu, ale w ciuchach jak najbardziej ), najczęściej całus w czółko albo markowany i odjazd kamery gdzieś w bok żeby widz mógł sobie dośpiewać resztę
Trzykrotka - Pon 23 Maj, 2022 23:12
Our Blues 9
Jak widać, nie mogę się przywiązać do żadnej dramy i tak sobie po nich skaczę.
W Our Blues kawałek po kawałku odsłaniają się historie bohaterów. Po ojcach młodocianych rodziców mieliśmy przeszłość obwoźnego sklepikarza i niedoszłej samobójczyni w depresji. Wiadomo, ze ta przeszłość częściowo była wspólna, jak u handlarki ryb i bankiera z początku dramy, dowiadujemy się też, skąd jej depresja, jego zaciętość i nienawiść do matki. Pokazała się kolejna bohaterka, piękna i światowa niepięknej i zaściankowej handlarki ryb. Gra ją Wiedźma. Pewnie kolejna niewesoła historia kogoś z Jeju.
Drutkuję firankę i oglądam, w ten sposób jest całkiem przyjemnie. Tylko dwa w jednym przy tej dramie.
BeeMeR - Wto 24 Maj, 2022 08:09
Pokażesz firankę? Drutkowana czyli robiona na drutach?
U mnie też chyba mniej frapujący czas, wczoraj cały czas grałam w odmianę tetrisa podczas aktualnego odcinka
Trzykrotka - Wto 24 Maj, 2022 09:43
| BeeMeR napisał/a: | Pokażesz firankę? Drutkowana czyli robiona na drutach?
|
Szydełkiem. O, taka
Dla przyjaciółki, bo zapragnęła czerwonych kotków - jestem w trakcie pierwszego paska - dobrze sie pod to ogląda
No właśnie, szydełko, gierka... Może to lato, a może nie te dramy...
Loana - Wto 24 Maj, 2022 10:38
| BeeMeR napisał/a: | Jeszcze takich cudów nie widziałam w żadnej tajskiej dramie (tylko w piosence z koncertu, ale w ciuchach jak najbardziej ), najczęściej całus w czółko albo markowany i odjazd kamery gdzieś w bok żeby widz mógł sobie dośpiewać resztę |
No to żeby nie byc gołosłownym, tu wrzuciłam skriny, mam nadzieję, że są widoczne (nie umiem wrzucać zdjęć ) https://photos.app.goo.gl/abzHxFSHzyTgLMa98
Niestety nie nagram filmiku, bo to za trudne, ale te ruchy wiadomo jakie tam są. Domyślam się, że im chodziło głównie o pokazanie pleców bohatera, no ale tak czy siak pokazali w takiej scenie, że ja bym się kłóciła o to 13+
BeeMeR - Wto 24 Maj, 2022 11:23
Co on ma na tych plecach? Oczy?
Firanka kocia ogromnie się Anusi podoba, pokazałam dzieciom, oczywiście każde innego kota uważa za najpiękniejszego
Trzykrotka - Wto 24 Maj, 2022 11:33
| BeeMeR napisał/a: | oczywiście każde innego kota uważa za najpiękniejszego |
Mnie się podoba ten z wygiętym grzbietem Moja firanka będzie trochę większa 3x3 pola, więc kombinuję trochę z doborem kotków.
Uoo, okropne ma trochę te plecy
BTW - NF mi podpowiedział i obejrzałam wczoraj z 3/4 Cyber Hell. Pamiętam, że już jak Pyra opowiadała o tej sprawie, było mi niedobrze, a teraz to już w ogóle... Naprawdę istne piekło tym kobietom zgotowali, zwyrole. Co ludzie mają we łbach i jakie poziomy podłości i okrucieństwa, to się w głowie nie mieści.
I co ciekawe - śledztwo zasadniczo prowadzili dziennikarze, nie policja
BeeMeR - Wto 24 Maj, 2022 11:42
| Cytat: | | Mnie się podoba ten z wygiętym grzbietem | Adasiowi też, Ani ten leżący, mnie się podoba ich różnorodność
Aragonte - Wto 24 Maj, 2022 21:08
Wszystkie kotki Trzykrotki fajne są
Włączyłam drugi odcinek Chocolate - podobała mi się scena w restauracji z bratem-kretynem bohaterki plus pojawienie się Drugiego (chyba, tak zakładam). Nie jestem fanką tych miłości zadzierzgniętych w dzieciństwie, więc w sumie dla mnie to Drugi mógłby być Pierwszym Podczas wybuchu bohaterki jej postać mi wreszcie kliknęła, tj. zrozumiałam i wczułam się w jej emocje.
Nadal mam problem z dramatozami, ale czekam cierpliwie na moment, kiedy akcja przeniesie się do hospicjum.
Żeby było jasne - to nie tak, że się dręczę oglądaniem, po prostu na coś innego liczyłam. Ale mam zaufanie do Admete i Trzykrotki, więc nie odpuszczę łatwo
Edit: teraz np. jest scena reanimowania głównego, a ja chrupię sobie rzodkiewki i nie czuję prawie żadnych emocji W dodatku znowu gra tam Białas nr 1, czyli Amerykanin zatrudniany w większości dram
Trzykrotka - Śro 25 Maj, 2022 00:11
Ciekawa jestem, czy wytrwasz, bo może to rzeczywiście drama nie trafiona w twój gust Zauważyłam, że Ha Ji Won często grywa bohaterki nie potrafiące nijak wyrażać ani uczuć, ani pragnień. W Secret Garden taka była, tutaj też. To czasami bywa wręcz bolesne w oglądaniu
Ja sobie dziś oszczędziłam smętnych wspominek i bólu życia (Our Blues niech poczeka) i zapuściłam sobie coś do pochichrania się, czyli The Romance Of Tiger And Rose.
O mamuniu Już scenki na targu mi wystarczyły - wśród klientów sami panowie z koszykami. Jednego sprzedawca namawia do kupna cebuli - po tym na pewno spłodzisz córkę i teściowa przestanie cię bić, a tutaj tradycyjne niezadowolone z życia ajummy/ajussi, którzy obgadują młodego chłopaka na posyłki, że świeci gołymi łydkami, musi chce zrobić wrażenie na paniach!
Trzecia księżniczka budzi zazdrość swojego Młodego Panicza, który jest pewien, że już ma ją w garści i wykorzysta do szukania Smoczej Kości - a ona jak na złość podejmuje w swym pałacu pięknego ozdobnika gibangu, Su Mu, który rzuca tak powłóczyste spojrzenia, że rechotałam co chwila
a tu targuje się o niego z właścicielką tego radosnego przybytku. Sam Su Mu stoi jak spłoniona ginsaeng na sprzedaż
Na ostatnim obrazku macie cały personel Akademii Muzyki i Tańca w komplecie (akademii, hue hue)
Drugi konkurent działający Paniczowi na newy jeszcze bardziej jest mocny: to pierwsza miłość księżniczki, obecnie jedyny mężczyzna pełniący oficjalne funkcje w mieście - jest ministrem. Księżniczka zasypuje go prezentami i świetnie się bawi w jego towarzystwie. Urażony mężuś nie musi wiedzieć, że ona w ten sposób zabezpiecza sobie tyły...
Nie uwierzycie, co robią - jest scena zdejmowania miary z odwróceniem płci
A otem niezła imprezka urodzinowa we dwoje
Na koniec księżniczki stają przed królową matką, bo zaczyna się selekcja następczyni tronu.
Oto one: numer 3,2, 1

Oraz mamusia
Po drodze było jeszcze baaardzo sugestywne nastawianie wybitego barku księżniczki przez mężulka oraz liczne i zabawne wstawki ze służącymi obojga - pośmialam się i mogę iść spać

BeeMeR - Śro 25 Maj, 2022 10:12
| Trzykrotka napisał/a: | | The Romance Of Tiger And Rose. | Coraz bardziej mi się ta drama podoba zajmę się nią niewątpliwie jak skończę rzeźbić obecne arcydzieło - jeszcze mam trzy odcinki przed sobą i wolę skończyć co rozgrzebane
|
|
|